Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μια παλέτα νερά από τη ΔΗΜΤΟ Βορρά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο
    22/09/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: «Γυμνή» από έργα υποδέχεται η Κέρκυρα τις βροχές
    22/09/2026
    Μπιάγκης: Τα νταμάρια στον Τρουμπέτα ξεπέρασαν κάθε όριο ανοχής
    22/09/2026
    Αναβολή της εκδήλώσης της ΔΕΕΠ
    22/09/2026
    H Περιφέρεια συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι
    22/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Φωτιά σε πολυκατοικία στο Κανόνι από πτώση κεραυνού
    23/09/2026
    Απεγκλωβισμός τραυματία μετά από ατύχημα στους Λιαπάδες
    23/09/2026
    ekav-asthenoforo
    Τραγική κατάληξη για ηλικιωμένο τουρίστα σε βραχώδη ακτή της Κέρκυρας
    22/09/2026
    Ένωση Συλλόγων Γονέων: Συνέλευση το Σάββατο στο ΕΚΚ
    22/09/2026
    Kέρκυρα: 574 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
    22/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΛΜΕ για το έγγραφο της ΔΔΕ Κέρκυρας
    22/09/2026
    ΕΛΜΕ: Όχι στα καταστροφικά σχέδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
    22/09/2026
    ΣΕΠΕ: Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας
    22/09/2026
    ΟΛΚΕ: Τέλος οι Αλυκές λόγω καθυστέρησης, νέα λύση για Μαρίνα και προειδοποίηση για ρήτρες
    16/09/2026
    Εμπορικός Σύλλογος: Τροποποίηση του θερινού ωραρίου
    16/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026 στο Μουσείο Καποδίστρια
    22/09/2026
    Η μάχη του Σκάρπωνα και η ψυχή της Κέρκυρας  «ζωντάνεψαν» το Νέο Φρούριο
    22/09/2026
    «Από την Γκαντάρα στο Μπαμιγιάν: Γέφυρες Πολιτισμού και Σκιές Καταστροφής»
    22/09/2026
    Τατιάνα Κονοπλιώβα: Όταν το βιβλίο γίνεται κοινός τόπος για όλη την οικογένεια 
    22/09/2026
    Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών (Pics)
    21/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ήττα και αποκλεισμός για τον ΟΦΑΜ, στα Γιάννενα!
    20/09/2026
    Το γήπεδο του Περιβολίου εκπέμπει SOS!
    17/09/2026
    Στο ευρωπαϊκό U23 η Ασημοπούλου, στο παγκόσμιο Masters ο Μαζαράκης
    17/09/2026
    Την Κυριακή, στη “μάχη” του Ερασιτεχνών ο ΟΦΑΜ!
    17/09/2026
    Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας υποδέχθηκε τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο!
    16/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mε την πρώτη βροχή εμφανίστηκαν ξανά τα προβλήματα
    22/09/2026
    Μαρίνα Mega Yacht Κέρκυρας: πώς ένα mega-έργο εξελίσσεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας
    22/09/2026
    Αλληλογραφία Δ. Πανδή – Ι. Δεπούντη, για την Κέρκυρα και τον Μίκη, σε τόνους εποχής Σολωμού
    22/09/2026
    Η Κέρκυρα χρειάζεται ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης -δεν χρειάζεται περισσότερους επισκέπτες χωρίς υποδομές
    21/09/2026
    Υπερτουρισμός: Η ‘ανάπτυξη’ που καταναλώνει τη χώρα
    20/09/2026
Ανάγνωση Πέθανε o Γιάννης Βαρβιτσιώτης
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε o Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 02/08/2026
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω του μακρά πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος του κόμματος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Κυριακής, στις 15:30, στο σπίτι του στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό του τους οικείους του. Μάλιστα, η ημέρα του θανάτου του συνέπεσε με τα γενέθλιά του.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Σπύρου Βάρελη!
Έφυγε από τη ζωή ο ψυχολόγος Βασίλης Παγκράτης
Το ΚΚΕ για την απώλεια του Σ. Χαλβατζή
Σοκ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1933. Ήταν νομικός και πολιτικός που διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1993 – 1997).

Υπήρξε μία από τις μακροβιότερες και πιο έμπειρες πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας, με κοινοβουλευτική παρουσία που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ήταν ο ένας από τους δύο τελευταίους εν ζωή βουλευτές της ΕΡΕ και το τελευταίο εν ζωή μέλος της Βουλής του 1961.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της τότε Δυτικής Γερμανίας, με ειδίκευση στο Εταιρικό Δίκαιο. Με την επιστροφή του στην Αθήνα άρχισε να δικηγορεί και το 1960 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν εισηγήσεως του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρόκα. Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γνώριμο του πατέρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που είχε διατελέσει βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος και του ανέθεσε να συντάξει σχετικές εισηγήσεις προς κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ λίγο αργότερα τον ορίζει υποψήφιο βουλευτή της ΕΡΕ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Στις εκλογές του 1961 εξελέγη βουλευτής, επανεκλεγείς και στις εκλογές του 1963, του 1964 και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν (στη Β΄ Αθηνών από το 1974 ως και το 1996 και Επικρατείας το 2000).

Την περίοδο της Δικτατορίας, και συγκεκριμένα ένα χρόνο μετά την επιβολή της, τον Ιούλιο του 1968, μαζί με άλλους βουλευτές, αρχίζει να προσυπογράφει ανακοινώσεις περί επανόδου της χώρας στη δημοκρατική ομαλότητα. Οι Αρχές του απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, οπότε σε συνεννόηση με τους Γ. Ράλλη και Π. Παπαληγούρα συνδέεται με κλιμάκιο της οργάνωσης «Ελεύθεροι Έλληνες». Η σύνδεση όμως αυτή αποκαλύφθηκε και στις 9 Οκτωβρίου συνελήφθη. Μετά από ανάκριση που ακολούθησε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ περιορίστηκε επί ένα πεντάμηνο σε πλήρη απομόνωση.

Μετά την μεταπολίτευση, συμμετείχε ως υφυπουργός Εσωτερικών στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974 και στις εκλογές του ίδιου έτους εκλεγείς και πάλι, με την Νέα Δημοκρατία ανέλαβε ακολούθως υφυπουργός Εξωτερικών (1974 – 1975), υπουργός Εμπορίου (1975 – 1977), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1977-1980), υπουργός Εθνικής Αμύνης (Κυβέρνηση Συνεργασίας, 1989), Εμπορίου (Οικουμενική Κυβέρνηση, 1989), Εθνικής Άμυνας (1990-1993), Δικαιοσύνης (1992).

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996) και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1994-1997). Το 1989 τάχθηκε κατά της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην πολιτική του καριέρα διετέλεσε γραμματέας του προεδρείου της Βουλής (1961-1963), γραμματέας της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος (1963) και κοσμήτορας της Βουλής (1965-1967). Υπήρξε μόνιμο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εργασίες σύνδεσης Ελλάδας με την ΕΟΚ την περίοδο 1962-1967, λαμβάνοντας επίσης μέρος σε κοινοβουλευτικές ομάδες του ΝΑΤΟ.

Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής», ενώ ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2009 εγκατέλειψε την πολιτική μετά από 48 χρόνια πολιτικής καριέρας.

Έγραψε πολλές μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου, οι κυριότερες των οποίων είναι: «Η ονομαστική μετοχή» (1960), «Η ΕΟΚ και το Εταιρικόν Δίκαιον» (1970), «Η αλλαγή στο εδώλιο» (1984), «Αποκατάσταση Ιστορικών Αληθειών» (1985),«Η αλήθεια για το παρελθόν πυξίδα για το μέλλον» (1989), «Συνταγματικοί Προβληματισμοί» (1993),«Η Ελλάδα Μπροστά στο 2000: Ένα Νέο Συνταγματικό Πλαίσιο» (1998), «Η Βουλευτική Ασυλία» (2000), «Οι Τρεις Απειλές του Αιώνα» (2002), «Πολιτι(στι)κή φωτογραμμετρία» (2005), «Η Μεταναστευτική Πολιτική της Ευρώπης» (2006), «Η Αναγκαία Αναθεώρηση» (2006), «Τυφλοί στρατοί-Η Δύση και η Απειλή του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού» (2008), «Αναζητώντας την Τέχνη» (2008)και τη δίγλωσση έκδοση «5 Χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2004-2009» (2009). Έχει γράψει πολλά άρθρα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Επισκέφθηκε, επίσημα προσκεκλημένος, την Αγγλία, τη Δυτική Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, λόγω της μακράς πολιτικής του δράσης, καθώς και με άλλα ανώτερα παράσημα διαφόρων κρατών.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Φωτιά σε πολυκατοικία στο Κανόνι από πτώση κεραυνού
  • Απεγκλωβισμός τραυματία μετά από ατύχημα στους Λιαπάδες
  • Τραγική κατάληξη για ηλικιωμένο τουρίστα σε βραχώδη ακτή της Κέρκυρας
  • Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026 στο Μουσείο Καποδίστρια
  • Μια παλέτα νερά από τη ΔΗΜΤΟ Βορρά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Τελευταία σχόλια

  1. Κερκυραιος πολιτης στο H Περιφέρεια συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι
  2. Ελένη στο Κέρκυρα: Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς ρεύμα τις επόμενες ημέρες
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Δρυ: «Λεφτά υπάρχουν», 270.000 ευρώ για δύο ημέρες «πολιτισμού»
  4. ΣΠΥΡΊΔΩΝ ΚΟΣΚΙΝΆΣ στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  5. Αγγελος Σπιτιερης στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα

Find Us on Socials

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης

03/09/2026

Συλλυπητήρια Τρεπεκλή για το χαμό της Νίκης Πουλημένου

02/09/2026

Συλλυπητήρια Τρεπεκλή για την απώλεια του Αλέξανδρου Χονδρογιάννη

02/09/2026

Θλίψη στην Κέρκυρα για την απώλεια του 34χρονου Ν. Κάντα

28/08/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise