Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αλεξάκης: Γι’ αυτό δεν ψήφισα την Παυλοπούλου για πρόεδρο
    07/07/2026
    Mε Κικίλια-Γκίκα εγκαινιάστηκε ο νέος Επιβατικός Σταθμός στο λιμάνι Γαΐου
    07/07/2026
    Συμπαράταξη Πολιτών: Ένταση στο συμβούλιο και στο νοσοκομείο η αντιδήμαρχος
    07/07/2026
    ΛΑΣΥ: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τη Γαρίτσα
    07/07/2026
    Προκηρύχθηκε το έργο πυροπροστασίας του Δημοτικού Θεάτρου
    07/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επείγουσα διακομιδή για 21χρονη και 35χρονο από την Κέρκυρα
    07/07/2026
    istioforo6
    Συναγερμός στη Ζάκυνθο για ιστιοφόρο που έβγαζε καπνούς
    07/07/2026
    Η διεύθυνση δασών για την ΑΛΜΚΕ
    07/07/2026
    Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: “Οι θάλασσες του Ανδρέα” σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο
    07/07/2026
    Διάσωση επιβάτη από ακυβέρνητο ιστιοφόρο στους Οθωνούς
    07/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ: Καταγγέλλουν έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ Κέρκυρας
    07/07/2026
    Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική απεργία για το εμπόριο
    07/07/2026
    Το Επιμελητήριο συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ
    01/07/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 5,7% στις αφίξεις εξωτερικού τον Ιούνιο – 2.271 πτήσεις συνολικά
    01/07/2026
    Ανοικτή συνεδρίαση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
    01/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: “Οι θάλασσες του Ανδρέα” σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο
    07/07/2026
    Rocking & Band: Μια μοναδική μουσική βραδιά από τη Φιλαρμονική Θιναλίων (pics)
    07/07/2026
    Παύλος Κικριλής: «Το ταξίδι»
    07/07/2026
    Οι μουσικές βραδιές της Παλαιάς μέσα στον Ιούλιο
    07/07/2026
    Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας IONIAN LAB στους Οθωνούς
    07/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στίβος: Πρωταγωνιστές οι Κερκυραίοι στο Πανελλήνιο K20
    05/07/2026
    Σπίνουλας, Κόκκινος και Βασιλάκης συνεχίζουν ΟΦΑΜ!
    04/07/2026
    ΠΙΝ: Αλλαγή χλοοτάπητα στο γήπεδο Παξών και αναβάθμιση στο γήπεδο του Ολύμπου
    03/07/2026
    Δ. Μουμούρης: Το «άλμα» προς την ευρωπαϊκή κορυφή και το Παγκόσμιο
    03/07/2026
    Εντυπωσιακή παρουσία του Ναυσίθοου με 64 μετάλλια και 7 προκρίσεις για το ΟΑΚΑ
    02/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τα νησιά έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες και στις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης
    07/07/2026
    Σεβασμός στον Αλβανικό λαό
    07/07/2026
    Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;
    05/07/2026
    Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
    04/07/2026
    Μέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία: Οι θάλασσες του Ανδρέα… ταξιδεύουν
    04/07/2026
Ανάγνωση Μπορούμε να εμπιστευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη για ιατρικές, οικονομικές και νομικές συμβουλές;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Μπορούμε να εμπιστευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη για ιατρικές, οικονομικές και νομικές συμβουλές;

*Γράφει ο Σπύρος Σκιαδόπουλος // Δικηγόρος Κέρκυρας, ΜΔΕ Εμπορικό Δίκαιο ΑΠΘ, ΜΔΕ Πληροφορικής Ιον.Πανεπιστημίου

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 20/05/2026
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Είμαι βέβαιος ότι έχετε έρθει σε επαφή με τεχνητή νοημοσύνη. Φαντάζομαι κάποιο chatbot όπως το Chatgpt , το Claude, το γαλλικό Mistral AI.

Τι γίνεται όμως όταν αφορά ζητήματα υψηλού κινδύνου, όπως ιατρικές, νομικές ή οικονομικές υποθέσεις; Μπορούμε, ως καταναλωτές, μη-ειδικοί επί του θέματος, να εμπιστευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη και να αποφύγουμε τον ειδικό;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σχεδιασμένη να ταΐζει την φαντασιοπληξία μας.

Πάντα θα σου πει «Ναι». Θα ακολουθήσει τη λογική της ερώτησης και θα προσαρμόσει την απάντηση πάνω σε αυτήν. Συνεχώς θεωρούμε πως έχουμε δίκαιο, πως η δική η πλευρά είναι η σωστή, η πιο κατανοητή, ωστόσο δυστυχώς πολύ σπάνια είναι έτσι τα πράγματα. Γι’αυτό και σε ένα δικαστήριο θα ακούσεις πολύ διαφορετικές εκδοχές για το ίδιο γεγονός. Σε έναν ψηφιακό οδηγό θα δώσουμε τα πράγματα όπως θέλουμε εμείς, και εκείνος δεν πρόκειται ποτέ να διαφωνήσει μαζί μας, αλλά περισσότερο να αναμασήσει τα δεδομένα που του δώσαμε και να συμφωνήσει μαζί μας.

Η απάντηση εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον τρόπο που θέτουμε το ερώτημα, αναμασώντας τα δεδομένα της ερώτησης.

Ένα παράδειγμα :

Στην ταινία του 1961 «Ζητείται Ψεύτης», ο Δημήτρης Νικολαΐδης (Παναγής) που παίζει έναν από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Υπουργού, βρίσκει τον χαρακτήρα που παίζει ο Ντίνος Ηλιόπουλος (Ψευτοθόδωρος), και του ζητάει το λόγο, για τα συνεχόμενα ψέματα που λέει. Ο Ηλιόπουλος για να τον αποφύγει του φωνάζει πως έχει χειροβομβίδα, πως θα του την ρίξει και απομακρύνεται. Τότε ο Νικολαΐδης, πυροβολάει τον Ηλιόπουλο και μάλιστα θεωρεί ότι τον πέτυχε και τον σκότωσε. Αργότερα, πηγαίνει στους φίλους τους και τους λέει τι έκανε. Θορυβημένοι όλοι του λένε «τι έκανες» κτλ. Εκείνος αποκρίνεται «Μου είπε ότι είχε χειροβομβίδα, ήμουν σε άμυνα.» Στην σημερινή εποχή θα ρωτούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Την ρώτησα λοιπόν, για χάρη του Νικολαΐδη, με έναν απλό τρόπο, ώστε να του γλυτώσω μια βόλτα στο δικηγόρο του.

Για να δούμε :

ΕΡΩΤΗΣΗ : «Θεωρείς εσύ σε ένα υποθετικό σενάριο ότι είναι νόμιμη άμυνα εάν πυροβολήσω κάποιον όταν μου λέει ότι έχει χειροβομβίδα και θα μου ρίξει;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : « Σε ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, θα έλεγα ότι μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη άμυνα, αλλά μόνο αν η απειλή φαίνεται άμεση και πραγματική. Αν κάποιος σου λέει ότι έχει χειροβομβίδα και είναι έτοιμος να τη ρίξει, ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ή οι γύρω του. Σε τέτοια περίπτωση, η χρήση βίας μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία για αποτροπή θανατηφόρας επίθεσης.»

Μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη άμυνα, λοιπόν. Δύσκολο θέμα ωστόσο. Ειδικά εάν πράγματι ο άλλος έχει χειροβομβίδα, όχι αν λέει ότι έχει. Την βλέπω; Είναι νομιζόμενη άμυνα; Είναι υπέρβαση άμυνας; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.

Ο Νικολαΐδης όμως, θα έμενε στο ότι «μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη άμυνα» και τώρα ξαφνικά έχω έναν πελάτη που είναι πεπεισμένος ότι έχει δίκιο να πυροβολάει δεξιά και αριστερά. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως φαίνεται να μπερδεύει το «λέει ότι έχει» με το «όντως έχει» και υποθέτει πως όντως έχει χειροβομβίδα ο Ηλιόπουλος.

Συνεχίζω λίγο την κουβέντα μου ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ : «Εμένα μου φαίνεται πως δεν είναι άμυνα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : «Η σκέψη σου έχει λογική. Το κρίσιμο νομικά δεν είναι μόνο ότι ειπώθηκε μια απειλή, αλλά αν υπήρχε πραγματικά άμεση επίθεση που να δικαιολογεί θανατηφόρα βία εκείνη τη στιγμή. Μόνο τα λόγια «έχω χειροβομβίδα» χωρίς να φαίνεται όπλο ή χωρίς κίνηση χρήσης της, μπορεί να μην αρκούν για να θεωρηθεί αναγκαίος ένας πυροβολισμός.»

Πιο σωστή απάντηση. Εδώ προκύπτει και άλλο ζήτημα. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να του πω θα συμφωνήσει. Και στα δυο ερωτήματα εγώ ουσιαστικά συνεισέφερα την ουσία της απάντησης.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εκπαιδευμένη κατεξοχήν στην ελληνική πραγματικότητα, ούτε στο ελληνικό δίκαιο, ούτε στο ελληνικό φορολογικό σύστημα. Είναι εκπαιδευμένη σε μια τεράστια βάση δεδομένων που αφορά τα πάντα αλλά τελικά τίποτα.

Ούτε αντιλαμβάνεται εξειδικευμένες έννοιες, όπως η νομιζόμενη άμυνα, υπέρβαση κτλ, που έχουν λεπτές διαφορές, όπως η νομή, η οιονεί νομή, εκτός εάν δεν τις ξεκαθαρίσω εγώ, ο χρήστης.

Ένα νομικό ζήτημα δεν κρίνεται μόνο από δύο-τρεις φράσεις, αλλά από έγγραφα, προθεσμίες, πραγματικά περιστατικά και νομολογία. Ένα ιατρικό ζήτημα δεν αξιολογείται χωρίς πλήρες ιστορικό, εξετάσεις, κλινική εικόνα και παρακολούθηση από γιατρό. Ένα οικονομικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς ακριβή δεδομένα. Το chatbot έχει τάσεις «παραισθήσεων», καθώς συμπληρώνει μόνο του τα κενά πιθανολογικά. Όταν τα δεδομένα δεν είναι ολοκληρωμένα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν «ξέρει ότι δεν ξέρει» με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται ένας ειδικός.

Το ότι η τεχνητή νοημοσύνη βγάζει μια απάντηση που μοιάζει να είναι από άνθρωπο, δεν την εξισώνει με πραγματική γνώση. Είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που βασίζεται μόνο και μόνο στα μαθηματικά. Αυτό που κάνει, στην ουσία, είναι να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων και να προβλέπει ποια είναι η πιθανότερη επόμενη λέξη, φράση ή απάντηση, με βάση στατιστικά πρότυπα και παραμέτρους. Προβλέπει την επόμενη πιο πιθανή λέξη σε μια πρόταση με τους παραμέτρους που του έχω θέσει ως χρήστης.

Ήδη σε διεθνές επίπεδο διαμορφώνεται τάση περιορισμού της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς υψηλού κινδύνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη θέτει αυστηρό πλαίσιο για εφαρμογές που επηρεάζουν δικαιώματα, υγεία και κρίσιμες αποφάσεις, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιμέρους Πολιτείες, όπως το Illinois, η Nevada και η Utah, έχουν κινηθεί νομοθετικά ή θεσμικά κατά της χρήσης AI ως υποκατάστατου αδειοδοτημένων επαγγελματιών, ιδίως στην ψυχική υγεία, την ιατρική και τη νομική συμβουλή.

Ό,τι δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν προστατεύεται ως Πνευματική Ιδιοκτησία
Τρεις ιστορίες από funds
2026 : Η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης τεντώνεται όλο και περισσότερο
Τα νούμερα δεν απονέμουν Δικαιοσύνη
Το παιχνίδι του καλαμαριού με την κλιματική αλλαγή
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Επείγουσα διακομιδή για 21χρονη και 35χρονο από την Κέρκυρα
  • Συναγερμός στη Ζάκυνθο για ιστιοφόρο που έβγαζε καπνούς
  • Αλεξάκης: Γι’ αυτό δεν ψήφισα την Παυλοπούλου για πρόεδρο
  • Mε Κικίλια-Γκίκα εγκαινιάστηκε ο νέος Επιβατικός Σταθμός στο λιμάνι Γαΐου
  • Η διεύθυνση δασών για την ΑΛΜΚΕ

Τελευταία σχόλια

  1. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  2. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;
  3. Σπύρος Κουλούρης στο «Ποιος σχεδιάζει και για ποιον στον Όρμο της Γαρίτσας;»: Εκδήλωση της της ΛΑΣΥ
  4. Ελένη στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Είδαμε το πρόγραμμα σπουδών της ιδιωτικής Νομικής της Ελλάδας και απορήσαμε!

01/09/2025

Είδαμε το πρόγραμμα σπουδών της ιδιωτικής Νομικής της Ελλάδας και απορήσαμε!

01/09/2025

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες πια;

14/08/2025

Η δεύτερη ευκαιρία που δεν ήρθε ποτέ

09/07/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise