Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση της Δημοτικής Οργάνωσης Κέρκυρας των Δημοκρατών με τον Περιφερειάρχη
    15/06/2026
    Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με 20 θέματα…
    15/06/2026
    Το «χρυσό» στοίχημα του Βορρά: Πώς η ανακύκλωση έβαλε στο ταμείο ένα εκ. ευρώ
    15/06/2026
    Το παράδοξο της Εγνατίας: Διόδια «ευρωπαϊκά», ταχύτητες του 1950 και εργοτάξια-φαντάσματα
    15/06/2026
    Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
    14/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aυτοί εκλέχθηκαν στο ΔΣ των Φίλων του Βίδο
    15/06/2026
    Διήμερο διακοπών ρεύματος σε εφτά περιοχές
    15/06/2026
    Η «μέγγενη» των ενοικίων και η μάχη του Ιονίου Πανεπιστημίου να κρατήσει τους φοιτητές
    15/06/2026
    Νύχτα αγωνίας σε 5στερο: Με τα μπουρνούζια στους δρόμους οι ένοικοι λόγω πυρκαγιάς
    15/06/2026
    Φωτιά σε ξενοδοχείο στο Κομμένο – Εκκενώθηκε προληπτικά
    14/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διαδικτυακή ενημέρωση για τις νέες δράσεις ΕΣΠΑ «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε Ελλάδα»
    14/06/2026
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην ημερίδα της ΠΙΝ για τα μικρά νησιά του Ιονίου
    12/06/2026
    Ξενοδοχ/λοι: Kαταγγελία για «εκλεκτούς» στον Χαλικούνα και κάλεσμα σε απεργία
    12/06/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άνοδος 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάιο
    12/06/2026
    Luxury Real Estate: Το «φαινόμενο» της Κέρκυρας και το άλμα του 91%
    12/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Την Τετάρτη, τα εγκαίνια της έκθεσης από την Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας
    15/06/2026
    Περασμένα, ξεχασμένα: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Λ. Τσιρίδου
    14/06/2026
    Συναυλία της ΦΕΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
    14/06/2026
    Τριήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων της Παλαιάς
    13/06/2026
    Με επιτυχία, η πρώτη συναυλία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Κερκύρας
    13/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας
    15/06/2026
    Γιατί να επιλέξω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    14/06/2026
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
    Το πυρηνικό μέλλον μας!
    13/06/2026
Ανάγνωση Τι είπε η Βάκη για την κύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Τι είπε η Βάκη για την κύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»

Δείτε την ομιλία της Φωτεινής Βάκη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 23/03/2018
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Δείτε την ομιλία της Φωτεινής Βάκη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2018, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καταρρίπτει και ένα ακόμα άλλοθι: Το άλλοθι του πολιτιστικού σχετικισμού, που ανερχόταν το αποκρουστικό πρόσωπο της έμφυλης βίας εις το όνομα των ηθών, εθίμων, της θρησκείας ή των παραδόσεων εταίρων πολιτιστικών πλαισίων. Η ανοχή εις το όνομα μιας διαφορετικότητας σε αυτή την περίπτωση, ισοδυναμούσε με συνενοχή στη βία. Στην μετανεωτερική έμφυλη δουλεία, στην εμπορία και την εκμετάλλευση, οφείλουμε μια απάντηση που έρχεται από τη μεγάλη παράδοση του Διαφωτισμού: Να βλέπουμε στο πρόσωπο του άλλου την ανθρωπότητα αποψιλωμένη από τα ιδιαίτερα κατηγορήματά της, του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της παράδοσης, της θρησκείας, ως απόλυτη αξία ή ως σκοπό καθ’ αυτό».
Ολόκληρη η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω από τις τροπολογίες, για τις οποίες δεν θέλω να μιλήσω αναλυτικά, μιας και μίλησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Επιτρέψτε μου να πω ότι πολλές από αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση και ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτή, δια της οποίας απλοποιείται η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας.
Να θυμίσω, γιατί ξεχνάμε εύκολα, ότι η απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών ήταν έργο αυτής της κυβέρνησης. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την κατοχύρωση και τη θέσπιση βασικών ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο συνάδελφος από τους ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος, αναφέρθηκε προηγουμένως και σωστά, στο ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άτομα τα οποία πνίγονται στο Αγαθονήσι και ο βυθός της Μεσογείου, τον 21ο αιώνα, πήρε το χρώμα των σωσιβίων, το πορτοκαλί.
Επίσης, έχουμε αθώωση πράξεων που υποκινούν σε εκδηλώσεις βίας και ρατσιστικού μίσους και κρίνεται ένοχη μια παιδεία, η οποία θέλει να είναι κληρονόμος του Διαφωτισμού, ανεκτή, ανεκτική και ανεξίθρησκη. Έχουμε, λοιπόν, ακόμη δρόμο να διανύσουμε.
Ως εκ τούτου, θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη σημερινή στιγμή, το γεγονός ότι επιτέλους προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία με τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να πω δύο λόγια για τη σύμβαση. Η ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι μια ιστορία διεκδικήσεων και αγώνων. Οι όψεις των έμφυλων διακρίσεων, όπως είναι οι διακρίσεις στην εργασία, η βία, οι ακρωτηριασμοί, η παρενόχληση και η εμπορία, είναι καθημερινά περιστατικά, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, που καλύπτει η σιωπή και το σκοτάδι του φόβου.
Να πάμε στα καθ’ ημάς, στην ελληνική επικράτεια. Μέχρι την δεκαετία του ’60, όπως ξέρετε, του μέτρο αποτίμησης της αξιοπρέπειας του προσώπου ήταν η «τιμή». Με έναν έμφυλο καταμερισμό της έννοιας, να σημαίνει για τις γυναίκες αγνότητα και εγκράτεια και για τον άνδρα την υπεράσπισή της. Διά λόγους τιμής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γυναικείο σώμα κακοποιήθηκε βάναυσα και η γυναικεία αξιοπρέπεια διαπομπεύθηκε. Η τιμή έγινε ένα απέραντο «πλυντήριο αίματος» για να ξεπλυθεί η ντροπή. Και εάν μέχρι τη δεκαετία του ‘60 η τιμή αφορούσε τον θύτη, ο οποίος έπρεπε να την ξεπλύνει με την τιμώρηση του σώματος που θα έφτανε μέχρι το θάνατο, σήμερα με την γένεση νέων ταυτοτήτων, την ανανοηματοδότηση, τις διακρίσεις ιδιωτικού και δημόσιου, η ντροπή ανήκει αποκλειστικά στο θύμα.
Δυστυχώς, τα εγκλήματα τιμής, ενώ όσον αφορά τα δικά μας ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν, σε άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες εξακολουθούν να διαπράττονται. Να θυμίσω, επίσης, τη Σαρία. Πρόσφατα, εδώ νομοθετήσαμε την προνοητικότητά της για τους Έλληνες μουσουλμάνους. Η έμφυλη βία, όμως, που συντηρεί βαθιά εδραιωμένες εξουσιαστικές σχέσεις και ιεραρχίες, ακόμα και σήμερα, ενδύεται μορφές εξαναγκαστικών γάμων, ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων, βιασμών, του stalking, της ανθρώπινης εμπορίας, αυτής της μετανεωτερικής δουλείας, που παρωδεί και ακυρώνει το σύνολο της δικαιικής και πολιτικής σκευής της νεωτερικότητας.
Η Σύμβαση εμπεριέχει πάρα πολύ σημαντικές διατάξεις: Ευαισθητοποίηση της δημόσιας σφαίρας μέσω εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς. Η παροχή στέγης και βοήθεια στις γυναίκες θύματα της βίας με τη δημιουργία ξενώνων. Η δραστηριότητα των ΜΚΟ. Απόπειρες αποστιγματισμού των θυμάτων και η παρότρυνση να βγουν από τη «σκιά της ντροπής» και να μιλήσουν. Η διενέργεια ερευνών, η συλλογή και ανάλυση στατιστικών δεδομένων για όλες τις μορφές έμφυλης βίας. Όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικές, είναι αναγκαίες, αλλά όχι ικανές συνθήκες δραστικής εξάλειψής τους, εάν δεν συνοδεύονται από τομές στην εθνική νομοθεσία και αποτελεσματική εφαρμογή. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε σήμερα.
Αισθάνομαι υπερήφανη, διότι η ενσωμάτωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην εθνική νομοθεσία, επιφέρει μείζονες αλλαγές – εάν όχι τομές- σε αναχρονιστικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που εκούσες άκουσες, αντιστρατεύονταν εν τοις πράγμασι και το ελληνικό Σύνταγμα. Παράδειγμα: Κατά πόσον ο εξαναγκασμός σε γάμο, που δεν συμπεριλαμβανόταν στην εμπορία ανθρώπων και τώρα περιλαμβάνεται, εναρμονίζεται με το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις»;
Κατά πόσον η αναχρονιστική διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει «την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος» -και την οποία ευτυχώς καταργούμε με το εν λόγω σχέδιο νόμου- συνάδει με το δεύτερο άρθρο του Συντάγματος, κατά το οποίο «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας»;
Υπάρχει, όμως, και κάτι με το οποίο θα ήθελα να κλείσω. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καταρρίπτει και ένα ακόμα άλλοθι: Το άλλοθι του πολιτιστικού σχετικισμού, που ανερχόταν το αποκρουστικό πρόσωπο της έμφυλης βίας εις το όνομα των ηθών, εθίμων, της θρησκείας ή των παραδόσεων εταίρων πολιτιστικών πλαισίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανοχή εις το όνομα μιας διαφορετικότητας σε αυτή την περίπτωση, ισοδυναμούσε με συνενοχή στη βία. Στην μετανεωτερική έμφυλη δουλεία, στην εμπορία και την εκμετάλλευση, οφείλουμε μια απάντηση που έρχεται από τη μεγάλη παράδοση του Διαφωτισμού: Να βλέπουμε στο πρόσωπο του άλλου την ανθρωπότητα αποψιλωμένη από τα ιδιαίτερα κατηγορήματά της, του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της παράδοσης, της θρησκείας, ως απόλυτη αξία ή ως σκοπό καθ’ αυτό.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κάτι που δεν έχει τιμή και δεν υπόκειται ούτε σε αξία χρήσης ή ανταλλακτική αξία, το ανεκτίμητο της αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου και αυτό ακριβώς κατοχυρώνουμε με τη προσαρμογή στην νομοθεσία της σύμβασης.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Η Βάκη νέα πρόεδρος στο Ιστορίας, o Καρράς στο τΞΓΜΔ
Γαλιατσάτος, Παυλίδης, Βάκη, Αυλωνίτης, Τόμπρος και Βάρελης στην Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
Και η κόντρα για το Νοσοκομείο συνεχίζεται…
Βάκη: "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω"
Βάκη: Ο λαός, ειδικά σήμερα, δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά…
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Aυτοί εκλέχθηκαν στο ΔΣ των Φίλων του Βίδο
  • Διήμερο διακοπών ρεύματος σε εφτά περιοχές
  • Συνάντηση της Δημοτικής Οργάνωσης Κέρκυρας των Δημοκρατών με τον Περιφερειάρχη
  • Την Τετάρτη, τα εγκαίνια της έκθεσης από την Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας
  • Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  2. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  3. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  4. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  5. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Εγκρίθηκε ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας του τουριστικού Λιμένα Γουβιών

06/06/2019
cats

Βάκη: Είδηση ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

05/06/2019

Αναζητά διευρύνσεις το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

05/06/2019

Ξεκινούν οι αεροδιακομιδές στο αεροδρόμιο του Ακτίου

12/05/2019
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise