Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Καταργείται ο β’ γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Λιβάνιου
    26/06/2026
    Πολιτιστική συνεργασία του Κεντρικού Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη
    26/06/2026
    To μήνυμα Σκούρτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
    26/06/2026
    Σταθερή στήριξη από τον Δήμο στο έργο της ΔΗΜΟΠ «Ν. Μώρος» κατά των εξαρτήσεων
    26/06/2026
    Το ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
    26/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη
    26/06/2026
    Ζάκυνθος: Τέσσερις συλλήψεις για ηχορύπανση σε καταστήματα το τελευταίο 48ωρο
    26/06/2026
    Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά σε Zάκυνθο και Κεφαλονιά το τελευταίο 24ωρο
    26/06/2026
    limeniko skafos
    Διακομιδή 10χρονης από την Ιθάκη
    26/06/2026
    Μικρός Ευκλείδης: Τα αποτελέσματα του 20ου διαγωνισμού “Παιχνίδι και Μαθηματικά”
    25/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Ρεκόρ με 100 (!) αεροπορικές αφίξεις σε μια ημέρα
    25/06/2026
    Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση ξενοδόχων και ξενοδοχ/λων
    23/06/2026
    Στο πλευρό των εργαζομένων στις Περιφέρειες η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας
    23/06/2026
    Εργατικό Κέντρο: Παλάτια για τους τουρίστες, κοντέινερ για τους εργάτες
    22/06/2026
    Υδρογονάνθρακες: Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη γεώτρηση δυτικά της Κέρκυρας
    21/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Πολιτιστική συνεργασία του Κεντρικού Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη
    26/06/2026
    Οι καλοκαιρινές δράσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης
    26/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
    Συμφωνική Παλαιάς: Αφιέρωμα στον Καποδίστρια για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του
    25/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Άρτας
    25/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Τρεπεκλής βράβευσε την Κουρτέση και την Ασημακοπούλου
    24/06/2026
    ΓΟΚ: Με μετάλλιο και σημαντικές επιδόσεις στο Ατομικό Παγκορασίδων
    24/06/2026
    Στην Κέρκυρα (και φέτος) ο GOAT του NBA Μάικλ Τζόρνταν
    23/06/2026
    Ο Ν. Μπαρλογιάννης κατέκτησε το Παγκόσμιο Σχολικό μπάσκετ με την Ελλάδα
    21/06/2026
    Ασημένιο μετάλλιο για την Π. Δόση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα
    21/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
    ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο
    23/06/2026
     Περιβαλλοντικοί ‘μηχανικοί’ χωρίς master ή PhD
    21/06/2026
    Μνήμες πατεράδων
    20/06/2026
    Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας
    20/06/2026
Ανάγνωση Προς διάσπαση η Υγειονομική Περιφέρεια – Επανέρχεται για το ΠΕΣΥ ο Μπούκας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς διάσπαση η Υγειονομική Περιφέρεια – Επανέρχεται για το ΠΕΣΥ ο Μπούκας

Την ώρα που ο Χρ. Μπούκας, με άρθρο του, ζητά επανασύσταση ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και μάλιστα με εκλογές, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (όπου ανήκει η Κέρκυρα) σχεδιάζει τη διάσπασή της. Με την Ήπειρο Κέρκυρα και Λευκάδα, με Πελοπόννησο Ζάκυνθος και Κεφαλονιά.

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 26/04/2017
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Την ώρα που ο Χρ. Μπούκας, με άρθρο του, ζητά επανασύσταση ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και μάλιστα με εκλογές, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (όπου ανήκει η Κέρκυρα) σχεδιάζει τη διάσπασή της. Με την Ήπειρο Κέρκυρα και Λευκάδα, με Πελοπόννησο Ζάκυνθος και Κεφαλονιά.

 

 

Συγκεκριμένα στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στην Πάτρα (τέλος Μαρτίου) ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος ,μαζί με τους υποδιοικητές Δημήτρη Κωστακιώτη και Μιλτιάδη Ζαμπάρα,  επιβεβαιώθηκε δημόσια ότι σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών με την 6η ΥΠΕ να σπάει σε δύο κομμάτια. Το ένα προβλέπεται να καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και το άλλο, πιθανότατα, την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

«Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις» σχολίασε σε τοπικά ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας ουΥποδιοικητής Μίλτος Ζαμπάρας (η φωτό από την συνέντευξη τύπου της ηγεσίας της 6ης ΥΠΕ).

 

 

Χρ. Μπούκας: Εκλογές για το ΠΕΣΥ γιατί όχι;

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χρυσόστομος Μπούκας την ίδια ώρα με άρθρο του επαναφέρει (παλαιότερο) αίτημα για επανασύσταση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και ζητά να εκλέγεται ο επικεφαλής του ΠΕΣΥ κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. «Δεν απολογούνται (σ.σ. οι ΠΕΣάρχες) στις τοπικές κοινωνίες, παρά μόνο στον αφέντη-εργοδότη Υπουργό. Συνήθως και διαχρονικά, όλοι οι αποτυχημένοι κομματικοί υποψήφιοι στις εκλογές, ή οι αυλικοί τοπικών βουλευτών, διορίζονται στις θέσεις αυτές…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ολόκληρο το κείμενο Μπούκα έχει ως εξής:

 

Η πατρίδα μας έχει τύχη μόνο με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην αποδέσμευση της περιφέρειας από την “πλατεία Συντάγματος”. Πρέπει να δοθούν ανάσες στις περιφερειακές δυνάμεις. Διαφορετικά, ο δρόμος είναι απολύτως δεδομένος: από μνημόνιο σε μνημόνιο, από επιτροπεία σε επιτροπεία. Τέλος, ξεπούλημα όσων παραγωγικών μονάδων απέμειναν, χτισμένες με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

 

Περιορίζομαι στην δημοκρατική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας στο νομό μας, με προτάσεις και θέσεις που θεωρώ ότι μπορούν να έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον.

 

ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας):

Θα πρέπει να επανέλθει η ονομασία ΠΕ.Σ.Υ. που εννοιολογικά παραπέμπει στην περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος της δημόσιας υγείας. Η μετατροπή σε Δ.Υ.ΠΕ. (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) και Υ.Πε. (Υγειονομική Περιφέρεια) δεν είναι άδολη. Υποβαθμίζουν τον ρόλο της ανάπτυξης του συστήματος υγείας, είτε σε επίπεδο διοίκησης, είτε σε επίπεδο γεωγραφικών ορίων.

 

Το κράτος πρέπει επιτέλους να έχει στρατηγικό ρόλο στις πολιτικές κατευθύνσεις και οι τοπικές κοινωνίες, αναλόγως των αναγκών τους να μετουσιώνουν αυτή την πολιτική στην όσο περισσότερο επωφελή απόδοση των υπηρεσιών υγείας στις κοινωνίες.

ΠΕ.Σ.Υ. πρέπει να υπάρχει σε κάθε διοικητική Περιφέρεια της Ελλάδας. Ως εκ τούτου πρέπει να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει ΠΕ.Σ.Υ. Ιονίων Νήσων.

 

Αυτό που κατακτήθηκε στο παρελθόν με αγώνες και μαχητική διεκδίκηση από τους ιόνιους πολίτες και ιδιαίτερα τους κερκυραίους, με τους αυτοδιοικητικούς αντιπροσώπους στην πρώτη γραμμή (Δήμαρχος Σαρλής) ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις, πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα.

Ας προχωρήσουμε όμως ένα βήμα παραπάνω, για μια μεταρρύθμιση απολύτως δημοκρατική, αναπτυξιακή και παραγωγική.

Είθισται, οι δημόσιες δομές να καταντούν λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης και οι διοικήσεις των ΠΕ.Σ.Υ. να διορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό.

Όποια λάθη, όποιες παραλήψεις, ό,τι ρουσφετολογικό, ό,τι κομματικό, να εκτελούνται από τους  αρμόδιους ΠΕΣάρχες. Δεν απολογούνται στις τοπικές κοινωνίες, παρά μόνο στον αφέντη-εργοδότη Υπουργό.

 

Συνήθως και διαχρονικά, όλοι οι αποτυχημένοι κομματικοί υποψήφιοι στις εκλογές, ή οι αυλικοί τοπικών βουλευτών, διορίζονται στις θέσεις αυτές για έναν επιπρόσθετο λόγο: να είναι η εμπροσθοφυλακή για την ανάσχεση των κυμάτων διαμαρτυριών πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Παρεμβαίνουν πυροσβεστικά με υποσχέσεις ή πετώντας κόκαλο για να γλύψουν οι αφελείς.

Είναι δημοκρατικό, είναι δίκαιο, είναι προοδευτικό, είναι συμφέρον, ο εκάστοτε ΠΕΣάρχης να εκλέγεται από το σύνολο των κατοίκων της κάθε ελληνικής περιφέρειας. Όποτε γίνονται εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να υπάρχει και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τον ΠΕΣάρχη.

 

Δεν είναι λογικό, οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιφέρειας να ψηφίζουν για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Περιφερειακών Συμβούλων για την εκπροσώπηση μεγαλύτερων συμφερόντων και ανάπτυξης των περιφερειών της Ελλάδας και να μην είναι αιρετός ο ΠΕΣάρχης για θεματική ανάπτυξη και πρόοδο.

Θα είναι εκείνος που θα λογοδοτεί και θα ελέγχεται καθημερινά από τους πολίτες της περιφέρειας που θα εκπροσωπεί.

Ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς, εκείνος θα πρέπει να προγραμματίζει, να αξιολογεί, να ελέγχει, να υλοποιεί και να δίνει καθημερινό αγώνα για την βελτίωση των παροχών υγείας του λαού που εκπροσωπεί, μέσα  από τις πολιτικές κατευθύνσεις του κράτους-στρατηγείου.

 

Διοικητής Νοσοκομείου:

Ο εκάστοτε διοικητής του νοσοκομείου να επιλέγεται με ψηφοφορία από τα δημοτικά συμβούλια της πόλης των νομών. Είναι περισσότερο ικανοί, εκείνοι που επιλέγονται από τον υπουργό;

Προσωπικά, διαβεβαιώνω ότι ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, τουλάχιστον του δήμου Κερκυραίων, υπάρχουν πανάξια άτομα για να ασκήσουν καθήκοντα διοικητή νοσοκομείου.

 

Η διαφορά είναι απλή και κατανοητή, αλλά εξόχως αρνητική για τα συμφέροντα των πολιτών: ο εκλεγμένος πρόεδρος του νοσοκομείου από το δημοτικό συμβούλιο θα βρίσκεται συνεχώς υπό την βάσανο του ελέγχου και της κριτικής της τοπικής κοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο διορισμένος από τον υπουργό πρόεδρος, “ελέγχεται” από το τοπικό κόμμα και τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

 

Αν οι προτάσεις αυτές δεν είναι λογικές, δημοκρατικές, αναπτυξιακές, ωφέλιμες για τον πολίτη και μάλιστα προς τη θετική κατεύθυνση, τότε εκείνοι που βολεύονται από τη στασιμότητα, ας αναπτύξουν δημόσια τα δικά τους επιχειρήματα.

Κάθε κυβέρνηση μας βομβαρδίζει με σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, που ω! του θαύματος, μέχρι σήμερα κανείς δεν βρέθηκε απέναντι στη δικαιοσύνη, κανένας δεν τιμωρήθηκε, εφόσον οι καταγγελίες των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών είναι αληθείς και τεκμηριωμένες.

 

Θυμίζω φράσεις υπουργών υγείας: “πιράνχας στο χώρο της υγείας”, “ληστεύουν το σύστημα υγείας”, “πάρτι στο χώρο της υγείας”. Φυσικά, οι πλέον αρμόδιοι για τον έλεγχο της κατασπατάλησης στο χώρο της υγείας, εάν αυτό συμβαίνει (μάλιστα το ανεβάζουν στο δυσθεώρητο ύψος των 84 δισεκατομμυρίων ευρώ) είναι οι ίδιοι που το καταγγέλλουν. Και αντί να στείλουν το φάκελο με τεκμηριωμένα στοιχεία στη δικαιοσύνη, ουσιαστικά εξαντλούν το θέμα σε κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές με αποτέλεσμα να εκδίδονται τόσα πορίσματα, όσα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που μετέχουν στην εκάστοτε επιτροπή. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

 

Μετά, λόγω μνημονίων, έτσι μας λένε, δεν υπάρχουν χρήματα για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν υπάρχουν χρήματα για φάρμακα και υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία, όπου προσφεύγει κάθε Έλληνας πολίτης στη μέγιστη ανάγκη του.

Δεν είναι κράτος αυτό! Πρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την λογική  των πολιτών  και είναι αντίθετο στα συμφέροντά του.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση:

  • Επανασύσταση και λειτουργία ΠΕ.Σ.Υ. Ιονίων Νήσων.
  • Εκλογή Διοικητή ΠΕ.Σ.Υ. από τους κατοίκους κάθε Διοικητικής Περιφέρειας.
  • Εκλογή Διοικητή Νοσοκομείου από το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε πρωτεύουσας Νομού.

 

 

 

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου: Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας μετά την καταδικαστική απόφαση
Χειμώνας καλοκαίρι, ίδιο αίμα: πώς η Κέρκυρα κράτησε σταθερή ροή παρά τις εποχικές αναταράξεις
Νοσοκομείο Κέρκυρας: Σχέδιο για Μονάδα Νεογνών και τέλος στις άσκοπες διακομιδές
Η ΕΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο
Συνταξιούχοι Κέρκυρας: Διαμαρτυρία για τον κατήφορο του Νοσοκομείου
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη
  • Καταργείται ο β’ γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Λιβάνιου
  • Πολιτιστική συνεργασία του Κεντρικού Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη
  • To μήνυμα Σκούρτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
  • Σταθερή στήριξη από τον Δήμο στο έργο της ΔΗΜΟΠ «Ν. Μώρος» κατά των εξαρτήσεων

Τελευταία σχόλια

  1. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  2. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  4. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  5. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Σ/τ των Συλλόγων Παλιάς Πόλης, Γαρίτσας, Κωτσέλα για το Νοσοκομείο

24/05/2026
EKAV

Γυναίκα έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης και το πλοίο επέστρεψε Κέρκυρα

20/05/2026

Προκήρυξη για 10 μόνιμους ιατρούς στο Νοσοκομείο

11/05/2026

Τραυματισμός 14χρονου από πτώση με πατίνι – Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του Παίδων

16/03/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise