Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μαζική εκδήλωση του ΚΚΕ Κέρκυρας για τους Λευκιμμιώτες μαχητές του ΔΣΕ
    24/08/2026
    Μήνυμα του Γιάννη Τρεπεκλή για την εορτή του Αγίου Διονυσίου
    24/08/2026
    Aυλωνίτης: Τα αντικαρκινικά φάρμακα και οι αυξήσεις στους εργαζομένους της ΠτΔ
    24/08/2026
    Ζήκος: Διευκρίνηση για την ανάθεση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στην Κέρκυρα
    24/08/2026
    Κεφαλογιάννη-Τρεπεκλής στα Διαπόντια Νησιά
    24/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης δύο Γάλλων στο Πόρτο Τιμόνι
    24/08/2026
    ekav-aftodioikisi
    Zάκυνθος: Tραυματίστηκε στο κεφάλι 49χρονος στο «Μικρό Νησί»
    24/08/2026
    Ασφαλής αποβίβαση 86 επιβατών του «Ήλιδα Ντόλφιν» μετά από μηχανική βλάβη
    24/08/2026
    Κέρκυρα: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη
    24/08/2026
    Λευκάδα: Aίσιο τέλος στην περιπέτεια τεσσάρων Γάλλων σε ιστιοφόρο
    24/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aντίθετη η ΔΑΣ ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία
    24/08/2026
    Παρέμβαση της EΛΜΕ Κέρκυρας για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών
    24/08/2026
    Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    24/08/2026
    school 241107
    ΕΛΜΕ: Τα 201 κενά και οι διεκδικήσεις στη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης
    23/08/2026
    EΛΜΕ Κέρκυρας: Καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους και διεκδικήσεις για τα 201 κενά
    23/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Αλεξάνδρα Κάτσιου: «Η Φλόγα των Σκιών»
    24/08/2026
    Στο Φως του Φεγγαριού
    24/08/2026
    “H Παρέα τoυ ΜΙΚΥ και το Τραγούδι της Χαράς” στον Ορφέα
    24/08/2026
    23 Αυγούστου 2026: Η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής γίνεται 185 ετών
    23/08/2026
    Στο Μουσείο Σολωμού, η πρώτη φθινοπωρινή εκλαϊκευμένη ομιλία σύγχρονης επιστήμης
    23/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ιόνιος: Διπλή ενίσχυση με Βασιλόπουλο και Ρουμελιώτη
    23/08/2026
    Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στους Οθωνούς μετά από τέσσερις δεκαετίες
    23/08/2026
    AΕΛ και φέτος για το Γιαννούλη!
    23/08/2026
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
    Η Κέρκυρα τα χρόνια του ΔΣΕ, ο πρώτος νεκρός της και οι «16» της Λευκίμμης
    23/08/2026
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
Ανάγνωση Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την ένταξη του ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την ένταξη του ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 08/10/2021
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση
siriza

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με την προοπτική ένταξης του ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα καθώς η παντελής έλλειψη κυβερνητικής οργάνωσης οδήγησε στη σύνταξη μίας ανεδαφικής ιδρυτικής αναλογιστικής μελέτης βασιζόμενης σε έωλες παραδοχές και εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανωτέρω στρεβλώσεις εντάσσοντας το ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Προοπτική ένταξης του ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ»

Όλα τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας λειτουργούσαν ως ΝΠΔΔ Διανεμητικού Συστήματος και υπάγονταν στο Υπουργείο Εργασίας. Το 2012 θεσμοθετήθηκε με το ν.4052/2012 η ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ (σήμερα Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ), εντάσσοντας όλα τα επικουρικά ταμεία στο νέο φορέα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στον ανωτέρω νόμο δίνονταν η δυνατότητα εξαίρεσης ένταξης στο νέο φορέα σε όσα ταμεία θα μπορούσαν να αυτονομηθούν και να λειτουργήσουν ως ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και υπό την προϋπόθεση να ακολουθήσουν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ) ιδρύθηκε το 1946 ως ΝΠΔΔ διανεμητικού συστήματος. Το 2012, η Ομοσπονδία Εργαζομένων του, εκμεταλλευόμενη το ν.4052/2012, αποφάσισε να προχωρήσει στη μετατροπή του ΤΕΑΠΕΠ από ΝΠΔΔ διανεμητικού σε ΝΠΙΔ κεφαλαιοποιητικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΑΠΕΠ δεν πληρούσε ούτε κατ’ ελάχιστον τις προϋποθέσεις για την έγκριση της μετατροπής του, αφού δεν διέθετε ούτε το 6% των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιδρυτική αναλογιστική μελέτη, οι υποχρεώσεις του ΤΕΑΠΕΠ υπερέβαιναν τα 327 εκ.€, ενώ η περιουσία του δεν ξεπερνούσε τα 9,4 εκ.€, σύμφωνα με την ιδρυτική Αναλογιστική μελέτη που υπεβλήθη στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, τη στιγμή που το σύνολο της περιουσίας των τριών άλλων επικουρικών ταμείων που δεν εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ ξεπερνούσε το 1,2 δις.€, καθιστώντας προδήλως απαγορευτική την ανεξαρτητοποίησή του.

Προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο αναλογιστικό έλλειμμα και να εγκριθεί η μετατροπή του ΕΤΕΑΠΕΠ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, εκπονήθηκε μία καταφανώς έωλη Ιδρυτική Αναλογιστική Μελέτη, βασιζόμενη σε εξόφθαλμα ανεδαφικές παραδοχές, η οποία παρόλα αυτά, έγινε δεκτή τόσο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, όσο και από τον τότε Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση. Έτσι, από 1/3/2013 το Ταμείο άρχισε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων, αλλά μη εγγυημένων παροχών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανωτέρω απόφαση επέφερε δυσμενέστατες συνέπειες για τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε ποσοστό 75% (η μέση σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται πλέον στα 119€ περίπου, όταν η αντίστοιχη στον e-ΕΦΚΑ είναι 190€, με προοπτική για περαιτέρω μείωση μέχρι το 2025, οπότε και αναμένεται να αγγίξει τα 81€ σύμφωνα με την τελευταία Αναλογιστική Μελέτη του Ταμείου).

Σχετικά με τους νέους (μετά το 2013) συνταξιούχους, αυτοί βρίσκονται στην εντελώς “πρωτότυπη” θέση που ενώ έχουν καταβάλλει το σύνολο των εισφορών τους και η σύνταξή τους καθορίστηκε σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του καταστατικού, αυτή μειώθηκε αναδρομικά από το 2013, ως να ήταν συνταξιούχοι από τότε, δίχως αυτό να προβλέπεται στο καταστατικό, με αποτέλεσμα τελικά η σύνταξη τους το 2025 να διαμορφώνεται πολύ κάτω από τα 100€ (συνολική μείωση κοντά στο 90%). Ταυτόχρονα, εξαιρετικά δυσμενής είναι η θέση των νυν εργαζομένων και των εν δυνάμει συνταξιούχων οι οποίοι, αν και συνεχίζουν να καταβάλουν το μέγιστο των εισφορών τους, θα υποστούν και αυτοί αναδρομικά όλες τις μειώσεις από το 2013 αλλά και όσες νεότερες αποφασίσει το Δ.Σ. του Ταμείου.

Δεδομένου ότι, η μετατροπή του διανεμητικού ΕΤΕΑΠΕΠ σε ταμείο κεφαλαιοποιητικού συστήματος με μηδενικά αποθέματα ήταν αναιτιολόγητη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Δεδομένου ότι, η παντελής έλλειψη των απαιτούμενων για την μετατροπή οικονομικών προϋποθέσεων οδήγησε στη σύνταξη μίας ανεδαφικής ιδρυτικής αναλογιστικής μελέτης βασιζόμενης σε έωλες παραδοχές και εκτιμήσεις.

Δεδομένου ότι, η πρακτική των αναδρομικών μειώσεων και στις νέες συντάξεις είναι παράνομη, καταλύει κάθε έννοια δικαίου και ανταποδοτικότητας.

Δεδομένου ότι, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ταμείου, ενεργώντας εκτός καταστατικού, αποφάσισε και αυθαίρετα υλοποίησε κλίμακα μειώσεων των συντάξεων από 0-38%, με αναλογιστικό ισοδύναμο υπερδιπλάσιο του προβλεπόμενου -15% της ιδρυτικής αναλογιστικής μελέτης, με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του το ΕΤΕΑΠΕΠ να χορηγεί συντάξεις χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του ΕΤΕΑ.

Δεδομένου ότι, με την έγκριση της μετατροπής καταργήθηκαν και εκμηδενίστηκαν αναφαίρετα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών, καταργώντας επί της ουσίας κάθε έννοιας δικαίου, πολλώ δε μάλλον το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος σχετικά με τη μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλεια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανωτέρω στρεβλώσεις εντάσσοντας το ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Παραιτήθηκε o Mωραΐτης από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥPΙΖΑ: Περί ναυδέτων, μαρινών και τεχνητών νησιών
ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος ο Παππάς από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Ζαχαριάδης από εκπρόσωπος Τύπου
Αυλωνίτης για Τσίπρα: Δεν επαιτώ ούτε απαιτώ, είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης δύο Γάλλων στο Πόρτο Τιμόνι
  • Μαζική εκδήλωση του ΚΚΕ Κέρκυρας για τους Λευκιμμιώτες μαχητές του ΔΣΕ
  • Μήνυμα του Γιάννη Τρεπεκλή για την εορτή του Αγίου Διονυσίου
  • Αλεξάνδρα Κάτσιου: «Η Φλόγα των Σκιών»
  • Aυλωνίτης: Τα αντικαρκινικά φάρμακα και οι αυξήσεις στους εργαζομένους της ΠτΔ

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Κ. Παυλίδης: Παραιτήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα Τσίπρα

24/05/2026

Αποχώρησε ο Κακαβίτσας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

18/05/2026

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος διέγραψε τον Παύλο Πολάκη

16/05/2026

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση με Κ. Βέττα για τον τουρισμό στην Κέρκυρα

12/02/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise