Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κόκκαλη: Γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται…
    11/07/2026
    Αλεξάκης: Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Λευκίμμης
    11/07/2026
    Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
    10/07/2026
    Γκίκας: 141 χιλιάδες για την αναβάθμιση της ασφάλειας στο Δικαστικό Μέγαρο
    10/07/2026
    Συνεχίζεται η εναπόθεση απορριμμάτων εκτός κάδων – Νέα πρόστιμα
    10/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    O Mητροπολίτης Νεκτάριος στα Διαπόντια Νησιά
    12/07/2026
    Έκτακτη διακοπή ρεύματος στα Γουβιά
    12/07/2026
    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα, σε ποιες περιοχές απαγορεύεται να πάτε…
    12/07/2026
    Oμάδα Γυναικών Β. Κέρκυρας: Απαιτούμε την παραίτηση Μπαντούνου από το δημοτικό συμβούλιο
    11/07/2026
    Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στην Κέρκυρα
    11/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
    12/07/2026
    Eλληνικός τουρισμός: Πρωταθλητής Ευρώπης το β’ τρίμηνο
    12/07/2026
    ΕΛΜΕ: Άμεση απάντηση με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση
    11/07/2026
    ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Παλιά Νομαρχία
    10/07/2026
    Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ: Καταγγέλλουν έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ Κέρκυρας
    07/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    ΦΕΜ: Συναυλία-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι
    12/07/2026
    Με επιτυχία, η συναυλία της μπαντίνας της ΦΕΜ (pics)
    11/07/2026
    Παραδοσιακό πανηγύρι στους Καστελλάνους Μέσης
    10/07/2026
    Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: “Οι θάλασσες του Ανδρέα” σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο
    07/07/2026
    Rocking & Band: Μια μοναδική μουσική βραδιά από τη Φιλαρμονική Θιναλίων (pics)
    07/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Τσατσόπουλος, χρυσός στην U11 του Πανελληνίου Optimist
    12/07/2026
    O Σπύρος Ρούσης στον Παλληξουριακό!
    12/07/2026
    Ο Πέτρος Στεμπάρης στην Α2 ανδρών του μπάσκετ!
    12/07/2026
    Ο Παγιάτης στον Ολυμπιακό!
    12/07/2026
    Σάμπα στην Ολυμπιάδα, με άλλοτε διεθνή Βραζιλιάνο!
    12/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Χωματερές στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας
    11/07/2026
    Ο ‘εκσυγχρονιστικός’ εμπαιγμός της απολιγνιτοποίησης…
    11/07/2026
    Τα νησιά έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες και στις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης
    07/07/2026
    Σεβασμός στον Αλβανικό λαό
    07/07/2026
    Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;
    05/07/2026
Ανάγνωση Νεκτάριος: Ο σύγχρονος άνθρωπος δίχως συναίσθηση αμαρτωλότητας και διάθεσης μετανοίας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκτάριος: Ο σύγχρονος άνθρωπος δίχως συναίσθηση αμαρτωλότητας και διάθεσης μετανοίας

Την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2025, Θ' Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης και Αγίου Βλασίου

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 23/11/2025
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2025, Θ’ Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης και Αγίου Βλασίου στο ιστορικό κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας. Αρχικά, ομίλησε συντόμως και απηύθυνε τιμητικό λόγο προς το Σεβασμιώτατο ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Βορείου Κερκύρας, πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Προβατάς καθώς την σήμερον ημέρα συμπληρώνονται 23 έτη από την ενθρόνιση του κ. Νεκταρίου ως Μητροπολίτου Κερκύρας. Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε επιπλέον από τον Ιεροκήρυκα του Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμανδρίτη Δοσίθεο Παπαμήτρο, τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μπογδάνο και τους Διακόνους του, π. Ευσέβιο Πανδή και π. Σπυρίδωνα Πηγή. Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε επίσης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανος Γκίκας ενώ μετά το πέρας της, προσήλθαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ιωάννης Τρεπεκλής και ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, κ. Στέφανος Πουλημένος μετά συνοδείας των εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και άλλων εκπροσώπων των λοιπών τοπικών αρχών επί τη τελέσει δοξολογίας για την Εθνική Αντίσταση.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Νεκτάριος αρχικά ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κέρκυρας για την αγάπη και τη συμπόρευση όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας του. Εν συνεχεία, έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής και ανέλυσε την παραβολή του άφρονος πλουσίου. Οι καταστάσεις περί του άφρονος πλουσίου που περιγράφονται στην παραβολή δίνουν αφορμή για προβληματισμό καθώς η αφροσύνη και η παραφροσύνη σε επίπεδο κοσμικών επιθυμιών και τρόπου ζωής συνοδεύουν συχνά το σύγχρονο άνθρωπο. Έτσι, ο Κύριος ζήτησε την ψυχή του πλουσίου, ο οποίος ήταν προσκολλημένος στα υλικά αγαθά, αιφνιδίως. Τούτο το γεγονός φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα του θανάτου ο οποίος βρίσκει τον άνθρωπο συχνά απροειδοποίητα. Όμως, παρόλο που ο θάνατος είναι το μόνον σίγουρο στη ζωή μας, ο άνθρωπος δεν προβληματίζεται περί της καταστάσεως της ψυχής του και δεν εστιάζει επαρκώς στην προετοιμασία του για να ενωθεί με το Θεό και να λάβει την αιώνιο ζωή. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας προειδοποιούν ότι ο θάνατος είναι ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου όταν αυτός ζει μακράν του Θεού και αδιαφορεί για τη σωτηρία της ψυχής του. Συχνά αντιμετωπίζεται ο θάνατος ως κάτι το απόμακρο που δεν πρόκειται να μάς αγγίξει. Για αυτό το λόγο συνεχίζει ο σημερινός άνθρωπος να ζει μόνον για την επίγεια ζωή ειδωλοποιώντας κάθε απόλαυση, ηδονή και υλικό αγαθό γενόμενος έρμαιο μία άκρατης σαρκολατρείας άνευ συναίσθησης αμαρτωλότητας και μετανοίας.
Στον αντίποδα, το βίωμα της Εκκλησίας παρουσιάζει και τα παραδείγματα των αναρίθμητων μαρτύρων οι οποίοι εκδιώχθηκαν για την πίστη τους και ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως σωτήρα και λυτρωτή. Οι Άγιοι Μάρτυρες οπλισμένοι με την πίστη τους, το βίωμα της χάριτος του Θεού και ανδρείο φρόνημα αψηφούσαν μεν τον θάνατο τον επίγειο, προσέβλεπαν δε στην αιώνιο ζωή της άνω Ιερουσαλήμ και στην ένωσή τους με το Θεό. Για αυτούς, ο θάνατος δεν αποτελεί απώλεια όπως στην περίπτωση του άφρονος πλουσίου, αλλά στέφανο δόξης και μετάβαση σε μία άλλη ζωή φωτός, αναπαύσεως και χάριτος.
Η νέα εποχή της αθεΐας και της ισοπέδωσης των παραδοσιακών αξιών, συνεχίζει και διώκει το Χριστό και τη ζωή αληθείας που προτείνει καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των σκοτεινών δυνάμεων που προκρίνουν ένα ιδεολογικό αφήγημα και τρόπο ζωής που έχει ως πυρήνα του την εστίαση του σύγχρονου ανθρώπου σε ένα μοντέλο υλιστικής παραφροσύνης και πλεονεξίας με την απεμπόληση κάθε μορφής χριστοκεντρικού πνευματικού αγώνα.
Η Εκκλησία όμως, αντιπροτείνει μία άλλη ζωή στην οποία τα υλικά αγαθά λαμβάνουν μια λελογισμένη θέση στη ζωή του ανθρώπου για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών. Για παράδειγμα, στα μοναστήρια οι αδελφότητες ζουν όπως οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων, κοινοβιακά. Έτσι, ζουν καλλιεργώντας την αρετή της αμεριμνησίας για τα προσωπικά υλικά αγαθά. Όλα είναι κοινά και οι μοναχοί προσβλέπουν στο Θεό και στην πρόνοιά Του για την κάλυψη των αναγκών. Αποφεύγεται έτσι η προσκόλληση στα υλικά αγαθά, προστατεύεται ο άνθρωπος από την πλεονεξία και στρέφει το νου του μακριά από τη μέριμνα και την άκρατο υλική ευδαιμονία. Έτσι, ο άνθρωπος γίνεται πιο ανάλαφρος προετοιμάζοντας το έδαφος της ψυχής του για να δεχθεί την καθαρτική, φωτιστική και αγιαστική χάρη του Θεού στην καρδιά του ενθυμούμενος το σκοπό του που δεν είναι άλλος από τη θέωση και την κοινωνία αγάπης με το Θεό και τους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο ο θάνατος μετατρέπεται από έσχατος εχθρός του ανθρώπου σε προσδοκία αιωνίου ζωής και ελπίδα αναστάσεως.
Στο τέλος, ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε σε όλους οι Άγιοι Μάρτυρες και οι μοναχοί να αποτελούν οδοδείκτες και εμπνευστές στην εν Χριστώ ζωή της σωφροσύνης και της αγάπης.

 

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στην Κέρκυρα
Γιορτή λήξης του Βρεφονηπιακού και του ΚΔΑΠ της Μητρόπολης
Αγιασμός Α’ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Η εορτή της Παναγίας της Βλαχέραινας στην Κέρκυρα
Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • O Mητροπολίτης Νεκτάριος στα Διαπόντια Νησιά
  • Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
  • MeteoCorfu: Οι περιοχές που ξεπέρασαν τους 37°C την Κυριακή
  • Ο Τσατσόπουλος, χρυσός στην U11 του Πανελληνίου Optimist
  • O Σπύρος Ρούσης στον Παλληξουριακό!

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Νεκτάριος: «Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»

21/06/2026

Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας

20/06/2026

Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Κέρκυρα

12/06/2026

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Μητρόπολη

07/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise