Η Ελλάδα έχει βιώσει έναν από τους πιο υγρούς καιρικούς κύκλους των τελευταίων ετών. Από τις αρχές Νοεμβρίου 2025 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2026 καταγράφηκαν 18 επεισόδια κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα πέντε θανάτους και εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας . Οι συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε υποδομές και αποκλεισμούς οικισμών.
Η εικόνα στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα επηρεάστηκε από τουλάχιστον τέσσερις σημαντικές κακοκαιρίες μέσα στο ίδιο διάστημα, με έντονα φαινόμενα και τοπικές καταστροφές:
21–22/11/2025 — Βαθιά ατμοσφαιρική διαταραχή με μικροπλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές.
26–27/11/2025 (Adel) — Εκτεταμένο σύστημα καταιγίδων και μεγάλα ύψη βροχής σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας .
4–5/02/2026 — Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους και υδροστρόβιλο/μικρό τυφώνα στην περιοχή Αφιώνα, με εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις, κατοικίες και οδικό δίκτυο.
17–18/02/2026 — Περίπτωση θυελλωδών ανέμων με τοπικές επιπτώσεις.
Τι προκάλεσε τις συνεχείς κακοκαιρίες
Οι παρατεταμένες βροχές δεν ήταν τυχαίες. Η εξήγηση βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, στον τρόπο που κινήθηκε ο αεροχείμαρρος (jet stream) κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2025 – Φεβρουαρίου 2026.
Ένας ασυνήθιστα ισχυρός και νότια μετατοπισμένος αεροχείμαρρος
Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2026, ο αεροχείμαρρος ήταν ισχυρότερος από το κανονικό και παρέμεινε «παγιδευμένος» σε πολύ νότια γεωγραφικά πλάτη, χαμηλότερα από τη μέση κλιματολογική του θέση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:
διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να ακολουθούν την ίδια τροχιά από τον Ατλαντικό προς τη Νότια και Δυτική Ευρώπη,
μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υγρασίας από τον Ατλαντικό και την Καραϊβική,
επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονης βροχόπτωσης στις ίδιες περιοχές.
Παρόμοια φαινόμενα έχουν συνδεθεί διεθνώς με την ενίσχυση των υετοφόρων καταιγίδων λόγω κλιματικής αλλαγής, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι καταιγίδες στη Μεσόγειο γίνονται πιο υγρές και πιο καταστροφικές σε σχέση με το παρελθόν .
Η μεγάλη εικόνα
Η Νότια και Δυτική Ευρώπη βίωσαν έναν εξαιρετικά υγρό χειμώνα, με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες που προκάλεσαν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της ζώνης, με τον αεροχείμαρρο να κατευθύνει συνεχώς υετοφόρα συστήματα προς τη χώρα.
Εικόνα: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία κατά την περίοδο 20/01–20/02/2026.
Με μαύρες γραμμές αποτυπώνεται η κλιματολογική μέση θέση και ένταση του αεροχειμάρρου για την ίδια εποχή του έτους (20/01–20/02), με περίοδο αναφοράς 1991–2020.
Οι κόκκινες αποχρώσεις δείχνουν τις θετικές αποκλίσεις, δηλαδή περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι ήταν ισχυρότεροι από το κανονικό. Οι μπλε αποχρώσεις δείχνουν τις αρνητικές αποκλίσεις, δηλαδή περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι ήταν ασθενέστεροι από το κανονικό.
Η απεικόνιση δείχνει καθαρά ότι το 2026 ο αεροχείμαρρος ήταν πιο ισχυρός και μετατοπισμένος νοτιότερα από τη μέση κλιματολογική του θέ

