Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
    27/08/2026
    Aυλωνίτης: Για την Έλενα Ακρίτα και την αδιανόητη μικροπρέπεια του καθεστώτος…
    27/08/2026
    Διευκρινίσεις Τρεπεκλή για την καμπάνια «Τα Νησιά της Οδύσσειας»
    27/08/2026
    ΠΑΣΟΚ: Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στον Κέρκυρα
    26/08/2026
    Μπλόκο του Ελεγκτικού στο αντιπλημμυρικό έργο στη νότια Κέρκυρα
    26/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Nεκρός βρέθηκε 24χρονος τουρίστας στον Κάβο
    27/08/2026
    Στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας έφτασε τους 37 °C
    27/08/2026
    Πανσέληνος του Οξύρρυγχου – 28 Αυγούστου 2026 / Μερική έκλειψη Σελήνης στο Βόρειο Ιόνιο
    27/08/2026
    Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την ΕΠΑΣ Μαθητείας Κέρκυρας της ΔΥΠΑ
    27/08/2026
    Απάτη στην Κέρκυρα: Απέσπασαν 22.000 ευρώ και τιμαλφή από γυναίκα
    27/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
    27/08/2026
    Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για την απώλεια του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
    Aντίθετη η ΔΑΣ ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία
    24/08/2026
    Παρέμβαση της EΛΜΕ Κέρκυρας για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών
    24/08/2026
    Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    24/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Στo φως του φεγγαριού» στο Μουσείο Καποδίστρια
    27/08/2026
    Κέρκυρα: Με Al Bano, το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    27/08/2026
    Μουσική εκδήλωση «Corfu by Slide» με σύγχρονα έργα για τρομπόνι και πιάνο
    27/08/2026
    Αστρονομική: Μερική Έκλειψη Σελήνης στις 28 Αυγούστου
    26/08/2026
    Ξεκινούν οι εγγραφές στη Σχολή Μουσικής και οι ακροάσεις της Χορωδίας Κέρκυρα
    25/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
    27/08/2026
    Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
    27/08/2026
    Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος
    27/08/2026
    Παγκόσμιο: Εύκολη πρωτιά στα προκριματικά για τον Ντούσκο
    26/08/2026
    Στην τελική ευθεία ο 14ος Κόρισσος Αγώνα Δρόμου
    26/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
    27/08/2026
    Ανύπαρκτη κυβερνητική αυτογνωσία, απίστευτη αλαζονεία και διαφθορά
    27/08/2026
    H έρπουσα επέκταση των αυθαίρετων καταλήψεων δημοσίων χώρων
    26/08/2026
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
Ανάγνωση Αλεξάκης: Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες για να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάκης: Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες για να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα

"Επαναπροσδιορισμός των Δασικών Χαρτών στα Ιόνια Νησιά και Σύσταση Ομάδων Εργασίας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών"λέει ο Αλεξάκης.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 22/02/2021
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

“Επαναπροσδιορισμός των Δασικών Χαρτών στα Ιόνια Νησιά και Σύσταση Ομάδων Εργασίας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών”λέει ο Αλεξάκης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη:

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών κατ΄εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του Ν. 4685/2020, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και προβληματισμό για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με μία πρώτη ανάγνωση των χαρτογραφικών υποβάθρων, διαπίστωσαν ότι θίγονται τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, καθώς τμήματα των εκτάσεων τους χαρακτηρίζονται ως δασικά.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας ολοκλήρωσης καταγραφής των γαιών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, συνεπώς πρόκειται για πρόοδο σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου της χώρας. Η ποιότητα των δεδομένων όμως, αλλά και όσα περιλαμβάνονται συνολικά στο νέο χωροταξικό πλαίσιο, ήτοι Νόμος Χατζηδάκη, συνθέτουν συνολικά μια εικόνα αβεβαιότητας για τους ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων. Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής δεν συνεπάγεται απώλεια του ιδιοκτησιακού δικαιώματος και είναι σαφώς προτιμητέο να γνωρίζει κανείς a priori πως μπορεί να διαχειριστεί το ακίνητο του σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος ισχύουσα κατάσταση όπου έπρεπε να απευθυνθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών και πολλές φορές να αναγκάζεται να προβεί σε υποβολή αντιρρήσεων και αποχαρακτηρισμού του επίμαχου τμήματος και γενικώς να παλεύει μέσα στη δίνη αχανών γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ορθή χωροταξική τακτοποίηση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος ευρύτερα και θέτει τις σωστές βάσεις για την οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη, με όρους αειφορίας και επικαιροποιημένων κανονισμών για το δομημένο περιβάλλον. Συνεπώς το ζήτημα των δασικών χαρτών ή πιο συγκεκριμένα της ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων που συνοδεύουν τα χαρτογραφικά υπόβαθρα, απαιτεί μεγάλη προσοχή και ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να επιλεγούν ωφέλιμες λύσεις. Από την άλλη πλευρά, ίδιος νόμος φαίνεται πως επιτρέπει ευνοϊκή μεταχείριση για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων, καθώς στον νόμο 4685/20 προβλέφθηκε μια διαδικασία για την εκ νέου εξαίρεση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων (αντίθετα με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ). Είναι λοιπόν σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο κινείται σε δύο ταχύτητες ως προς την αντιμετώπιση της προστασίας των δασών, και δεν προωθεί τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα περί του καθεστώτος προστασίας, οικιστικού ελέγχου και χωροταξικής τακτοποίησης.

Η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη την χρονική συγκυρία της εκτεταμένης υγειονομικής κρίσης και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο της χώρας και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να μην προκληθεί πρόσθετη δυσμένεια στους πολίτες των Ιονίων Νήσων. Εισηγήθηκε την απόσυρση των δασικών χαρτών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα. Εισήγηση η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.

Ειδικότερα το ψήφισμα του Περιφερειακού συμβουλίου αναφέρει:

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη και υποχρέωση να εκπονηθούν οι δασικοί χάρτες και στην χώρα μας. Επισημαίνουμε έντονα ότι, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στα Ιόνια νησιά παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτηρισμό των περιοχών. Γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και πολύπλευρη διαδικασία για τη διόρθωσή τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

 Να αποσυρθεί άμεσα για διόρθωση η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση (ελαιώνες, αμπελώνες) κλπ. Στην συνέχεια να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
 Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών, πλέον του ενός (1) μηνός για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων
 Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
 Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.
 Οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ να μην θίγονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.
 Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.
 Οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των ενστάσεων να μην καταβάλουν παράβολο.
 Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ενημερώσει, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Δασικές υπηρεσίες, τους πολίτες των νησιών μας για τα θέματα των δασικών χαρτών.
 Οι Δήμοι άμεσα να συνεργασθούν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, για την ένταξη των σχεδίων πόλεων στην εκπόνηση των δασικών χαρτών.

Αλεξάκης: Όταν η ανικανότητα βαφτίζεται αναμόρφωση, τον λογαριασμό τον πληρώνει ο τόπος
Αλεξάκης: Πρώτοι στην προσπάθεια να αλλάξει πραγματικά η Νότια Κέρκυρα
Αλεξάκης: Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Λευκίμμης
Αλεξάκης: Γι’ αυτό δεν ψήφισα την Παυλοπούλου για πρόεδρο
Αλεξάκης: Η αλήθεια για τα απορρίμματα της Νότιας Κέρκυρας
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Nεκρός βρέθηκε 24χρονος τουρίστας στον Κάβο
  • Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
  • Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
  • Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
  • Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος

Τελευταία σχόλια

  1. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  2. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  4. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  5. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Αλεξάκης: Ποιος ο Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;

29/06/2026

Απάντηση Καββαδία σε Αλεξάκη για το ζήτημα των απορριμμάτων

27/06/2026

Η τοποθέτηση Αλεξάκη για τον Χαλικούνα

26/05/2026

Ο Αλεξάκης, νέος πρόεδρος στην ΑΕ Λευκίμμης!

25/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise