Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Δημ. Συμβούλιο: Οργή γονέων για τη σχολική στέγη, μετωπική για τα ακριβά ενοίκια
    17/09/2026
    ΕTAΔ: Τον Ιούνιο του 2029 η ολοκλήρωση των έργων στο Αχίλλειο
    16/09/2026
    Στη Σουηδία, ως μέλος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης η Υδραίου
    16/09/2026
    Ερώτηση Μπιάγκη για τα προβλήματα της παιδείας στην Κέρκυρας
    16/09/2026
    Ο Σ. Πανδής, τομεάρχης ιστορικών στελεχών της ΔΕΕΠ
    16/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Δημ. Συμβούλιο: Οργή γονέων για τη σχολική στέγη, μετωπική για τα ακριβά ενοίκια
    17/09/2026
    Σχολεία Καναλίου, Ποταμού, 13ο: Αυξήσεις ενοικίων έως και 300% για να ανοίξουν!
    17/09/2026
    Καρνάγια προς δήμο: «Έχουμε ήδη σύμβαση με τον ΟΛΚΕ για άλλο χώρο»
    16/09/2026
    MeteoCorfu | Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο
    16/09/2026
    Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στην Κέρκυρα
    16/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΛΚΕ: Τέλος οι Αλυκές λόγω καθυστέρησης, νέα λύση για Μαρίνα και προειδοποίηση για ρήτρες
    16/09/2026
    Εμπορικός Σύλλογος: Τροποποίηση του θερινού ωραρίου
    16/09/2026
    ΣΕΠΕ: Έξι κενά σχολικών νοσηλευτών – Τα ίδια και φέτος στο 5ο δημοτικό
    16/09/2026
    Παρέμβαση του Επιμελητηρίου για τα σκουπίδια στη νότια Κέρκυρα
    15/09/2026
    Και πάλι χάος σήμερα στο αεροδρόμιο με τις πτήσεις από Αγγλία
    15/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Γελέκα στην Αλεξανδρούπολη
    15/09/2026
    Σημαντική δωρεά χαρακτικών στο Μουσείο Καποδίστρια
    15/09/2026
    Ξεκινούν τα χορευτικά τμήματα της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας
    14/09/2026
    Σπείρα Ηρακλής: Μαθήματα χορού – χορός για όλους
    14/09/2026
    Η ΦΕΜ θα ανεβάσει την σουίτα του εμβληματικού “Ζορμπά”
    14/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας υποδέχθηκε τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο!
    16/09/2026
    Με επιτυχία το 12ο Corfu OldTown Trail (pics)
    16/09/2026
    Rising Stars: Πρωταθλητής ΕΣΚΑΒΔΕ ο Ιόνιος και συνεχίζει…
    14/09/2026
    ΝΑΟΚ: Αρχή με Ηρακλή εντός!
    14/09/2026
    Το πλήρες πρόγραμμα της Α’ ΕΠΣ Κέρκυρας
    13/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Λίγα λόγια ακόμη για τον Σ. Χαλβατζή και την Κέρκυρα
    16/09/2026
    Από το δημοκρατικό δικαίωμα… στην διακριτική ευχέρεια
    15/09/2026
    Η πυρπόληση 100.000 τόμων βιβλίων το 1943, σαν χτες, στην Κέρκυρα
    15/09/2026
    Με αύξηση 5,56% οι αφίξεις Αυγούστου στο «Ι. Καποδίστριας» – Στο +7,5% το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου
    14/09/2026
    Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία προς τη δημόσια εκπαίδευση
    14/09/2026
Ανάγνωση Κινηματική παρακμή
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

Κινηματική παρακμή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε 29/06/2018
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Στην εποχή της πολυπλοκότητας είναι εύκολο να προκληθούν συγχύσεις και παρερμηνείες. Ιδιαίτερα όταν  πάθη, εμμονές, πολιτικά μικροσυμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης.  Έτσι οποιοδήποτε νέο κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται μέσα στη συνθετότητα της κρίσης, αξιώνει βαθύτερη κατανόηση και ερμηνεία. Είτε παγκόσμιο, είτε εθνικό είτε τοπικό.

Το διαχρονικό τοπικό πρόβλημα  της  διαχείρισης των απορριμμάτων και του χώρου εναπόθεσής τους στην Κέρκυρα, έχει αξιοποιηθεί  δεόντως από κυρίες και κυρίους, που εκπροσωπώντας τους εαυτούς τους άσκησαν και ασκούν πολλαπλάσια επιρροή αυτής που τους αναλογεί. Με την ευεξήγητη εκκωφαντική προβολή από το σύνολο σχεδόν των τοπικών ΜΜΕ, με το χάϊδεμα από ψηφοθηρικά  κόμματα και παρατάξεις, αλλά  και εξαιτίας της  απολίτικης  στήριξης ανεύθυνων συλλογικοτήτων, το ολίσθημα εξελίχθηκε σε κοινωνικό πρόβλημα.

Η κρίση απέδειξε ότι αναβαθμίζει την απήχηση του λαϊκισμού και μέσα από την πολυσημία του διοργανώνονται παίγνια με αναφορά στο ‘’΄λαό’’, στο δήθεν ‘’λαϊκό’’ και στο ‘’ κινηματικό’’. Οι διαβεβαιώσεις  που δίνονταν ‘’ ούτε εδώ, ούτε εκεί’’ ουδέποτε προκάλεσαν το εύλογο ερώτημα των πανηγυριζόντων αποδεκτών τους ‘’ δηλαδή που;’’  Η ειρωνεία είναι πως το τίμημα της κοινωνικής και πολιτικής αυτής δυσπλασίας εισπράττουν και  οι συμπράξαντες στην καλλιέργεια του φαινομένου. Άλλο πράγμα να λαϊκίζεις εκ του ασφαλούς κι άλλο να έχεις την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Στο παρελθόν οι ελάχιστοι που τόλμησαν να πουν αλήθειες αποδοκιμάστηκαν, υβρίστηκαν και ‘’έφαγαν μαύρο’’ στις εκλογικές διαδικασίες. Εθνικές και τοπικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αυτοδιοικητική απαξίωση και αποδυνάμωση
Καρύδης: Με ποιο τρόπο θα τους επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα δημοτικά τέλη;
Καρύδης για δημοτικά τέλη: Η δικαίωση δε θα έρθει μόνη της
Καρύδης: Στασιμότητα και οπισθοδρόμηση
Προτεινόμενο ψήφισμα Καρύδη για άμεση οικονομική ενίσχυση του Δήμου

Είναι προφανές ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, οι συναυλίες, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , οι παρεμβάσεις, οι συλλογές υπογραφών και η υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας και της φρασεολογίας του Απροσπέλαστου ή του Καλλωπιστικού δεν έχουν σχέση με κοινωνικούς αγώνες. Δεν αφορούν κινήματα ανατροπής της κατεστημένης εκμετάλλευσης των οικονομικά ασθενέστερων, της άρσης κοινωνικών ανισοτήτων ή της αποτροπής  περιβαλλοντικής καταστροφής. Πρόκειται για μια σειρά αυθαιρεσιών, εκβιασμών και πράξεων κοινωνικής ομηρίας. Μικρές κοινωνικές ομάδες ποικίλης προέλευσης με αυθάδη πραξικοπήματα, στρέφονται κατά του κοινού συμφέροντος, της κοινής λογικής και του τόπου. Αδιαφορούν για την κρισιμότητα της πραγματικής κατάστασης. Είναι αμετακίνητοι και ενδιαφέρονται μόνο ‘’να περάσει το δικό τους’’. Όλοι οι άλλοι να κάνουν χιλιόμετρα  πίσω. Αυτοί ούτε βήμα.

Παρά ταύτα παράγοντες και σχηματισμοί, με ιστορία και αγώνες στο λαϊκό κίνημα, έχουν παρασυρθεί ανεπίτρεπτα και στο βωμό της φθηνής ψηφοθηρίας εμφανίζονται να στηρίζουν και να οργανώνουν παρέες με εμμονικά μικροσυμφέροντα που έρχονται σε ανορθολογική σύγκρουση με την κοινωνική πλειοψηφία και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν ανισότητες ούτε ταξικός ανταγωνισμός σε βάρος της εργατικής τάξης ή των οικονομικά αδύναμων. Όσοι ανεύθυνα ψελίζουν τη σχέση του ενός με το άλλο, δεν πείθουν. Αντίθετα εκτίθενται και πολιτικά και κοινωνικά. Ανακοινώσεις κομματικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων που βροχηδόν εκδίδονται καθημερινά, είναι προσχηματικές. Αποσκοπούν αποκλειστικά να πλήξουν τον πολιτικό αντίπαλο αδιαφορώντας για την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις κι αποφεύγοντας να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις.   Αυτό όμως δεν είναι κινηματική προοδευτική πολιτική αλλά ρηχός παλαιοκομματισμός. Επενδύουν ουσιαστικά σε μια αντιπολιτική της μνησικακίας. Όταν θ΄ αντιληφθούν το σφάλμα τους θα είναι αργά, ως συνήθως.

Αν σήμερα εισακουστούν και η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τι θα πουν άραγε σε όποιον προσβληθεί η υγεία του ή στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους; Πως θα δικαιολογηθούν στους μικροεπαγγελματίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους; Τι θα απαντήσουν όταν ερωτηθούν από τους μικροοφειλέτες πως θ’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;    Έτσι όπως ενεργούν εκτός από το κοινωνικό αδιέξοδο που προκαλούν,  δίνουν χώρο και στον ακροδεξιό λαϊκισμό να ποζάρει πρωταγωνιστικά, αφού δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλοι τα ίδια λένε.

Όποιοι από τους παραπάνω πιστεύουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία στο νησί δε συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, δεν έχουν  παρά να ζητήσουν τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, με τη ρητή δέσμευση ότι θα στηρίξουν ακόμη και με κινητοποιήσεις το όποιο αποτέλεσμά του.

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Δημ. Συμβούλιο: Οργή γονέων για τη σχολική στέγη, μετωπική για τα ακριβά ενοίκια
  • Σχολεία Καναλίου, Ποταμού, 13ο: Αυξήσεις ενοικίων έως και 300% για να ανοίξουν!
  • ΕTAΔ: Τον Ιούνιο του 2029 η ολοκλήρωση των έργων στο Αχίλλειο
  • Καρνάγια προς δήμο: «Έχουμε ήδη σύμβαση με τον ΟΛΚΕ για άλλο χώρο»
  • Στη Σουηδία, ως μέλος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης η Υδραίου

Τελευταία σχόλια

  1. Νικος Σελλας στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  2. Θανάσης Μαυρομάτης στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  3. Δώρα Αναστασάτου στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  4. Ιωάννης Λευτεριώτης στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  5. ΜΑΚΡΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!

Find Us on Socials

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γ. Καρύδης: Ο ΔΕΔΔΗΕ ευθύνεται για τη φωτιά στου Γογγάκη;

03/11/2025

Eρώτηση Καρύδη για την υδροδότηση και τον καθαρισμό των φρεατίων

05/09/2025

Eρώτηση Καρύδη για την υδροδότηση και τον καθαρισμό των φρεατίων

05/09/2025

Καρύδης: Τι αποφασίστηκε για το Βίδο στο Δημοτικό Συμβούλιο

07/07/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise