Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Tσίπρας: Κάλεσμα στις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις της ΕΛ.Α.Σ
    15/07/2026
    Κληροδότημα Ι. Δαλιέτου: 120.000 ευρώ σε τέσσερις ιστορικούς φορείς της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση για την παλιά πόλη της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας φορέων για το έργο «Πρωτέας»
    15/07/2026
    Μπιάγκης: Να μη θυσιαστούν στον βωμό της «ανάπτυξης» οι επαγγελματίες των καρνάγιων
    15/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο απολογισμός της δεύτερης περιόδου κατασκηνώσεων της Μητρόπολης
    15/07/2026
    Έφυγε απ΄ τη ζωή η εκπαιδευτικός Εύα Τσαχαλίνα – Συλλυπητήρια της ΕΛΜΕ
    15/07/2026
    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Κανάλια την Πέμπτη
    15/07/2026
    Επισκέψεις στο Μητροπολίτη
    15/07/2026
    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Λάκωνες λόγω εργασιών
    15/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
    ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες
    15/07/2026
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
    15/07/2026
    Ιόνιο Ωδείο: Ανοικτή πρόσκληση σε διάλεξη και σεμινάριο
    15/07/2026
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
    Έρχεται το 13ο Seven Festival
    13/07/2026
    Α. Κυβεντίδης: «Η σύγχρονη φιλοσοφία της ευτυχισμένης ζωής»
    13/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ανανέωσε με Ζωχιό ο ΟΦΑΜ!
    15/07/2026
    Ντούσκος: Κορυφαίος στα Βαλκάνια και φεύγει για Σανγκάη!
    15/07/2026
    OΛΚE: Τρία νέα κοντάρια για επί κοντώ στον ΣΕΓΑΣ
    15/07/2026
    Nταμπλ ανανεώσεων για την ΑΕΛ!
    15/07/2026
    Ιόνιος: Δυνατή κίνηση με Chambers!
    15/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
    «Kαμπανάκι» κινδύνου για την προσβασιμότητα και την πυρασφάλεια της Παλαιάς Πόλης 
    14/07/2026
    Ένας Δήμος δεν μπορεί να ζει μόνο με επιχορηγήσεις
    14/07/2026
    «… Έτσι, η μεγάλη χώρα μας παραμένει μικρή, γιατί είναι μικροί αυτοί που την κυβερνούν…”
    14/07/2026
Ανάγνωση Εκλογές 25 Ιουνίου: Εκλέγεται δίπολο εξουσίας – Κυβέρνηση έχει ήδη εκλεγεί!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Εκλογές 25 Ιουνίου: Εκλέγεται δίπολο εξουσίας – Κυβέρνηση έχει ήδη εκλεγεί!

*Γράφει ο Γιάννης Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 04/06/2023
Κοινοποίηση
10 λεπ. ανάγνωση

«Ο πόλεμος είναι μια αιματηρή πολιτική και η πολιτική ένας αναίμακτος πόλεμος», έλεγε ο Μάο Τσε-Τουνγκ, 1893-1976, Κινέζος ηγέτης. Δίδαγμα προς ΣΥΡΙΖα – ΠΣ : Στον όποιο πόλεμο, δεν πας με δυνάμεις «σκόρπιες και ασύντακτες».!

Στην παρούσα πολιτική περίοδο, στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έχει κριθεί από τις προηγούμενες κάλπες της 21ης Μαΐου και παραμένει αδιαμφησβήτητη. Παραμένει να μετρηθεί το εύρος, της μετεκλογικής κυβερνητικής δυναμικής της.

Είναι σαφές πως, θα είναι πολύ δύσκολο η γαλάζια παράταξη να χάσει την αυτοδυναμία, σε περίπτωση που επαναλάβει το ποσοστό της 21ης Μαΐου. Θα κινδύνευε να χάσει την αυτοδυναμία,  στην ακραία περίπτωση μιας οκτακομματικής Βουλής. ‘Ένα ακόμη σενάριο, που τρομάζει τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, είναι να περιοριστούν να ποσοστά της, από το 40,79%, στο 38%,  και να μην μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία ακόμη και σε πεντακομματική Βουλή, εάν αποσπάσουν  αρκετά υψηλά ποσοστά τα κόμματα που θα περάσουν το κατώφλι του 3% και τελικά εισέλθουν στην νέα Βουλή.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού Φεγγαριού, οι επιτελείς της πλατείας Κουμουνδούρου, καταστρώνουν τα δικά τους εκλογικά – στρατηγικά σχέδια κι οργανώνουν τη δική τους αντεπίθεση. «Στρατηγός» παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού μεταπείστηκε από τους στενούς του συνεργάτες, – προεξάρχοντος του «παππού», Αλέκου Φλαμπουράρη – , να μην «λιποτακτήσει» και παραιτηθεί από το βράδυ της ήττας «καθίζησης», της Κυριακής 21 Μαΐου.

Ωστόσο, σε όλες τις μάχες, – είτε είναι πολεμικές, είτε είναι πολιτικές – , όπως η θεμελιώδης αρχή της στρατηγικής επιστήμης επιτάσσει – , «πριν την όποια αντεπίθεση, πρέπει να προηγηθεί η ανασύνταξη δυνάμεων και, ει δυνατόν, και η σύναψη νέων συμμαχιών. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως εύγλωττα και λίαν διακριτά απεδείχθη στη διάρκεια της προηγούμενης εκλογικής μάχης, ο «στρατός» είναι ασύντακτος, ακόμα κι όταν δέχεται κατά μέτωπο κι εφ΄ όλης  της ύλης επίθεση. Τις ευθύνες της διάταξης δυνάμεων, (ενδοπαραταξιακές ισορροπίες και συσχετισμοί), των συμμαχιών, (ΠΑΣΟΚ – ΜΕΡΑ25 – ΚΚΕ),  και γνώση για τις δυνάμεις του αντιπάλου, (Νέας Δημοκρατίας), φέρει ακέραιες και εν συνόλω, ο στρατηγός : Ο Αλέξης Τσίπρας.!

Πολιτικό αφήγημα : ΟΧΙ παντοδύναμος Μητσοτάκης

Είναι σαφές, πως, στα πολιτικά δεδομένα που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, με την Νέα Δημοκρατία να υπερέχει με υπέρ διπλάσια διαφορά από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθίσταται αδύνατη η ανατροπή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σ΄ αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του καλούνται να βρουν ένα νέο αφήγημα επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια από τις προεκλογικές του ομιλίες, στη Νίκαια, έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου: «Στις εκλογές που έρχονται, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του σε μία από τις λαϊκές συνοικίες της Β΄ εκλογικής περιφέρειας του Πειραιά.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το Μάιο, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και σε αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία,  όμως δεν θέλουν ανέλεγκτο και παντοδύναμο Μητσοτάκη να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣ, στις εκλογές του Ιουνίου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έκρινε πως το νέο αφήγημα, «ΟΧΙ ανέλεγκτος και παντοδύναμος Μητσοτάκης», – έστω κι αν περιορίζεται στα όρια μιας δυναμικής αντιπολίτευσης – , πρέπει να επικοινωνηθεί στα άλλοτε κραταιά κάστρα της προοδευτικής παράταξης, όπου ακόμα και σε συνθήκες εκλογικής ήττας στο παρελθόν, η κεντροαριστερά διατηρούσε τα πρωτεία, όπως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στη Νίκαια και το Κερατσίνι, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περιορίστηκε στο 22% στις εκλογές του Μαΐου, ενώ το 2019 ήταν στο 38%. Απώλεια δηλαδή 16 μονάδων, 35% παραπάνω από τη γενική πτώση, που ήταν κοντά στο 12%. Το ίδιο και στη Δυτική Αθήνα, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και αυτό εξηγεί μάλλον γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να περιοδεύσει σε Χαϊδάρι και Αγίους Αναργύρους. Από το 38,60% που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019, και στις δύο περιφέρειες ήταν πρώτο κόμμα σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, τώρα έπεσε στο 22,71%, μία υποχώρηση δηλαδή 16 μονάδων.

«Πολιτική σύρραξη» στην Κεντροαριστερά

Τα τύμπανα του «πολέμου» ηχούν ακατάπαυστα στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Το αφήγημα της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης», που λανσάρισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπροστά στις κάλπες της 21ης Μαΐου και της πολιτικής συντριβής των εμπνευστών του, που ακολούθησε, διαδέχτηκε μια γενικευμένη «πολιτική σύρραξη», ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στοχεύει θέση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης : Στο πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΛΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το έναυσμα για γενική επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη κατά της Κουμουνδούρου, ώστε το άλλοτε κραταιό κίνημα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να καταλάβει τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξωθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην τρίτη θέση του νέου πολιτικού σκηνικού. Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της Μαγιάτικης κάλπης, – με τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μηδέ της Νέας Δημοκρατίας εξαιρουμένης – , συνάγουν ως συμπέρασμα πως ο στόχος της κατάκτησης της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εφικτός και προς τούτο συστρατεύονται όλες οι τάσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Σ΄ αυτό το κλίμα, οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, επιτίθενται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, στοχεύοντας στο να βγει εντελώς ο Αλέξης Τσίπρας από το «κάδρο της κυβερνησιμότητας» και να καταστήσουν άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναβαθμίζοντάς το επικοινωνιακά στη συνείδηση του κόσμου, – ως εναλλακτική προοδευτική πρόταση για τη χώρα – , επιφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμα χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στην ηγεσία του.

Πλεύση Ελευθερίας – Η Ζωή «με το ένα πόδι» στη Βουλή : Αναμφίβολα, μια από τις πολλές εκπλήξεις της Μαγιάτικης κάλπης ήταν και η άνοδος του κόμματος, «Πλεύση Ελευθερίας», με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να φτάνει ένα βήμα από την είσοδό της στην Βουλή. Το εντυπωσιακό 2,89%, ενθαρρύνει την πρώην πρόεδρο της βουλής και κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου, -πρώην προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – , στον αγώνα της, να καταστεί κοινοβουλευτική δύναμη. Ήδη οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις, την φέρουν να ξεπερνά με σχετική άνεση το κατώφλι του 3%. (4,2% στην πρόθεση και 4,8 στην εκτίμηση ψήφου, της δίδει η Metron Analysis για το MEGA).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδος τους κόμματος, «Πλεύση Ελευθερίας», της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ίσως κρύβει κι έναν ακόμη σοβαρό πολιτικό κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την ηγεσία του.

Ουδείς αποκλείει, αντίθετα, εντείνονται οι φήμες πως, πολλά στελέχη της Αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα στέρξουν στην κάλπη της πρώην συντρόφισσάς τους με τον διπλό στόχο :

  • α) Να «κοντύνουν» πολιτικά, τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των μετεκλογικών εξελίξεων που αναμφίβολα θα προκύψουν στην πλατεία Κουμουνδούρου, μετά από μια ακόμη εκλογική ήττα και
  • β) Να περιορίσουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την είσοδο ενός ακόμη κόμματος στη βουλή.

Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεν θα αναδείξουν κυβέρνηση. Κυβέρνηση έχει αναδειχθεί από τις αμέσως προηγούμενες κάλπες της 21ης Μαΐου. Θα είναι κυβέρνηση αυτοδύναμη Νέας Δημοκρατίας ή σε εσχάτη περίπτωση, κυβέρνηση με σκληρό κορμό την Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.!

Όμως, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα αναδείξουν το δίπολο εναλλαγής στην εξουσία : Θα είναι Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή θα επανέλθουμε στο προηγούμενο Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ.;

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να κατανοήσουν ότι, δεν μπορεί να συνεχιστεί ο «δανεισμός» ψηφοφόρων, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στο ΠΑΣΟΚ, είτε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η «Δημοκρατική Παράταξη», οφείλει να επανιδρυθεί άμεσα και δη σε μια περίοδο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων : Τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ακολουθούν οι Αυτοδιοικητικές της 8ης Οκτωβρίου…, κι έπονται οι Ευρωεκλογές του Μαΐου 2024.!

 

Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)
Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ανανέωσε με Ζωχιό ο ΟΦΑΜ!
  • Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας, Ακτίνες  Φωτός
  • “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
  • ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
  • Tσίπρας: Κάλεσμα στις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις της ΕΛ.Α.Σ

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων

29/03/2026

Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού

04/03/2026

Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας

11/01/2026

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise