Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στην Κέρκυρα, όμως τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση παραμένουν σοβαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς φορείς, τα κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ανέρχονται συνολικά σε 391, ενώ σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη.
Πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκονται μαθητές που δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που δικαιούνται και εκπαιδευτικοί που καλούνται να καλύψουν κενά και ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μόνιμες ελλείψεις προσωπικού. Χρειάζεται έγκαιρος σχεδιασμός, επαρκής στελέχωση και ουσιαστική ενίσχυση της ειδικής αγωγής.
Την ίδια στιγμή, η στεγαστική κρίση αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο για τη στελέχωση των σχολείων. Στην Κέρκυρα, το υψηλό κόστος της κατοικίας καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εγκατάσταση νέων και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ενώ οι αποκαλύψεις για εκπαιδευτικούς που αναζητούν προσωρινές λύσεις διαμονής μέσα στο αυτοκίνητο τους δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Η λύση δεν μπορεί να είναι να αφήνεται κάθε εκπαιδευτικός μόνος του απέναντι στην ελεύθερη αγορά ενοικίασης κατοικίας. Χρειάζεται οργανωμένη στεγαστική πολιτική. Στο πλαίσιο των προτάσεων της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης προβλέπεται η δημιουργία 50.000 νέων προσιτών στεγαστικών επιλογών σε τέσσερα χρόνια, μέσω ενός Οργανισμού Κοινωνικά Προσιτής Κατοικίας, με αξιοποίηση και των κενών ή αναξιοποίητων κτιρίων.
Μια τέτοια πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί και με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς. Η αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων στην Κέρκυρα μπορεί να δημιουργήσει κατοικίες ή οργανωμένες δομές φιλοξενίας για νεοδιόριστους και αναπληρωτές, ιδιαίτερα για όσους έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για προσιτή μακροχρόνια μίσθωση, ώστε η εύρεση κατοικίας να μην αποτελεί προϋπόθεση για το αν ένας εκπαιδευτικός θα μπορέσει τελικά να υπηρετήσει στο νησί.
Όμως η στεγαστική πολιτική πρέπει να συνοδεύεται και από ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών. Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη έχει προτείνει αρχική αύξηση 300 ευρώ τον μήνα για τους εκπαιδευτικούς, με στόχο μισθούς αξιοπρέπειας. Για έναν νέο εκπαιδευτικό που καλείται να μετακινηθεί και να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα, η μισθολογική ενίσχυση δεν αποτελεί απλώς ένα μισθολογικό αίτημα. Είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί να καλύπτει το κόστος της κατοικίας και των καθημερινών αναγκών του και να παραμένει στον τόπο όπου υπηρετεί.
Παράλληλα, πρέπει να λυθεί άμεσα και το πρόβλημα των σχολικών μεταφορών. Κανένας μαθητής δεν μπορεί να στερείται την πρόσβαση στο σχολείο επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί έγκαιρα η μετακίνησή του. Οι σχολικές μεταφορές πρέπει να είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.
Χρειάζεται, επομένως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημόσια εκπαίδευση στην Κέρκυρα: άμεση κάλυψη των κενών, ενίσχυση της Παράλληλης Στήριξης, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών και δομών φιλοξενίας για εκπαιδευτικούς, ουσιαστική αύξηση των αποδοχών και άμεση επίλυση των προβλημάτων στις σχολικές μεταφορές.
Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να στηρίζεται στην προσωπική αντοχή των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται ένα κράτος που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να έρχονται, να εργάζονται και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο όπου υπηρετούν.
Η Κέρκυρα χρειάζεται σχολεία πλήρως στελεχωμένα, μαθητές με ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους χωρίς να αντιμετωπίζουν την κατοικία και το κόστος ζωής ως καθημερινό αδιέξοδο.
Εκπαίδευση στην Κέρκυρα: προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις
*Γράφει ο Αντώνης Μαρτίνος, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Δεν υπάρχουν Σχόλια

