Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Aυλωνίτης: 310 χρόνια από το «Ασέδιο των Κορυφών»
    11/08/2026
    Ξεκίνησαν οι εργασίες για το σχολείο Γουβιών – Κοντοκαλίου
    10/08/2026
    Συμπαράταξη Πολιτών: Nέος Επιτελάρχης στην ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας
    10/08/2026
    Τρεπεκλής: Χρηματοδότηση για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου των Διαποντίων
    10/08/2026
    ΠΙΝ: Ολοκληρώθηκε η καμπάνια στη Ρώμη, σε εξέλιξη η προβολή στην Αθήνα
    10/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Eξιχνιάστηκε κλοπή από τουριστικό κατάλυμα στη Λευκάδα
    11/08/2026
    Έπιασαν 39χρονο για διακίνηση στη Λευκάδα
    11/08/2026
    Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (και) την Κέρκυρα
    11/08/2026
    Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος
    11/08/2026
    Εσπερινός για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος
    11/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
    Τρίτος εθνικός προορισμός το Ιόνιο με οδηγό την Κέρκυρα
    02/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤ στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    11/08/2026
    Mε επιτυχία η συναυλία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών για τα 60 της χρόνια
    09/08/2026
    Νικόλ Καστόρα: «Η λεβάντα που μου χάρισες… μαράθηκε»
    09/08/2026
    Αλεξία Αρσένη: «Αγάπη σαν…»
    08/08/2026
    Παύλος Βασιλάκης: «Ο Βοσκός και ο Βασιλιάς»
    08/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Eυρωπαϊκό Στίβου: Oριακά, εκτός τελικού η Καρύδη
    11/08/2026
    Το 36ο Ράλι Ιονίου ολοκλήρωσε το ταξίδι του στον Αστακό
    10/08/2026
    Στην καλύτερη 10άδα του κόσμου ο Λιτσαρδόπουλος!
    10/08/2026
    Ανανέωσε με Αρμενιάκο ο ΟΦΑΜ!
    09/08/2026
    Ένατος στον κόσμο ο Α. Κουλούρης, παρά τον τραυματισμό του
    09/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
    10/08/2026
    Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
    09/08/2026
    Κέρκυρα 2030: να ξαναμιλήσουμε για τον τόπο μας
    08/08/2026
    Κρανίου τόπος
    07/08/2026
    Πόσο απέχει η Ψάθα από τη λογική;
    06/08/2026
Ανάγνωση ΛΑΣΥ: Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς για τη σχολική στέγη στην Παλική
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΣΥ: Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς για τη σχολική στέγη στην Παλική

Επερώτηση της ΛΑΣΥ προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 28/01/2019
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Επερώτηση της ΛΑΣΥ προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Η επερώτηση
«Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς για την σχολική στέγη στην Παλική Κεφαλονιάς»
προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.
Πέντε χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και η αποκατάσταση των σχολείων έχει βαλτώσει. Πέντε χρόνια τώρα έχουν υποχρεωθεί σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μετακίνηση, ακόμη και σε χώρους ακατάλληλους για στέγαση. Μεταξύ αυτών και στην Παλική το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης και το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου.
1. Ως αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων του Λαϊκού κινήματος στην Κεφαλονιά και αφού 4 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη στις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων, δρομολογήθηκαν, επιτέλους, οι επισκευές συγκεκριμένων σχολείων μόλις πέρσι και η ΚΤΥΠ ΑΕ ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων και την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο συγκρότημα του Γυμνάσιου – Λυκείου Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.262.000 ευρώ.
Η παραπάνω δημοπράτηση δεν αφορά μόνο την επισκευή της νέας πτέρυγας στην οποία στεγάζονταν πριν τους σεισμούς το Γυμνάσιο αλλά και την επισκευή της παλιάς πτέρυγας στην οποία στεγάζονταν το ΓΕΛ Ληξουρίου, παρότι η πτέρυγα αυτή ήταν προβληματική και πριν τους σεισμούς είχε τεθεί αίτημα για νέο κτίριο για το Λύκειο. Έτσι η δημοπράτηση προχωρά κόντρα σε όσα έχουν κατά καιρούς καταγγείλει εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης πτέρυγας και παρά την άρνησή τους να επιστρέψουν σε αυτήν ακόμη και αν επισκευαστεί, αφού θα παραμένει και ανεπαρκής και επικίνδυνη. Αρχικά και η ίδια η ΚΤΥΠ, στην πρώτη αυτοψία που έκανε, κατάταξε την πτέρυγα αυτή (δηλαδή το ΓΕΛ) στην κατηγορία Δ΄, δηλαδή «μη επισκευάσιμη». Το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε, τελικά, στην δημοπράτηση, σημαίνει πρακτικά ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν σε ένα επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο ακόμη και μετά την επισκευή του, με όρους μικρότερου κόστους. Επιπλέον, από όλη την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζεται ο συγκεκριμένος χώρος ακατάλληλος για να στεγάσει με σύγχρονους όρους δύο σχολεία σε μια κορεσμένη πολεοδομικά τοποθεσία.
Η θέση που είχαν σύσσωμα διατυπώσει το σχολικό συμβούλιο του ΓΕΛ Ληξουρίου, ο σύλλογος διδασκόντων και γονέων, το δεκαπενταμελές των μαθητών, το λαϊκό κίνημα και η ΕΛΜΕΚΙ ήταν ξεκάθαρη: Να κατεδαφιστούν οι παλιές αίθουσες του ΓΕΛ Ληξουρίου και να αξιοποιηθεί ο χώρος για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γυμνάσιο Ληξουρίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να διεκδικηθεί παράλληλα με το νέο σχολείο για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχετε πάρει θέση στο πρόβλημα της αποδέσμευσης του παλιού κτιρίου του ΓΕΛ Ληξουρίου από την εργολαβία που προβλέπει η συγκεκριμένη δημοπράτηση. Η στάση σας, όπως άλλωστε και της Δημοτικής Αρχής, συμπερασματικά είναι, μαθητές και καθηγητές να επιστρέψουν στο παλιό ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις τόσο δικές σας όσο και του κ. Αντιπεριφερειάρχη και του κ. Δημάρχου, υπήρχε η χρηματοδότηση και το οικόπεδο και θα έπρεπε τώρα ήδη να βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης του νέου κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου. Αντί αυτού διαπιστώνουμε μια συστηματική προσπάθεια ρυμούλκησής του, αφού η επιμονή κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δήμου για πρόχειρη επισκευή του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα επιβάλλει αναγκαστικά την χρήση του από το ΓΕΛ Ληξουρίου. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το γεγονός ότι ακόμη και η διαδικασία εξεύρεσης οικοπέδου διαμορφώνεται – με ευθύνη δική σας αλλά και του Δήμου Κεφαλονιάς – σε μια οδύσσεια, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τηρείτε αρνητική θέση πάνω στο παραπάνω αίτημα της σχολικής κοινότητας του ΓΕΛ Ληξουρίου να έχει ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές σχολείο.
2. Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει σχετικά με την κατεδάφιση του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και την κατασκευή νέου. Το έργο αυτό καθυστερεί τόσο με ευθύνη της Περιφέρειας, προκλητικά και αδικαιολόγητα (εκκρεμεί η μελέτη που ο ίδιος προσωπικά είχατε αναλάβει την ευθύνη να υλοποιήσετε), καθώς και, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με ευθύνη τους οι ΚΤΥΠ Α.Ε., δεν εκδίδουν τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο. Αντίστοιχα δεν έχουν εκδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης για την επισκευή του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης (επίσης υπάρχει σχετική μελέτη). Τα δύο αυτά έργα αλλά και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, είναι ήδη ενταγμένα στα 5 εκ. ευρώ της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι έχει αποχαρακτηριστεί ή, κατά άλλη εκδοχή, δεν υπάρχει επίσημος χαρακτηρισμός του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου ως κατεδαφιστέο (..!!!). Αν αληθεύει το γεγονός θα πρόκειται για μέγιστη απάτη, αφού η ιστορία και η «συμπεριφορά» αυτού του κτιρίου είναι γνωστή σε όλους και περιλαμβάνει κατά καιρούς πολλές επισκευές. Αυτές δεν άντεξαν και στον τελευταίο σεισμό του 2014 κατέρρευσε όλη η τοιχοποιία στο ένα εργαστήριό του, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών, που εντελώς τυχαία δεν ήταν μέσα εκείνη την στιγμή. Επιπλέον, πέντε χρόνια τώρα δίνεται υποσχέσεις για νέο μηχανουργείο και μάλιστα εσείς, ως ΠΙΝ, έχετε αναλάβει την μελέτη (!!!). Άλλωστε, η χρηματοδότηση από τα 5 εκ της Περιφέρειας Αττικής προγραμματίστηκε να χρησιμοποιηθεί με το δεδομένο κατασκευής καινούργιου κτιρίου για το μηχανουργείο.
Στην ίδια ρότα βρίσκεται και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, που ενώ – όπως διαβεβαιώνεται – υπάρχει η μελέτη, υπάρχουν και τα χρήματα, το έργο έχει κωλύσει στις ΚΤΥΠ Α.Ε., που τάχα δεν αποδίδουν τα τεύχη δημοπράτησης δύο χρόνια τώρα!!! Επίσης, ερωτηματικά προξενεί και η στασιμότητα γιατί δεν προχωρεί η επισκευή στο 2Ο Δημοτικό Ληξουρίου, ενώ με την σχετική μελέτη δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα.
Κύριε Περιφερειάρχη
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, της ΠΙΝ και του Δήμου, ότι πλέον έχει επιστρέψει η «κανονικότητα» στην Παλική και στην Κεφαλονιά γενικότερα, η πραγματικότητα σας διαψεύδει αφού η κατάσταση παραμένει τραγική και πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες. Ασφαλώς, αυτή η πολιτική είναι ταξική αφού, την ίδια ώρα που καρατομείτε αυτές τις χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, χρηματοδοτείτε με μεγάλα ποσά την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:
– Να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις όλων των σεισμόπληκτων σχολείων στην Παλική με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.
– Να δρομολογηθούν νέα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια κτίρια για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
– Να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από την ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.

ΛΑΣΥ: Η απόσυρση του αιτήματος του ΟΛΚΕ δείχνει τη δύναμη της οργανωμένης δράσης
ΛΑΣΥ Ιονίων: Για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στους Λάκωνες και τον αποκλεισμό Μακράδων και Κρήνης
Τα παιδιά μας ή οι μαρίνες τους: Κάλεσμα της ΛΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο
ΛΑΣΥ: Επείγουσα αίτηση για υγειονομικό έλεγχο στο δίκτυο ύδρευσης Ξανθάτων
ΛΑΣΥ: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τη Γαρίτσα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Eυρωπαϊκό Στίβου: Oριακά, εκτός τελικού η Καρύδη
  • Eξιχνιάστηκε κλοπή από τουριστικό κατάλυμα στη Λευκάδα
  • Έπιασαν 39χρονο για διακίνηση στη Λευκάδα
  • Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (και) την Κέρκυρα
  • Aυλωνίτης: 310 χρόνια από το «Ασέδιο των Κορυφών»

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

«Ποιος σχεδιάζει και για ποιον στον Όρμο της Γαρίτσας;»: Εκδήλωση της της ΛΑΣΥ

02/07/2026

ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες

30/06/2026

ΛΑΣΥ Ιονίων: «Παλινωδίες» της Περιφέρειας με το επίδομα σίτισης των αγροτικών γιατρών

19/06/2026
LASI-566x275

ΛΑΣΥ: Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ναύδετα σε Γαρίτσα και Κομμένο

16/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise