Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μπιάγκης: Ναι στη θεσμική κατοχύρωση της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά με ρυθμίσεις
    11/06/2026
    KΚΕ Κέρκυρας: Μέτρα υγείας-ασφάλειας και ουσιαστική προστασία των εργαζομένων
    11/06/2026
    Στην Κέρκυρα η Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου
    10/06/2026
    ΛΑΣΥ: Επείγουσα ερώτηση για την αντιμετώπιση της βλάβης στον βιολογικό αγωγό του Αγίου Νικήτα
    10/06/2026
    Στην τελική ευθεία η δημοπράτηση του “Κλικ Ζωής” μετά την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής
    10/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η Κέρκυρα αποχαιρετά τον Αναστάσιο Γουναρόπουλο
    11/06/2026
    Ο ΔΣΚ αδελφοποιήθηκε με το Δικηγορικό Σύλλογο του Μιλάνο (pics)
    11/06/2026
    Καταγγελίων Εστιακών Ι.Π: «Φοιτητές στο δρόμο εν μέσω καλοκαιριού και εξεταστικής»
    10/06/2026
    Επιστρέφει ο Μαΐστρος στο Βόρειο Ιόνιο
    10/06/2026
    Πειραματικό: Τροποποίηση σε εκδήλωση του 2ου Δεκαήμερου Γνώσης, Τέχνης και Πολιτισμού
    10/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους
    11/06/2026
    Νέο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
    11/06/2026
    ΔΑΣ ΟΤΑ: Στον εμπαιγμό της κυβέρνησης απαντάμε με 24ωρη Απεργία την Παρασκευή
    10/06/2026
    Επανεκλογή Κουρσάρη στην προεδρία του ΣΕΠΕ
    10/06/2026
    Επιστολή του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό
    09/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Ανυπότακτα χώματα»: Η ΕΛΜΕ προσκαλεί στη βιβλιοπαρουσίαση
    11/06/2026
    ‘’Ιστορίες πείνας’’ στο Πολύτεχνο
    10/06/2026
    Το Phaex Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κέρκυρα
    09/06/2026
    Δημήτρης Λαζάρου: «Το Κουτί των Επιθυμιών»
    09/06/2026
    Masterclass με την Kristina Vårlid
    09/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
    Επανεκλογή Κουρή στην προεδρία του ΟΦΑΜ!
    09/06/2026
    Μαχειμάρης: Προχωρούν οι εργασίες για το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων
    09/06/2026
    Ξεκίνησε με επιτυχία το 21ο φεστιβάλ του ΕΣΥΝ (pics)!
    08/06/2026
    Δήμος Βορρά: Ο ΑΣΚ Θινάλι κέρδισε την καρδιά της Κέρκυρας
    08/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού
    11/06/2026
    Η Αλβανία πήρε τον δρόμο της…
    07/06/2026
    Ο… Τρελός!
    06/06/2026
    «Η Δημοκρατία χρειάζεται καθαρές επιλογές, όχι περισσότερη σύγχυση»
    02/06/2026
    Πόσο τιμάται η παρθενιά της Αλβανίας
    01/06/2026
Ανάγνωση Προάγοντας την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Προάγοντας την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα

*Γράφει ο Σπύρος Σκιαδόπουλος

ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε 26/05/2023
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Από πιστούς σκύλους μέχρι εξωτικά ποικιλόθερμα, οι κατοικίδιοι μας φίλοι είναι εδώ και εμπλουτίζουν τις ζωές μας με αγάπη, χαρά και αμέτρητες στιγμές ευτυχίας. Και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τους σεβόμαστε και να τους φερόμαστε με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Η υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Στην Ελλάδα, κεντρικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και μη, είναι ο νόμος 4830/2021, στον οποίο ορίζονται υποχρεώσεις για την προστασία και τη διασφάλιση της ευημερίας τους. Κεντρικός πυλώνας είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας και η θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη διασφάλιση της ευζωίας τους.

Οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους και πρέπει να εξασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή, νερό, κατάλληλο καταφύγιο, καθαριότητα, κοινωνικοποίηση και ιατρική φροντίδα, ενώ απαγορεύεται η βία και η κακομεταχείριση, η απόλυτη απομόνωση και η χρήση τους για πειράματα χωρίς επαρκείς επιστημονικούς λόγους.

Σε επίπεδο πολιτείας, εκτός από το επιβλέπoν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Δήμοι είναι υπόχρεοι να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που να περιλαμβάνει περισυλλογή, κτηνιατρική περίθαλψη, σήμανση και καταγραφή και στείρωση.

Σε επίπεδο ιδιώτη,  ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, οφείλει εντός έξι μηνών από την απόκτησή του σε περίπτωση που το ζώο είναι άνω του ενός έτους να προβεί σε στείρωση, ενώ στην περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H όποια προθεσμία τίθεται μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο 1.000 ευρώ. Εν συνεχεία δίνεται προθεσμία τριών μηνών για να προβεί στη στείρωση ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου. Εάν η προθεσμία αυτή παραβιαστεί, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Σκοπός της διάταξης, σύμφωνα με και την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νόμου, είναι ο περιορισμός των επαναλαμβανόμενων γεννήσεων που οδηγούν στην εγκατάλειψη των ζώων και, ως αποτέλεσμα, στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών.

Το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζεται, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την πραγματική επίτευξη των στόχων που τίθενται. Μόνη η διαρκής θέσπιση κυρωτικών κανόνων (ποινικών ή διοικητικών) ίσως δεν καλλιεργεί την σκοπούμενη συνείδηση στους πολίτες, ενώ αφήνει να ευδοκιμήσουν και πολλές κατ’επίφαση ζωοφιλικές δράσεις (ζωόφιλοι που τελικά κάνουν εμπόριο ή εκμεταλλεύονται παράλληλα ανοχές του κράτους). Με στοχευμένο τρόπο,  με παράλληλη παροχή κινήτρων, με ενημερωτικές καμπάνιες που θα απευθύνονται στους πολίτες, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και να υιοθετήσουν συμπεριφορές, τότε ίσως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα.

Επιπλέον ερωτηματικό τίθεται σχετικά με τo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δεδομένων DNA ως προσωπικά (καθώς και των στοιχείων ταυτοποίησης του ιδιοκτήτη), τη νομιμότητα της βάσης επεξεργασίας, το χρόνο της διατήρησης του υλικού και την προστασία των στοιχείων.

Οι πρακτικές συλλογής, φύλαξης και επεξεργασίας των δεδομένων είναι επαρκείς για την προστασία τους;

Υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (νεκρών, κακοποιημένων κλπ) και εάν υπάρχει είναι ενδεδειγμένα καλή πρακτική; Αυτά είναι ερωτήματα που έχουν τεθεί και από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον νέο νόμο περί προστασίας των ζώων συντροφιάς, δεν παρουσιάστηκαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη σκοπιμότητα συλλογής γενετικού υλικού και της προστασίας των δεδομένων, ενώ ελλείψει επιστημονικής τεκμηρίωσης έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα και αμφιβολίες σχετικά με τις διατάξεις του νόμου.

Είναι αναγκαία η επαναξιολόγηση ή συμπληρωματική νομοθέτηση αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς, αλλά και των σχετικών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

 

Μπορούμε να εμπιστευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη για ιατρικές, οικονομικές και νομικές συμβουλές;
Ό,τι δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν προστατεύεται ως Πνευματική Ιδιοκτησία
Τρεις ιστορίες από funds
2026 : Η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης τεντώνεται όλο και περισσότερο
Τα νούμερα δεν απονέμουν Δικαιοσύνη
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους
  • Η Κέρκυρα αποχαιρετά τον Αναστάσιο Γουναρόπουλο
  • Μπιάγκης: Ναι στη θεσμική κατοχύρωση της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά με ρυθμίσεις
  • Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού
  • Ο ΔΣΚ αδελφοποιήθηκε με το Δικηγορικό Σύλλογο του Μιλάνο (pics)

Τελευταία σχόλια

  1. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  2. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  3. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο
  4. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ στο Παροπλισμός υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ
  5. ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στο Οι Φωτογραφίες…

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Antifas Corfu XA 1

Το παιχνίδι του καλαμαριού με την κλιματική αλλαγή

07/11/2025

Είδαμε το πρόγραμμα σπουδών της ιδιωτικής Νομικής της Ελλάδας και απορήσαμε!

01/09/2025

Είδαμε το πρόγραμμα σπουδών της ιδιωτικής Νομικής της Ελλάδας και απορήσαμε!

01/09/2025

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες πια;

14/08/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise