Ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ με αφορμή την κατάσταση για τη σχολική στέγη στο νησί.
Αναλυτικά:
Η κατάσταση με τη σχολική στέγη στην Κέρκυρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιμέτωποι με ακατάλληλα και γερασμένα κτίρια, εξώσεις σχολείων, μισθωμένους χώρους, προκάτ αίθουσες που έχουν λήξει, ανύπαρκτοι έλεγχοι και χρόνια προβλήματα συντήρησης.
Το κλείσιμο του 5ου Παιδικού Σταθμού, τα προβλήματα με τα μισθωμένα κτήρια του 13ου Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου των Καναλίων, το εκρηκτικό κτηριακό πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ και πολλά άλλα συνθέτουν μία εξοργιστική κατάσταση.
Φυσικά δεν πρόκειται για καινούργια προβλήματα αλλά για προβλήματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια, που επανέρχονται κάθε σχολική χρονιά και επιβεβαιώνουν ότι για τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, η σχολική στέγη δεν αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα.
Η Κέρκυρα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου προωθούνται επενδύσεις, τουριστικές υποδομές και επιχειρηματικά σχέδια με ταχύτητα όταν αυτά υπηρετούν την κερδοφορία μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. μαρίνα Mega Yacht). Την ίδια στιγμή, όμως, για ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για τα παιδιά του λαού, η απάντηση είναι η χρόνια αναμονή, τα μπαλώματα και οι προσωρινές λύσεις.
Αυτή η αντίθεση αποκαλύπτει τι θεωρούν προτεραιότητα και τι αφήνουν πίσω. Η πολιτική τους βάζει σε πρώτο πλάνο την τουριστική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων για τις επενδύσεις, ενώ οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζονται με βάση τις «αντοχές» των προϋπολογισμών και τα «κοστολογημένα» προγράμματα.
Γι’ αυτό και η σχολική στέγη παραμένει για δεκαετίες άλυτο πρόβλημα. Γι’ αυτό συνεχίζονται οι σπατάλες με τις μισθώσεις ακόμη και ακατάλληλων χώρων αντί να προχωρά η ανέγερση σύγχρονων δημόσιων σχολείων. Γι’ αυτό οι προσωρινές λύσεις γίνονται μόνιμες.
Οι ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι συγκεκριμένες, όπως συγκεκριμένες είναι και οι ευθύνες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Εγκλωβισμένες στις συνειδητές επιλογές τους, φέρνουν σε αδιέξοδο τις οικογένειες, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται σήμερα ως έκπληκτος. Η πραγματικότητα είναι γνωστή και οι ανάγκες είναι καταγεγραμμένες. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική επιλογή να αντιμετωπιστεί με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, που βέβαια ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ακολουθήσουν.
Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας σχολικής στέγης για όλο το νησί, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η σχολική στέγη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «κόστος». Η ασφαλής και σύγχρονη εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και υποχρέωση του κράτους.
Ο λαός της Κέρκυρας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με μια λογική μιζέριας και μείωσης των απαιτήσεων. Να αμφισβητήσει και να αντιπαλέψει την πολιτική που βρίσκει πόρους και προτεραιότητες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για την πολεμική οικονομία αλλά όχι για τα σχολεία των παιδιών του.
Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος. Οι ανάγκες τους δεν είναι «πολυτέλεια». Η σχολική στέγη πρέπει να γίνει προτεραιότητα εδώ και τώρα και αυτό απαιτεί σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική.

