Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Βάρελης: Η Βόρεια Κέρκυρα χρειάζεται λύσεις στη διαχείριση του νερού, όχι συγκέντρωση αρμοδιοτήτων
    03/08/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για το χαμό του Λάκη Χαλκιά
    03/08/2026
    Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τον Κ. Χυτήρη και τους εκτελεσμένους της Καισαριανής (pics)
    03/08/2026
    AΝΑΣΑ: Από την «Διακήρυξη της Κέρκυρας» στην αγκαλιά του Πιερρακάκη στην Ρόδο
    02/08/2026
    Αυλωνίτης: Ακόμη δυο νεκροί σήμερα, οι ακραίες συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο άλλοθι
    02/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μαντόνα: Γενέθλια στην Κέρκυρα για τη «βασίλισσα της ποπ»
    03/08/2026
    Nηστίσιμα κεράσματα και εδέσματα στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος
    03/08/2026
    Ι.Π: Νέος κύκλος σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τουρισμού
    03/08/2026
    Συμβουλές κυκλοφορίας και ψηφιακός οδηγός στάθμευσης για το Ιστορικό Κέντρο
    03/08/2026
    Οι πυρκαγιές κατέκαψαν περισσότερα από 100.000 στρεμμάτα στην Ελλάδα
    03/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
    Τρίτος εθνικός προορισμός το Ιόνιο με οδηγό την Κέρκυρα
    02/08/2026
    ΟΛΚΕ: Σχέδιο για 560 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και επενδύσεις στο Ιόνιο
    02/08/2026
    Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων: Προειδοποιούν με διακοπή εξυπηρέτησης λόγω… χάους
    31/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επετειακή προβολή ντοκιμαντέρ για τα 310 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας
    03/08/2026
    Παλαιά: Συναυλία στις 10 Αυγούστου στο Πάλκο της Άνω Πλατείας
    03/08/2026
    Γιώργος Μαχαιρίτσας: «Το τεσσάρι της Λυκαβηττού»
    03/08/2026
    Στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού το 5ο Ποντιακό Φεστιβάλ
    03/08/2026
    Ready Freddie Show στο Θέατρο Μον Ρεπό
    02/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Άρχισαν οι εργασίες αναβάθμισης του ΕΑΚΚ
    03/08/2026
    Από την Κέρκυρα στην Ερείκουσα ανοίγει πανιά το Ράλι Ιονίου
    03/08/2026
    Χάλκινος στο Βαρέζε ο Ντούσκος: Πέμπτο συνεχόμενο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό
    02/08/2026
    Ο Ντούσκος διεκδικεί το πέμπτο συνεχόμενο μετάλλιο στο Βαρέζε
    02/08/2026
    Στην εξάδα της Ευρώπης η Έλενα Διαβάτη!
    02/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να μας ‘σώσει’…
    01/08/2026
    H πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εταιρικό χαρτοφυλάκιο
    31/07/2026
    Ο εθελοντισμός δεν είναι προσωπική άποψη.  Είναι ευθύνη, εκπαίδευση και νομιμότητα
    30/07/2026
    Ο Μαρξ και ο Μπακούνιν… επί σκηνής
    29/07/2026
    Η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από μαρίνες για mega yacht, έχει ανάγκη από έργα για τις ανάγκες του λαού
    27/07/2026
Ανάγνωση ΕΛΜΕ: Το «τουριστικό θαύμα» αφήνει άστεγους τους εκπαιδευτικούς
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ: Το «τουριστικό θαύμα» αφήνει άστεγους τους εκπαιδευτικούς

Καταγγελίες για εξώσεις εκπαιδευτικών λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους και πλήρης αδιαφορία των τοπικών αρχών για το στεγαστικό αδιέξοδο.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 18/06/2026
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα, καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου τους φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα της αστεγίας. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοικιάζουν, καθώς οι ιδιοκτήτες τα μετατρέπουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των ενοικίων παραμένουν απαγορευτικές για τους μισθούς των 800-900 ευρώ.

Εξώσεις 15 ημέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων
Η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική, με την ΕΛΜΕ να καταγγέλλει ότι εκπαιδευτικοί «πετιούνται στον δρόμο» μόλις δύο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα» φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι καλούνται να βρουν προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία με υψηλό κόστος ή ακόμη και να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις εξετάσεις και στα σχολεία.

Απουσία μέριμνας από Δήμο και Περιφέρεια
Η ανακοίνωση στρέφεται με δριμύτητα κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους, τονίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Η ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι οι υποσχέσεις για επιδότηση ενοικίου ή παροχή στέγης και σίτισης παραμένουν «κενό γράμμα», ενώ η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κέρκυρας δηλώνουν αναρμόδιοι ή επικαλούνται έλλειψη πόρων, την ώρα που το κόστος ζωής στο νησί έχει εκτοξευθεί.

Αίτημα για άμεση παρέμβαση και στήριξη
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας και την ΟΛΜΕ να παρέμβουν άμεσα, διεκδικώντας τη θεσμοθέτηση επιδόματος στέγασης για τους υπηρετούντες σε τουριστικές περιοχές και την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων για τη διαμονή τους. Προειδοποιούν δε, πως αν δεν λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, τα σχολεία των νησιών θα οδηγούνται σε διαρκή υποστελέχωση, καθώς κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας:

Το «τουριστικό θαύμα» των νησιών δεν χωράει ένα σπίτι για να μένουν οι εκπαιδευτικοί!!!…..Εσείς αξιολογηθήκατε;

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν για μια ακόμα χρονιά, οι «ειδήσεις» από «τουριστικά» νησιά που εκκινούν την τουριστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί (πολλοί αναπληρωτές και νεοδιόριστοι) πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικές «συμφωνίες» υπέρογκων αυξήσεων στα ήδη αδιανόητα ακριβά ενοίκια για σπίτια-δωμάτια, στα οποία διαμένουν. Πολλές είναι ήδη οι καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας, με αφορμή αντίστοιχα περιστατικά και οι συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλγητες διοικήσεις και πανάκριβη διαμονή σε ξενοδοχείο ή σε Airbnb.

Είναι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, οι οποίοι ζουν μακριά από τα σπίτια τους δουλεύοντας για λίγους μήνες τον χρόνο, μετακινούμενοι με μια βαλίτσα στο χέρι, που βιοπορίζονται με μισθούς των 800-900 ευρώ και αναγκάζονται να δίνουν τα μισά για τη διαμονή τους σε σπίτια-τρύπες, που μετράνε τα ευρώ για να βγει ο μήνας εξαιτίας των αυξήσεων και της ακρίβειας. Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν χάσει, όπως όλος ο κλάδος, πάνω από 6 μισθούς τα τελευταία 15 χρόνια και έχουν δει αυξήσεις-κοροϊδία πριν λίγους μήνες!! Και στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, αναγκάζονται να μετακομίζουν σε 3 μέρες, ολόκληρα νοικοκυριά, ενώ θεωρείται σχεδόν αυτονόητο για κάποιους από αυτούς, να μένουν σε αμάξια και σκηνές, σε παραλίες, γιατί δεν βρίσκονται σπίτια σε νησιά με χιλιάδες τουριστικά καταλύματα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, έζησαν ακόμα μια χρονιά «αναβάθμισης» και «αξιολόγησης» σε σχολεία ακατάλληλα, σε κτίρια που γκρεμίζονται από τα χρόνια και πλημμυρίζουν στην πρώτη μπόρα. Και τώρα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει άλλος ένα εργασιακός, εκπαιδευτικός και οικογενειακός «γολγοθάς» τους πετάνε έξω από τα σπίτια τους!! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συναδέλφισσας στην Κέρκυρα, την οποία πετάνε έξω από το σπίτι, από τις 15 Ιουνίου, 15 μέρες δηλαδή, πριν κλείσουν τα σχολεία.

Θα επρόκειτο για ντροπή και αίσχος, αν δεν ήταν το συνηθισμένο αποτέλεσμα της «διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών», όπως διατείνονται τα Κυβερνητικά επιτελεία. Αν δεν ζούσαμε το «κάθε πέρσι και καλύτερα» για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από όλες τις Κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση από την τοπική Διοίκηση, όπου:

· Οι Δήμοι της Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά «δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, για την κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών», παρόλο που πλέον ΥΠΑΡΧΕΙ το νομικό πλαίσιο για την κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών. Παρόλο που στις παρεμβάσεις που κάνει κάθε χρόνο η ΕΛΜΕ Κέρκυρας (και οι υπόλοιπε ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο), προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

· Ο Δήμος Παξών, δεν μπήκε καν στον κόπο να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό τους Συμβούλιο.

· Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, παρόλο που πήρε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλο που ζήτησε δύο φορές από τα εκπαιδευτικά σωματεία τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα (!!!!), ακόμα δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, έχουμε πλέον μεγάλη πείρα, ξέρουμε, πως μόνο με την αγωνιστική μας στάση και επιλογή, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση τα «βγάζουμε πέρα».

Εδώ και τώρα, με ευθύνη του Υπουργείου, των Δήμων και των φορέων των νησιών, να εξασφαλιστεί φθηνή και ανθρώπινη κατοικία για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε:

· Τους Δήμους της Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, που χάνουν το σπίτι τους, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς!

· Τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολείων, να διευκολύνουν -όσο γίνεται περισσότερο- τους συναδέλφους, οι οποίοι περιέρχονται σε αυτήν την κατάσταση και να μεριμνήσουν έμπρακτα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

· Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κεντρική παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση και να μην αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν την ΕΛΜΕ Κέρκυρας για αντίστοιχα περιστατικά και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα διερευνήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας για το υπόλοιπο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, σε συναδέλφους και συναδέλφισσες που εκδιώκονται από το σπίτι στο οποίο μένουν.

Ήδη στις λίστες με τα σπίτια, τα οποία μαζεύουμε κάθε Σεπτέμβριο, υπάρχουν σπίτια με δυνατότητα φιλοξενίας. Οπότε απευθυνθείτε στην ΕΛΜΕ, ώστε να σας προωθήσουμε τη λίστα με τα σπίτια.

ΕΛΜΕ: Νέα επιδρομή συγχωνεύσεων και «κοψίματος» τμημάτων
Η ΕΛΜΕ για την απώλεια του Χριστόφορου Δερμάτη
ΕΛΜΕ: Όσα δεν είδε η Υπουργός Παιδείας στην Κέρκυρα… (video)
ΕΛΜΕ: Το «θαύμα» του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»
ΕΛΜE: Απαλλακτικές οι πρώτες αποφάσεις για τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μαντόνα: Γενέθλια στην Κέρκυρα για τη «βασίλισσα της ποπ»
  • Nηστίσιμα κεράσματα και εδέσματα στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος
  • Άρχισαν οι εργασίες αναβάθμισης του ΕΑΚΚ
  • Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
  • Από την Κέρκυρα στην Ερείκουσα ανοίγει πανιά το Ράλι Ιονίου

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος

15/07/2026

Έφυγε απ΄ τη ζωή η εκπαιδευτικός Εύα Τσαχαλίνα – Συλλυπητήρια της ΕΛΜΕ

15/07/2026

ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες

15/07/2026

Eλληνικός τουρισμός: Πρωταθλητής Ευρώπης το β’ τρίμηνο

12/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise