Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
    17/10/2026 20:40
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
    Αυλωνίτης: Υποστελέχωση και οικονομική ασφυξία στα σχολεία της Κέρκυρας
    16/10/2026 19:34
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
    17/10/2026 20:36
    Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη
    17/10/2026 20:34
    Ταλαιπωρία για τoυς επιβάτες του Αλκίνοου λόγω κακοκαιρίας στην Ηγουμενίτσα
    17/10/2026 17:18
    Μηχανική βλάβη σε γαλλικό ιστιοφόρο στον Κάλαμο Λευκάδας
    17/10/2026 17:14
    Σύλληψη διωκόμενου στη Ζάκυνθο
    17/10/2026 17:11
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΣΕΠΕ: Απ’ την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία
    18/10/2026 15:53
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κορυφή για Κερκυραϊκό στην Α ΕΠΣΚ!
    17/10/2026 19:40
    Aσταμάτητος Ιόνιος, πέρασε… αέρα κι από τη Δράμα!
    17/10/2026 17:29
    Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!
    16/10/2026 21:30
    Ο Θεσπρωτός Χρυσικόπουλος στο ντέρμπι Ολυμπιάδα-Θιναλιακός!
    16/10/2026 21:16
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    18 Οκτωβρίου 2026! 45η επέτειος την πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
    18/10/2026 15:56
    O πολιτισμός της αρένας
    17/10/2026 20:49
    H Γερμανική Γλώσσα αξίζει τη θέση που της αναλογεί στη δημόσια εκπαίδευση
    17/10/2026 16:56
    Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών φέρνει υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας
    17/10/2026 16:54
    Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
    16/10/2026 23:14
Ανάγνωση Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε κενό πολιτικής…!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε κενό πολιτικής…!

*Γράφει ο Γιάννης Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 17/09/2023 06:41
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Όπως στο αεροπλάνο προκαλούνται αναταράξεις, όταν πέφτει σε κενό αέρος, έτσι ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αντιμετωπίζει ένα επικίνδυνο κύμα πολιτικών αναταράξεων, εξαιτίας του μεγάλου πολιτικού κενού στο οποίο βρίσκεται.!

Είναι ίσως βαριά η διαπίστωση, αλλά η μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δη η περίοδος που ακολούθησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, από την προεδρία της παράταξης, ερμηνεύει απόλυτα την εκλογική καθίζηση της 25ης Ιουνίου. Η αβελτηρία, έως και πλήρης πολιτική ανικανότητα να συμπτύξει πολιτικές συμμαχίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, αποδεικνύει το αβάσιμο έως και πολιτικά αφελές του κεντρικού προεκλογικού αφηγήματος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Κι είναι πλέον σαφές : Πέραν του ότι το εν λόγω κεντρικό αφήγημα απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων», πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης της χώρας, όταν ως κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αδυνατεί να συνεργαστεί ή έστω απλά να συγκλίνει σε μια κοινή αυτοδιοικητική υποψηφιότητα με τον όμορο πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, στον Δήμο της πρωτεύουσας ή την πρώτη Περιφέρεια της χώρας, εκείνη της Αττικής.;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
Προς εκλογές με «εμφύλιες» συρράξεις σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά
Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)

Τα προηγούμενα χρόνια, και δη κατά την περίοδο από τις εκλογές του 2019, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, απέσπασε ένα υπερήφανο 31,5%,  υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν κατάφερε να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, τα συνυπάρχοντα  ρεύματα, ιδέες και στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές διαδρομές, από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο και ταυτόχρονα να παραμείνει παράταξη που διεκδικεί ξανά την εξουσία.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την εκλογή του όποιου νέου προέδρου, θα κληθεί να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος του, να παραμερίσει ό, τι τον εμπόδισε κατά την προηγούμενη περίοδο να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό σε κόμμα των μελών, – όχι του πεπαλαιωμένου κομματικού ιερατείου και των πραιτοριανών του – , και να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις που κράτησαν την παράταξη μακριά από την κοινωνία και σε εκλογική απόσταση 23 και πλέον μονάδων από την κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία της παράταξης, απελευθέρωσε όλες τις πολιτικά, ιδεολογικά και κομματικά φυγόκεντρες δυνάμεις που συγκρατούσε, κυριολεκτικά «με τα δόντια», ο παραιτηθείς αρχηγός. Παροιμιώδης θα μείνει  η φράση, τη βραδιά της δεύτερης οδυνηρής εκλογικής ήττας, την Κυριακή 25 Ιουνίου : «Παιδιά δεν αντέχω άλλο». Φυσικά, η φράση αυτή δεν αφορούσε την εκλογική καθίζηση αλλά το κομματικό «παρασκήνιο» που ήδη άρχιζε να εκδηλώνεται με οργιώδεις ρυθμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργούσε σαν ένα είδος «συγκολλητικής» ουσίας πάνω στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και οι οποίες θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να κυριαρχήσει η μια έναντι της άλλης.

Από την δική του πλευρά, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι ψηφοφόροι και οι φίλοι, μετά την πολιτικά οδυνηρή ήττα, ένιωθε και νιώθει απογοητευμένος, θυμωμένος έως και πολύ οργισμένος και ψάχνει κάπου να ρίξει την ευθύνη για άλλη μια τετραετία Μητσοτάκη.

Κάπου εδώ αναδύθηκε πολύ έντονα μια διαχρονική παθογένεια της Αριστεράς: Το «αλληλοφάγωμα».! Οι αντεγκλήσεις, οι προσωπικές επιθέσεις, ακόμα και οι απειλές αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Μέσα σ΄αυτό το διόλου εύκρατο πολιτικό κλίμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψάχνει τον βηματισμό του.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να βρει αυτό τον βηματισμό και να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να χρηστεί «κυβέρνηση εν αναμονή» .; Η πιθανή απάντηση για τους γνώστες των όσων συμβαίνουν στην πλατεία Κουμουνδούρου και στα πέριξ βραδινά στέκια του Μεταξουργείου, θα ήταν, «Το μετέωρο βήμα του… ΣΥΡΙΖΑ» παραφράζοντας την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Η πρώτη ημέρα του νέου Προέδρου

Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα προβάλλει το ερώτημα : Ποια, θα είναι η επόμενη μέρα της εκλογής της νέας ή του νέου πρόεδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.;

Ανεξάρτητα από ποια ή ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, θα έχει μπροστά του τα εξής θέματα :

  • Θα κληθεί, παρά την όποια διαφορά τον χωρίζει από τον όποιο δεύτερο να συνθέσει απόψεις, τάσεις, και πολιτικές, καθώς και να εντοπίσει αστοχίες που οδήγησαν στην εκλογική ήττα και να πραγματοποιήσει την αναγκαία στροφή.!
  • Θα κληθεί να αναδιοργανώσει το κόμμα, να ανασυγκροτήσει την δημοκρατική οργάνωση και να αποκαταστήσει την ενεργό σχέση ηγεσίας – οργάνων και μέλους.
  • Θα κληθεί να διαφυλάξει τη συνύπαρξη της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και την ενότητα του κόμματος.

Πάντα τα ανωτέρω εξαρτώνται από το πως, μετά την εκλογή προέδρου, θα μορφοποιηθούν οι κομματικές δυνάμεις σε ενεργές κοινωνικά και πολιτικά Οργανώσεις Μελών και πως θα αντιδράσουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Ουδείς ξεχνά πως η περιβόητη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, «σκόνταψε»  στις διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις. Ακόμα και το διευκρινιστικό του τίτλου, Προοδευτική Συμμαχία, πλάι στο ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε κυριολεκτικά στα χαρτιά.

Όπως αποδείχθηκε και με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσε για ορισμένους απλώς εκλογικό βραχίονα και αυτή η πρακτική συνέβαλε, –μαζί και με άλλες αρνητικές και μειοψηφικές επιλογές– , σε μια νέα στρατηγικής σημασίας ήττα για τον προοδευτικό χώρο.

Είναι κοινός τόπος πως, για πολλούς λόγους η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ολοκληρώθηκε παρά τις συνεδριακές  αποφάσεις και παραμένει ζητούμενο. Κατά πόσο, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος θα δυνηθεί να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της παράταξης.;

Διάσπαση προ των πυλών.;

«Θέμα ενότητας, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν τίθεται», υποστηρίζουν βουλευτές και κορυφαία στελέχη. Ωστόσο, παραδέχονται πως, «δεν αρκεί η διατήρηση της ενότητας», επιπλέον, «Χρειάζεται η ενίσχυση της αξιοπιστίας της παράταξης, το να λέμε λιγότερα και να τα κάνουμε πράξη για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Σε αντίθετο πνεύμα κινείται ο βουλευτής επικρατείας και πρώην υπουργός άμυνας σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Σκληρός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, δηλώνει : «Βεβαίως και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο της διάσπασης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.

Σε παρόμοιο πνεύμα και η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός,  Όλγα Γεροβασίλη :  «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», απαντά σε ερώτηση, «εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Επιπλέον, η κ. Γεροβασίλη προχωράει πιο πέρα χρονικά και πολιτικά – ιδεολογικά, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», προσθέτοντας με νόημα πως, «και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».!

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα : «Ευλογία ή κατάρα η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την εκλογή νέας ή νέου προέδρου…;;;

 

Γ. Σπ. Π.

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων
Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού
Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • 18 Οκτωβρίου 2026! 45η επέτειος την πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
  • ΣΕΠΕ: Απ’ την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία
  • Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 18 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Συννεφιά με ανοίγματα και ήπιος καιρός στην Κέρκυρα την Κυριακή

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  2. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
  3. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  4. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025 07:00

Τοπίο στην ομίχλη… Το πολιτικό μας σκηνικό…

30/11/2025 07:04

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νυμφίος… της Κεντροαριστεράς;

16/11/2025 07:07

Άρχισε η μάχη των επιγόνων στην Νέα Δημοκρατία

26/10/2025 07:59
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise