Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΔ: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα της Μερόπης Υδραίου
    28/06/2026
    Ν. Τρίαντος/τομέαρχης Υποδομών-Μεταφορών ΕΛΑΣ: Χρειαζόμαστε επιτέλους προοδευτικό πολιτικό πόλο
    28/06/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Οι αγώνες των εργαζομένων και τα κροκοδείλια δάκρυα της περιφερειακής αρχής
    28/06/2026
    Αυλωνίτης: Οι νέοι μας βρίσκονται σήμερα κοινωνικά και υλικά απομονωμένοι
    27/06/2026
    Απάντηση Καββαδία σε Αλεξάκη για το ζήτημα των απορριμμάτων
    27/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    istioforo
    Ακυβερνησία ιστιοφόρου με τέσσερις επιβαίνοντες στο Μεγανήσι
    28/06/2026
    Κέρκυρα: Σύλληψη 41χρονου που έβαλε ανήλικους σε κέντρο διασκέδασης
    28/06/2026
    Τρεις συλλήψεις για ηχορύπανση και ωράριο σε Λαγανά και Αργάσι
    28/06/2026
    Η Βίκυ Μαρτίνου νέα Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας
    28/06/2026
    «Τσουχτερό» πρόστιμο για καύση εντός αντιπυρικής περιόδου
    28/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πάσχα στην Κέρκυρα με απευθείας πτήσεις της Jet2 από το Λονδίνο
    26/06/2026
    Κέρκυρα: Ρεκόρ με 100 (!) αεροπορικές αφίξεις σε μια ημέρα
    25/06/2026
    Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση ξενοδόχων και ξενοδοχ/λων
    23/06/2026
    Στο πλευρό των εργαζομένων στις Περιφέρειες η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας
    23/06/2026
    Εργατικό Κέντρο: Παλάτια για τους τουρίστες, κοντέινερ για τους εργάτες
    22/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
    Omniscient Reader’s Viewpoint, Τόμος 1
    27/06/2026
    Πολιτιστική συνεργασία του Κεντρικού Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη
    26/06/2026
    Οι καλοκαιρινές δράσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης
    26/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Έλενα Διαβάτη
    28/06/2026
    Ιόνιος: Ο Κώστας Παπαϊωάννου αναλαμβάνει τα «ηνία» της Ακαδημίας
    28/06/2026
    Αχιλλέας Νυμφών: «Ευχαριστούμε για όλα, coach Σάββα!»
    28/06/2026
    Λάμψη μεταλλίων για τον Γυμναστικό Όμιλο Κέρκυρας
    28/06/2026
    Στον τελικό του Παγκοσμίου της Λουκέρνης η Έλενα Διαβάτη
    26/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
    ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο
    23/06/2026
Ανάγνωση Γκίκας: Η Κέρκυρα υπέστη ζημία από το ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: Η Κέρκυρα υπέστη ζημία από το ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 21/07/2021
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση
gikas

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.

Όπως ενημερώνει ο κ. Γκίκας:
Ο Βουλευτής ξεκίνησε με αναφορά στην επέτειο εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Προέδρου Ερντογάν δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τετραπλασιαστούν οι εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε η Χώρα μας να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην προηγούμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα οπισθοδρομεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, στις οποίες – σύμφωνα με τον ίδιο – είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Κέρκυρα υπέστη μεγάλη ζημία από την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την ανευθυνότητα και την ανεδαφικότητα» της προηγούμενης Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απάντησε ο Βουλευτής.
Επιπλέον υπογράμμισε, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της επέλυσε με πολιτικό τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αφού νομοθέτησε τη δημιουργία διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, έκλεισε το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και με κυβερνητική απόφαση τα απορρίμματα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές, έως ότου ολοκληρωθεί το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Υπενθύμισε, ότι η δημιουργία του εργοστασίου, που αποτελούσε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, απορρίφθηκε το 2014-2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεολογικούς λόγους.
Συμπέρανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία «μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση όπως και το νομοσχέδιο είναι άκρως μεταρρυθμιστικό».
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ανακυκλώνεται μόνο το 20% των απορριμμάτων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 50% και ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2025 είναι το 55%. Παράλληλα, η χώρα μας κρατά αρνητικό ρεκόρ στην υγειονομική ταφή των αποβλήτων που κυμαίνεται στο 80%.
Εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου υιοθετεί Ευρωπαϊκές Οδηγίες με τις οποίες θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με σαφείς ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα, περιέχει κίνητρα και αυστηρές κυρώσεις για την μη τήρηση του νόμου. Στόχος είναι η μείωση της παραγωγής αστικών αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης και η σημαντική μείωση της υγειονομικής ταφής.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως είναι η υποχρέωση των Δήμων με περισσότερους από 20.000 κατοίκους να δημιουργήσουν έως το τέλος του 2023 Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων.
Αναφέρθηκε επιπλέον στο «μεγάλο στοίχημα», όπως το αποκάλεσε, που αφορά στην μείωση των απόβλητων τροφίμων. Στόχος είναι έως το 2030 να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με το 2022 και για αυτό ενθαρρύνεται η δωρεά τροφίμων, η αναδιανομή και η περαιτέρω επεξεργασία τους για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως εξήγησε, σε αυτό το πλαίσιο, από 1.1.2022 αγορές, super markets, μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια υποχρεούνται να καταχωρούν σε ειδική πλατφόρμα τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων όπως και το πλεόνασμα τροφίμων που διατίθεται ως δωρεά σε ειδική πλατφόρμα.
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε επίσης τη θέσπιση κλιμακούμενων στόχων για την ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων από χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί από τα νοικοκυριά για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους οι Δήμοι υποχρεούνται να συλλέγουν χωριστά τα βιοαπόβλητα, ενώ εισάγεται και στη χώρα μας το σύστημα επιστροφής εγγύησης για συσκευασίες μίας χρήσης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό.
Σημείωσε επίσης ότι από την 1.9.2022 όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα προβαίνουν στη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, ενώ από την αρχή του 2022 και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να συλλέγουν χωριστά το χαρτί.
Τέλος, από την 1.1.2022 στους Δήμους και στους ΦΟΔΣΑ θα επιβάλλεται τέλος για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, το οποίο θα αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην κατατεθείσα τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά και προβλέπει ότι εφόσον το Δημόσιο δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας ή κυριότητας και οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι συντάχθηκαν έως την 1η Ιουλίου 2001, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.
Ο κ. Γκίκας χαιρέτησε την τροπολογία, οι οποία τακτοποιεί ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε ανακύψει κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε την σημαντικότητα του νομοσχεδίου το οποίο υιοθετεί ευρωπαϊκές πρακτικές και φέρνει τη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων στον 21ο αιώνα.

Γκίκας: Έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τα νησιά μας
Γκίκας: Οι Ναυτικοί μας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Ναυτιλίας μας
Αυλωνίτης: «Πανάκριβη συνήθεια» η μεταφορά απορριμμάτων
Δήμος Νότου: «Πράσινο φως» για την αποκομιδή των απορριμμάτων
Γκίκας: Διαθέσιμες 400 χιλιάδες για την Αφαλάτωση της Κασσιώπης
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • «Rocking & Band» στην Αχαράβη
  • ΝΔ: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα της Μερόπης Υδραίου
  • Ν. Τρίαντος/τομέαρχης Υποδομών-Μεταφορών ΕΛΑΣ: Χρειαζόμαστε επιτέλους προοδευτικό πολιτικό πόλο
  • Τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Έλενα Διαβάτη
  • ΛΑΣΥ Ιονίων: Οι αγώνες των εργαζομένων και τα κροκοδείλια δάκρυα της περιφερειακής αρχής

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Σκουπίδια στο Νότο: Τρέχουν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα!

20/06/2026

Γκίκας: Ενίσχυση με οχήματα και σύγχρονο εξοπλισμό για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας

19/06/2026

Απορρίμματα εκτός κάδων: Η συχνότερη παράβαση της εβδομάδας

19/06/2026

Στην τελετή αποφοίτησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ναυτιλία» ο Γκίκας

19/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise