Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Βάρελης: Η Βόρεια Κέρκυρα χρειάζεται λύσεις στη διαχείριση του νερού, όχι συγκέντρωση αρμοδιοτήτων
    03/08/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για το χαμό του Λάκη Χαλκιά
    03/08/2026
    Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τον Κ. Χυτήρη και τους εκτελεσμένους της Καισαριανής (pics)
    03/08/2026
    AΝΑΣΑ: Από την «Διακήρυξη της Κέρκυρας» στην αγκαλιά του Πιερρακάκη στην Ρόδο
    02/08/2026
    Αυλωνίτης: Ακόμη δυο νεκροί σήμερα, οι ακραίες συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο άλλοθι
    02/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μαντόνα: Γενέθλια στην Κέρκυρα για τη «βασίλισσα της ποπ»
    03/08/2026
    Nηστίσιμα κεράσματα και εδέσματα στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος
    03/08/2026
    Ι.Π: Νέος κύκλος σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τουρισμού
    03/08/2026
    Συμβουλές κυκλοφορίας και ψηφιακός οδηγός στάθμευσης για το Ιστορικό Κέντρο
    03/08/2026
    Οι πυρκαγιές κατέκαψαν περισσότερα από 100.000 στρεμμάτα στην Ελλάδα
    03/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
    Τρίτος εθνικός προορισμός το Ιόνιο με οδηγό την Κέρκυρα
    02/08/2026
    ΟΛΚΕ: Σχέδιο για 560 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και επενδύσεις στο Ιόνιο
    02/08/2026
    Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων: Προειδοποιούν με διακοπή εξυπηρέτησης λόγω… χάους
    31/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επετειακή προβολή ντοκιμαντέρ για τα 310 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας
    03/08/2026
    Παλαιά: Συναυλία στις 10 Αυγούστου στο Πάλκο της Άνω Πλατείας
    03/08/2026
    Γιώργος Μαχαιρίτσας: «Το τεσσάρι της Λυκαβηττού»
    03/08/2026
    Στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού το 5ο Ποντιακό Φεστιβάλ
    03/08/2026
    Ready Freddie Show στο Θέατρο Μον Ρεπό
    02/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Άρχισαν οι εργασίες αναβάθμισης του ΕΑΚΚ
    03/08/2026
    Από την Κέρκυρα στην Ερείκουσα ανοίγει πανιά το Ράλι Ιονίου
    03/08/2026
    Χάλκινος στο Βαρέζε ο Ντούσκος: Πέμπτο συνεχόμενο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό
    02/08/2026
    Ο Ντούσκος διεκδικεί το πέμπτο συνεχόμενο μετάλλιο στο Βαρέζε
    02/08/2026
    Στην εξάδα της Ευρώπης η Έλενα Διαβάτη!
    02/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να μας ‘σώσει’…
    01/08/2026
    H πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εταιρικό χαρτοφυλάκιο
    31/07/2026
    Ο εθελοντισμός δεν είναι προσωπική άποψη.  Είναι ευθύνη, εκπαίδευση και νομιμότητα
    30/07/2026
    Ο Μαρξ και ο Μπακούνιν… επί σκηνής
    29/07/2026
    Η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από μαρίνες για mega yacht, έχει ανάγκη από έργα για τις ανάγκες του λαού
    27/07/2026
Ανάγνωση Στ. Κοντονής για τις Φυλακές Κέρκυρας: Χώρος ιστορικής μνήμης & Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Στ. Κοντονής για τις Φυλακές Κέρκυρας: Χώρος ιστορικής μνήμης & Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, επισκευές σε πτέρυγα του κτηρίου, αλλά και μετατροπή του σε χώρο ιστορικής μνήμης, με τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής, εξήγγειλε την Παρασκευή ο Υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που επισκέπτεται την Κέρκυρα.

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 24/03/2017
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας,  επισκευές σε πτέρυγα του κτηρίου, αλλά και μετατροπή του σε χώρο ιστορικής μνήμης, με τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής, εξήγγειλε την Παρασκευή ο Υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που επισκέπτεται την Κέρκυρα.
 

Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπ. Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη και με την παρουσία του διευθυντή των Φυλακών Κερκύρας Β. Θώμου, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε τους χώρους των Φυλακών και, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε «απολύτως ικανοποιητικές» τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στις Φυλακές, το “παρών” έδωσαν οι δύο βουλευτές Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας Ν. Πανδή, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσούκας και ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κ. Γκούσης.
 

Contents
  • Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
  • Σ. Τσούκας: Αναγκαίο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
  • Συνθήκες κράτησης
  • Χώρος ιστορικής μνήμης
  • Γ. Βραδής: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια
  • Δικαστική απόφαση για το Βατοπαίδι

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δεν εξαγγέλλεται, υλοποιείται», δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος απ’ το κτήριο των Φυλακών τής Κέρκυρας. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές εντολές για την έναρξη της λειτουργίας του από τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο χώρο εντός του κτηρίου και σημείωσε: «Η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελούν υπό καθεστώς κράτησης. Πέραν του ότι θα είναι μία απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους, θα τους δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσουν και έναν τίτλο σπουδών, τον τίτλο αποφοίτησης από το Γυμνάσιο ο οποίος μπορεί να τους χρησιμεύσει στη ζωή τους».
 

Σ. Τσούκας: Αναγκαίο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Υπενθυμίζεται ότι την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας είχε ψηφίσει ομόφωνα το Περιφερειακό συμβούλιο, στηρίζοντας το αίτημα της διοίκησης της Κλειστής φυλακής Κέρκυρας για τη δημιουργία του. Το αίτημα διαβιβάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάκης Τσούκας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα έχει αποδειχθεί ότι το σχολείο λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
 

Συνθήκες κράτησης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι, από τις 150 άδειες που δόθηκαν φέτος παραβιάστηκε μόνον η μία «πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο επικρατούν συνθήκες ανθρώπινες και φυσιολογικές».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών στις πτέρυγες του κτηρίου, ενώ απομένει να γίνουν σε ακόμη μία ακτίνα. Μάλιστα, η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ανέλαβε να συντάξει μελέτη αποκατάστασης, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός φούρνου που υπήρχε στο παρελθόν αλλά είχε καταστραφεί στη διάρκεια των επεισοδίων του 1996.
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας προκειμένου να διοργανωθούν θεατρικές και εν γένει καλλιτεχνικές δράσεις στο χώρο των Φυλακών και ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά και το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, εθελοντές του οποίου έχουν αναλάβει να διδάσκουν αγγλικά στους κρατουμένους και ελληνικά στους αλλοδαπούς εγκλείστους. «Πρόκειται για δράση αλληλεγγύης προς ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται. Ανεξάρτητα απ’ τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει και από τις ποινές τις οποίες εκτίουν, η κοινωνία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους, ώστε οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να μην το επαναλάβουν όταν βρεθούν ελεύθεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Χώρος ιστορικής μνήμης

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής μπροστά απ’ την είσοδο των Φυλακών, κτήριο το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιστορικός χώρος, καθώς εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο παρελθόν αγωνιστές της Αριστεράς και κομμουνιστές.
«Επισκέφθηκα τα μπουντρούμια στα οποία κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι αγωνιστές της Αριστεράς κατά τη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα. Αν σήμερα εμείς είμαστε αριστεροί, είναι γιατί υπήρξαν αυτοί οι αγωνιστές. Με το παράδειγμά τους, αυτοί οι άνθρωποι του Λαού μάς άνοιξαν τον δρόμο και μας έδειξαν αυτά τα φωτεινά μετέωρα της Αριστεράς και της υπεράσπισης του λαϊκού κινήματος. Έδωσα εντολή αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης. Θα τοποθετηθεί και ειδική μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρεται στις κρατήσεις, στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες αυτών των σπουδαίων ανθρώπων. Τιμά την ιστορία αγωνιστών της Αριστεράς, που λάμπρυναν με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και με το παράδειγμά τους την πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Από αυτές τις Φυλακές, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε δώσει την επιστολή στράτευσης όλων των αριστερών και κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς οι αριστεροί και οι κομμουνιστές αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα για την πατρίδα. Όχι ανέξοδα λόγια σε καιρό ειρήνης, αλλά στάση προσφοράς και θυσίας όταν η πατρίδα κινδυνεύει», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Σταύρος Κοντονής.
Ακολούθησαν συναντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών, με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και με τον Δικηγορικό Σύλλογο του Νομού.
 

Γ. Βραδής: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννης Βραδής, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Κέρκυρας, τόνισε ότι οι σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών σε δικαστές αλλά και διοικητικό προσωπικό είναι το κύριο θέμα που θα θέσουν οι κερκυραίοι δικηγόροι στον Υπ. Δικαιοσύνης, αφού προκαλεί μείζονα προβλήματα τόσο ως προς την απονομή δικαιοσύνης όσο και στην προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.
Επιπροσθέτως σημαντικό θέμα είναι και η ανάγκη μεταφοράς των φυλακών σε νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα εντός του νησιού.
 

Δικαστική απόφαση για το Βατοπαίδι

Ερωτώμενος για τη δικαστική απόφαση για το Βατοπαίδι, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής σημείωσε: «Δε θέλω να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις, όμως, όσον αφορά το πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης, νομίζω ότι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες σωστά στηρίζονται σε νομικούς ισχυρισμούς, δεν μπορούν να διαγράψουν πολιτικές ευθύνες».

Παραιτήθηκε o Mωραΐτης από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥPΙΖΑ: Περί ναυδέτων, μαρινών και τεχνητών νησιών
ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος ο Παππάς από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Ζαχαριάδης από εκπρόσωπος Τύπου
Διεθνής διάκριση για τις Φυλακές Κέρκυρας στον διαγωνισμό του οργανισμού EuroPris
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μαντόνα: Γενέθλια στην Κέρκυρα για τη «βασίλισσα της ποπ»
  • Nηστίσιμα κεράσματα και εδέσματα στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος
  • Άρχισαν οι εργασίες αναβάθμισης του ΕΑΚΚ
  • Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
  • Από την Κέρκυρα στην Ερείκουσα ανοίγει πανιά το Ράλι Ιονίου

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Αυλωνίτης για Τσίπρα: Δεν επαιτώ ούτε απαιτώ, είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης

31/05/2026

Κ. Παυλίδης: Παραιτήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα Τσίπρα

24/05/2026

Αποχώρησε ο Κακαβίτσας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

18/05/2026

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος διέγραψε τον Παύλο Πολάκη

16/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise