Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
    17/10/2026 20:40
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
    Αυλωνίτης: Υποστελέχωση και οικονομική ασφυξία στα σχολεία της Κέρκυρας
    16/10/2026 19:34
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
    17/10/2026 20:36
    Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη
    17/10/2026 20:34
    Ταλαιπωρία για τoυς επιβάτες του Αλκίνοου λόγω κακοκαιρίας στην Ηγουμενίτσα
    17/10/2026 17:18
    Μηχανική βλάβη σε γαλλικό ιστιοφόρο στον Κάλαμο Λευκάδας
    17/10/2026 17:14
    Σύλληψη διωκόμενου στη Ζάκυνθο
    17/10/2026 17:11
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κορυφή για Κερκυραϊκό στην Α ΕΠΣΚ!
    17/10/2026 19:40
    Aσταμάτητος Ιόνιος, πέρασε… αέρα κι από τη Δράμα!
    17/10/2026 17:29
    Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!
    16/10/2026 21:30
    Ο Θεσπρωτός Χρυσικόπουλος στο ντέρμπι Ολυμπιάδα-Θιναλιακός!
    16/10/2026 21:16
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    O πολιτισμός της αρένας
    17/10/2026 20:49
    H Γερμανική Γλώσσα αξίζει τη θέση που της αναλογεί στη δημόσια εκπαίδευση
    17/10/2026 16:56
    Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών φέρνει υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας
    17/10/2026 16:54
    Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
    16/10/2026 23:14
    6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
    15/10/2026 23:02
Ανάγνωση Η κεντροαριστερή Βαβυλωνία στηρίζει την καταρρέουσα κυβέρνηση
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Η κεντροαριστερή Βαβυλωνία στηρίζει την καταρρέουσα κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 06/09/2025 20:33
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Η «Βαβυλωνία» είναι αρχαίο κράτος της Μεσοποταμίας, με

πρωτεύουσα την Βαβυλώνα, και η χρήση του όρου παραπέμπει σε μια κατάσταση ασυνεννοησίας, σύγχυσης και οχλαγωγίας, όπου πολλοί άνθρωποι φωνάζουν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μην ακούγεται κανείς.

Αιτία σύμφωνα με τη Γένεση η Βαβέλ, το μυθικό όνομα του αρχαίου Βαβυλώνιου πύργου που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και χτίστηκε για να φτάσει στον ουρανό, αλλά ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των ανθρώπων με αποτέλεσμα την πλήρη ασυνεννοησία. Μια παρόμοια Βαβυλωνία επικρατεί και σήμερα στην κεντροαριστερά αντιπολίτευση. Αυτήν την Βαβυλωνία τολμάει να κατακτήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Θα το κατορθώσει.; Ας διαβάσει τον Γερμανό φιλόσοφο και συγγραφέα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, (1898-1956), ο οποίος έλεγε «Το να ανακατεύει κανείς κρασιά μπορεί να είναι λάθος, αλλά η παλιά και η νέα σοφία ανακατεύονται θαυμάσια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
Προς εκλογές με «εμφύλιες» συρράξεις σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά
Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)

 

Μια διαφορετική ΔΕΘ

 

Η Φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ, είναι κατά πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Εκτός από το καθαρό οικονομικό ενδιαφέρον, που θα έχουν οι όποιες πολιτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει τα μέγιστα για την αναστροφή του λίαν αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των ευάλωτων οικονομικά ομάδων, θα ξεδιπλώσει το πολιτικό του αφήγημα έως τις κάλπες του 2027, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μια εβδομάδα αργότερα από το ίδιο βήμα, θα εξηγήσει πως θα πολιτευθεί ώστε να κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές, οψέποτε αυτές προκύψουν.

Πέραν αυτών, μια ημέρα πριν τα εγκαίνια και πριν ανέβει στο Βήμα του Βελλίδειου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο συνέδριο του Economist.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και δη μια μόλις ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ και με πλατφόρμα εναλλακτικής διακυβέρνησης, η φετινή έκθεση προσλαμβάνει ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα και περίσσιο ενδιαφέρουν.

 

Αλέξης Τσίπρας : Όραμα για την Ελλάδα του 2030

 

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας και κατέθεσε το όραμα του για την Ελλάδα του 2030. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός παρέθεσε στοιχεία, που καταγράφουν την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς δείκτες τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επισήμανε παράλληλα, ως «κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής την μεροληψία υπέρ του πλούτου, που οδηγεί σε μια κοινωνία χασμάτων και κοινωνικών ανισοτήτων. Ενώ χαρακτήρισε κάποιες από τις “επιδόσεις” της κυβέρνησης Μητσοτάκη “δείκτες ντροπής”».

 

Υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικές παροχές και εξαγγελίες αλλά χρειάζεται αλλαγή οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, καθώς και ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάτασης που προτείνει. Μεταξύ άλλων αφορούν αλλαγές στο κράτος, στη παραγωγή, στήριξη της εργασίας, τη δημιουργία ενός πλαισίου ανθεκτικότητας και ενεργειακής ασφάλειας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο δημογραφικό, το οποίο χαρακτήρισε εθνικό «πρόβλημα των προβλημάτων».

Τέλος, υπογράμμισε με έμφαση ότι για μια τέτοια θεμελιώδη αλλαγή χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα. Και είναι ανάγκη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή όλες οι παραγωγικές κοινωνικές τάξεις.

 

Μπορεί να γίνει αλλαγή κυβέρνησης;

 

Η ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. H χώρα κολυμπάει στη διαφθορά. Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, μπάζωμα στην τραγωδία στα Τέμπη, σκάνδαλο υποκλοπών, σπιτάκια ανακύκλωσης, συσσίτια μεταναστών και νοσοκομείων, μαφία της Κρήτης, λαθρεμπόριο καυσίμων, επίορκοι αστυνομικοί κι ανώτεροι υπάλληλοι του Δημοσίου, φιάσκο στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και μπίζνες στην υπόθεση ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου…, κυριαρχούν στον αφρό της επικαιρότητας.

Σ αυτό το διόλου εύκρατο κλίμα, το ερώτημα πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης κυριαρχεί.

Αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να υπάρξει με κατάρρευσή της εξαιτίας απρόβλεπτων παραγόντων. Φήμες δεν αποκλείουν ραγδαίες εξελίξεις, ακόμα και πτώση της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία σε λίγες ημέρες θα έρθει στην Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και οι πληροφορίες επιμένουν για εμπλοκή 30 βουλευτών από τους οποίους οι 10 βαρύνονται με σαφείς κατηγορίες για τις οποίες η ευρωπαία εισαγγελεύς θα ζητάει την άρση ασηψίας συγκεκριμένων βουλευτών.

 

Ο δεύτερος και κανονικός τρόπος αλλαγής κυβέρνησης είναι με εκλογική νίκη της Αντιπολίτευσης. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει μια δυνατή και συγκροτημένη Αντιπολίτευση, η οποία θα διαθέτει ηγέτη που θα εμπνέει, με ικανή κι άφθαρτη κυβερνητική ομάδα η οποία θα πείθει για την ικανότητα να κυβερνήσει και φυσικά σαφές, εφικτό και πειστικό σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Τούτων όλων δοθέντων εύλογα γεννάται το ερώτημα, διαθέτει η αντιπολίτευση, τα προαναφερθέντα προσόντα…;;;

 

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ.;

 

Στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 51 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεχείλισε η αισιοδοξία.«Οι μέρες της ασυδοσίας της ΝΔ σε λίγο τελειώνουν», «η ήττα της ΝΔ θα είναι νίκη του ελληνικού λαού», «μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», τόνιζε με έμφαση ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κουβέντα δεν ακούστηκε για το πώς θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, εάν κι εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα μιλούσε ευθέως για «αιθεροβάμονες», οι οποίοι κατέκλυσαν το κόμμα που ίδρυσε.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ξεχνάει πως εκλογικά είναι τρίτο κόμμα. Κατέκτησε την θέση της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της πολυδιάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Μ αυτά τα αριθμητικά δεδομένα θα ήταν μαθηματικά ανέφικτη η κατάκτηση της πρωτιάς από την Νέα Δημοκρατία. Ακόμα δε και στην περίπτωση που οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες και κατακλυσμιαίες κα το ΠΑΣΟΚ ερχόταν πρώτο κόμμα σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα απείχε μακράν από τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Άρα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πέραν από τις όποιες πομπώδεις εκφράσεις, οφείλει να ξεκαθαρίσει ακόμα και ως πολιτικά de jure και όχι de facto Αξιωματική Αντιπολίτευση με ποιους και με ποιο πρόγραμμα θα συγκυβερνήσει.

 

Αντ’ αυτών όλων, το ΠΑΣΟΚ, πορεύεται, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέχρι τις εκλογές του 2023, την πολιτικά μακάρια πολιτική οδό, της Μοιραίας Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας, πίστευε πως αν έρθει πρώτο κόμμα, όλοι οι άλλοι προοδευτικοί σχηματισμοί θα έσπευδαν να συγκυβερνήσουν μαζί του. Οι κάλπες τον διέψευσαν και οι περιπέτειες ήταν πολιτικά οδυνηρές τόσο για τον ίδια, όσο και για το κόμμα του. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογείται έχοντας τότε ένα 31,58 %, από τις εκλογές του 2019…, τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης ουδόλως δικαιολογείται ευρισκόμενος λάθρα στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δη με ένα αναιμικό 12%, απέχων μακράν από την πάντα προπορευόμενη Νέα Δημοκρατία.

 

Οι ηγεσίες των κομμάτων, οφείλουν να πεισθούν ότι, την Ελλάδα κυβερνούν οι παρατάξεις κι ουδέποτε τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, έγινε μεγάλη παράταξη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην εποχή μας επί Κυριάκου Μητσοτάκης και κυβέρνησαν την Ελλάδα. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε μεγαλύτερη παράταξη το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τις εκλογές. Τώρα που για διάφορους λόγους διαλύεται η παράταξη, που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια άλλη παράταξη θα την αντικαταστήσει στην εξουσία…. Οι πολιτικοί σχηματισμοί στην αριστερά όχθη της Νέας Δημοκρατίας…, αδυνατούν να συγκροτήσουν μέτωπο ενιαίας παράταξης απέναντι στην κεντροδεξιά…

Αυτό θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας…

 

Θα το πετύχει…;;; Ίδωμεν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων
Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού
Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
  • O πολιτισμός της αρένας
  • Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
  • ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
  • Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
  2. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  3. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025 07:00

Τοπίο στην ομίχλη… Το πολιτικό μας σκηνικό…

30/11/2025 07:04

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νυμφίος… της Κεντροαριστεράς;

16/11/2025 07:07

Άρχισε η μάχη των επιγόνων στην Νέα Δημοκρατία

26/10/2025 07:59
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise