Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες δίνουν χώρο, κίνητρο και προοπτική στους αθλητές της νησιωτικής Ελλάδας
    10/10/2026 23:00
    Αυλωνίτης: Τα χρήματα «έρχονται», το νερό όχι!
    10/10/2026 22:50
    AΝΤΑΡΣΥA Κέρκυρας: Όχι στην προπαγάνδα κυβέρνησης και εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων!
    10/10/2026 21:57
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας: Δεν θα περάσει ο φασισμός!
    09/10/2026 21:53
    Bραβεύτηκε ο συλλέκτης και συγγραφέας Γιώργος Σουρτζίνος
    09/10/2026 21:50
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διακομιδή ναυτικού από κρουαζιερόπλοιο στην Κεφαλονιά
    10/10/2026 23:03
    MeteoCorfu | Άστατος καιρός έως την Κυριακή
    10/10/2026 22:52
    MeteoCorfu | Περισσότερες από 22.500 ηλεκτρικές εκκενώσεις στο Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία
    10/10/2026 21:29
    TΕΕ: Ο σχεδιασμός της Μαρίνας να σέβεται το συμβατικό πλαίσιο
    09/10/2026 17:13
    O Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Κέρκυρας προσλαμβάνει ψυχολόγο
    09/10/2026 16:12
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Παρέμβαση ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – Ένωσης Γονέων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας
    10/10/2026 21:24
    Η νέα διοίκηση στο σωματείο Ναυτεργατών
    09/10/2026 19:32
    Εγκρίθηκαν 1.385 αιτήσεις χρηματοδότησης στα Ιόνια
    09/10/2026 16:50
    ΑΑΔΕ: Νέες αρμοδιότητες για πέντε ΔΟΥ στις επιστροφές φόρων
    ΑΑΔΕ: Νέες αρμοδιότητες για πέντε ΔΟΥ στις επιστροφές φόρων
    09/10/2026 12:42
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Πότε θα φανούν τα χρήματα
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Πότε θα φανούν τα χρήματα
    09/10/2026 12:42
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ρεσιτάλ πιάνου του Παύλου Σιφναίου
    10/10/2026 21:09
    Bραβεύτηκε ο συλλέκτης και συγγραφέας Γιώργος Σουρτζίνος
    09/10/2026 21:50
    Παλαιά: «ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Από τη Δύση στην Ανατολή»
    09/10/2026 17:34
    «Στοχασμοί γύρω από ένα αβέβαιο και επισφαλές μέλλον…» στην Αναγνωστική
    09/10/2026 16:28
    Η Κέρκυρα τίμησε το έργο του μουσικού Σπύρου Μοτσενίγου
    09/10/2026 16:06
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aπό την Κέρκυρα στη Rafa Nadal Academy στη Μαγιόρκα!
    10/10/2026 23:51
    Eύκολο «δύο στα δύο» και κορυφή για τον Ιόνιο!
    10/10/2026 22:45
    Θιναλιακός και Όλυμπος τα… είδαν όλα στην πρεμιέρα!
    10/10/2026 21:44
    Επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με πρόπλασμα στην εκπαίδευση στις Νυμφές
    Βόρεια Κέρκυρα: Εκπαίδευση στη χρήση απινιδωτή για τα ποδοσφαιρικά σωματεία
    08/10/2026 21:37
    ΑΕΛ: μετά την 5άρα, όλα τα βλέμματα στην Κυριακή
    08/10/2026 21:36
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2026
    10/10/2026 22:05
    Όταν σβήνει η περιφέρεια: Το “μαύρο” στις οθόνες και η σιωπή της κοινωνίας
    10/10/2026 21:27
    Κοίτα ποιος μιλάει…
    10/10/2026 10:51
    Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης: Η νομιμότητα απαιτεί χρόνο και σαφή όρια ευθύνης
    09/10/2026 19:41
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2026
    09/10/2026 19:38
Ανάγνωση «Η οικουμενική αξία της ανθρώπινης Ελευθερίας»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

«Η οικουμενική αξία της ανθρώπινης Ελευθερίας»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε 09/12/2020 16:57
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Την 10η Δεκεμβρίου 1948 μετά από γενική συνέλευση του ΟΗΕ συνετάχθη η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μέσα σε τριάντα άρθρα απαριθμούνται τα βασικά ατομικά δικαιώματα τα οποία πρέπει να έχει κάθε ελεύθερος πολίτης αυτού του κόσμου. Η ολέθρια εμπειρία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της διακήρυξης, προς ενθάρρυνση της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών και της δημιουργίας θετικής προοπτικής ενός κόσμου που θα ευημερεί υπό το καθεστώς της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτές όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι, χωρίς διακρίσεις, σκλαβιά και βασανιστήρια, με ελευθερία κίνησης, ισότητα απέναντι στο Νόμο, δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ιδιοκτησία, εθνικότητα, αίσθημα ασφάλειας, ελευθερία σκέψης, έκφρασης, συνάθροισης, εργασίας, ασφάλισης, ψυχαγωγίας, τροφής, στέγης, εκπαίδευσης, πνευματικής ιδιοκτησίας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας και υπευθυνότητας απέναντι στους άλλους ανθρώπους ώστε κανείς να μην μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα δικαιώματα. Σε ότι αφορά τη διάκριση μεταξύ ατομικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, αυτή έγκειται στο ότι οι ατομικές ελευθερίες καθίστανται ατομικά δικαιώματα στην περίπτωση που η διεκδίκησή τους αναγνωρίζεται από δικαστήριο ή άλλη αρχή και απονέμονται σ΄ αυτόν που του την έχουν αρνηθεί. Οι ελευθερίες δηλαδή, δεν απαιτούν ενέργειες εκ μέρους τρίτων, ενώ τα δικαιώματα απαιτούν.

Μέχρι το 1966 οι γενικές αυτές αρχές μεταμορφώθηκαν σε Σύμφωνα και Πρωτόκολλα περί ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και περί οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όπου έχουμε Συμβάσεις για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, απαγόρευση βασανιστηρίων, δουλείας, αναγκαστικής εργασίας κλπ., και τα οποία δημιούργησαν νομικές υποχρεώσεις εκ μέρους των κρατών από τα οποία υπεγράφησαν. Οι αρχές κατηγοριοποιήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς και λεπτομερώς τόσο που, τυπικά, θέτουν τη βάση του πολιτισμού και υλοποιούν το ανθρωπιστικό ιδεώδες αφού ανταποκρίνονται, με τη νομική τους κατοχύρωση, στις ανάγκες του ανθρώπου και της ίδιας του της ύπαρξης, στοιχειοθετώντας το Ιδανικό. Στην πράξη όμως τα πράγματα διαφοροποιούνται, διότι, 70 χρόνια μετά, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της κατάφορης παραβίασής των, τόσο σε μικρή αλλά και σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι, ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις των κοινωνιών ως προς την έννοια του ανθρωπίνου δικαιώματος, που σχετίζονται με το πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό τους υπόβαθρο.

Άλλοι λόγοι παραβίασης εντοπίζονται σε ένα είδος αδυναμίας στην κατανόηση του ανθρωπισμού για την οποία μπορεί να ευθύνεται η ελλιπής εκπαίδευση, οικονομικά συμφέροντα, αδράνεια των υπεύθυνων φορέων στην εφαρμογή του νόμου, ρατσιστικές αντιλήψεις και αρνητικά πρότυπα.
Η χώρα μας, για παράδειγμα, το 2017 βρέθηκε να κατακτά την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ουγγαρία και τη Ρουμανία και μέσα στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως, στις παραβιάσεις των όρων της Σύμβασης και με σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι παραβιάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν στην εξευτελιστική μεταχείριση και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανηλίκων προσφύγων καθώς επίσης σχετίζονται με το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης (χειραγώγηση ΜΜΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεξάκης: Block 2, η Κέρκυρα δεν μπορεί να παραμένει θεατής
Αλεξάκης: Το Δημοτικό Ωδείο εκπέμπει SOS
Αλεξάκης: Το πρόβλημα δεν γεννήθηκε σήμερα και οι ευθύνες δεν διαγράφονται
Αλεξάκης: Τα σκουπίδια δεν είναι «έκτακτο πρόβλημα», αλλά ευθύνη της Δημοτικής Αρχής
Αλεξάκης: Όταν η ανικανότητα βαφτίζεται αναμόρφωση, τον λογαριασμό τον πληρώνει ο τόπος

Οι άμεσες αυτές παραβιάσεις καταδεικνύουν ακύρωση των νόμων και των αξιών και ηθική, ατομική και κοινωνική παρακμή. Η κοινωνική και εξουσιαστική ασυδοσία, η απώλεια του δικαιώματος στην εργασία, η εκμετάλλευση, προκαλεί αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αδυναμίας απέναντι στο δίκαιο του ισχυρότερου. Οι έμμεσες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αφορούν στη χειραγώγηση και την άσκηση βίας μέσω της παραπληροφόρησης, στη δημιουργία εξάρτησης μέσα από επίπλαστες ανάγκες, στην προπαγάνδα του λαϊκισμού με στόχο την αλλοτρίωση και την απώλεια της ταυτότητας, ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η μάζα. Κατά συνέπεια, η άμεση επίπτωση του φαινομένου εντοπίζεται στα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον των κοινωνιών, ώστε, μιας και το αίσθημα αμφισβήτησης και ματαιότητας που δημιουργείται δεν επιτρέπει να τους κοινωνηθεί το ήθος, σε βάθος χρόνου, αλυσιδωτά, τούτο να μην υφίσταται πλέον.

Όλα αυτά μπορούν να εξομαλυνθούν και σε βάθος χρόνου ίσως και να ιαθούν, εάν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δοθεί βαρύτητα στην μετάδοση της φιλοσοφίας του σεβασμού της ατομικής ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης μέσα από την Παιδεία. Πρέπει να αξιοποιηθεί η νεανική ορμή προς την αφύπνιση των συνειδήσεων και μέσα από συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, να αντιδράσουν οι άνθρωποι και να αναλάβουν ενεργό δράση. Θεμελιώδης παραμένει η ανάγκη αλλαγής του κατεστημένου και όλων εκείνων των στοιχείων που υποβιβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το όραμα ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου εκπορεύεται μέσα από την απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη και κατοχυρωμένη ελευθερία των ανθρώπων. Στην πρωτόγνωρη και σχεδόν αλλοπρόσαλλη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές όλων, αλλά και οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και με τον εαυτό μας, τα λόγια του Πλάτωνα ότι “Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο”, αποδεικνύονται πιο επίκαιρα από ποτέ.

Συνεπώς, η πρόσβαση στην παιδεία όλων των ανθρώπων και δη των νέων, είναι ο θεμελιώδης λίθος μιας ισορροπημένης κοινωνίας δικαιοσύνης και ευημερίας. Καθήκον μας είναι ο συνεχής αγώνας για την διασφάλιση του δικαιώματος στην μόρφωση όλων των νέων ανθρώπων, ώστε κανείς να μην μένει ανυπεράσπιστος, έκθετος και ευάλωτος απέναντι σε κάθε μορφή ατομικής εκμετάλλευσης.

Ας κρατήσουμε για πάντα μέσα μας το νόημα των στίχων,
“Υπερασπίσου το παιδί
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί
Υπάρχει Ελπίδα….”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεξάκης: Πρώτοι στην προσπάθεια να αλλάξει πραγματικά η Νότια Κέρκυρα
Αλεξάκης: Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Λευκίμμης
Αλεξάκης: Γι’ αυτό δεν ψήφισα την Παυλοπούλου για πρόεδρο
Αλεξάκης: Η αλήθεια για τα απορρίμματα της Νότιας Κέρκυρας
Αλεξάκης: Ποιος ο Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Aπό την Κέρκυρα στη Rafa Nadal Academy στη Μαγιόρκα!
  • Σύλληψη γυναικoλόγου για παιδική πορνογραφία – Σοκαριστικό το υλικό στην κατοχή του
  • Σάκης Αρναούτογλου: Βροχές, καταιγίδες και ψυχρή εισβολή από την Τρίτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
  • Ελευσίνα: Νεοναζιστικό υλικό και όπλα στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων για την επίθεση στον 32χρονο
  • Διακομιδή ναυτικού από κρουαζιερόπλοιο στην Κεφαλονιά

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απάντηση Καββαδία σε Αλεξάκη για το ζήτημα των απορριμμάτων

27/06/2026 20:06

Η τοποθέτηση Αλεξάκη για τον Χαλικούνα

26/05/2026 19:35

Ο Αλεξάκης, νέος πρόεδρος στην ΑΕ Λευκίμμης!

25/05/2026 22:18

ΑΕΛ: Αλεξάκης για Πρόεδρος!

23/05/2026 21:23
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise