Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μπιάγκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές των συνταξιούχων της ΕΤΕ
    21/10/2026 00:15
    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ έρχεται Κέρκυρα και Παξούς το Σ/Κ
    20/10/2026 12:35
    H ΕΛ.Α.Σ έκανε την πρώτη ανοικτή συνάντηση στις Αργυράδες
    20/10/2026 12:28
    Έρχεται γενική διακοπή υδροδότησης σε πόλη και προάστια
    19/10/2026 22:26
    Η ΠΙΝ ανοίγει δίαυλο με την κινεζική τουριστική αγορά
    19/10/2026 18:44
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ομιλία για τα «αλλόκοτα καράβια» της ελληνικής αρχαιότητας
    21/10/2026 00:24
    Δωρεά Αρβανιτάκη: τρεις υπότροφοι στo Ιόνιο Πανεπιστήμιο
    21/10/2026 00:19
    Ι.Π: Διεθνές συνέδριo για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κέρκυρα
    21/10/2026 00:04
    Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οι γονείς της Βόρειας Κέρκυρας
    21/10/2026 00:01
    Διακομιδή 36χρονης από την Κέρκυρα
    20/10/2026 23:54
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Γινόμαστε ασπίδα προστασίας των μαθητών μας
    21/10/2026 00:29
    Το ΕΚΚ στηρίζει την πανεκπαιδευτική απεργία της Τετάρτης
    20/10/2026 23:58
    Διευκρινίσεις της ΕΛΜΕ για την απεργία της 21ης Οκτωβρίου
    20/10/2026 23:56
    ΣΕΠΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας
    19/10/2026 22:29
    ΣΕΠΕ: Τα κενά μετά και τη β’ φάση προσλήψεων στην Π.Ε. Κέρκυρας
    19/10/2026 22:24
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
    «Σαν γιαπωνέζικο χαρτί»: τα σχολεία στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
    19/10/2026 18:38
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
    Special Olympics Hellas: Ξεκίνησαν τα προπονητικά προγράμματα στην Κέρκυρα
    19/10/2026 17:21
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
Ανάγνωση Σενάριο για εκλογές Γενάρη ή Φλεβάρη;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Σενάριο για εκλογές Γενάρη ή Φλεβάρη;

*Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 27/11/2022 09:14
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, το κύριο εκλογικό σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν κάλπες, «κάπου μέσα στον Μάη». Οι Κυριακές που «έπαιζαν», συνδεόταν με το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, στην περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης με την απλή αναλογική, και τον χρόνο που θα ήταν συνταγματικά αναγκαίος για διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα.

Στην εκπνοή του Φθινοπώρου, το εκλογικό σλόγκαν, που πάλλεται στα χείλη όλων, είναι «τα πάντα παίζονται», καθώς κάλπες μπορούν να στηθούν από την μία ημέρα στην άλλη. Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, η ακρίβεια στην αγορά, ο δύσκολος ενεργειακός Χειμώνας, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι όποιες παράπλευρες πολιτικές παρενέργειες όλων τούτων, αναδεικνύουν ένα εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και ανεξέλεγκτες.

«Εγώ δεν βλέπω δύο εκλογές, αλλά σκέπτομαι τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να έχω αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία», είπε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πάτρα στο πλαίσιο της περιοδείας του, στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
Προς εκλογές με «εμφύλιες» συρράξεις σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά
Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)

Παρά την πολιτική εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, είναι πολιτικά σαφές, πως μετά τη συμπλήρωση 3,5 χρόνων της οποιασδήποτε κυβέρνησης στην εξουσία, οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρες και ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για αθέτηση υπόσχεσης για εξάντληση της τετραετίας.

Σ αυτό το πνεύμα, τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, έντονα το σενάριο για προκήρυξη εκλογών, πριν τα Χριστούγεννα, στις 17 Δεκεμβρίου κατά την πανηγυρική ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023 και διενέργειά τους μέσα στον Ιανουάριο ή το πολύ τον Φεβρουάριο.

Ανεξάρτητα από το όποιο σενάριο χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να προτάσσει ως κύριο διακύβευμα, «θα πάμε μπροστά ή πίσω» και το «ποιος είναι κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένους καιρούς: Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Εισηγήσεις για εκλογές τον Ιανουάριο

Είναι αλήθεια πως, εκτός από κορυφαία, έμπειρα και ιστορικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, που «πιάνουν» τον παλμό της κοινωνίας, είναι και κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που προστίθενται στους θιασώτες του σεναρίου για εκλογές «άμεσα».

Ποια επιχειρήματα επικαλούνται :

  • Θα έχει προηγηθεί η χαλαρότητα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα έχει δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους, θα έχουν δρομολογηθεί οι αυξήσεις στις συντάξεις, θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα έχει εκκινήσει και η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.
  • Με εκλογές Ιανουάριο – Φεβρουάριο, θα αποτραπεί η όποια επιπλέον αρνητική συνέπεια από την μη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και την κατ επέκταση κι αναλογία συνέχιση της ακρίβειας.
  • Η έντονη αντιπαράθεση μέσα σε κλίμα αυξανόμενης, επεκτεινόμενης κι οξυνόμενης τοξικότητας, που επιδιώκει η αντιπολίτευση με αφορμή τις υποκλοπές και τις υποθέσεις Πάτση και Πιτσίκα, βλάπτουν πολιτικά την γαλάζια παράταξη και εκθέτουν τα στελέχη της.
  • Οι υπέρμαχοι του σεναρίου «εκλογές Γενάρη ή το πολύ Φλεβάρη», προσθέτουν τα θετικά για την κυβερνώσα παράταξη δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην κοινή γνώμη από την υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι σημαντικές, καθώς πρώτη και κύρια ανησυχία των πολιτών παραμένει σταθερά η ακρίβεια.
  • Πέραν όλων τούτων, υπέρ της άμεσης εκλογικής αναμέτρησης συνηγορεί και η απογραφή του 2021, καθώς εκλογές πριν από την 1η Μαρτίου 2023 διεξάγονται με την παλαιά απογραφή του 2011, χωρίς αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, που με τη σειρά τους θα προκαλούσαν και αναστάτωση στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, εάν οι εκλογές διεξαγόταν με την τελευταία απογραφή.

 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα ;

Ο Αλέξης Τσίπρας, πιστεύει, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και τότε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποφασίσει, ώστε να σχηματιστεί ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. 

Είναι σαφές και λίαν διακριτό, πως στην Κουμουνδούρου έχουν αναθαρρήσει με την φθορά που προκαλούν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι υποκλοπές, η ατιθάσευτη ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τα σκάνδαλα του πρώην βουλευτή Ανδρέα Πάτση και της κ. Πιτσίκα.

Είναι επίσης σαφές πως τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μεταδίδονται δείχνουν συνεχή φθορά του κυβερνητικού σχήματος, ακόμη και σε εκείνες που δημοσιοποιούνται από ΜΜΕ που μόνον για «αντικυβερνητική γραμμή» δεν μπορούν να κατηγορηθούν.

Από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, και παρά την όποια κυβερνητική φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, – σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης και παρά τη σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων για την κυβέρνηση – , δεν «καρπώνεται» την κυβερνητική φθορά, καθώς αυξάνει το ποσοστό του μόλις κατά 0,1% (καταγράφει ποσοστό 23% από 22,9 τον Οκτώβριο , δημοσκόπηση της INTERVIU για την Politic , ενώ η διαφορά που τον χωρίζει από την ΝΔ 7,3% σύμφωνα με την ALCO για τον ALFA), και η όποια κυβερνητική απώλεια πηγαίνει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Μέσα σ αυτό το πολιτικό κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εφ όλης της ύλης και σκληρού πολιτικού ροκ, το διακύβευμα του Αλέξη Τσίπρα, «πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έστω και με μια ψήφο για τη σχηματισμό ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», καθίσταται ολοένα και πιο απόμακρο, αν η όποια κυβερνητική φθορά, συνεχίζει να μην μετουσιώνεται σε «κυβερνητικό ρεύμα» υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα συνεχίσουν να είναι στον αφρό της επικαιρότητας και της αντιπαράθεσης καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μέσα στους πιο δύσκολους καιρούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών καταναγκασμών, με τους νόμους Κατσέλη και Κατσέλη – Σταθάκη υπήρχε προστασία για την πρώτη κατοικία, διατείνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επιτίθενται δε στην κυβέρνηση πως είναι δέσμια της μεροληπτικής πολιτικής υπέρ των ολίγων και των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης και αγνοούν τις προτάσεις που επανειλημμένα έχουν κατατεθεί όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφτηκε τη δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού στο πλειστηριαζόμενο σπίτι της. Αναμφίβολα, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνεται πολιτικά αναγκαία και επικοινωνιακά σωστή. Δεν είχε όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μήπως κάτι λείπει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση…;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων
Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού
Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
  • ΕΛΜΕ: Γινόμαστε ασπίδα προστασίας των μαθητών μας
  • Ομιλία για τα «αλλόκοτα καράβια» της ελληνικής αρχαιότητας
  • Δωρεά Αρβανιτάκη: τρεις υπότροφοι στo Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Μπιάγκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές των συνταξιούχων της ΕΤΕ

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025 07:00

Τοπίο στην ομίχλη… Το πολιτικό μας σκηνικό…

30/11/2025 07:04

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νυμφίος… της Κεντροαριστεράς;

16/11/2025 07:07

Άρχισε η μάχη των επιγόνων στην Νέα Δημοκρατία

26/10/2025 07:59
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise