Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Ξεκινά τη Δευτέρα ο δολωματικός ψεκασμός στην Κέρκυρα
    04/09/2026
    ΛΑΣΥ Βορρά: Οι ερωτήσεις για τη συνεδρίαση λογοδοσίας
    04/09/2026
    Γκίκας: 2,3 δισ. για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό των Νησιών
    03/09/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για την απώλεια της μητέρας του Στ. Πουλημένου
    03/09/2026
    Μπιάγκης: Το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων
    03/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κατέληξε 79χρονος Τσέχος στην παραλία του Λαγανά
    04/09/2026
    Διακομιδή 12χρονου από την Κέρκυρα
    04/09/2026
    Σε κλοιό πιέσεων οι λιμενικές υποδομές της Κέρκυρας από τους ερασιτέχνες αλιείς
    04/09/2026
    MeteoCorfu | Μέγιστες θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία και χωρίς αυξημένη αισθητή θερμοκρασία
    04/09/2026
    Κέρκυρα: Στο νοσοκομείο 60χρονος που αυτοπυρπολήθηκε
    04/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
    Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για μία στις πέντε επιχειρήσεις
    04/09/2026
    Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Ξενοδοχ/ών
    03/09/2026
    ΕΛΜΕ για σχολικές εκδρομές: Με το «καλημέρα σας» ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία
    03/09/2026
    Παράταση έως 14 Σεπτεμβρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
    02/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Έκθεση φωτογραφίας: ομάδα 28mm / “η πόλη μου”
    04/09/2026
    Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    03/09/2026
    Η φιλαρμονική Σκριπερού στο Γκαλά του Capodistrian Ionian Cardiovascular Meeting
    01/09/2026
    Αντώνης Ζερβός: «Η τρίτη γυναίκα»
    01/09/2026
    “Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες”
    01/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    O Σπύρος Χρυσικόπουλος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ελλάδα στην Ιταλία
    04/09/2026
    Πήρε Γκαραβέλη, κράτησε Περατινό ο Ιόνιος!
    04/09/2026
    Photostory: ΑΕΛ-ΟΦΑΜ (φιλικό)
    04/09/2026
    Έφερε Δημακάκο η ΑΕΛ!
    04/09/2026
    Γ. Σ. Κέρκυρας 2018: Χρυσή χρονιά το 2026
    04/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο μισός πλανήτης σε μια ιστορική συνάντηση!
    05/09/2026
    O Λίλης Δεσύλλας και η στερνή επιθυμία ενός εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο
    03/09/2026
    Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών δεν είναι απλώς μια εκδήλωση –είναι επένδυση στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων Νήσων
    03/09/2026
    Ενέργεια, εξορύξεις στο Ιόνιο και κοινωνικό συμφέρον
    31/08/2026
    Ο δήμαρχος Κουλούρης και οι πεσόντες του ΔΣΕ
    30/08/2026
Ανάγνωση Μήπως είναι μύθος ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος…
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Μήπως είναι μύθος ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος…

*Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παργινός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 24/10/2022
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Υπάρχει μια λίαν διακριτή τάση, τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στη δημοσιογραφία, να παρουσιάζεται ο Τούρκος Πρόεδρος και η χώρα του, ως διπλωματικά πλήρως απομονωμένη και δη σε διεθνές επίπεδο. Είναι όμως έτσι ή μήπως, κάπως ή κάπου υπερβάλλουμε, με αποτέλεσμα να «πέφτουμε από τα σύννεφα» και πάντα εκ των υστέρων;

Η μέχρι τούδε διπλωματική πρακτική, δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Ούτε ο Ερντογάν, ούτε η Τουρκία είναι απομονωμένοι. Κι αυτό για δύο απλούς λόγους :

  • Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι σαφές και συγκεκριμένο δόγμα, γνωστό στην παγκόσμια κοινότητα, και δεν αποτελεί προσωπική πολιτική επιλογή του Τούρκου Προέδρου.
  • Η χρησιμότητα της Τουρκίας για την Δύση είναι δεδομένη και δεν θα αδυνατίσει στο εγγύς μέλλον. Αντίθετα, οι χειρισμοί του Ερντογάν, καθιστούν την χώρα του σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα και δη σε εκείνη της ανατολικής Μεσογείου, η οποία και αφορά άμεσα την χώρα μας. Μπορεί κάποιοι ηγέτες της Δύσης να προτιμούσαν κάποιον άλλον στην ηγεσία της Τουρκίας, αλλά μέχρι εκεί.!

Το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Το δόγμα, που ακολουθεί πιστά η Τουρκία, (ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ), στην εξωτερική της πολιτική, είναι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Δυόμισι Πολέμων».

Σύμφωνα με αυτό δόγμα, η γειτονική μας χώρα, πιστεύει ότι είναι σε θέση να πολεμά ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, στο εξωτερικό αλλά και σε ένα τρίτο, μισό, στο εσωτερικό της με τους Κούρδους, καθώς είναι μια μεγάλη χώρα, μέλος της ομάδας των G20, με μεγάλο στρατό και πολεμική βιομηχανία.

Το ότι, το επίμαχο δόγμα δεν είναι προσωπική ή κομματική επιλογή του προέδρου Ερντογάν αλλά εθνικό δόγμα της Τουρκίας, αναδεικνύεται εύγλωττα από το βιβλίο του Μαχμούτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργού και πρώην συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «Το στρατηγικό βάθος».

Στο βιβλίο, «Το στρατηγικό βάθος», – που διδάσκεται σε πανεπιστήμια, διπλωματικές και στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας – , αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Για τα κράτη υπάρχουν τρεις επιλογές:

Πρώτον, η υιοθέτηση μιας στατικής θέσης, η οποία περιορίζει τη δυναμική και καθυστερεί τη διαμόρφωση νέων προσδιορισμών, που όμως κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην εξάλειψη.

Δεύτερον, του «ακολούθου», όμως άνευ νοηματοδοτημένου προσδιορισμού υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί η εκάστοτε χώρα από τη ροή του διεθνούς γίγνεσθαι και, επομένως, ως υποκείμενο που αντιμετωπίζει δυσκολίες να αυτοπροσδιοριστεί.

Τρίτον, υπάρχουν και αυτοί που επιδίδονται στην προσπάθεια μετατροπής της δυναμικότητάς τους σε μεταβλητή ισχύος και παραμένουν ακμαίοι.

Είναι σαφές, πως ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούτ Νταβούτογλου, τάσσεται υπέρ της τρίτης επιλογής, καθώς εξηγεί ότι, «οι τελευταίοι καθιστούν υπερήφανα υποκείμενα τις νέες γενιές τους, εγκαθιστώντας μια νέα σημασιολογική σχέση ανάμεσα στους τοπικούς και τους παγκόσμιους ορίζοντες».

Του ιδίου πολιτικού και διπλωματικού πνεύματος είναι και ο σημερινός πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογαν.

Εκμεταλλευόμενος την γεωγραφική θέση της χώρας του, ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, χρησιμοποιώντας το μουσουλμανικό στοιχείο που διάσπαρτο βρίσκεται στις χώρες της Δύσης, αξιοποιώντας τη διεθνή συγκυρία και τα ευνοϊκά μακροοικονομικά μεγέθη, επιχειρεί πολιτικό άλμα για να καταστεί, αν όχι πλήρως να ελέγξει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία

Επί πολλά χρόνια η Τουρκία προκαλεί ή και απειλεί την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, παραδέχονται , με αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις, ειδικά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, ότι, οι «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «συνεχείς» ή «συνεχιζόμενες», και τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων «επανειλημμένα». Δεδομένο είναι ωστόσο και κάτι άλλο, όπως προκύπτει μέσα από τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις: «το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων».

Στις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, η Τουρκία ακολουθεί την μόνιμη πεπατημένη : Θεωρητικά εμφανίζεται να «αποκλιμακώνει» την ένταση με την Ελλάδα προωθώντας τον «διάλογο», διατηρώντας όμως παράλληλα αμείωτη την ένταση των προκλήσεων.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός» περιφερειακός παίχτης και πρέπει να την έχουμε στο πλευρό μας, είπε σε δηλώσεις του στο EURACTIV ο Επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι.

Επεκτείνοντας δε, τις παραινέσεις του και προς το ΝΑΤΟ, ο ευρωπαίος επίτροπος συμπλήρωσε, πως, «Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης, το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας».

Στην έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε χώρα-κλειδί, καθώς η Άγκυρα διευκόλυνε τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, αν και αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΗΠΑ και Τουρκία

Η εξέλιξη με τα 50 μαχητικά αεροπλάνα F 16, είναι η κατάρριψη ενός ακόμη μύθου και η διάψευση μιας ακόμη ελληνικής εικονικής πραγματικότητας.

Το κείμενο της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, αφαίρεσε και τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, που είχαν εισηγηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ και γερουσιαστής Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν.

Οι δύο ρήτρες που παρουσίασε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν ότι “τα F-16 ή τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας” και ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Προφανώς η Αθήνα πανηγύριζε, παραγνωρίζοντάς, ότι, την όποια πρόταση, της όποιας επιτροπής, μπορεί να την ανατρέψει ή Γερουσία ή Το Κογκρέσσο, όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλούμενοι Εθνικό ή Συμμαχικό Συμφέρον, όπερ και εγένετο στην προκείμενη περίπτωση.

Ουδόλως πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των Αθηνών, ότι το Τουρκικό Λόμπι είναι πολύ ισχυρό στις ΗΠΑ και έχει διεισδύσει σε όλες τις βαθμίδες της αμερικανικής διοίκησης. H NAZ DURAKOGLOU, η οποία κατέχει κορυφαία θέση στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, ήταν πίσω από την ακύρωση του East Med. Μαζί με την άλλη Τουρκάλα Özge Güzelsu είναι δύο από τους υψηλότερους αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
Μπορεί να κάνει την ανατροπή ο Αλέξης;
Κέρκυρα: Παρουσιάστηκε με επιτυχία «Η τελευταία εκτέλεση» του Ν. Παργινού (pics)
Νίκος Παργινός: «Η τελευταία εκτέλεση»
Η «Τελευταία Εκτέλεση» του Ν. Παργινού παρουσιάζεται στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ο μισός πλανήτης σε μια ιστορική συνάντηση!
  • Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 5/9: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • O Σπύρος Χρυσικόπουλος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ελλάδα στην Ιταλία
  • Πήρε Γκαραβέλη, κράτησε Περατινό ο Ιόνιος!

Τελευταία σχόλια

  1. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  2. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!
  3. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  4. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Η Αντιπολίτευση και η παραβολή των 10 παρθένων

29/03/2026

Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού

04/03/2026

Ο Γιάννης Παργινός, νέος πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας

11/01/2026

Σε ποιους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας;

07/12/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise