Aνακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Γιώργου Καρύδη με αφορμή την καταψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της δημοτικής αρχής.
Αναλυτικά:
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. συζητήθηκαν καθυστερημένα το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για το έτος 2026.
Η παράταξή μας ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, καθότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κι ένα τεχνικό πρόγραμμα όχι απλά στασιμότητας αλλά και οπισθοδρόμησης. Δεν δρομολογείται κάτι ελπιδοφόρο για το Δήμο και ολόκληρο το νησί μας.
Σε μια περίοδο που η ανάγκη για βασικά έργα υποδομής, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026 αδυνατούν ν΄ανταποκριθούν.
Καταρχάς υπάρχει έλλειψη στρατηγικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Δήμο.
Δεν δρομολογείται η επίλυση των πραγματικών αναγκών των δημοτών, όπως η ύδρευση, το οδικό δίχτυο, το κυκλοφοριακό, η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων, η φροντίδα και η προστασία των κοινόχρηστων χώρων, η συντήρηση σχολικών κτιρίων και δημοτικών ακινήτων.
Υπάρχει έλλειψη λήψης αναγκαίων μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η εκτέλεση των ήδη εξελισσόμενων έργων, καθυστερεί και διαρκώς παρατείνεται από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα έργα να μην υλοποιούνται ή και να χάνονται οι χρηματοδοτήσεις τους.
Η κοινωνική πολιτική είναι ανεπαρκής, μη καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες ευάλωτων ομάδων, ενώ οι σχετικές δομές λειτουργούν υπό συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
Παράλληλα είναι εμφανής και η εγκατάλειψη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου με τη μη καταβολή των αναγκαίων παγίων.
Το μόνο έργο, που υλοποιήθηκε είναι η αύξηση των δημοτικών τελών, χωρίς όμως ανταποδοτικότητα στο Δήμο και στους δημότες.
Στην αρνητική αυτή πραγματικότητα έχει συμβάλλει καίρια και η κυβερνητική επιλογή της διαρκούς εγκατάλειψης της ελλαδικής περιφέρειας και η αποδυνάμωση, κυρίως οικονομική, της αυτοδιοίκησης. Το κεντρικό κράτος αποβλέπει στην εξάρτηση Δήμων και Περιφερειών στην λήψη των αποφάσεων τους αλλά και στην οικονομική τους εξασθένιση προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι απευθείας αναθέσεις διαρκώς αυξάνονται.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται όταν μια αυτοδιοικητική αρχή δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει έστω μέρος αυτών που δικαιούται, αλλά και να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα.
Με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση σε κεντρικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν οικοδομούμε έναν Δήμο αντάξιο της Ιστορίας του, σ΄ένα νησί που προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα και πολιτιστικά και οικονομικά. Αντίθετα, υπάρχει αδιαφορία και εγκατάλειψη. Η κατάσταση χειροτερεύει ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος και ευκαιρίες.
Η Παράταξή μας για μια ακόμη φορά οφείλει να επισημάνει, ότι παρά τον ιδεολογικό δογματισμό, την κομματική αγκύλωση και την πολιτική απομόνωση που πρεσβεύει ένα τμήμα της ευρύτερης Αριστεράς και στο Δ.Σ., η κοινωνία ζητάει μια ενωτική, συνθετική και εναλλακτική αξιακή και προγραμματική πρόταση, που θα δημιουργήσει ένα κίνημα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.
Εμείς, από τη θέση που βρισκόμαστε θα συνεχίσουμε, όπως οφείλουμε, ν’ αναδεικνύουμε τα μείζονα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Για μια ακόμη φορά γινόμαστε φωνή, σε όσους δεν ακούγονται και δύναμη σε όσους δεν έχουν! Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος του τόπου και της χώρας μας!

