Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κλειστά τα σχολεία και στη Νότια Κέρκυρα, την Τρίτη
    02/11/2026 21:31
    Kλειστά σχολεία την Τρίτη στο Δήμo Κεντρικής Κέρκυρας, λόγω κακοκαιρίας
    02/11/2026 20:32
    Αυλωνίτης: Να εξαναγκάζονται τα funds να ενημερώνουν τους οφειλέτες για το τίμημα εξαγοράς των δανείων
    02/11/2026 18:14
    KΚΕ: Συγκίνηση και υπόσχεση συνέχισης του αγώνα από την εκδήλωση στο Λαζαρέτο (pics)
    02/11/2026 18:09
    Αυλωνίτης: Ο κατήφορος που έχει πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας!
    02/11/2026 17:48
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aνoικτά σχολεία στο βορρά: Τα καιρικά φαινόμενα δε σταματούν στο Σκριπερό, λέει η ΕΛΜΕ
    02/11/2026 23:21
    H Αστρονομική Κέρκυρας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας
    02/11/2026 23:15
    ΕΛΜΕ: Τηλεκπαίδευση παντός καιρού
    02/11/2026 22:30
    Σύλληψη δυο αλλοδαπών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με ξένα έγγραφα
    02/11/2026 22:24
    Alert απ’ το 112 σε Κέρκυρα, Παξούς, Διαπόντια και Αντιπάξους για την κακοκαιρία
    02/11/2026 22:21
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aνoικτά σχολεία στο βορρά: Τα καιρικά φαινόμενα δε σταματούν στο Σκριπερό, λέει η ΕΛΜΕ
    02/11/2026 23:21
    ΕΛΜΕ: Τηλεκπαίδευση παντός καιρού
    02/11/2026 22:30
    EΛΜΕ: «Αντί για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, μοιράζουν διώξεις και τρομοκρατία!»
    02/11/2026 20:51
    EΛΜΕ: 18.000 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
    02/11/2026 20:34
    Επιτόκια: Κερδίζουν λίγα οι καταθέτες, πληρώνουν πολλά οι δανειολήπτες
    02/11/2026 17:27
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ευγενία Παπαϊωάννου: Η φιλία που ανθίζει μέσα από τη διαφορετικότητα
    02/11/2026 15:56
    “Η συνάντηση του Αθλητικού Ιδεώδους με την Πνευματική Δύναμη της Λογοτεχνίας”
    01/11/2026 19:13
    Από την Μπανγκόκ στο Λιστόν: η Κέρκυρα στρώνει τραπέζι στην Ταϊλάνδη (pics)
    30/10/2026 22:03
    «Κερκυραίοι ιστορικοί και λόγιοι για τον Ιωάννη Καποδίστρια»
    30/10/2026 12:49
    Ιωάννης Καποδίστριας
    Τριήμερο για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    29/10/2026 19:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Δυναμική παρουσία των νεαρών αθλητών της Κέρκυρας στο Ατομικό Τρίαθλο Κ14
    02/11/2026 21:20
    Πρεμιέρα με Άρτα για τις Μικτές Κέρκυρας
    02/11/2026 21:02
    Κοινή παρουσία Ναυσίθοου και ΝΑΟΚ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επιλέκτων της ΚΟΕ
    02/11/2026 17:43
    Φαίακας (X): Προσπάθησε αλλά δεν άντεξε κόντρα στο Βόλο!
    01/11/2026 22:03
    Χάντμπολ Γυναικών: Αρχή με εύκολες νίκες για Φαίακα και ΚΓΣ!
    01/11/2026 21:53
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    DATA CENTERS: Η αόρατη μηχανή της ψηφιακής εξουσίας
    01/11/2026 09:44
    Ευρωπαϊκή Ένωση & Ευρώ: Ανατομία ενός προμελετημένου εγκλήματος
    31/10/2026 22:23
    Στίχοι, ηρωικές μορφές και νότες του Λαζαρέτου
    31/10/2026 21:08
    Για την επέτειο των 136 χρόνων από την ίδρυση της «ΦΕ Μάντζαρος»
    31/10/2026 11:44
    Το πείραμα…
    31/10/2026 09:46
Ανάγνωση Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Κέρκυρα (pics)
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Κέρκυρα (pics)

Στον νεοανακαινισθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο ιστορικό κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας ιερούργησε και ομίλησε ανήμερα της εορτής της Αγίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 26/11/2024 08:40
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Στον νεοανακαινισθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο ιστορικό κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας ιερούργησε και ομίλησε ανήμερα της εορτής της Αγίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Ο ως άνω Ιερός Ναός είναι κτισμένος το 1690 από τον ιερομόναχο Νικόδημο ο οποίος έφερε την καταγωγή του από την Κρήτη. Ο κτήτορας του Ιερού Ναού κατέφθασε στην ελεύθερη Κέρκυρα έπειτα από την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Αρχικά, εκτίσθη ως Ιερά Μονή η οποία φιλοξένησε πολλές μοναστικές αδελφότητες στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, εδώ και τριάκοντα έτη, ο ως άνω Ιερός Ναός εγκαταλείφθηκε από τη φθορά τους χρόνου ούτως ώστε τα τελευταία έτη να καταρρεύσει και η στέγη. Αισίως όμως, με τη μέριμνα των κατά καιρούς δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας καθώς και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, ειδικά δε και με την καθοριστική συμβολή της κας εφόρου, επήλθε η πλήρης αποκατάστασή του Ιερού Ναού.
Παρόντες στην πανήγυρη ήταν ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μάμαλος ως εκπρόσωπος του κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ο οποίος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους. Επιπλέον, παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο ναός ήτο κατάμεστος από πλήθος πιστών οι οποίοι κατέκλυσαν τους χώρους εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Ο ως άνω Ιερός Ναός από παλαιότερα λειτουργείτο από τη γειτνιάζουσα ενορία του Αγίου Ελευθερίου. Έτσι, ο ακούραστος προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κοσκινάς φρόντισε για τον ευπρεπισμό και τη γενικότερη προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως. Επίσης, έψαλε και η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Καρύδη.
Ο Σεβασμιώτατος, έπειτα από τα αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας, απευθυνόμενος τόσο προς τις Αρχές του τόπου, όσο και προς το εκκλησίασμα, δοξολόγησε από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τον Τριαδικό Θεό που αξιώθηκε πρώτη φορά στα εικοσιδύο χρόνια της ποιμαντορίας του να ιερουργεί στον εν λόγω νεοανακαινισθέντα ιστορικό και παλαίφατο Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Αφού συνεχάρη όλους τους συνεργήσαντας για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού, ανεφέρθη στο πρόσωπον της Αγίας Αικατερίνης, στη ζωή της πανεύφημης αυτής νύμφης του Χριστού, η οποία προκλήθηκε εις γάμον κοινωνίαν και απέρριψε αυτήν την πρόταση λέγοντας πως εάν θα εύρισκε κάποιον ο οποίος θα ήταν σοφότερος εκείνης ή ωραιότερος τότε θα επείθετο. Για αυτό το λόγο και της εκόμισαν πλειάδα φιλοσόφων, επιστημόνων δηλαδή της εποχής, ώστε η ίδια να αποφασίσει για τη ζωή της. Πλην όμως, τους κατατρόπωσε με τη σοφία με την οποία ήταν προικισμένη. Όμως, η σοφία αυτή δεν προερχόταν μόνον από τη θύραθεν παιδεία αλλά κυρίως από της σοφία του Θεού. Για αυτό το λόγο, αντέταξε τους σοφούς – κομψούς των ασεβών δια της μαχαίρας του Πνεύματος. Αναφορικά δε με την ωραιότητα, την αντέταξε με την ωραιότητα τους Νυμφίου Χριστού. Ως αποτέλεσμα, δέχθηκε το μαρτύριον και προσέφερε την καθαρότητα της ψυχής της, την αληθινή αγάπη προς το Νυμφίο Χριστό και είχε στηριγμό την ελπίδα και την δύναμη της πίστεως.
Στην εποχή μας μπορεί οι άνθρωποι να στηρίζονται στην ελπίδα και στη δύναμη είτε της επιστήμης, είτε της τεχνολογίας, είτε της ευμάρειας και του πλούτου αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το Χριστό κατά το παράδειγμα της Αγίας Αικατερίνης. Η Αγία αποξένωσε από τον εαυτό της κάθε τι το οποίο μπορούσε να την κρατήσει δεσμία στα παρόντα και στα επίγεια. Σήμερα λοιπόν, όλοι εκείνοι οι οποίο στηρίζουν τις ελπίδες τους και αντλούν τη δύναμη από τα προαναφερθέντα αποδεικνύεται πόσο ευάλωτοι, πόσο ασταθείς και πόσο αδύναμοι υπάρχουν για τη ζωή τους. Σήμερα η κοινωνία μας καταρρέει ηθικά και πνευματικά, με αποτέλεσμα αυτή η κατάρρευση του πνεύματος των αξιών και τους ήθους, να συμπαρασύρει την ανθρώπινη κοινωνία και στην υλική κατάρρευση. Έτσι, παραμένει η κοινωνία μας σε ένα σκοτάδι πνευματικό, διότι δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να ατενίσει το φως της Θεότητος. Η Αγία Αικατερίνη ας δώσει το έναυσμα στην αντίσταση των προκλήσεων και των πειρασμών που αλλοίωσαν το φρόνημα και την πίστη και την ελπίδα της ανθρωπότητας.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους παρισταμένους, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή που συνεργάζεται με την τοπική Εκκλησία και παραδίδεται ο Ιερός Ναός στη λατρεία της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως του κτήτορος ιερομονάχου Νικοδήμου και υπέρ των Κερκυραίων πεσόντων εθελοντών του λόχου Λαντζίδη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης αντιπερισπασμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαίνια του ναού των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης (pics)
Εκδήλωση για τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό στην Κέρκυρα
Η εορτή του Αγίου Χριστοδούλου στην Κέρκυρα
Ο Mητροπολίτης Νεκτάριος στο Άγιον Όρος
Συνάντηση κατηχητών στη Μητρόπολη
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 3 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Καταιγίδες και ισχυρές βροχές στην Κέρκυρα την Τρίτη
  • Aνoικτά σχολεία στο βορρά: Τα καιρικά φαινόμενα δε σταματούν στο Σκριπερό, λέει η ΕΛΜΕ
  • H Αστρονομική Κέρκυρας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Τελευταία σχόλια

  1. Aggeios στο Διακοπή ρεύματος την Τρίτη σε επτά περιοχές
  2. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση
  3. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση
  4. Χρηςτου παναγιωτης. στο Για τις πληρωμές επιδομάτων Νοεμβρίου και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση
  5. Χρηςτου παναγιωτης. στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εγκαίνια Νέου Ιερού Ναού στην Κέρκυρα

12/10/2026 00:25

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Κέρκυρα

04/10/2026 22:25

Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα

28/09/2026 23:49

Χειροτονία Διακόνου στην Κέρκυρα

28/09/2026 18:16
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise