Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Aυλωνίτης: 310 χρόνια από το «Ασέδιο των Κορυφών»
    11/08/2026
    Ξεκίνησαν οι εργασίες για το σχολείο Γουβιών – Κοντοκαλίου
    10/08/2026
    Συμπαράταξη Πολιτών: Nέος Επιτελάρχης στην ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας
    10/08/2026
    Τρεπεκλής: Χρηματοδότηση για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου των Διαποντίων
    10/08/2026
    ΠΙΝ: Ολοκληρώθηκε η καμπάνια στη Ρώμη, σε εξέλιξη η προβολή στην Αθήνα
    10/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα
    11/08/2026
    ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου
    11/08/2026
    Εξιχνιάστηκε μία ακόμη υπόθεση απάτης στην Κέρκυρα
    11/08/2026
    Αίσιο τέλος στην περιπέτεια πέντε τουριστών μετά από ανατροπή λέμβου στη Λευκάδα
    11/08/2026
    Προσάραξη φορτηγού πλοίου στην Κέρκυρα: Συνελήφθη ο πλοίαρχος
    11/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
    Τρίτος εθνικός προορισμός το Ιόνιο με οδηγό την Κέρκυρα
    02/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
    11/08/2026
    ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤ στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    11/08/2026
    Mε επιτυχία η συναυλία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών για τα 60 της χρόνια
    09/08/2026
    Νικόλ Καστόρα: «Η λεβάντα που μου χάρισες… μαράθηκε»
    09/08/2026
    Αλεξία Αρσένη: «Αγάπη σαν…»
    08/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
    11/08/2026
    Eυρωπαϊκό Στίβου: Oριακά, εκτός τελικού η Καρύδη
    11/08/2026
    Το 36ο Ράλι Ιονίου ολοκλήρωσε το ταξίδι του στον Αστακό
    10/08/2026
    Στην καλύτερη 10άδα του κόσμου ο Λιτσαρδόπουλος!
    10/08/2026
    Ανανέωσε με Αρμενιάκο ο ΟΦΑΜ!
    09/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
    10/08/2026
    Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
    09/08/2026
    Κέρκυρα 2030: να ξαναμιλήσουμε για τον τόπο μας
    08/08/2026
    Κρανίου τόπος
    07/08/2026
    Πόσο απέχει η Ψάθα από τη λογική;
    06/08/2026
Ανάγνωση ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
rss feed

ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου

Έργο €11,5 εκατ. για την αποκατάσταση του Ανακτόρου και τη σύγχρονη μουσειακή λειτουργία του συγκροτήματος

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 11/08/2026
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Στην προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου του Ανακτόρου και την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Αχιλλείου στην Κέρκυρα προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, σε συνεργασία με την Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF), σηματοδοτώντας την έναρξη της επόμενης σημαντικής φάσης για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα πολιτιστικά τοπόσημα της χώρας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΤΑΔ:

Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στα Έργα Στρατηγικής Σημασίας, είναι εκτιμώμενης αξίας 11,52 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΕΤΑΔ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του ορίζεται σε 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Τον διαγωνισμό διενεργεί η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, η οποία ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα της ΕΤΑΔ, ως Δικαιούχου του έργου. Η συμβολή του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου είναι καθοριστική για την προώθηση και υλοποίηση ενός σύνθετου έργου ιδιαίτερης πολιτιστικής και αναπτυξιακής σημασίας.

Αποκατάσταση και σύγχρονη μουσειακή λειτουργία

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και απόδοση του συγκροτήματος του Αχιλλείου σε σύγχρονη μουσειακή λειτουργία και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ανακτόρου και του Θυρωρείου, καθώς και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος.

Ειδικότερα, προβλέπονται η ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο Ανάκτορο, επεμβάσεις για την αποκατάσταση της στατικής του επάρκειας σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, η ολοκλήρωση των εργασιών στο Θυρωρείο και των υποδομών και δικτύων του συγκροτήματος, καθώς και η ανάπλαση του προαύλιου χώρου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση του απαραίτητου φωτισμού, την προμήθεια και τοποθέτηση μουσειακών κατασκευών και εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης.

Το Αχίλλειο στη νέα εποχή

Ο διαγωνισμός αποτελεί κομβικό βήμα στον συνολικό σχεδιασμό της ΕΤΑΔ για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανενεργοποίηση του Αχιλλείου, με στόχο να αναδειχθεί εκ νέου η ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του και να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μουσειακή και επισκεπτική εμπειρία, με σεβασμό στην ιδιαίτερη ταυτότητα του μνημείου.

Η επένδυση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΤΑΔ για την προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση των ακινήτων πολιτιστικού χαρακτήρα που διαχειρίζεται. Στην περίπτωση του Αχιλλείου, ο σχεδιασμός συνδυάζει την προστασία και αποκατάσταση του μνημείου, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και της μουσειακής λειτουργίας και την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, ώστε το Αχίλλειο να ενισχύσει τον ρόλο του ως σημαντικού πολιτιστικού προορισμού της Κέρκυρας και της χώρας.

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ΕΤΑΔ περνά πλέον από την ωρίμαση στην υλοποίηση της επόμενης φάσης του έργου, επενδύοντας ίδιους πόρους για τη διαφύλαξη και ανάδειξη ενός εμβληματικού ακινήτου της δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύγχρονη και βιώσιμη λειτουργία του σε βάθος χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προσφορές τους μέσω του ΕΣΗΔΗΣ έως τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Στέφανος Γκίκας: «Το Αχίλλειο μπαίνει οριστικά σε τροχιά αποκατάστασης και ανάδειξης»

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Σε αυτή, αναφέρει:

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Κέρκυρα και για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς αποτελεί η σημερινή, καθώς δημοσιεύθηκε ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το μεγάλο έργο της «Αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου Ανακτόρου και ανάπλασης προαύλιου χώρου του συγκροτήματος Αχιλλείου στην Κέρκυρα». Η δημοπράτηση ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσειακού προορισμού διεθνούς εμβέλειας
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 14,2 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης είναι 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει οριστεί για τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 11:00, ενώ το άνοιγμα των προσφορών αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο του εμβληματικού έργου του Αχιλλείου στην τελική και πλέον κρίσιμη φάση, μετά από μια μακρά και απαιτητική διαδικασία ωρίμανσης, μελετών, εγκρίσεων, εξασφάλισης χρηματοδότησης και θεσμικών αποφάσεων.
Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ανακτόρου και του Θυρωρείου, στην αναβάθμιση των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και στην απόδοση του συγκροτήματος σε σύγχρονη μουσειακή λειτουργία.
Ειδικότερα, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
η ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο κτίριο του Ανακτόρου,
οι απαιτούμενες επεμβάσεις ενίσχυσης για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του Ανακτόρου, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα αποτελέσματα των επί τόπου δοκιμών και ελέγχων,
η ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο κτίριο του Θυρωρείου,
η ολοκλήρωση των υποδομών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων του συγκροτήματος,
η αναβάθμιση του υποσταθμού μέσης τάσης,
η ανάπλαση του προαύλιου χώρου,
η προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων φωτιστικών σωμάτων και της υποδομής τους,
η προμήθεια και τοποθέτηση των μουσειακών κατασκευών,
καθώς και εργασίες συντήρησης μεταλλικών στοιχείων, ξύλινων θυρωμάτων και λοιπών στοιχείων του μνημείου.
Η διαγωνιστική διαδικασία διενεργείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., η οποία έχει οριστεί ως αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση του έργου, για λογαριασμό της ΕΤΑΔ Α.Ε.
Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε:
«Σήμερα είναι μια πραγματικά μεγάλη ημέρα για την Κέρκυρα. Ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου δημοσιεύθηκε και μια μακρά, επίπονη και απαιτητική προσπάθεια που είχαμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια, φτάνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.
Το Αχίλλειο δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό μνημείο της Κέρκυρας. Είναι ένα μνημείο με διεθνή ακτινοβολία και ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αποκατάσταση και η απόδοσή του σε σύγχρονη μουσειακή λειτουργία αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στις επόμενες γενιές.
Μεσολάβησε μια δύσκολη και πολυσύνθετη διαδικασία για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Χρειάστηκε να επικαιροποιηθούν μελέτες, να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση, να ενταχθεί το έργο στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου και να ολοκληρωθούν μια σειρά από κρίσιμες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΕΤΑΔ και του Υπουργείου Υποδομών.
Όλα αυτά έγιναν. Και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το Αχίλλειο περνά από τα λόγια και τις δεσμεύσεις στην πράξη.
Με προϋπολογισμό περίπου 14,2 εκατομμυρίων ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, προχωρούμε στην αποκατάσταση του Ανακτόρου, του Θυρωρείου, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων μουσειακών υποδομών.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τη Διοίκηση και τα στελέχη της ΕΤΑΔ, τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου και ιδιαίτερα τον κ. Πάνο Σταμπουλίδη, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Η Κέρκυρα περίμενε πολλά χρόνια. Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να αποκτήσει και πάλι το Αχίλλειο τη μορφή και το επίπεδο που του αρμόζει.
Θα παρακολουθούμε στενά κάθε στάδιο της διαδικασίας. Τώρα πλέον περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη του αναδόχου.
Το Αχίλλειο ξαναμπαίνει σε τροχιά. Και αυτή τη φορά, προχωράμε μέχρι το τέλος!»

Γκίκας: Μέχρι τέλη Ιουνίου, στον “αέρα” ο διαγωνισμός για το Αχίλλειο
ΠΙΝ: 5εκ. για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου
Αχίλλειο: Άλλα τρία χρόνια κλειστό και… βλέπουμε!
Τι είδε ο Γερουλάνος στην Κέρκυρα (pics)…
Γαλιατσάτος: Το μνημείο του Αχιλλείου παραμένει στην τύχη του απροστάτευτο
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα
  • ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου
  • ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
  • Εξιχνιάστηκε μία ακόμη υπόθεση απάτης στην Κέρκυρα
  • Αίσιο τέλος στην περιπέτεια πέντε τουριστών μετά από ανατροπή λέμβου στη Λευκάδα

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

galiatsatos

Γαλιατσάτος: Το μνημείο του Αχιλλείου παραμένει στην τύχη του απροστάτευτο

03/09/2025

Βοά το διαδίκτυο για τα χάλια του Αχιλλείου

23/08/2025

ΕΤΑΔ: Αναβαθμίζει την εμπειρία επισκεπτών στο Αχίλλειο

18/08/2025

Αυτοδιοίκηση προς ΕΤΑΔ: Σταματήστε την κωλυσιεργία για το Αχίλλειο…

15/04/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise