Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Tσίπρας: Κάλεσμα στις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις της ΕΛ.Α.Σ
    15/07/2026
    Κληροδότημα Ι. Δαλιέτου: 120.000 ευρώ σε τέσσερις ιστορικούς φορείς της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση για την παλιά πόλη της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας φορέων για το έργο «Πρωτέας»
    15/07/2026
    Μπιάγκης: Να μη θυσιαστούν στον βωμό της «ανάπτυξης» οι επαγγελματίες των καρνάγιων
    15/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο απολογισμός της δεύτερης περιόδου κατασκηνώσεων της Μητρόπολης
    15/07/2026
    Έφυγε απ΄ τη ζωή η εκπαιδευτικός Εύα Τσαχαλίνα – Συλλυπητήρια της ΕΛΜΕ
    15/07/2026
    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Κανάλια την Πέμπτη
    15/07/2026
    Επισκέψεις στο Μητροπολίτη
    15/07/2026
    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Λάκωνες λόγω εργασιών
    15/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
    ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες
    15/07/2026
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
    15/07/2026
    Ιόνιο Ωδείο: Ανοικτή πρόσκληση σε διάλεξη και σεμινάριο
    15/07/2026
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
    Έρχεται το 13ο Seven Festival
    13/07/2026
    Α. Κυβεντίδης: «Η σύγχρονη φιλοσοφία της ευτυχισμένης ζωής»
    13/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ανανέωσε με Ζωχιό ο ΟΦΑΜ!
    15/07/2026
    Ντούσκος: Κορυφαίος στα Βαλκάνια και φεύγει για Σανγκάη!
    15/07/2026
    OΛΚE: Τρία νέα κοντάρια για επί κοντώ στον ΣΕΓΑΣ
    15/07/2026
    Nταμπλ ανανεώσεων για την ΑΕΛ!
    15/07/2026
    Ιόνιος: Δυνατή κίνηση με Chambers!
    15/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
    «Kαμπανάκι» κινδύνου για την προσβασιμότητα και την πυρασφάλεια της Παλαιάς Πόλης 
    14/07/2026
    Ένας Δήμος δεν μπορεί να ζει μόνο με επιχορηγήσεις
    14/07/2026
    «… Έτσι, η μεγάλη χώρα μας παραμένει μικρή, γιατί είναι μικροί αυτοί που την κυβερνούν…”
    14/07/2026
Ανάγνωση Gaslighting: μια παγίδα ψυχολογικής χειραγώγησης των γυναικών
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Gaslighting: μια παγίδα ψυχολογικής χειραγώγησης των γυναικών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δημοσιεύτηκε 09/05/2022
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

H βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις, λαμβάνοντας διάφορες μορφές, όπως η σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική, ενώ αφήνει το αποτύπωμα των συνεπειών της στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Πολλές φορές, μια κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον των γυναικών μπορεί να μην είναι τόσο διακριτή και εμφανής, καθώς δύναται να είναι κεκαλυμμένη, όπως είναι αυτή η ψυχολογική μορφή βίας, η οποία ονομάζεται gaslighting.

Ο διεθνής αγγλικός όρος gaslighting περιγράφει μια απόπειρα χειραγώγησης που στοχεύει στη δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων, αποσταθεροποιώντας και απαξιώνοντας έτσι τα θύματα και τις πεποιθήσεις τους. Βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες έμφυλης ανισότητας και έχει έμφυλες προεκτάσεις, καθώς ασκείται κυρίως από τους άνδρες προς τις γυναίκες και πηγάζει από έμφυλα στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες ως πιο συναισθηματικές και δύσκολο να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που συναντάται συχνά σε περιπτώσεις που υπάρχει συντροφική και ενδοοικογενειακή βία, δυσκολεύοντας συχνά την προσπάθεια των γυναικών να την αναγνωρίσουν και να ζητήσπυν βοήθεια.

Το gaslighting συμπεριλαμβάνει συμπεριφορές, από πλευράς του θύτη, όπως παραπλάνηση, ψεύδη, αντιφάσεις και συνεχή άρνηση. Η ονομασία της οφείλεται στο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον με τίτλο Gas Light (1938), η υπόθεση του οποίου αφορά την προσπάθεια ενός άνδρα να πείσει τη σύζυγό του και τον στενό κύκλο τους, πως είναι «τρελή». Αποτελεί μια ύπουλη μορφή χειραγώγησης και ψυχολογικού ελέγχου, όπου τα θύματα δέχονται σκόπιμα και συστηματικά ψευδείς πληροφορίες που τα οδηγούν στο να αμφιβάλλουν για αυτά που γνωρίζουν και γενικότερα για τους εαυτούς τους.

Μια συντροφική σχέση με έναν άνδρα που ασκεί τέτοια συμπεριφορά, αρχικά ξεκινά φαινομενικά φυσιολογικά. Μπορεί ο θύτης στα πρώτα ραντεβού να κολακεύει το υποψήφιο θύμα και να εκμυστηρεύεται σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του. Αυτή η βιαστική αποκάλυψη πριν καν αναπτυχθεί οικειότητα, είναι μια προσπάθεια από τον θύτη να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος. Όσο πιο γρήγορα το θύμα «πέσει στα δίχτυα» αυτής της τακτικής, τόσο πιο γρήγορα ξεκινά η επόμενη φάση της χειραγώγησης.

Η χειραγώγηση ξεκινά με μικρά ψέματα και στη συνέχεια ο όγκος παραπληροφόρησης κλιμακώνεται, επιπλέον ο θύτης μπορεί να κατηγορήσει το θύμα ότι ψεύδεται αν αυτό αμφισβητήσει το αφήγημά του και ταυτόχρονα επιχειρεί να στρέψει τον κοινωνικό τους περίγυρο εναντίον του ατόμου. Φράσεις όπως «κάνεις λάθος, εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο», «νομίζω ότι παραείσαι ευαίσθητη, σταμάτα να είσαι υστερική», «η ανασφάλεια σου φταίει για όλα», «αυτό που λες είναι παρανοϊκό σταμάτα να κάνεις σαν τρελή» είναι χαρακτηριστικές στην περίπτωση του gaslighting. Έτσι, οι γυναίκες θύματα καταλήγουν να αμφισβητούν τη μνήμη τους, την αντίληψή τους και ακόμα και τη λογική τους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι χειρισμοί του θύτη κλιμακώνονται, γίνονται πολύπλοκοι και έντονοι, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο στο θύμα να δει την πραγματικότητα, ενώ ο θύτης αποσκοπεί στην επιβολή του ελέγχου και της δύναμής του, προκειμένου είτε να αντλήσει μια στρεβλή μορφή ευχαρίστησης είτε να ασκήσει συναισθηματικό, σωματικό, κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο της συντρόφου του.

Οι συνέπειες αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς ποικίλουν. Οι γυναίκες χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από την κακοποιητική σχέση.

Όμως, οι γυναίκες μπορούν να υποστηριχθούν και σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν αρωγούς τις υποστηρικτικές δομές του πανελλαδικού Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το Δίκτυο περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό την οργανωτική/διοικητική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:

Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]
www.womensos.gr

Το Αόρατο Όπλο του Πολέμου: 19 Ιουνίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Ένοπλες Συγκρούσεις
«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»
8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών
25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Χορήγηση panic button σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ανανέωσε με Ζωχιό ο ΟΦΑΜ!
  • Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας, Ακτίνες  Φωτός
  • “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
  • ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
  • Tσίπρας: Κάλεσμα στις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις της ΕΛ.Α.Σ

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

06/03/2023

«Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

24/11/2022

Παγκόσμια Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ Γυναικών και Ανδρών

20/09/2022

Έμφυλες διακρίσεις και γυναικεία απασχόληση

12/08/2022
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise