Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Mπιάγκης σε Γκίκα: Οι παραλείψεις της Κυβέρνησης δεν ξεπλένονται από τον ηρωϊσμό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής
    17/06/2026
    Μπιάγκης: Ειδυλλιακή η κατάσταση στην κύρια τάφρο του Νέου Φρουρίου για τη Μενδώνη
    17/06/2026
    Δυο χρόνια Υφυπουργός ο Γκίκας – Η ανάρτησή του
    16/06/2026
    Ο Αυλωνίτης για το έγκλημα της Πύλου
    16/06/2026
    Γκίκας κατηγορεί Μπιάγκη για μικροπολιτική εκμετάλλευση της πυρκαγιάς στους Παξούς
    16/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Σε ποιες περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος την Παρασκευή
    17/06/2026
    Σύλλογος San Giacomo: Όχι σε αποσπασματικές παρεμβάσεις για τα ναύδετα στη Γαρίτσα
    16/06/2026
    Δυo επιστημονικές εκδηλώσεις από το ΕΙΘΕ
    16/06/2026
    Προσβάσιμες για ΑμεΑ και φέτος, πέντε δημοφιλείς παραλίες του Δήμου
    16/06/2026
    Σύλληψη 24χρονου στην Κέρκυρα για κατοχή δέματος με κάνναβη
    16/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    2013516 oikodomos
    Γενική συνέλευση των Οικοδόμων
    16/06/2026
    Εθιμοτυπική συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας
    16/06/2026
    Αγωνιστική Κίνηση Εμπόρων: Κινητοποίηση στο Μαράσλειο για την ακρίβεια και τα δημοτικά τέλη
    16/06/2026
    Ανασυγκροτήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ
    16/06/2026
    “Τα σχολεία έκλεισαν. Το ίδιο και το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Βίδο;”
    15/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος: Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά που δεν βλέπουμε»
    17/06/2026
    Έλενα Μπολονάση: «Μια φορά κι ένας φόνος»
    17/06/2026
    Συναυλία της Φιλαρμονικής Σιναράδων στους Κουραμάδες
    16/06/2026
    Η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί στο νέο crime μυθιστόρημα της Γ. Κοντογεωργοπούλου
    16/06/2026
    Tο Σάββατο, η ετήσια χορευτική παράσταση του Ηπειρωτικού Συλλόγου
    15/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η διατήρηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά μας απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές κι όχι πολιτικές δυο μέτρων και σταθμών κι επιπόλαιες προσεγγίσεις
    15/06/2026
    Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας
    15/06/2026
    Γιατί να επιλέξω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    14/06/2026
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
Ανάγνωση ΤΕΕ Κέρκυρας: Επιστολή σε Χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΕ Κέρκυρας: Επιστολή σε Χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση

Επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος το ΤΕΕ Κέρκυρας με θέμα τη θέση του σχετικά με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση στο Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 30/10/2020
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος το ΤΕΕ Κέρκυρας με θέμα τη θέση του σχετικά με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση στο Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κ. Χατζηδάκη

2. Πρόεδρο ΤΕΕ και μέλη Δ.Ε. ΤΕΕ
Νίκης 4
105 62 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Θέση Αντιπροσωπείας ΤΚ/ΤΕΕ για τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση στο Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμε Συνάδελφε Πρόεδρε και μέλη Δ.Ε.

Η Αντιπροσωπεία του Π. Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 όπου συζήτησε το θέμα των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπως αναφέρονται στο Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» και διατύπωσε την παρακάτω θέση:

«Η πρόθεση της Πολιτείας για τον σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης όπως αυτή εκφράζεται στο σχέδιο Νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», προκαλεί προβληματισμό στον Τεχνικό Κόσμο της Χώρας όπως αυτός εκφράζεται από το ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας.

Η διαδικασία που προκρίνεται είναι αυτή του «ξαφνικού θανάτου» των παρεκκλίσεων όσον αφορά μόνο στην ανέγερση κατοικίας, καθώς για τη χρήση αυτή τα εκτός σχεδίου οικόπεδα θα θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για χρονικό διάστημα δύο ετών από την δημοσίευση του Νόμου.

Αν δούμε όμως την δόμηση στην χώρα μας διαχρονικά κυρίως όσον αφορά στον χώρο που αυτή υλοποιείται, τότε μπορούμε να την διακρίνουμε σε:
Α. Δόμηση σε χώρο οργανωμένης υποδοχής δόμησης και οικιστικής ανάπτυξης, και
Β. Δόμηση σε χώρο όπου δεν υπάρχει καμία οργάνωση για την οικιστική ανάπτυξη

Είναι σαφές ότι κάθε σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προβλέπει και να εξασφαλίζει στους πολίτες της, τη δυνατότητα να καλύπτουν τις οικιστικές και επαγγελματικές τους ανάγκες με σχεδιασμό και με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Η πρώτη προσπάθεια για κάτι τέτοιο στην χώρα μας, θεσμοθετήθηκε με το Ν.1337/1983, που αφορούσε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και προβλεπόταν η απόδοση δομήσιμης γης στους πολίτες με συγκεκριμένους όρους δόμησης και χρήσεις, με ταυτόχρονη εξασφάλιση δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, και δομήσιμης γης για δημόσιες υποδομές. Στον Νόμο αυτό εκτός των άλλων προβλεπόταν και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης καθώς και η διαδικασία κρίσης και διατήρησης κάποιων αυθαιρέτων κατασκευών.

Στην πράξη όμως, οι προβλέψεις αυτού του Νόμου δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ κάποιες προσπάθειες είτε καταργήθηκαν στην πράξη είτε έμειναν ημιτελείς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια νέα γενιά αυθαίρετων κατασκευών, σε μεγαλύτερη μάλιστα έκταση και ένταση από τις προηγούμενες.

Η Πολιτεία προκειμένου να απορροφήσει την οικιστική πίεση, που μεγάλωνε εξαιτίας και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κατέφυγε στην σκαριφηματική επέκταση των ορίων των οικισμών και στη δόμηση σε αυτούς, δόμηση που όμως κατέληξε άναρχη εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού, της μη εξασφάλισης δημόσιου χώρου, θεσμοθετημένων χρήσεων και δημοσίων υποδομών. Τα αποτελέσματα αυτής της οικιστικής ανάπτυξης είναι εμφανή ιδίως σε περιαστικούς οικισμούς όπου συγκεντρώθηκαν οχλούσες, εμπορικές χρήσεις μαζί με κατοικία χωρίς δημόσιες υποδομές και καμία πρόβλεψη για στοιχειώδεις δημόσιους χώρους, καθώς και σε οικισμούς με έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Ο καμβάς συμπληρώνεται με την εκτός σχεδίου δόμηση και ιδίως τις παρόδιες παρεκκλίσεις με αποτέλεσμα αστικός, περιαστικός και αγροτικός χώρος, σε πολλές περιπτώσεις, να ενοποιούνται σε ένα ετερόκλητο σύνολο.

Επιπλέον η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων με αλλεπάλληλους νόμους την τελευταία δεκαετία έρχεται να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, χωρίς να υπάρχει η βούληση από την πολιτεία να ελεγχθεί, και με την εξαίρεση πολλών από αυτά από την κατεδάφιση να εισάγεται μία defacto ασύμμετρη παράμετρος στο πρόβλημα του χωρικού σχεδιασμού.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η διάτρητη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ακυρώνονται από το ΣτΕ, προκύπτει η συνολική εικόνα της πολιτικής δόμησης στην χώρα μας. Αναμφίβολα η κατάσταση αυτή δεν περιποιεί τιμή για μία ευρωπαϊκή χώρα και σαφώς πρέπει να αλλάξει άρδην.

Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστά και συγκεκριμένα, καθώς το ΤΕΕ κατά καιρούς έχει διατυπώσει εμπεριστατωμένες θέσεις, ενώ η τεχνολογία σήμερα δίνει την δυνατότητα της γρήγορης υλοποίησης τους :

-Σε τοπικό επίπεδο να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός και καθορισθούν χρήσεις γης προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών και να γνωρίζουμε όλοι που μπορούν να αναπτυχθεί η κάθε δραστηριότητα. Οι διάφορες περιοχές της χώρας έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης, και ως εκ τούτου οριζόντιοι σχεδιασμοί σε επίπεδο επικράτειας δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί.
-Να προχωρήσουν άμεσα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που να αποδίδουν δομήσιμη γη στους πολίτες με επαρκείς κοινόχρηστους χώρους και υποδομές, με σταθερούς και μονοσήμαντους όρους δόμησης και ανάπτυξης, με προτεραιότητα την υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής και την ολοκλήρωσή τους.

Τα παραπάνω προκειμένου να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, και να μην δημιουργήσουν νέες στρεβλώσεις πρέπει να :

-ικανοποιούν τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε περιοχής και να προκύπτουν από διαβούλευση και σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο
-λαμβάνουν υπόψη την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση από την μέχρι σήμερα οικοδομική δραστηριότητα
-να εξασφαλίζουν επάρκεια χώρου για την ανάπτυξη όλων των προκρινόμενων δραστηριοτήτων , ώστε να αποφευχθούν αφενός φαινόμενα μεγάλων ανατιμήσεων της γης, και αφετέρου φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης.

Σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων αποτελούν η ύπαρξη Κτηματολογίου, από όπου προκύπτουν οι ιδιωτικές περιουσίες, η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ο δημόσιος κοινόχρηστος χώρος, οι δασικοί χάρτες ,από όπου προκύπτουν οι δασικές περιοχές ,το αρχαιολογικό κτηματολόγιο από όπου προκύπτουν οι περιοχές που χρήζουν προστασίας λόγω αρχαιοτήτων, καθώς και η ψηφιακή αποτύπωση των θεσμικών γραμμών (αιγιαλοί, όρια οικισμών, αποτύπωση οδών, όρια απαλλοτριώσεων, υδατορέματα).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αναγκαίο υπόβαθρο ώστε ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός σχεδιασμός, να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Οφείλει λοιπόν πρώτιστα η πολιτεία να προχωρήσει όλα τα παραπάνω έργα, προκειμένου να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για τον ορθό σχεδιασμό.

Δεδομένου ότι στο σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση, προωθείται οριζόντια απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης όσον αφορά την χρήση κατοικίας (ευνοώντας παράλληλα μεγαλύτερης κλίμακας επενδύσεις) σε όλη την επικράτεια, χωρίς την μελέτη των επιμέρους χαρακτηριστικών σε κάθε περιοχή της χώρας (τουριστική, νησιωτική, αγροτική, βιομηχανική κτλ), το ΤΚ/ΤΕΕ ζητάει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων , καθώς δεν προκύπτει ουσιαστικό περιβαλλοντικό όφελος από αυτές (εφόσον η κατάργηση αφορά μόνο τη χρήση κατοικίας), έχουν ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας κυρίως της μικροιδιοκτησίας και δεν εντάσσονται στο οφειλόμενο τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Επιπλέον στην προσπάθεια αποτροπής αυτής της απομείωσης υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες να σπεύσουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να κατασκευάσουν σκελετούς από οπλισμένο σκυρόδεμα, που θα παραμένουν ημιτελείς για χρόνια, αναμένοντας την ολοκλήρωση, με προφανές περιβαλλοντικό κόστος.

Παράλληλα ζητάμε από την Πολιτεία να προχωρήσει γοργά σε τοπικά χωροταξικά και πολεοδομικά σχεδία και ο περιορισμός-κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης να συνδέεται με την πρόοδο αυτών ανά περιοχή, ώστε με αυτή την σειρά να είναι αισθητή στους πολίτες η ωφέλεια από τον σχεδιασμό, τόσο στο περιβάλλον και την οικονομία, όσο και στην ποιότητα ζωής τους.

 

Το ΤΕΕ είναι πάντα πρόθυμο να συνδράμει την Πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή, με τις επιστημονικές του απόψεις για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό σχεδιασμό με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΕΕ Κέρκυρας: Ελλείψεις και ασάφειες στο νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό
Το ΤΕΕ και η Αναγνωστική παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Θ. Τάσιου
Με επιτυχία, η εθελοντική αιμοδοσία του ΤΕΕ
To TEE διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία
Το ΤΕΕ Κέρκυρας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Σε ποιες περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος την Παρασκευή
  • Mπιάγκης σε Γκίκα: Οι παραλείψεις της Κυβέρνησης δεν ξεπλένονται από τον ηρωϊσμό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής
  • «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος: Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά που δεν βλέπουμε»
  • Μπιάγκης: Ειδυλλιακή η κατάσταση στην κύρια τάφρο του Νέου Φρουρίου για τη Μενδώνη
  • Έλενα Μπολονάση: «Μια φορά κι ένας φόνος»

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  3. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  4. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  5. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΤΕΕ: Σε σώμα το Πειθαρχικό

21/04/2026

Θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας του ΤΕΕ

03/04/2026

To ΤΕΕ έκοψε την πίτα του

04/03/2026

Το ΤΕΕ για τη μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

12/02/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise