Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    To ΚΚΕ οργανώνει «Περπάτημα στην Ιστορία»
    21/10/2026 14:48
    Η ΠΕΔΙΝ παρουσίασε δράσεις για τις ορεινές περιοχές
    21/10/2026 14:38
    Μπιάγκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές των συνταξιούχων της ΕΤΕ
    21/10/2026 00:15
    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ έρχεται Κέρκυρα και Παξούς το Σ/Κ
    20/10/2026 12:35
    H ΕΛ.Α.Σ έκανε την πρώτη ανοικτή συνάντηση στις Αργυράδες
    20/10/2026 12:28
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η Αστυνομία γιόρτασε τον προστάτη της στην Κεφαλονιά
    21/10/2026 14:53
    Iόνιο Πανεπιστήμιο και Ισπανία συζητούν Erasmus και κινητικότητα
    21/10/2026 14:43
    Ομιλία για τα «αλλόκοτα καράβια» της ελληνικής αρχαιότητας
    21/10/2026 00:24
    Δωρεά Αρβανιτάκη: τρεις υπότροφοι στo Ιόνιο Πανεπιστήμιο
    21/10/2026 00:19
    Ι.Π: Διεθνές συνέδριo για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κέρκυρα
    21/10/2026 00:04
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Γινόμαστε ασπίδα προστασίας των μαθητών μας
    21/10/2026 00:29
    Το ΕΚΚ στηρίζει την πανεκπαιδευτική απεργία της Τετάρτης
    20/10/2026 23:58
    Διευκρινίσεις της ΕΛΜΕ για την απεργία της 21ης Οκτωβρίου
    20/10/2026 23:56
    ΣΕΠΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας
    19/10/2026 22:29
    ΣΕΠΕ: Τα κενά μετά και τη β’ φάση προσλήψεων στην Π.Ε. Κέρκυρας
    19/10/2026 22:24
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
    «Σαν γιαπωνέζικο χαρτί»: τα σχολεία στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
    19/10/2026 18:38
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
    Special Olympics Hellas: Ξεκίνησαν τα προπονητικά προγράμματα στην Κέρκυρα
    19/10/2026 17:21
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
Ανάγνωση Ο μύθος της «δεύτερης κάλπης» και η ασάφεια της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ο μύθος της «δεύτερης κάλπης» και η ασάφεια της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»!

*Γράφει ο Γιάννης Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 23/04/2023 06:01
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Η κλεψύδρα αδειάζει : Ο χρόνος προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, άρχισε ήδη να μετράει αντίστροφα. Τα κόμματα ξεδιπλώνουν την πολιτική τους στρατηγική, προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αντιστοιχούσε και σε ένα ανάλογο πρωταγωνιστικό ρόλο την επαύριον των εκλογών.!

Το σύστημα της απλής αναλογικής

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή με τον νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με το εν λόγω σύστημα για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών σε ένα και μόνον κόμμα, (μονοκομματική κυβέρνηση), απαιτείται εκλογικό ποσοστό 50%+ 1 ψήφων ή έστω, ένα ποσοστό τουλάχιστοn 46,5% – 47% plus, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο, δηλαδή ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
Προς εκλογές με «εμφύλιες» συρράξεις σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά
Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)

Η καθαρά συνταγματική ερμηνεία της απλής αναλογικής, όπως έγκριτοι συνταγματολόγοι εξηγούν, είναι Ότι : «έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι στο ισχύον σύστημά, στις επερχόμενες εκλογές, οι ψηφοφόροι εκλέγουν βουλευτές, δεν εκλέγουν κόμματα, πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναδεικνύεται από τη Βουλή».

Ωστόσο, προσθέτουν ταυτόχρονα, πως, «έστω κι αν η απλή αναλογική καθιστά δύσκολη τη μονοκομματική πλειοψηφία, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν στα τελικά αποτελέσματα προηγείται με μεγάλη διαφορά».

«Τερατογένεση» –  «Κυβέρνηση Ηττημένων»

Άριστοι γνώστες, της παραπάνω αναφερθείσας «συνταγματικής αρχής, είναι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι, ως αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), διαγκωνίζονται «επί ίσοις όροις», – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – , για την πρωτιά στις εκλογές, μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα ακραίας πόλωσης, που ελάχιστα απέχει από αυτό της «τοξικότητας».

«Υπάρχει μόνο μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης: Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», τονίζει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ταυτόχρονα, πως, «Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις χάνονται στους διαδρόμους υπόγειων συναλλαγών, φαντασιώσεων περί προοδευτικών διακυβερνήσεων, «κυβέρνησης ηττημένων», και «εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε αμφιβολία, ο κ. Τσίπρας, θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους «πολιτική Τερατογένεση».

Σε ένα παρόμοιο πνεύμα, «πολιτικού κυνηγού» της εκλογικής πρωτιάς, μια «κυβέρνηση ηττημένων», έχει αποκλείσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας το διακύβευμα, «Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έστω και με μια ψήφο διαφορά για να σχηματιστεί ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, την επόμενη των εκλογών».

Ερμηνεύοντας καθαρά συνταγματικά τους προσδιοριστικούς όρους, που χρησιμοποιούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, – «Τερατογένεση» και «Κυβέρνηση Ηττημένων» – , είναι πολιτικά άτοποι, δεοντολογικά μη επιτρεπόμενοι, νομικά αστήρικτοι και κοινωνικά μειωτικοί.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση δημιουργείται από δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή και απολαμβάνει την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη, (ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ), εξ ορισμού αποκλείεται να είναι «Τερατογένεση» ή «Κυβέρνηση Ηττημένων».

Επιπρόσθετα, παρατηρείται το ακραία «πολιτικό παράδοξο» : Όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην άρνηση σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», τόσο ακυρώνει αυτήν καθ’ εαυτήν,  την πολιτική δυναμική της Απλής Αναλογικής, την οποία η κυβέρνησή του θεσμοθέτησε.

Επιπλέον, δε, δια της τεθλασμένης πολιτικής επιχειρηματολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύει το «πολιτικό διακύβευμα» του κύριου πολιτικού του αντιπάλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευθέως προτάσσει, «αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, απέναντι στον κίνδυνο ακυβερνησίας».

Έωλες αν όχι καθαρός μύθος οι δεύτερες εκλογές

Πέραν των όποιων προσωπικών ή κομματικών στοχεύσεων των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους, την επαύριον των εκλογών, όλοι θα κληθούν να διαχειριστούν τους αριθμούς και να ανταγωνιστούν με τις νέες πολιτικές ισορροπίες, που θα έχουν ξεμυτήσει από τις κάλπες.

Ποιος μπορεί να είναι ο μετεκλογικός χάρτης της Ελλάδας, την επαύριον της 21ης Μαΐου.; Τα αποτελέσματα όλων των μέχρι τούδε μετρήσεων της κοινής γνώμης, δείχνουν τα εξής τινά :

  • Το όποιο κόμμα έρθει πρώτο, δεν θα έχει ποσοστό πολύ πάνω από το 30%, χωρίς να αποκλείεται και ποσοστό κάτω του 30%.
  • Η επόμενη βουλή θα είναι 7κομματική.

Με αυτά τα δεδομένα, εύκολα συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα πως όχι απλά είναι αδύνατη η αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη αλλά επιπλέον, κρίνεται άσκοπη και η δεύτερη κάλπη καθώς κι από αυτήν δεν αναμένεται κάποιο ίχνος πιθανοτήτων κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Διόλου τυχαία, ο έμπειρος περί τα εκλογικά, υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο : «Οι τέσσερις μονάδες διαφορά είναι μια καθαρή διαφορά. Να το πω διαφορετικά. Άλλο είναι ένα ποσοστό 30, άλλο είναι ένα ποσοστό 34, άλλο είναι ένα ποσοστό 37. Αλλά θέλω να πω ότι εδώ στην πραγματικότητα με τη στάση του ο λαός μας θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες εκλογές, γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμες, μια σειρά από πράγματα τα οποία θα αποτελούν και ουσιαστικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα των δεύτερων» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της κυβερνώσας παράταξης, πως θα παραδώσει άμεσα την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές και η γαλάζια παράταξη σε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, καθίσταται αυτόματα έωλη αν όχι και καθαρός μύθος για δύο τινά :

Α). Καθώς με μικρότερο από 34% ποσοστό στην πρώτη κάλπη, δεν υπάρχει εφαλτήριο που με σιγουριά να προσφέρει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, και

Β), Σε μια καθόλα ρευστή πολιτική σκηνή, ουδείς εγγυάται στους επιτελείς της γαλάζιας παράταξης, τι μπορεί να προκύψει κατά την δεύτερη ή Τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης,  ή,

Γ). Τι μπορεί να προκύψει σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές που θα διενεργηθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση.!

Η ασάφεια της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φεγγαριού, ο επίσης έμπειρος, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμαινε στο ATTICA TV : «Θα διερευνήσουμε την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και ως δεύτεροι». «Άλλο τι θέλω να πετύχω και τι επιδιώκω, (και αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει την πρωτιά στις εκλογές), και άλλο η διαχείριση της μετεκλογικής συγκυρίας», εξήγησε ο βετεράνος της αριστεράς.

«Για μας είναι ξένο να πούμε δεν τη θέλουμε (σ.σ. τη διερευνητική εντολή) διότι δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός. Δεν θα μείνουμε αδρανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με την άποψη του Γιάννη Δραγασάκη, συμφωνούν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης και ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Πέραν, όμως, της όποιας θέσης, για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είτε στην περίπτωση της πρώτης θέσης, είτε και από την δεύτερη θέση, εάν και εφόσον τα «κουκιά βγαίνουν», ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει το «ψυχρό εμφυλιακό κλίμα», που επικρατεί μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι :

Α). Όπως απομάκρυναν οι υποκλοπές το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την Νέα Δημοκρατία, κατ ανάλογο τρόπο, το απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη.

Β). Στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν ξεχνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν και παραμένει ο πολιτικός εχθρός που κατέκτησε κομματικά εδάφη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του αφαίρεσε την πολιτική πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Γ). Οι άλλες δύο συνιστώσες, (ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη), θεωρούμενες εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι της Κουμουνδούρου, διατηρούν στο ακέραιο την άποψη πως, «προοδευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει σε τρεις ημέρες της διερευνητικής εντολής».

Πέραν όλων τούτων, ας στοχαστούν στη αξιωματική αντιπολίτευση, πως «κοινό πρόγραμμα» διακυβέρνησης της αριστεράς στη Γαλλία, προέκυψε μετά από 12 χρόνια συζητήσεων, έστω κι αν το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας συνευρέθηκαν στο «Κοινό Μέτωπο του Μάη του 68».!

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων
Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού
Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Η Αστυνομία γιόρτασε τον προστάτη της στην Κεφαλονιά
  • To ΚΚΕ οργανώνει «Περπάτημα στην Ιστορία»
  • Iόνιο Πανεπιστήμιο και Ισπανία συζητούν Erasmus και κινητικότητα
  • Η ΠΕΔΙΝ παρουσίασε δράσεις για τις ορεινές περιοχές
  • Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025 07:00

Τοπίο στην ομίχλη… Το πολιτικό μας σκηνικό…

30/11/2025 07:04

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νυμφίος… της Κεντροαριστεράς;

16/11/2025 07:07

Άρχισε η μάχη των επιγόνων στην Νέα Δημοκρατία

26/10/2025 07:59
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise