Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    «Ποιος σχεδιάζει και για ποιον στον Όρμο της Γαρίτσας;»: Εκδήλωση της της ΛΑΣΥ
    02/07/2026
    Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ν. Μουζακίτης από τη δημοτική αρχή Μαχειμάρη
    02/07/2026
    Υπεγράφη η σύμβαση για την πολεοδομική τακτοποίηση στην περιοχή Καθολικών Καλογραιών
    02/07/2026
    Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών απολύμανσης και μυοκτονίας του Κεντρικού Δήμου
    02/07/2026
    Ξανά χωρίς νερό από τη νύχτα, λόγω νέας βλάβης!
    02/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Αγιασμός Α’ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κερκύρας
    02/07/2026
    Διακομιδή 81χρονου από θαλαμηγό στον όρμο Γαρίτσας
    02/07/2026
    Ένωση Γονέων: Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργική απασχόληση
    02/07/2026
    Η εορτή της Παναγίας της Βλαχέραινας στην Κέρκυρα
    02/07/2026
    Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Νάπολης επισκέφτηκε τη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    02/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Το Επιμελητήριο συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ
    01/07/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 5,7% στις αφίξεις εξωτερικού τον Ιούνιο – 2.271 πτήσεις συνολικά
    01/07/2026
    Ανοικτή συνεδρίαση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
    01/07/2026
    ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού
    30/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τιμητική διάκριση για την Καλλιτεχνική Σχολή στα Education Leaders Awards 2026
    02/07/2026
    Παλαιά: 27 μονάδες αίματος, 7 εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών
    02/07/2026
    Ωδείο Κερκύρας: Πρώτο βραβείο για τη φλαουτίστρια Κορνηλία – Ειρήνη Ρουβά
    02/07/2026
    Στις 8 Ιουλίου το παραδοσιακό πανηγύρι στον Κάβο Λευκίμμης
    01/07/2026
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εντυπωσιακή παρουσία του Ναυσίθοου με 64 μετάλλια και 7 προκρίσεις για το ΟΑΚΑ
    02/07/2026
    Τρίτη θέση στην Περιφέρεια για τον ΝΑΟΚ με 27 μετάλλια και σημαντικές προκρίσεις
    02/07/2026
    Όλυμπος: Οι πρώτες μεταγραφές και οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών
    02/07/2026
    Αστέρας Πετριτή: Επέστρεψε στο «λιμάνι» ο Σάββας Σιδερόπουλος
    01/07/2026
    Στο Παγκόσμιο Κ20 του Όρεγκον ο Χριστόφορος Λιτσαρδόπουλος
    01/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Νέα αυτοδιοικητική απαξίωση και αποδυνάμωση
    01/07/2026
    Από εδώ πέρασαν τύραννοι
    30/06/2026
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
Ανάγνωση Η εορτή της Παναγίας της Βλαχέραινας στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εορτή της Παναγίας της Βλαχέραινας στην Κέρκυρα

-

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 02/07/2026
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026, εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υ. Θ. Παναγίας Βλαχερνών, στο προάστιο της Γαρίτσας, στην πόλη της Κέρκυρας. Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από κληρικούς των όμορων ενοριών, τον Διοικητικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κοκκινόπουλο, τον εφημέριο του ναού, π. Ραφαήλ Ξανθόπουλο, καθώς και τους Διακόνους του. Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας πέριξ του ναού. Επιπλέον, μεταξύ των παρευρισκομένων στη Θεία Λειτουργία ήταν και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κα. Μερόπη Υδραίου. Ακόμη, ιδιαίτερη λαμπρότητα στην πανήγυρη προσέδωσε η συμμετοχή ευρωπαϊκής χορωδίας, η οποία έψαλε τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας κατά την τοπική κερκυραϊκή εκκλησιαστική μουσική παράδοση.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, λαμβάνοντας αφορμή από τον προφητικό λόγο του Ψαλμωδού, «Ἄκουσον, θύγατερ, καὶ ἴδε, καὶ κλῖνον τὸ οὖς σου, καὶ ἐπιλάθου τοῦ λαοῦ σου καὶ τοῦ οἴκου τοῦ πατρός σου καὶ ἐπιθυμήσει ὁ βασιλεὺς τοῦ κάλλους σου» Ψαλμός (44, 11 -12), υπογράμμισε ότι η προφητεία αυτή αναφέρεται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όσα προανήγγειλαν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης εκπληρώθηκαν στο πρόσωπό της, καθώς μέσω αυτής πραγματοποιήθηκε η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και ολόκληρο το σχέδιο της θείας οικονομίας, με το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, ώστε όλοι οι άνθρωποι να τύχουν της σωτηρίας και να γίνουν «μετοχοί αυτής της θεότητας».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Θεός από την αρχή της δημιουργίας έπλασε τον άνθρωπο για να είναι «μικρόθεος», όπως διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας και κάλεσε όλους τους ανθρώπους στην αγιότητα, σύμφωνα με τον λόγο της Αγίας Γραφής, «Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι» (Α΄ Πέτρ. 1,16). Τόνισε ακόμη ότι ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο όλα εκείνα τα στοιχεία της αγιότητός Του, ώστε, με τον πνευματικό αγώνα, να τα αυξήσει και να ανταποκριθεί στην υψηλή αυτή κλήση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ανεκτίμητο μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού προς τον άνθρωπο. Όπως υπογράμμισε, ο Χριστός «ἐκένωσε» τον εαυτό Του, προσέλαβε τη δική μας φύση για να τη θεώσει και μας κατέστησε παιδιά κατ’ υιοθεσίαν. Υπενθύμισε δε το λόγο του Κυρίου, «Οὐκέτι λέγω ὑμᾶς δούλους… ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους» (Ιω. 15,15), επισημαίνοντας ότι ο Θεός δεν αντιμετωπίζει πλέον τον άνθρωπο ως δούλο, αλλά ως παιδί Του και αδελφό του Χριστού. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος απομακρύνεται από αυτή τη μεγάλη δωρεά της θείας αγάπης, επιλέγοντας πολλές φορές την πλάνη και την αμαρτία, χωρίς να συνειδητοποιεί το μέγεθος της θυσίας του Θεού για τη σωτηρία του.

Αναφερόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο, τόνισε ότι εκείνη διαφύλαξε τον εαυτό της καθαρό και αμόλυντο, έγινε το «καθαρό δοχείον» της θείας χάριτος και αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Θεού αλλά και μητέρα όλων των πιστών. Γι’ αυτό και η Εκκλησία την προβάλλει διαρκώς ενώπιον των πιστών, υπενθυμίζοντας ότι όλοι βρίσκονται κάτω από την κραταιά σκέπη και προστασία της.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θεομητορική εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες, παρουσιάζοντας τη σημασία της για την Εκκλησία και τη Βασιλεύουσα. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιερά παράδοση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας των Βλαχερνών, η οποία διασώθηκε κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και, κατά την τοπική παράδοση, έφθασε στην Κέρκυρα, όπου μέχρι σήμερα αποτελεί πολύτιμο πνευματικό θησαυρό του τόπου.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να καταφεύγουν με εμπιστοσύνη στη μεσιτεία της Παναγίας. Τόνισε ότι, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διέρχονται η πατρίδα και ο κόσμος, οι πιστοί καλούνται να παρακαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο να ακούει τις δεήσεις τους, να μεταφέρει την αγωνία τους στον θρόνο του Υιού της και να σκεπάζει με τις πρεσβείες της τον λαό του Θεού. Παρά τις σύγχρονες πνευματικές απειλές και την αποστασία της εποχής μας, υπογράμμισε ότι πάντοτε παραμένει η πιστή μερίδα του λαού, η οποία αγωνίζεται, μετανοεί και προστρέχει με ελπίδα στην προστασία της Παναγίας, ζητώντας τη βοήθειά της, ώστε να παραμείνει σταθερή στην πίστη και να πορευθεί προς τη σωτηρία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη χάρη του Θεού στη ζωή τους.

Αγιασμός Α’ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη
Νεκτάριος: «Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»
Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας
Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Εντυπωσιακή παρουσία του Ναυσίθοου με 64 μετάλλια και 7 προκρίσεις για το ΟΑΚΑ
  • Τρίτη θέση στην Περιφέρεια για τον ΝΑΟΚ με 27 μετάλλια και σημαντικές προκρίσεις
  • Αγιασμός Α’ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κερκύρας
  • Διακομιδή 81χρονου από θαλαμηγό στον όρμο Γαρίτσας
  • Ένωση Γονέων: Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργική απασχόληση

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Μητρόπολη

07/06/2026

Ενθρόνιση Νέου Ηγουμένου στην Κέρκυρα

06/06/2026

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Κέρκυρα

31/05/2026

Παράκληση για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών στην Κέρκυρα (pics)

23/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise