Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) διοργανώνει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, στις 19:00, στην Αίθουσα Τύπου του Κεντρικού Σταδίου, μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Ευ Αγωνίζεσθαι και Ευ Ζην – Η συνάντηση του Αθλητικού Ιδεώδους με την Πνευματική Δύναμη της Λογοτεχνίας».
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πνευματική και καλλιτεχνική συνάντηση, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του αθλητισμού με τη λογοτεχνία, δύο πεδία ανθρώπινης δημιουργίας που, παρά τις διαφορετικές εκφράσεις τους, συναντώνται σε κοινές αξίες: το ήθος, την προσπάθεια, την αυτογνωσία, την υπέρβαση και την αρμονική καλλιέργεια σώματος και πνεύματος.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας και ποιητής Κωνσταντίνος Γεωργάτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Μέσα από μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, η ομιλία θα αναδείξει τον αγώνα όχι απλώς ως σωματική δοκιμασία ή αθλητική επίδοση, αλλά ως στάση ζωής, ως διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όριά του και να κατακτήσει την προσωπική και κοινωνική του ολοκλήρωση.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες του αγώνα, στην ολυμπιακή παράδοση, στη δύναμη του ποιητικού και λογοτεχνικού λόγου, καθώς και στη βαθύτερη παιδευτική αποστολή τόσο του αθλητισμού όσο και της τέχνης.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου και ο πιανίστας και μαέστρος Αιμίλιος Μπαλτάς, με επιλεγμένες μουσικές παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής, που θα συνομιλήσουν δημιουργικά με το πνευματικό περιεχόμενο της βραδιάς.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της πολιτιστικής δραστηριότητας του ΟΑΚΑ, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο ρόλο ενός μεγάλου αθλητικού οργανισμού ως χώρου συνάντησης όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά και της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού.
Με νέες πρωτοβουλίες, δημιουργικές δράσεις και ανοίγματα προς την κοινωνία, το ΟΑΚΑ διευρύνει τον χαρακτήρα του και επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού, κοινωνικής συμμετοχής και πνευματικής δημιουργίας.
Γιατί το ευ αγωνίζεσθαι δεν αφορά μόνο τη νίκη. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο άνθρωπος στη ζωή. Και το ευ ζην δεν είναι απλώς ένας προορισμός, αλλά η ίδια η ποιότητα της ανθρώπινης διαδρομής.
ΟΑΚΑ – Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026 | Ώρα 19:00
Αίθουσα Τύπου Κεντρικού Σταδίου ΟΑΚΑ

