Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μπιάγκης: Η προσφορά του Καποδίστρια υπερβαίνει τα στενά όρια της ιστορίας
    27/09/2026
    Μπιάγκης: Κρίσιμες αποφάσεις για το τουριστικό μας προϊόν δεν μπορούν να λαμβάνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας
    27/09/2026
    Ο Aυλωνίτης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
    26/09/2026
    Δρυ: Και το όνομα αυτού, «The Odyssey Islands»
    25/09/2026
    Γκίκας: Τoν Απρίλιο του 2027 η ερευνητική γεώτρηση στο ΒΔ Ιόνιο
    25/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Θεσσαλονίκη: Αποκαλύφθηκε η προτομή του Ι. Καποδίστρια στο πάρκο Κέρκυρας
    28/09/2026
    Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Ύψο και Ζάκυνθο
    27/09/2026
    Δυο αλλοδαποί οδηγούσαν μεθυσμένοι στη Ζάκυνθο
    27/09/2026
    Kέρκυρα: Νέα κρούσματα τηλεφωνικής εξαπάτησης σε βάρος πολιτών
    27/09/2026
    Βόρεια Κέρκυρα: Η βίδρα Lutra lutra καταγράφηκε στον Τυφλό Ποταμό
    26/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Την Τρίτη, έκτακτη ΓΣ της ΕΛΜΕ
    27/09/2026
    EΛΜΕ: 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
    27/09/2026
    «Τουρισμός και αυθεντικότητα: Η αξία της φιλοξενίας σήμερα»
    25/09/2026
    ΕΛΜΕ για συνάντηση με Δήμαρχο: Πλήρης αδιαφορία για τα προβλήματα των σχολείων
    24/09/2026
    Η ΕΛΜΕ για το έγγραφο της ΔΔΕ Κέρκυρας
    22/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    H Παλαιά τιμά τον μουσικό και ιστορικό της Νεοελληνικής Μουσικής Σπ. Μοτσενίγο
    27/09/2026
    «Εx Neapoli ad Corcyram»: Μια μουσική διαδρομή από τη Νάπολη στην Κέρκυρα
    27/09/2026
    Aπλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα…
    26/09/2026
    Ιδεόνιο: Όταν η φιλοσοφία συναντά τον ανοιχτό διάλογο
    25/09/2026
    «ΦΥΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Από την Κέρκυρα στο Πανελλήνιο και την υφήλιο»
    24/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Σαρωτικός ο Ντούσκος στη Σανγκάη
    27/09/2026
    Aρχή με το αριστερό για ΑΕΛ και ΟΦΑΜ!
    27/09/2026
    Mήνυμα Αρμενιάκου για την 13η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
    25/09/2026
    Tην Κυριακή, σέντρα για ΑΕΛ και ΟΦΑΜ!
    24/09/2026
    Ο Κρεμπούνης, στην ανδρική ομάδα του Ιονίου!
    24/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    O Καποδίστριας και ο άγνωστος μεταφραστής 176 «καμένων» επιστολών του
    27/09/2026
    Το μήνυμα του Βερολίνου: Η κοινωνία ξαναμιλά για στέγη, εργασία, και δικαιοσύνη
    27/09/2026
    Δήμoς Νότιας Κέρκυρας: Όταν η “μη ικανότητα” μετατρέπεται σε “ανικανότητα” διοίκησης
    26/09/2026
    Η Kέρκυρα και η Συμφωνία της Καζέρτας, σαν σήμερα, το 1944
    26/09/2026
    Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα
    26/09/2026
Ανάγνωση Αρχιερατικό συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιερατικό συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

-

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 12/08/2026
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2026 συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, στο κατάμεστο από πιστούς Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, για την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος με το οποίο ο Άγιος έσωσε την Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου 1716. Προηγήθηκε ολονύκτια αγρυπνία, με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, βοηθός του Μητροπολίτου Ιταλίας, και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Τον λόγο διακόνησε ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού με ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον φίλο, οικείο και παλαιό συμφοιτητή του στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση και την αγάπη, αναφέρθηκε στην ευλογημένη συγκυρία της αναμνήσεως του υπερφυούς θαύματος διά του οποίου ο Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα, το οποίο έγινε κατά την περίοδο της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και κουρά μοναχού στην Κέρκυρα
Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Κέρκυρα
Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στην Κέρκυρα
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και Χειροτονίες στην Ι. Μ. Κερκύρας
Τo 24ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης

Μέσα από αυτό το θαύμα ο Χριστός έδειξε ότι είναι ο Υιός του Θεού, ότι ζώντων και νεκρών κυριεύει και προαναγγέλλει την λαμπρότητα της Αναστάσεως, η οποία δεν θα έρθει μόνο για Εκείνον, αλλά και για όλους εμάς. Μέσα από την Μεταμόρφωση έχουμε τη δυνατότητα, όπως οι μαθητές του Χριστού, αν είμαστε φιλότιμοι στον αγώνα και παλεύουμε για τις αρετές, να δούμε το φως της Μεταμορφώσεως, που δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα αλλά έκφραση των ακτίστων ενεργειών του Θεού και γι’ αυτό ονομάζεται «άκτιστον φως».

Ο Άγιος Σπυρίδων έζησε στη ζωή του τις δυνατότητες που έδωσε ο Χριστός στον κάθε άνθρωπο. Μας δείχνει ότι μέσα από τη σχέση με τον Χριστό ζούμε την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό. Ο Άγιος έζησε με απλό και ταπεινό φρόνημα, προϋπόθεση για όποιον θέλει να συνάψει σχέση με τον Χριστό. Ένδυμα της θεότητος είναι η ταπεινοφροσύνη και στους ταπεινούς επέρχεται η χάρις. Υπήρξε ο Άγιος φιλότιμος εργάτης της αρετής, έγγαμος, με οικογένεια και παιδιά, αξιώθηκε να είναι λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου, διότι ο ιερέας είναι δώρο του Θεού και ανήκει στον Θεό, και σαρκώνει την αγάπη του Θεού προς τον λαό. Ο ιερέας γίνεται έτσι πατέρας, «παπάς» και «πατερούλης» του λαού. Ο Άγιος Σπυρίδων άντεξε στην δοκιμασία της μοναξιάς, καθώς έφυγε από τη ζωή η γυναίκα του. Ο Άγιος έλαβε τότε το δώρο της αρχιερωσύνης από τον Θεό και αξιώθηκε να υπερασπιστεί την πίστη στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Είχε αγγέλους συλλειτουργούς, όπως έχουν όλοι οι Αρχιερείς και οι ιερείς στη θεία λειτουργία. Ο Άγιος Σπυρίδων όμως του έβλεπε κιόλας, είχε καρδιά καθαρή από τα πάθη και τις αμαρτίες και από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος και άκουγε τους Αγγέλους να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές του εκφωνήσεις.

Όταν έφυγε από τη ζωή ο Θεός τον χαρίτωσε με την αφθαρσία του σώματος, για να προαναγγέλλει την ανάσταση των νεκρών. Μας υπενθυμίζει έτσι δεν αγιάζεται μόνο η ψυχή του ανθρώπου, αλλά και το σώμα του, καθώς και αυτό μετέχει στα μυστήρια και στη θεία κοινωνία. Πολλοί σοφοί μίλησαν για την προτεραιότητα της ψυχής. Κανείς όμως δεν είπε ότι ότι το σώμα του ανθρώπου είναι εκκλησία, και σ’ αυτό κατοικεί, αν ο άνθρωπος το επιτρέψει, το Άγιο Πνεύμα, κατοικεί ο ίδιος ο Θεός και δοξάζεται. Γι’ αυτό το σώμα δεν είναι φυλακή της ψυχής. Το σώμα δεν είναι δικό μας, για να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι η πιο σατανική και η πιο εγωιστική φράση, που δυστυχώς συχνά την ακούμε. Ποιος άλλος ανύψωσε την ανθρώπινη φύση; Ο Χριστός φτώχυνε προσλαμβάνοντας τη φύση μας. Δεν θυσίασε κανέναν, όπως κάνουν πολλοί ισχυροί, αλλά θυσιάστηκε ο Ίδιος για να σωθούμε. Αυτό είναι το μέλλον μας. Δεν είμαστε πλασμένοι για τον τάφο. Δεν είναι η τελευταία πράξη της ζωής μας ο θάνατος, αλλά είναι ένα πέρασμα από τη γη στον ουρανό, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα.

Δοξάζουμε λοιπόν τον Θεό για το μεγάλο δώρο του Αγίου Σπυρίδωνος. Και μας καλεί ο λειτουργός να προσερχόμαστε να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, για να γίνουμε φωτός μέτοχοι, σε μία κοινωνία που προπαγανδίζει αδίστακτα το σκοτάδι, θα είμαστε μαζί με τον αληθινό Θεό, που θα ανοίξει τους τάφους στην Δευτέρα Παρουσία για να ζήσει μαζί μας ζωή αιώνια και ατελεύτητη.

Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Κερκύρας να είναι γεμάτος από τη χαρά της θείας Μεταμορφώσεως και της Αναστάσεως του Χριστού, ώστε να εκπέμπει τη χαρά και τη χάρη της πίστεως και όλοι να γίνουν συγκληρονόμοι της χαράς που η Βασιλεία του Θεού προσφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγιασμοί για το νέο σχολικό έτος στη Μητρόπολη
Συνάντηση νέων κληρικών στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης
Αγιασμός στο βρεφονηπιακό σταθμό και στο ΚΔΑΠ της Μητρόπολης
Ο Εσπερινός του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κέρκυρα
Αγρυπνία για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Νεκταρίου στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Θεσσαλονίκη: Αποκαλύφθηκε η προτομή του Ι. Καποδίστρια στο πάρκο Κέρκυρας
  • Σαρωτικός ο Ντούσκος στη Σανγκάη
  • Aρχή με το αριστερό για ΑΕΛ και ΟΦΑΜ!
  • Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Ύψο και Ζάκυνθο
  • Δυο αλλοδαποί οδηγούσαν μεθυσμένοι στη Ζάκυνθο

Τελευταία σχόλια

  1. dimitra peppa στο Η Κέρκυρα τα χρόνια του ΔΣΕ, ο πρώτος νεκρός της και οι «16» της Λευκίμμης
  2. Δημήτρης Ζυμάρης στο Αλληλογραφία Δ. Πανδή – Ι. Δεπούντη, για την Κέρκυρα και τον Μίκη, σε τόνους εποχής Σολωμού
  3. Νίκος Γάκης στο Αλληλογραφία Δ. Πανδή – Ι. Δεπούντη, για την Κέρκυρα και τον Μίκη, σε τόνους εποχής Σολωμού
  4. Κερκυραιος πολιτης στο H Περιφέρεια συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι
  5. Ελένη στο Κέρκυρα: Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς ρεύμα τις επόμενες ημέρες

Find Us on Socials

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χειροτονία Διακόνου στην Κέρκυρα

02/09/2026

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως

23/08/2026

Ο Αγιασμός της Ε’ Κατασκηνωτικής περιόδου στη Μητρόπολη

16/08/2026

Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

16/08/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise