Την ενεργοποίηση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος «Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο» στην Κέρκυρα ανακοίνωσε ο συντονιστής Σωτήρης Βλάχος.
Με στόχο την αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές και την είσοδο στη Βουλή, τα στελέχη του Στέφανου Κασσελάκη προχωρούν ήδη στη συγκρότηση ψηφοδελτίων, εστιάζοντας στην κοινωνική ατζέντα, τη δημόσια υγεία και την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης εισέρχεται η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος «Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο» στην Κέρκυρα, με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη να προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο συντονιστής της οργάνωσης, Σωτήρης Βλάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός φορέας θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία με κύριο στόχο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και, παρά τις δυσκολίες που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, η ανταπόκριση των πολιτών κρίνεται έως τώρα θετική. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου, ώστε η οργάνωση να είναι έτοιμη για μια μακρά προεκλογική περίοδο. Αναφορικά με το τοπίο στην κεντροαριστερά, ο συντονιστής εκτίμησε ότι το βασικό διακύβευμα της παρούσας περιόδου είναι η ανάδειξη του κόμματος που θα καταφέρει να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προγραμματικές θέσεις και οικονομική ατζέντα
Οι «Δημοκράτες» θέτουν ως προτεραιότητα την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής και της διάρθρωσης της οικονομίας. Ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι πολλές από τις θέσεις του κόμματος έχουν υιοθετηθεί και από την κίνηση Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ουσία βρίσκεται στην καθημερινότητα των πολιτών. «Το θέμα δεν είναι να εξασφαλιστεί δημοσιονομική επάρκεια ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στο επίκεντρο της κριτικής του.
Σύμφωνα με τον συντονιστή, το κεντρικό σύνθημα του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει η ανάγκη για κρατική μέριμνα σε δομικούς τομείς. Η δημόσια παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια και η ενεργειακή επάρκεια αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το πρόγραμμα του κόμματος, με στόχο την εξασφάλιση των βασικών κοινωνικών αγαθών για το σύνολο των πολιτών.
Εκλογική στρατηγική
Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό, ο Σωτήρης Βλάχος προέβλεψε ότι το σύνολο των μικρότερων κομμάτων θα επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο στις πρώτες εκλογές, προκειμένου να καταγράψει τις δυνάμεις του στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο, η εκτίμηση της οργάνωσης είναι ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία ικανή να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη αναμέτρηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βλάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών, τοποθετώντας τες χρονικά στις επαναληπτικές εκλογές. Η στρατηγική των «Δημοκρατών» φαίνεται να εστιάζει στην ισχυρή αυτόνομη παρουσία στην πρώτη κάλπη, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για οποιαδήποτε συζήτηση την επόμενη ημέρα, με γνώμονα πάντα τις προγραμματικές συγκλίσεις στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.

