Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
    21/07/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παντοκράτορα συνεχίζεται στην υγεία των κερδών
    21/07/2026
    ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας
    21/07/2026
    Κεντρικός Δήμος: Κλιματιζόμενες αίθουσες για τους ευάλωτους πολίτες
    21/07/2026
    Mπιάγκης: Οι απαραίτητες οδικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά από συνεννόηση και σχέδιο
    21/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
    21/07/2026
    Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
    21/07/2026
    Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
    21/07/2026
    Κέρκυρα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη
    21/07/2026
    Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κέρκυρα
    21/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    O ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τη δημόσια στήριξη στο κλείσιμο του 13ου Δημοτικού
    21/07/2026
    Δικαστικό μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντός πολυκατοικιών
    20/07/2026
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»
    21/07/2026
    Έλενα Σαλιγκάρα: «Εγώ, ο άλλος»
    21/07/2026
    Στους Οθωνούς: γιγάντια land art εγκατάσταση απέναντι από το Block 2
    21/07/2026
    Το Haunting Adeline της H.D. Carlton έρχεται στη μεγάλη οθόνη!
    21/07/2026
    Με επιτυχία, το “7ο Μαζί Χορεύοντας” στις Μπενίτσες
    20/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΑΟΚ: Δυναμικό «παρών» στο πανελλήνιο αγωνιστικών κατηγοριών
    21/07/2026
    Συγχαρητήρια Αρμενιάκου για τις διακρίσεις των Κερκυραίων αθλητών στίβου
    21/07/2026
    Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν
    20/07/2026
    Xάλκινος ο Μουμούρης, πέμπτη η Βλασερού στο Ευρωπαϊκό
    20/07/2026
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις δημόσιες Νομικές ήταν πολλές, τώρα οι ιδιωτικές δεν μας φτάνουν!
    20/07/2026
    Μνήμη και θρήνος για την Κύπρο
    20/07/2026
    Αδιαφορία και ανευθυνότητα
    20/07/2026
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
Ανάγνωση Το μήνυμα Μαχειμάρη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το μήνυμα Μαχειμάρη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

-

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 06/06/2026
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Το μήνυμα του Δήμου και της δημοτικής αρχής Βόρειας Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με σύνθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα και επηρεάζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες. Η κλιματική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η απώλεια βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και η αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους καθιστούν την προστασία του περιβάλλοντος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά και ευθύνες της εποχής μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και ουσιαστική περιβαλλοντική δράση αποτελεί κοινό ζητούμενο για όλους.

Για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν στρατηγική επιλογή και βασικό πυλώνα σχεδιασμού για το μέλλον του τόπου μας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη να συμβαδίζει με τον σεβασμό στη φύση, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Η φετινή βράβευση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ως Τιμώμενου Δήμου στην Attica Green Expo 2026 αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση και ταυτόχρονα μια ουσιαστική αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στους Δήμους όλης της χώρας, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και της κλιματικής ανθεκτικότητας.

Η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας νησιωτικός Δήμος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί όμως και μια επιβεβαίωση ότι με σχέδιο, συνεργασία και επιμονή μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πλέον μετρήσιμα. Κατά το 2025, μέσω δράσεων ανακύκλωσης, χωριστής συλλογής υλικών, επαναχρησιμοποίησης και εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, εκτράπηκαν συνολικά 2.682,699 τόνοι υλικών από το ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρόκειται για ποσότητες που διαφορετικά θα κατέληγαν σε ταφή, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και αυξάνοντας σημαντικά το κόστος διαχείρισης.

Η επαναχρησιμοποίηση μέσα από τις Γωνιές Ανακύκλωσης αποδεικνύει ότι η κυκλική οικονομία δεν αποτελεί μια θεωρητική έννοια, αλλά μια πρακτική που δημιουργεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, δίνοντας νέα ζωή σε αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν ξανά.

Η προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν περιορίζεται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη πολιτική που περιλαμβάνει την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του τόπου μας.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, οι καταρράκτες, η Ανθρωπογράβα, οι ιστορικοί νερόμυλοι, τα δασικά οικοσυστήματα, τα παράκτια τοπία και οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αποτελούν ανεκτίμητα στοιχεία του φυσικού πλούτου της Βόρειας Κέρκυρας. Η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάδειξή τους αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας αλλά και για τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ηγείται της πρώτης Ομάδας Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό δράσεων για την καταγραφή, τη διαχείριση και την επιστημονική παρακολούθηση περιστατικών που αφορούν δελφίνια, φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αναδεικνύει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων. Οι συνεργασίες με τα σχολεία του Δήμου, οι δράσεις καθαρισμού παραλιών, οι ενημερωτικές εκστρατείες για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, τα προγράμματα ανακύκλωσης και οι πρωτοβουλίες εθελοντισμού αποδεικνύουν ότι η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται από τις μικρές ηλικίες και αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας παραμένει απαιτητικός. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε νόμους, κανονισμούς ή διοικητικές αποφάσεις. Απαιτεί συνεργασία, επιστημονική τεκμηρίωση, συνέπεια, αλλαγή νοοτροπίας και ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών.

Η σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική οφείλει να συνδυάζει τη γνώση, την καινοτομία, τη συμμετοχή της κοινωνίας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί το περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι ο φυσικός χώρος που μας φιλοξενεί, ο κοινός μας τόπος, η βάση της υγείας, της ευημερίας και της προοπτικής μας.

Ας κάνουμε, λοιπόν, την προστασία του περιβάλλοντος καθημερινή πράξη ευθύνης και συλλογικής δράσης. Για μια Βόρεια Κέρκυρα πιο καθαρή, πιο ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο βιώσιμη. Για έναν τόπο που θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα σεβασμού προς τη φύση και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις γενιές που ακολουθούν.

Την Τετάρτη, δημοτικό συμβούλιο στο βορρά
Όλη η δημοτική αρχή βορρά στα εγκαίνια των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης
Δήμος Β. Κέρκυρας: Υπόμνημα σε Ζαχαράκη για τα προβλήματα της εκπαίδευσης
Βορράς: Απάντηση της δημοτικής αρχής σε Μαρτίνο για την εκλογή του Προεδρείου
Συμπαράταξη Πολιτών: Tεράστιο χάσμα σε όσα παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή και σε όσα βιώνουν οι δημότες
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
  • Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
  • Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
  • Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
  • «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Ο πολιτισμός, πρωταγωνιστής στη Βόρεια Κέρκυρα

03/07/2026

Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

02/07/2026

Εκλογή προεδρείου και δημοτικής επιτροπής στο Βορρά

01/07/2026

Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο

30/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise