• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 23/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς και σχολικούς νοσηλευτές

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Παρασκευή, 24/09/2021
A A

Τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούν σε γονείς και μαθητές τα κενά των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικούς, γενικής και ειδικής αγωγής, αλλά ακόμη και σε σχολικούς νοσηλευτές, αναδεικνύουν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι μετά από έναν χρόνο με αρνητικό ρεκόρ σε κλειστά σχολεία, φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σχολεία ανοιχτά μεν αλλά με πολλαπλά προβλήματα σε πολύ βασικούς τομείς, με πολλά κενά σε εκπαιδευτικό και προσωπικό καθαρισμού. Άνοιξαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας των παιδιών και χωρίς να υπάρξει έστω προσπάθεια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Άμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει παρέμβει για την κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς και σχολικούς νοσηλευτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη για κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και σχολικούς νοσηλευτές»

Μετά από έναν χρόνο με αρνητικό ρεκόρ σε κλειστά σχολεία, φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σχολεία ανοιχτά μεν αλλά με πολλαπλά προβλήματα σε πολύ βασικούς τομείς.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας των παιδιών και της εν γένει δημόσιας υγείας αποδεικνύεται ήδη επικίνδυνη αφού σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ μέσα σε μια μόλις εβδομάδα τα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ανήλθαν σε 3.559 και από τους ειδικούς επιστήμονες αναμένεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα 8 παιδιά νοσηλεύονται αυτές τις μέρες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να υπάρξει έστω προσπάθεια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα ειδικά στις σχολικές μονάδες των αστικών κέντρων (σημειωτέον δε, ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είχε ήδη αυξηθεί εν μέσω πανδημίας), με το Υπουργείο Παιδείας να αγνοεί επιδεικτικά τη μελέτη του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά αίθουσα και παρά τις επιφυλάξεις ακόμα και των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής (Χ. Γώγος, 14/9/2021), με 25-26 παιδιά μέσα στην ίδια αίθουσα. Οι σχολικές καθαρίστριες με 2ωρη και 3ωρη απασχόληση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες τακτικής καθαριότητας αλλά και απολύμανσης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου καθημερινά, με το Υπουργείο Εσωτερικών να κωφεύει στις ανάγκες για αύξηση των πόρων των Δήμων για το σκοπό αυτό. Επισημαίνεται δε, ότι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων δεν αποτελεί απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας καθόσον οι συνθήκες της πανδημίας αποτελούν συστράτευση δυνάμεων, στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, με ατομική ευθύνη των γονέων, ακόμα και αν αυξήθηκε ο αριθμός τους από ένα σε δύο ανά εβδομάδα, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας σε επίπεδο πρόληψης της νόσησης, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως τα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη «Δ» είναι πιο μεταδοτική και προσβάλλει και μικρά παιδιά. Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη για αυστηρή και ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση στις σχολικές μονάδες με τη διενέργεια τακτικών μαζικών τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Το αποκορύφωμα δε, της ανεύθυνης και ανάλγητης στάσης της κυβέρνησης συνολικά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, είναι το εξωφρενικό και πέρα από κάθε λογική μέτρο του 50%+1 κρουσμάτων για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα. Η δε απάντηση της Υπουργού ότι θα διενεργούνται περισσότερα τεστ δωρεάν μιλώντας για δαπανηρή λύση και ότι τα παιδιά φέτος επιστρέφουν στο σπίτι όπου οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή «μπορούν να εμβολιαστούν» αποτελεί μνημείο κυνικότητας και επικινδυνότητας. Τα παιδιά, κατ’ αρχάς νοσούν τα ίδια χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα νοσήσουν ελαφρά αφού η μετάλλαξη «Δ» δείχνει ότι καταλαμβάνει και μικρότερες ηλικίες, με τους επιστήμονες να ανησυχούν γιατί διαρκώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων και όπως ήδη προαναφέρθηκε 8 παιδιά νοσηλεύονται αυτές τις μέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως, εφόσον το ποσοστό εμβολιασμού σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι το επιθυμητό και ο στόχος για τείχος ανοσίας δεν έχει επιτευχθεί, πολλοί μαθητές επιστρέφουν σε σπίτια όπου διαμένουν γονείς και παππούδες ανεμβολίαστοι είτε λόγω άρνησης/φόβου είτε λόγω ειδικών προβλημάτων υγείας και σε κάθε περίπτωση η άρνηση ή ο φόβος κάποιου να εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να αποτελεί απαλλαγή ευθύνης για την Πολιτεία αλλά υποχρέωση και καθήκον να πείσει και να προστατεύσει.

Η αναλγησία του εν λόγω μέτρου κορυφώνεται και με την πρόβλεψη ότι δεν θα δικαιολογούνται απουσίες σε περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν στείλουν το παιδί τους σχολείο λόγω φόβου από εμφάνιση κρούσματος στο τμήμα.

Ως προς το εκπαιδευτικό σκέλος μετά από μια σχολική χρονιά, που χάθηκαν τα 2/3 περίπου της δια ζώσης διδασκαλίας, για την οποία και η ίδια Υπουργός Παιδείας δηλώνει τακτικά ότι δεν αντικαθίσταται από την τηλεκπαίδευση – αν και η Υφυπουργός την περσινή χρονιά δήλωνε ότι «η εξ αποστάσεως διδασκαλία και η δια ζώσης διδασκαλία είναι δύο διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας απολύτως ισοδύναμοι» – δεν υπήρξε καμία προσαρμογή του προγράμματος και της διδακτέας ύλης, ειδικότερα στις μικρότερες τάξεις, με αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινάει με μερικές επαναλήψεις, ως είθισται κάθε σχολική χρονιά και σαν να μην υπήρξαν κλειστά σχολεία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ οι δάσκαλοι διαπιστώνουν πχ ότι μαθητές της Β ΄Δημοτικού (περσινή Α΄ Δημοτικού) παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες σε γραφή και ανάγνωση.

Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας, που παραμένει πιστή στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, περί μόνιμων προσλήψεων και ενώ τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, καταγράφονται κενά στην παράλληλη στήριξη, σε σχολικούς νοσηλευτές, ακόμα και σε δασκάλους της γενικής αγωγής.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τα κενά στην παράλληλη στήριξη έχουν οδηγήσει τους γονείς σε απελπισία και ο αντίκτυπος στον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης είναι ανυπολόγιστος. Όσοι γονείς μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στρέφονται στη λύση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης, ενώ οι πιο αδύναμοι οικονομικά βλέπουν τα παιδιά τους να στερούνται ουσιαστικά το βασικό αγαθό της γνώσης και το δικαίωμά τους στις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση. Αυτές τις μέρες, πυκνώνουν και οι απελπισμένες φωνές γονέων που τα παιδιά τους λόγω ύπαρξης νοσημάτων χρήζουν υπηρεσιών σχολικού νοσηλευτή (στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έγινε πχ γνωστή περίπτωση πατέρα που αναγκάζεται να παραμένει έξω από το νηπιαγωγείο λόγω έλλειψης σχολικού νοσηλευτή προκειμένου το παιδί του, που πάσχει από διαβήτη, να μην παραμείνει αποκλεισμένο στο σπίτι, μητέρας παιδιού με επιληπτικές κρίσεις κ.λ.π).

Καταγράφονται δε, και κενά σε εκπαιδευτικούς της γενικής αγωγής, γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία και να επιβαρύνεται έτσι έτι περαιτέρω ο αριθμός παιδιών ανά σχολικό τμήμα (πχ 7ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης).

Επειδή τα κενά που καταγράφονται στην ειδική αγωγή φαίνεται να ξεπερνούν το ποσοστό του 50% και το χρονοδιάγραμμα αναπλήρωσής τους παραμένει άγνωστο.
Επειδή η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα και υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ αναλώνεται διαρκώς σε ανούσιες επικοινωνιακές τακτικές και με την νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική της αγνοεί τις ουσιαστικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
1. Πόσα κενά υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για την άμεση στήριξη μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης και υπηρεσιών σχολικού νοσηλευτή μέχρι την κάλυψη των κενών αυτών;

4. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί με την αρμόδια Επιτροπή για την αλλαγή του πρωτοκόλλου και του μέτρου «50%+1» κρούσματα για κλείσιμο τμήματος, καθώς και για την κατάργηση της ρύθμισης για μη δικαιολόγηση απουσιών για παιδιά που δεν θα πάνε σχολείο μετά την εμφάνιση κρούσματος στο τμήμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Αυλωνίτη-Σουβλάκη, μετά την ερώτηση του βουλευτή για τις Φυλακές

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 23/05/2025
rss feed

Επίκαιρη ερώτηση Αυλωνίτη για τις Φυλακές της Κέρκυρας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 22/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης: Γιατί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ;

by CorfuPress.com
Τρίτη, 20/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Αυλωνίτης: Χρόνια πολλά Κέρκυρα, με αξιοπρέπεια, ελευθερία και δικαιοσύνη

by CorfuPress.com
Τρίτη, 20/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Αυλωνίτη για την κατάρρευση μέρους του αντιγράφου της τοιχογραφίας της Κνωσσού

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 19/05/2025
rss feed

Αυλωνίτης στη Βουλή: Τι συμβαίνει με την Ύδρευση Κέρκυρας; Παραιτήθηκε Δήμαρχος κι η Κυβέρνηση σιωπά

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 16/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης: Ανοικτή επιστολή στον Δημήτρη Καρώνη

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 14/05/2025
Next Post

Διακομιδή 57χρονου από Παξούς στην Ηγουμενίτσα

Κατάντια για το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο: Κληρώθηκε εντός, παίζει στα Γιάννενα η ΑΕΛ!

"Αβάσιμες οι αιτιάσεις της ΑΝΑΣΑ για την κατάσταση στο ΧΥΤΥ Ζακύνθου" λέει η Κράτσα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο H ομιλία Πουλημένου για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων: “Εφ’όσον παραδέχεσαι ότι ή Κέρκυρα αξίζει καλύτερη μεταχείρηση, τότε φρόντισε νά μάς αδειάσεις τήν γωνιά, καθότι εμετρήθεις καί ευρέθεις λίαν…” Μάι 22, 07:17
  • Avatar ενας κερκυραιος στο Κάτοικοι Παλιάς Πόλης: Καρεκλοτράπεζα & το Τσίρκο Medrano…: “Παει η Κερκυρα μας ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΡΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Μάι 20, 13:54
  • Avatar Σπύρος Ζερβός στο Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Ν.X Μάντζαρος… και βλέποντας απέναντι» στην Ακαδημία Αθηνών: “Ευχαριστίες για την ενημέρωση! Ωστόσο αναφέρετε προς το τέλος: “υλικό προερχόμενο «από τη Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” («Παλαιά», έτος ίδρυσης: 1840)”.…” Μάι 19, 18:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .