Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Σπ. Δαφνής: Δημογραφική κατάρρευση και λουκέτα σε σχολεία χτυπούν τον συναγερμό
    17/09/2026
    Τηλεοπτική προβολή του Ιονίου σε 60 χώρες μέσω της παραγωγής του NBC
    17/09/2026
    Σκουπίδια στο Νότο: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης και νομική διέξοδο προτείνει ο Αλ. Αυλωνίτης
    17/09/2026
    Πρόταση Θ. Καββαδία για διαπαραταξιακό μέτωπο στη διαχείριση των απορριμμάτων
    17/09/2026
    Απέραντοι σκουπιδότοποι Πετριτής, Άη Μαθιάς, Αργυράδες, Μοραϊτικα! ΣΟΣ εκπέμπουν οι κάτοικοι του Νότου…
    17/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται γενική διακoπή υδρoδότησης σε πόλη και προάστια
    17/09/2026
    Νεκτάριος: Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας
    17/09/2026
    Μεταπτυχιακά: Ψηφιακές δεξιότητες για πτυχιούχους όλων των κλάδων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
    17/09/2026
    Απόφαση για τη μουσική στην Κέρκυρα πυροδοτεί… κόντρες
    17/09/2026
    Μαθήματα ζωής στο κέντρο της Κέρκυρας για τις πρώτες βοήθειες
    17/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΛΚΕ: Τέλος οι Αλυκές λόγω καθυστέρησης, νέα λύση για Μαρίνα και προειδοποίηση για ρήτρες
    16/09/2026
    Εμπορικός Σύλλογος: Τροποποίηση του θερινού ωραρίου
    16/09/2026
    ΣΕΠΕ: Έξι κενά σχολικών νοσηλευτών – Τα ίδια και φέτος στο 5ο δημοτικό
    16/09/2026
    Παρέμβαση του Επιμελητηρίου για τα σκουπίδια στη νότια Κέρκυρα
    15/09/2026
    Και πάλι χάος σήμερα στο αεροδρόμιο με τις πτήσεις από Αγγλία
    15/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    “η πόλη μου”: Με πολύ κόσμος, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας
    17/09/2026
    Την Παρασκευή, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γ. Σκλαβούνου
    17/09/2026
    Η πολιορκία του 1716 ζωντανεύει στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας
    17/09/2026
    Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Γελέκα στην Αλεξανδρούπολη
    15/09/2026
    Σημαντική δωρεά χαρακτικών στο Μουσείο Καποδίστρια
    15/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Την Κυριακή, στη “μάχη” του Ερασιτεχνών ο ΟΦΑΜ!
    17/09/2026
    Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας υποδέχθηκε τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο!
    16/09/2026
    Με επιτυχία το 12ο Corfu OldTown Trail (pics)
    16/09/2026
    Rising Stars: Πρωταθλητής ΕΣΚΑΒΔΕ ο Ιόνιος και συνεχίζει…
    14/09/2026
    ΝΑΟΚ: Αρχή με Ηρακλή εντός!
    14/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Λίγα λόγια ακόμη για τον Σ. Χαλβατζή και την Κέρκυρα
    16/09/2026
    Από το δημοκρατικό δικαίωμα… στην διακριτική ευχέρεια
    15/09/2026
    Η πυρπόληση 100.000 τόμων βιβλίων το 1943, σαν χτες, στην Κέρκυρα
    15/09/2026
    Με αύξηση 5,56% οι αφίξεις Αυγούστου στο «Ι. Καποδίστριας» – Στο +7,5% το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου
    14/09/2026
    Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία προς τη δημόσια εκπαίδευση
    14/09/2026
Ανάγνωση Νεκτάριος: Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νεκτάριος: Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας

-

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 17/09/2026
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026, εορτή των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας. Με το Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μοναστηριώτης, ο επί σειρά ετών διατελέσας εφημέριος και προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρ. Δημήτριος Κουλούρης, ο νυν εφημέριος του Ιερού Ναού π. Αθανάσιος Αφεντουλίδης, καθώς και οι Διάκονοι του Σεβασμιωτάτου, π. Ευσέβιος Πανδής και π. Σπυρίδων Πηγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός, ευρισκόμενος σε κεντρικό σημείο της πόλεως της Κέρκυρας, είχε κατακλυστεί από ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλοί περαστικοί εισέρχονταν στον Ναό, προκειμένου να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία των εορταζομένων Αγίων. Τους ύμνους της εορτής και της Θείας Λειτουργίας απέδωσε άρτια χορός ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Ο Άγιος Αρσένιος», κ. Γεωργίου Λαβράνου.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής και ιδιαιτέρως από την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, «Ἀναμιμνῄσκεσθε δὲ τὰς πρότερον ἡμέρας, ἐν αἷς φωτισθέντες πολλὴν ἄθλησιν ὑπεμείνατε παθημάτων» (Εβρ. 10, 32). Αναφέρθηκε στους πρώτους χριστιανούς, οι οποίοι, έχοντας δεχθεί το θείο φωτισμό, υπέμειναν διωγμούς, ονειδισμούς, εξευτελισμούς και θλίψεις για την πίστη τους, γενόμενοι ακόμη και «ὀνειδισμοῖς τε καὶ θλίψεσιν θεατριζόμενοι» (Εβρ. 10, 33), διότι θέλησαν αληθινά να κοινωνήσουν με τον αληθινό Θεό.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, η οποία, χήρα ούσα και μέσα από πολλές στερήσεις, ανέθρεψε τις τρεις θυγατέρες της «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφ. 6, 4), δίδοντάς τους χριστιανικές αρχές και κυρίως, βιώματα πίστεως. Η Αγία Σοφία, τόνισε, τίμησε το Θεό, αλλά τίμησε και την οικογένεια. Υπέμεινε τις δυσκολίες της χηρείας, δεν παραμέλησε τα παιδιά της, αλλά τα συγκέντρωσε στην αγκαλιά της και έγινε η ίδια πρώτη μάρτυρας της πίστεως. Το παράδειγμά της προς τις θυγατέρες της δε δόθηκε μόνον την ώρα του μαρτυρίου, αλλά είχε προηγηθεί ολόκληρη ζωή πίστεως, ώστε και εκείνες να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν.
Με αφορμή το παράδειγμα αυτό, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη σημερινή κρίση της οικογένειας και της κοινωνίας. Οι άνθρωποι, σημείωσε, λησμονούν ότι δεν ζουν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά καλούνται να γίνονται θυσία για τα παιδιά τους. Η φροντίδα των παιδιών δεν εξαντλείται στην κάλυψη των βιολογικών τους αναγκών ή στην πληθώρα δραστηριοτήτων. Χρειάζονται πρωτίστως την αγάπη, το παράδειγμα και την πνευματική ανατροφή των γονέων τους. Αναφερόμενος μάλιστα στην παραβατικότητα που παρατηρείται στα σχολεία, επεσήμανε ότι αυτή μαρτυρεί την ηθική κατάπτωση και τη διάλυση της οικογένειας και της κοινωνίας.
Ακολούθως στάθηκε στα ίδια τα ονόματα των τριών Αγίων, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, τα οποία χαρακτήρισε σημειολογικά και για τη δική μας ζωή. Ο σύγχρονος άνθρωπος, αντί να ελπίζει στο Θεό, στηρίζεται στον εαυτό του, στις δυνάμεις του, στο χρήμα και στην εξουσία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ναυαγούν τα όνειρά του. Χωρίς πίστη ο άνθρωπος παραμένει αδύναμος και παρασύρεται από κάθε πνευματικό άνεμο. Ιδιαιτέρως δε για την αγάπη υπενθύμισε το λόγο του Ευαγγελιστού Ιωάννου ότι «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν» (Α΄ Ιω. 4, 8), υπογραμμίζοντας ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι συναίσθημα ούτε απλώς αλτρουισμός, αλλά βίωμα, πράξη και θυσία του εγωισμού μας.
Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να αντισταθούν στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας, της ύβρεως και της ποικίλης κακίας, αντλώντας δύναμη από τους Αγίους της Εκκλησίας. Χρησιμοποίησε μάλιστα την χαρακτηριστική εικόνα των ζωντανών ψαριών, τα οποία πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα, ενώ τα νεκρά παρασύρονται από το ρου του ποταμού. «Αν δεν αντισταθούμε όπως αντιστάθηκαν οι Άγιοι Μάρτυρες», τόνισε, θα παρασυρθούμε και εμείς από το ρεύμα της κοινωνίας.
Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του διότι, έπειτα από τρία ή τέσσερα χρόνια, αξιώθηκε να λειτουργήσει και πάλι στο μικρό αλλά όμορφο και κατανυκτικό Ιερό Ναό και κάλεσε όλους να ικετεύσουν τις Αγίες να τούς σοφίσουν με το παράδειγμα και το μαρτύριό τους.

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Κυριακή, στη “μάχη” του Ερασιτεχνών ο ΟΦΑΜ!
  • Έρχεται γενική διακoπή υδρoδότησης σε πόλη και προάστια
  • “η πόλη μου”: Με πολύ κόσμος, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας
  • Την Παρασκευή, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γ. Σκλαβούνου
  • Νεκτάριος: Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας

Τελευταία σχόλια

  1. Κερκυραιος πολιτης στο Δρυ: «Λεφτά υπάρχουν», 270.000 ευρώ για δύο ημέρες «πολιτισμού»
  2. ΣΠΥΡΊΔΩΝ ΚΟΣΚΙΝΆΣ στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  3. Αγγελος Σπιτιερης στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  4. Ιωσήφ στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα
  5. Νικος Σελλας στο Τέλος στην πολεοδομική ομηρία 20 ετών για Άγιο Σπυρίδωνα και Κωτσέλα

Find Us on Socials

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μητροπολίτης Κερκύρας: Σήμερα, αποπροσανατολίζεται ο λαός από την πίστη και την ιστορία

20/07/2026

Ο Μητροπολίτης τέλεσε τον αγιασμό στα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας Ιονίων

17/07/2026

Επισκέψεις στο Μητροπολίτη

15/07/2026

Μητροπολίτης: Η πνευματική τύφλωση, η μεγαλύτερη ασθένεια σήμερα

13/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise