Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Τα προβλήματα των σχολείων στο επίκεντρο της συνάντησης ΕΛ.Α.Σ. και ΣΕΠΕ
    11/10/2026 20:30
    Γκίκας: Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες δίνουν χώρο, κίνητρο και προοπτική στους αθλητές της νησιωτικής Ελλάδας
    10/10/2026 23:00
    Αυλωνίτης: Τα χρήματα «έρχονται», το νερό όχι!
    10/10/2026 22:50
    AΝΤΑΡΣΥA Κέρκυρας: Όχι στην προπαγάνδα κυβέρνησης και εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων!
    10/10/2026 21:57
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας: Δεν θα περάσει ο φασισμός!
    09/10/2026 21:53
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εγκαίνια Νέου Ιερού Ναού στην Κέρκυρα
    12/10/2026 00:25
    Kάλεσμα σε παγκερκυραϊκή κινητοποίηση από το Λαϊκό Κίνημα
    11/10/2026 20:41
    MeteoCorfu | Μεγάλα ύψη βροχής στη βορειοδυτική Ελλάδα την Κυριακή
    11/10/2026 19:10
    Διάσωση επιβάτιδας κρoυαζιερόπλοιου ανοιχτά της Ζακύνθου
    11/10/2026 16:57
    MeteoCorfu | Τα ύψη βροχής στην Κέρκυρα και τους Παξούς την Κυριακή
    11/10/2026 16:53
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ακρίβεια χωρίς φρένο: Γιατί οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται ταχύτερα από την ευρωζώνη
    11/10/2026 19:55
    Στις 21 Οκτωβρίου, η εκπαίδευση στους δρόμους
    11/10/2026 16:46
    Παρέμβαση ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – Ένωσης Γονέων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας
    10/10/2026 21:24
    Η νέα διοίκηση στο σωματείο Ναυτεργατών
    09/10/2026 19:32
    Εγκρίθηκαν 1.385 αιτήσεις χρηματοδότησης στα Ιόνια
    09/10/2026 16:50
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ρεσιτάλ πιάνου του Παύλου Σιφναίου
    10/10/2026 21:09
    Bραβεύτηκε ο συλλέκτης και συγγραφέας Γιώργος Σουρτζίνος
    09/10/2026 21:50
    Παλαιά: «ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Από τη Δύση στην Ανατολή»
    09/10/2026 17:34
    «Στοχασμοί γύρω από ένα αβέβαιο και επισφαλές μέλλον…» στην Αναγνωστική
    09/10/2026 16:28
    Η Κέρκυρα τίμησε το έργο του μουσικού Σπύρου Μοτσενίγου
    09/10/2026 16:06
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    AΕΛ: Νέα νίκη κόντρα στον ΟΦΑΜ και πρώτοι βαθμοί
    11/10/2026 20:56
    Α ΕΠΣΚ: Νικηφόρο ξεκίνημα για Ολυμπιάδα και Κερκυραϊκό!
    11/10/2026 19:42
    Πρεμιέρα με ήττα για τoν Φαίακα!
    11/10/2026 16:28
    Aπό την Κέρκυρα στη Rafa Nadal Academy στη Μαγιόρκα!
    10/10/2026 23:51
    Eύκολο «δύο στα δύο» και κορυφή για τον Ιόνιο!
    10/10/2026 22:45
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
    12/10/2026 00:22
    Kατάργηση σχολικών επιτροπών
    11/10/2026 20:33
    «Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
    11/10/2026 16:34
     Δεν φταίει ο Θεός…
    11/10/2026 16:32
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2026
    10/10/2026 22:05
Ανάγνωση Ημερίδα ΣΕΠΕ: «Επιθετικότητα και βία των παιδιών σήμερα, Αιτίες-Επιπτώσεις»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ημερίδα ΣΕΠΕ: «Επιθετικότητα και βία των παιδιών σήμερα, Αιτίες-Επιπτώσεις»

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας προσκαλεί όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα «Επιθετικότητα και βία των παιδιών σήμερα, Αιτίες-Επιπτώσεις, Η σημασία της οριοθέτησης» την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας με εισηγήτρια τη Μαρία Αγάθου, ψυχολόγο παιδιών και εφήβων.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 03/04/2024 17:14
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας προσκαλεί όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα «Επιθετικότητα και βία των παιδιών σήμερα, Αιτίες-Επιπτώσεις, Η σημασία της οριοθέτησης» την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας με εισηγήτρια τη Μαρία Αγάθου, ψυχολόγο παιδιών και εφήβων.

Όπως προσθέτει ο ΣΕΠΕ:

Την ώρα που εκπαιδευτικοί και μαθητές προσπαθούμε καθημερινά να φέρουμε εις πέρας το έργο μας, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (στοίβαγμα μαθητών στις τάξεις, ανυπαρξία υποστηρικτικών δομών, ακατάλληλα σχολικά κτίρια, έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, έλλειψη υλικού κ.ά.), παρατηρούμε και στην Κέρκυρα την καθημερινή αύξηση περιστατικών βίας, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα των σχολείων στο επίκεντρο της συνάντησης ΕΛ.Α.Σ. και ΣΕΠΕ
Παρέμβαση ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – Ένωσης Γονέων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας
ΣΕΠΕ: Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας
ΣΕΠΕ: Από το μάθημα για το περιβάλλον… στα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σχολεία!
ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Απαιτεί άμεση λύση για τη μεταφορά των μαθητών

Η βία στην εποχή μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως τα παιδιά και τους εφήβους. Έρευνες σε διεθνές επίπεδο έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού και βίας, οι οποίες παρατηρούνται συχνότερα στις ηλικίες 8-15 ετών. Έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού αφορά ένα στα δέκα παιδιά, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη και στις διαδικασίες της μάθησης, που εκφράζονται με διάφορους τρόπους: άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό, με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες.

Τέτοια γεγονότα δεν μπορούμε να τα δούμε ξεκομμένα από το τι συμβαίνει στην κοινωνία συνολικά, από την ποικιλόμορφη βία που βλέπουν και βιώνουν οι μαθητές μας παντού γύρω τους. Το σχολείο είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Όταν μια κοινωνία νοσεί, τα συμπτώματα της ασθένειας θα προσβάλλουν και το σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο εισπράττουμε “ως σάκος του μποξ” καθημερινά όλα τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα των μαθητών και των γονέων τους τα οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας έχουν γιγαντωθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκράζεται και να λύνει τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικογένειας. Το Υπουργείο Παιδείας όμως κινείται σε αντίθετη τροχιά, εθελοτυφλεί και κωφεύει στα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της Παιδείας. Προχωρά σε εξαγγελίες νομοθετικών ρυθμίσεων με επικοινωνιακή χρυσόσκονη, χωρίς διάλογο και χωρίς να ακούει τις απόψεις των μάχιμων εκπαιδευτικών. Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων τόσο σοβαρών ζητημάτων, με τα οποία εκπαιδευτικοί και γονείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση δεν παίρνουν στην πραγματικότητα κανένα μέτρο. Προβάλλουν καμπανιακές δράσεις ενάντια στη σχολική βία (εμπλέκοντας συχνά χορηγούς και ΜΚΟ), ψηφίζουν νόμους για τον σχολικό εκφοβισμό και κατασκευάζουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες (που ενισχύουν τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και τις απρόσωπες καταγγελίες), ενώ την ίδια στιγμή δε φροντίζουν να υπάρχει σε όλα τα σχολεία το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), με σταθερή σχέση εργασίας, άρα και σταθερούς δεσμούς με την εκάστοτε σχολική κοινότητα. Επιλέγουν συνειδητά οι συνάδελφοι αυτοί να είναι περιφερόμενοι σε 5 σχολεία, βάζοντας και αυτήν την ανάγκη μαθητών και εκπαιδευτικών στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.

Επίσης δεν φροντίζουν για ενιαία, κεντρική και επιστημονική επιμόρφωση από τα πανεπιστημιακά τμήματα, ενημέρωση πάνω σε αυτά τα ζητήματα τόσο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών (όπως με σχολές γονέων). Κι έτσι, με τα ουσιαστικά ανούσια μέτρα του υπουργείου, βλέπουμε καθημερινά το πρόβλημα “να θεριεύει” και όχι να αντιμετωπίζεται, τις παθογένειες της κοινωνίας που ζούμε να μεταφέρονται μέσα στις σχολικές τάξεις με θύματα όλα τα παιδιά, είτε έχουν τον ρόλο του “θύματος” είτε τον ρόλο του “θύτη”.

Ταυτόχρονα η πρόσφατη απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων με την παρέμβαση της αστυνομίας στα Γενικά Λύκεια και την προσαγωγή και τρομοκράτηση των μαθητών όξυνε το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι γνωστό ότι σε αρκετά σχολεία γίνονται όλο και συχνότερα αναφορές, μηνύσεις και καταγγελίες. Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι ο ρόλος μας δεν είναι κατασταλτικός, ούτε τιμωρητικός απέναντι στους μαθητές. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα σε κάθε σχολείο “χτίζονται” μέσα από τον διάλογο, την ειλικρίνεια, τους δεσμούς μεταξύ των μελών της κοινότητας (εκπαιδευτικών, μαθητών και οικογενειών). Σκοπός του σχολείου πρέπει να είναι να διαμορφώνει τον κάθε μαθητή ως προσωπικότητα και να τον διαπαιδαγωγεί με διαφορετικές αξίες από αυτές που προβάλλει η σημερινή κοινωνία, όπου κυριαρχεί ο ατομισμός.

Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας καλεί:

· Να γίνουν άμεσα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί κοινωνικών επιστημόνων με οργανικές θέσεις σε κάθε σχολική μονάδα, για να στηρίζουν τη σχολική ζωή, ώστε να αποτρέπονται τυχόν περιστατικά βίας και όχι να προσποιούμαστε ότι αυτά αντιμετωπίζονται με μεμονωμένες δράσεις του κάθε σχολείου.

· Να εξασφαλιστούν σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτήρια από τη δημοτική αρχή και τα αρμόδια υπουργεία και όχι “εργοτάξια“ και κοντέινερ.

· Το ΥΠΑΙΘ να πάρει όλα τα μέτρα ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είναι προστατευμένοι από την έκθεση σε τέτοια περιστατικά που συμβαίνουν στον χώρο των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΕΠΕ: Έξι κενά σχολικών νοσηλευτών – Τα ίδια και φέτος στο 5ο δημοτικό
Στα κοντέινερ 80 νήπια στα Κανάλια, στο δημοτικό συμβούλιο γονείς και δάσκαλοι!
ΣΕΠΕ για νηπιαγωγείο Καναλίων: Η λύση πρέπει να δοθεί τώρα!
Το πρώτο κουδούνι: 391 κενά και εξώσεις σχολείων στην Κέρκυρα
ΣΕΠΕ: Άμεση κάλυψη των κενών ΤΩΡΑ!
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Εγκαίνια Νέου Ιερού Ναού στην Κέρκυρα
  • Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
  • AΕΛ: Νέα νίκη κόντρα στον ΟΦΑΜ και πρώτοι βαθμοί
  • Kάλεσμα σε παγκερκυραϊκή κινητοποίηση από το Λαϊκό Κίνημα
  • Kατάργηση σχολικών επιτροπών

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έφυγε από τη ζωή o Κώστας Κάντας – Συλλυπητήρια του ΣΕΠΕ

27/08/2026 14:43

ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες

15/07/2026 10:11

ΑΑΚ: Για τα αποτελέσματα εκλογών στο ΣΕΠΕ Κέρκυρας

10/06/2026 23:13

Επανεκλογή Κουρσάρη στην προεδρία του ΣΕΠΕ

10/06/2026 13:15
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise