Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: 56 χρόνια από την ημέρα της θυσίας του Κ. Γεωργάκη, χρέος να μην ξεχάσουμε!
    19/09/2026
    Μαχειμάρης: Κώστας Γεωργάκης – Σύμβολο Ελευθερίας και Δημοκρατίας
    19/09/2026
    Μπιάγκης: Ο Κώστας Γεωργάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο βωμό ενός δικαιότερου κόσμου
    19/09/2026
    Κέρκυρα: Μαζική η αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα
    19/09/2026
    Χωρίς σχολικό 500 μαθητές στην Κέρκυρα
    18/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σοροπτιμισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
    20/09/2026
    ΣΕΠΕ: Από το μάθημα για το περιβάλλον… στα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σχολεία!
    20/09/2026
    Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Κέρκυρα
    20/09/2026
    Τρίκλινο: Ηλικιωμένος έδωσε τέλος στη ζωή του
    19/09/2026
    Σύλληψη αλλοδαπού για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στη Ζάκυνθο
    19/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΛΚΕ: Τέλος οι Αλυκές λόγω καθυστέρησης, νέα λύση για Μαρίνα και προειδοποίηση για ρήτρες
    16/09/2026
    Εμπορικός Σύλλογος: Τροποποίηση του θερινού ωραρίου
    16/09/2026
    ΣΕΠΕ: Έξι κενά σχολικών νοσηλευτών – Τα ίδια και φέτος στο 5ο δημοτικό
    16/09/2026
    Παρέμβαση του Επιμελητηρίου για τα σκουπίδια στη νότια Κέρκυρα
    15/09/2026
    Και πάλι χάος σήμερα στο αεροδρόμιο με τις πτήσεις από Αγγλία
    15/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Αφιέρωμα στους διαχρονικούς δεσμούς Κέρκυρας και Ιταλίας από τον Σύλλογο Albert Cohen
    18/09/2026
    Διάλεξη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Α. Μανδέλη στην Αναγνωστική
    18/09/2026
    “η πόλη μου”: Με πολύ κόσμο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας
    17/09/2026
    Την Παρασκευή, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γ. Σκλαβούνου
    17/09/2026
    Η πολιορκία του 1716 ζωντανεύει στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας
    17/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ήττα και αποκλεισμός για τον ΟΦΑΜ, στα Γιάννενα!
    20/09/2026
    Το γήπεδο του Περιβολίου εκπέμπει SOS!
    17/09/2026
    Στο ευρωπαϊκό U23 η Ασημοπούλου, στο παγκόσμιο Masters ο Μαζαράκης
    17/09/2026
    Την Κυριακή, στη “μάχη” του Ερασιτεχνών ο ΟΦΑΜ!
    17/09/2026
    Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας υποδέχθηκε τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο!
    16/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Υπερτουρισμός: Η ‘ανάπτυξη’ που καταναλώνει τη χώρα
    20/09/2026
    Έτσι είναι… εάν έτσι νομίζετε: Γεμάτη η Κέρκυρα, γεμάτοι οι δρόμοι. Γεμάτα και τα ταμεία;
    19/09/2026
    Η Ευθύνη της Κάλπης: Από τη Θεωρία, στην Καθημερινότητα της Νότιας Κέρκυρας
    19/09/2026
    Η καρδιά, η Κέρκυρα και η Κούβα
    19/09/2026
    Το “διαίρει και βασίλευε” γυρίζει ως μπούμερανγκ…
    19/09/2026
Ανάγνωση ΠΙΝ: Ανάγκη για άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΝ: Ανάγκη για άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Με κεντρικό σύνθημα το ότι η λήψη και η άμεση εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μονόδρομο, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΠΙΝ, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, την Τετάρτη 7 Απριλίου, η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση στην ΠΙΝ»

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 09/04/2021
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Με κεντρικό σύνθημα το ότι η λήψη και η άμεση εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μονόδρομο, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), την Τετάρτη 7 Απριλίου, η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», στο πλαίσιο του έργου του ΚΑΠΕ «ENCREMENCO-Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες».

Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού αναφορικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και ειδικότερα για το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, τα μέτρα στήριξης, τον ενεργειακό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Την εκδήλωση καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), δρ Λάμπρος Πυργιώτης και χαιρετισμό έκανε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία τόνισε ότι η Ενεργειακή Μετάβαση είναι μονόδρομος στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας και των ευρωπαϊκών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας για Ευρώπη με ενεργειακά μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον το 2050. Τόνισε επίσης ότι στόχος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να υποστηριχθεί η προσπάθεια της μετάβασης σε οικονομία, μεταφορές, λειτουργίες, καθημερινότητα σε εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών και παράλληλα να δοθούν ευκαιρίες σε όλους να συμβάλλουν, αλλά και να ωφεληθούν από την ενεργειακή αναβάθμιση με τρόπο δίκαιο. «Η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να έχει τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΝ: Παλιοσταφίδα, η αλήθεια για τις αρμοδιότητες και τους ελέγχους
ΠΙΝ: Ενισχύει τη θέση της στη σουηδική αγορά
ΠΙΝ: Σε «Red Code», λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Επιχειρηματική αποστολή αγοραστών από Σουηδία και Ινδία σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα
Ζήκος: Διευκρίνηση για την ανάθεση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στην Κέρκυρα

Ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, τόνισε -μεταξύ άλλων- στην εισήγησή του πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες μελλοντικά. Ως εκ τούτου η άμεση εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θεωρείται απαραίτητη, ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της αύξησης της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Ιωάννου, «… απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να οδηγηθούμε σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία έως το 2050. Συνεπώς, θα πρέπει να μετασχηματιστεί ριζικά το ενεργειακό μας σύστημα και να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας, ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι Ενεργειακές Κοινότητες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θεωρεί στρατηγικό στόχο της την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, μέσω της ριζικής αναδιάρθρωσης του ενεργειακού της συστήματος, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το φυσικό πλούτο του τόπου δίνοντας έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Ιωάννου: «… Η στόχευση της σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι αφενός προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ένα φαινόμενο το οποίο, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο έντονο, αφετέρου προς την ενεργειακή μετάβαση και στον τρόπο, με τον οποίο αυτή πρέπει να γίνει, ώστε να είναι δίκαιη προς όλους».

Συμπερασματικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, σημείωσε ότι η προσδοκία -μέσω της σύστασης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων- είναι η προώθηση της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, η καινοτομία στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανώλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, η ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κλείνοντας την εκδήλωση με το χαρακτηριστικό ενεργειακό moto της εποχής «παίρνοντας την ενέργεια στα χέρια μας».

Στην εκδήλωση, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος των Ενεργειακών Κοινοτήτων από τα στελέχη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετείχε, εκτός των άλλων, ο Benjamin Dannemann ως εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας των Γερμανικών Συνεταιρισμών, ο οποίος ανέλυσε τις καλές πρακτικές και την εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Κυρίτσης, ο οποίος έκανε μια επισκόπηση των προγραμμάτων για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων παρουσιάζοντας την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές που δημιουργούνται, οι Ignacio Navarro (Greenpeace Greece), Φοίβος Παλαιογιάννης (ΕΜΠ) και Μαρία Μαργώνη (ΕΚΠΑ) παρουσιάζοντας μια έρευνα των απόψεων των κατοίκων της Κέρκυρας και της Ζακύνθου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 21/9: Τα σημαντικότερα γεγονότα…
  • Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σοροπτιμισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
  • Ήττα και αποκλεισμός για τον ΟΦΑΜ, στα Γιάννενα!
  • ΣΕΠΕ: Από το μάθημα για το περιβάλλον… στα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σχολεία!

Τελευταία σχόλια

  1. Ελένη στο Κέρκυρα: Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς ρεύμα τις επόμενες ημέρες
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Δρυ: «Λεφτά υπάρχουν», 270.000 ευρώ για δύο ημέρες «πολιτισμού»
  3. ΣΠΥΡΊΔΩΝ ΚΟΣΚΙΝΆΣ στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  4. Αγγελος Σπιτιερης στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  5. Ιωσήφ στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα

Find Us on Socials

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΙΝ: Με επιτυχία η δράση με απόδημους επιχειρηματίες στην Κεφαλονιά

24/08/2026

ΠΙΝ: Ολοκληρώθηκε η καμπάνια στη Ρώμη, σε εξέλιξη η προβολή στην Αθήνα

10/08/2026

Η ΠΙΝ εξασφαλίζει 17 εκ. για τη Λευκάδα

07/08/2026

ΠΙΝ: Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα

29/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise