Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου Σιναράδων, μετά την λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού στο Σκάφωνα.
Αναλυτικά:
Με πρωτοφανή συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Λυμάτων στη θέση «Σκάφωνας Σιναράδων», που έχει εγκατασταθεί σε ακατάλληλη τοποθεσία χωρίς αρχική ΜΠΕ με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και απορροή στην θαλάσσια περιοχή του Γιαλυσκάρι, και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την καθολική και αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους στη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους.
Με ομόφωνη απόφαση, η Συνέλευση απαιτεί την άμεση αναστολή της λειτουργίας του Βιολογικού Σταθμού μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου εκκρεμεί σχετική προσφυγή.
Στη Συνέλευση συμμετείχαν βουλευτές, επικεφαλής παρατάξεων της Περιφέρειας και του Δήμου, καθώς και πρόεδροι κοινοτήτων και συλλόγων, οι οποίοι τάχθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό των κατοίκων, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπου της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία έκανε την νεα μελέτη του 2021 και αυτών που αποφάσισαν την μεταφορα των λυμάτων των ερ. κατοικιών στο Σκάφωνα – δημοτική αρχή Τρεπεκλή-.
Η μαζική παρουσία και η αποφασιστικότητα των πολιτών έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
Όχι στη λειτουργία του Βιολογικού στη θέση “Σκάφωνας Σιναράδων”.
Σεβασμός στη νομιμότητα και στο περιβάλλον.
Αναστολή λειτουργίας τώρα, μέχρι την κρίση του ΣτΕ.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως θα συνεχίσουν ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι παρα το εκβιαστικό δίλημμα – ναι ή όχι στον βιολογικό – της δημοτικής αρχής, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως και να διασφαλιστεί η προστασία του τόπου τους. Μέχρι να δουν να εκτελούνται οι εργασίες που περιέχει η μελέτη διαχωρισμού λυμάτων και όμβριων που έγινε από τον Δημου Παρελίων και εκπόνηση νέας βιώσιμης λύσης για τους οικισμούς Σιναράδων, Πέλεκα, Κουραμάδων, Καστελλάνων, Καμάρας, Καλαφατιώνων, Βαρυπατάδων, Αγίου Ιωάννη και Εργατικών Κατοικιών.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΑΦΩΝΑ
Σιναράδες 12/10/2025
ΘΕΜΑ: Αντίθεση στη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στη θέση «ΣΚΑΦΩΝΑΣ ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ»
Εμείς, οι υπογράφοντες Δηλώνουμε κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή μας στην λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Σκάφωνας – Σιναράδων, για τους παρακάτω λόγους:
1, Περιβαλλοντικοί λόγοι:
– Η θέση βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με ευαίσθητες ζώνες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης υπογείων υδάτων και επιφανειακών ρευμάτων.
– Η μονάδα βρίσκεται μέσα σε ζώνη πλημμυρικού κινδύνου· κάθε δυνατή βροχόπτωση μετατρέπει το σημείο σε λασποθάλασσα. Είναι αδιανόητο να τοποθετείται βιολογικός καθαρισμός εκεί.
-Δεν υπάρχει σαφής και νόμιμα εγκεκριμένη θέση απορροής των επεξεργασμένων λυμάτων. Κανείς δεν γνωρίζει πού και πώς θα καταλήγουν.
-Οι εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν πάνω σε εγκαταλελειμμένες και σαπισμένες υποδομές από προηγούμενο έργο, χωρίς καμία ουσιαστική συντήρηση.
-Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία χωρίς καν να καθαριστούν τα χόρτα, χωρίς επίβλεψη, χωρίς πυροπροστασία, με σωλήνες και φρεάτια εκτεθειμένα και δεξαμενές σάπιες.
-Στο σημείο της καταβόθρας υπάρχει κατολίσθηση και κατεστραμμένο πρανές, που ουδέποτε καθαρίστηκε ή επιθεωρήθηκε από τη ΔΕΥΑΚ ή τον Δήμο.
2. Υγειονομικοί και κοινωνικοί λόγοι:
– Πιθανότητα εκπομπών οσμών και ρύπανσης του αέρα. Μόλις τέθηκε σε λειτουργία, προκάλεσε έντονη δυσοσμία και ηχητική όχληση σε ακτίνα περισσότερη από 500 μέτρα.
– Αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.
3. Πολεοδομικοί και νομικοί λόγοι:
– Το έργο παραβιάζει κοινόχρηστο δρόμο, εισβάλλει σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, και αγνοεί πλήρως τη νομολογία και τις αποφάσεις των ίδιων των δημοτικών οργάνων.
– Δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
4. Τεχνικοί – λειτουργικοί λόγοι:
– Ελλιπείς τεχνικές μελέτες ή ανεπαρκείς προβλέψεις για τη διαχείριση της ιλύος.
– Δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς εναλλακτικές λύσεις ή τοποθεσίες.
Είναι αδιανόητο το 2025 να μιλούμε για παντορροϊκά δίκτυα, με ανάμειξη όμβριων και λυμάτων — πρακτική του προηγούμενου αιώνα
5. Οικονομικοί λόγοι:
– Ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στη γεωργία, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
-Η λεκάνη απορροές είναι ανάμεσα σε πολυσύχναστες παραλίες του νησιού ιδιαίτερου φυσικού κάλους
Οι κάτοικοι των Σιναράδων και των γύρω χωριών δεν αντιδρούν σε μια λύση αποχέτευσης — αντιδρούν σε ένα έργο επικίνδυνο, κακοσχεδιασμένο και παράνομο, που απειλεί να μετατρέψει τη Δυτική Κέρκυρα σε περιβαλλοντική εστία ρύπανσης.
Αιτούμαστε:
1 Πλήρη έλεγχο νομιμότητας και ασφάλειας από ανεξάρτητους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή / DG REGIO, OLAF).
2. Να διεξαχθεί πλήρης και διαφανής δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των κατοίκων.
3. Να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να δημοσιοποιηθεί.
4. Να εξεταστούν εναλλακτικές θέσεις και τεχνολογίες μικρότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος και εκπόνηση νέας βιώσιμης λύσης για τους οικισμούς Σιναράδων, Πέλεκα, Κουραμάδων, Καστελλάνων, Καμάρας, Καλαφατιώνων, Βαρυπατάδων, Αγίου Ιωάννη και Εργατικών Κατοικιών.
Διαφάνεια, διαβούλευση και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες πριν από κάθε απόφαση που αφορά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να ανασταλεί η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη θέση «ΣΚΑΦΩΝΑΣ ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ» τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων ΚΑΙ την απόφαση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ
ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ:
ΔΡΥ ΜΑΡΙΑ – «ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ» ΤΗΣ ΠΙΝ
ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ» ΤΟΥ Δ. Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & Δ.Ν.
ΚΑΡΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΤΟΥ Δ. Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & Δ.Ν.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ:
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΛΕΚΑ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΟΥΡΑΜΑΔΩΝ
ΜΩΚΙΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΟΥΜΠΑΤΙΚΩΝ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ
ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ:
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΠΙΝ
ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΟΥ Δ. Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & Δ.Ν.
ΜΙΧΑΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΡΦΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΑΝΑΣΑ»

