Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Οσμή σκανδάλου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο!
    30/06/2026
    Παράταξη Υδραίου: Θεσμική συνάντηση στον ΟΛΚΕ
    30/06/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες
    30/06/2026
    Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του νέου σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
    30/06/2026
    Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
    30/06/2026
    Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
    30/06/2026
    Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο
    30/06/2026
    Ιόνια: 1370 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
    30/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Η καθυστέρηση στις εγγραφές υπονομεύει τα δικαιώματα των μαθητών και τη λειτουργία των ΕΠΑΛ
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Ιουλίου
    30/06/2026
    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    29/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    ΔΗΠΕΘΕ: Συνέντευξη τύπου για τις ”Βενετσιάνικες μπαρούφες”
    29/06/2026
    Σπουδαία συναυλία με τις δημιουργίες του Λαυρέντη στο Π. Φρούριο (pics)
    29/06/2026
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
    30/06/2026
    Kερκυραϊκός: Big deal με Ιωνά!
    30/06/2026
    ΟΦΑΜ: Με Γκούση (και) στη Γ εθνική!
    30/06/2026
    Πενταρέ ανανεώσεων στο Θιναλιακό!
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Από εδώ πέρασαν τύραννοι
    30/06/2026
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
Ανάγνωση Το Σάββατο του Λαζάρου στην Κέρκυρα (pics)
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Σάββατο του Λαζάρου στην Κέρκυρα (pics)

-

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 04/04/2026
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Το Σάββατο, 4 Απριλίου 2026, του Λαζάρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γερόντων, στο ιστορικό κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας, όπου φυλάσσεται τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου και Δικαίου φίλου του Χριστού, Λαζάρου. Στον εν λόγω Ιερό Ναό εφημέριος είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος τυγχάνει και προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος και διακονεί με κατά Θεόν ζήλο και αγάπη για την πνευματική οικοδομή της ενορίας. Επίσης, κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε και από τον Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δοσίθεο Παπαμήτρο, κληρικούς των γειτονικών ενοριών, καθώς και από τους Διακόνους του. Ακόμη, στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανος Γκίκας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Νεκτάριος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, έλαβε αφορμή από το δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού της εορτής και συγκεκριμένα από το στίχο «ἀπεσείσατο τὴν φθορὰν τῆς ἀφθαρσίας τῷ πνεύματι». Αρχικά, τόνισε ότι οι ύμνοι της Εκκλησίας δεν αποτελούν απλώς ποιητικές εκφράσεις, αλλά φέρουν βαθύ δογματικό περιεχόμενο, το οποίο καλεί τον άνθρωπο σε πίστη και βίωμα της αλήθειας.

Αναφερόμενος στο γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα αδιαμφισβήτητο σημείο της θεϊκής δυνάμεως του Χριστού, καθώς ο θάνατος του Λαζάρου είχε ήδη βεβαιωθεί. Στο πρόσωπο του Κυρίου, όπως σημείωσε, αποκαλύπτεται συγχρόνως η ανθρώπινη και η θεϊκή φύση καθώς ο Χριστός δακρύζει ενώπιον του τάφου του φίλου Του, φανερώνοντας την ανθρώπινη συγκίνηση, αλλά ταυτόχρονα ενεργεί ως Θεός, καταλύοντας τον θάνατο, την αμαρτία και τη φθορά.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η φθορά δεν αποτελεί το φυσικό γνώρισμα του ανθρώπου, αλλά συνέπεια της απομάκρυνσής του από τον Θεό. Ο άνθρωπος, πλασμένος για την αφθαρσία, ενδύθηκε τη φθορά εξαιτίας της αμαρτίας. Ο Χριστός, όμως, ως πηγή της ζωής, απέσυρε τη φθορά για να επαναφέρει την αφθαρσία «τῷ πνεύματι». Αυτό το Πανάγιον Πνεύμα το οποίο φέρει ο καθένας εντός του, καθώς ο Θεός ενεφύσησε πνοή ζωής, την οποία μάς την χάρισε με την δημιουργία. Στην προτροπή του Κυρίου «Λύσατε αυτόν», καταδεικνύεται ο συμβολισμός της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά του θανάτου, τα οποία αποτελούν το επιστέγασμα της φθοράς. Το γεγονός αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, δεν αφορά μόνο τον Λάζαρο, αλλά κάθε άνθρωπο, ο οποίος καλείται να εξέλθει από τα δεσμά της φθοράς και να εισέλθει στην ελευθερία της ζωής του Θεού.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στην τραγική πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου ο άνθρωπος, αντί να ποθεί και να αναζητεί την αφθαρσία του Θεού, επιλέγει να προβάλλει τον εαυτό του μέσα από τη φθορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο άνθρωπος αγωνίζεται να επιδείξει τη δύναμή του, είτε μέσω του πλούτου, είτε μέσω της εξουσίας, είτε μέσω της γνώσεως και της κοινωνικής του θέσεως, παραμερίζοντας την αλήθεια της θεϊκής αφθαρσίας. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε, ο άνθρωπος επιλέγει το πρόσκαιρο, το φθαρτό και το εφήμερο, επιχειρώντας να καταστήσει τον εαυτό του ισχυρό, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει και αρνείται την αποκάλυψη της δυνάμεως του Θεού. Αυτή η στάση, όπως τόνισε, αποτελεί έκφραση της ίδιας δαιμονικής λογικής που οδήγησε ακόμη και στη σκέψη της εξόντωσης του Λαζάρου μετά την ανάστασή του από τους Ιουδαίους, φανερώνοντας το βάθος της πνευματικής πτώσεως του ανθρώπου.

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο άνθρωπος, ενώ τιμήθηκε από το Θεό και προορίστηκε για την αφθαρσία, συνεχίζει να υποβιβάζει τον εαυτό του, επιλέγοντας τη φθορά αντί της ζωής. Ωστόσο, η Ανάσταση του Λαζάρου προεικονίζει τη νίκη του Χριστού επί του θανάτου και αποτελεί πρόσκληση προς όλους να στραφούν εκ νέου προς την Αλήθεια της ζωής και της αφθαρσίας, που χαρίζεται από τον ίδιο τον Θεό.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που, όπως κάθε χρόνο, ιερουργεί στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γερόντων, όπου τιμάται ιδιαιτέρως η Ανάσταση του Αγίου και Δικαίου Τετραημέρου Λαζάρου, σημειώνοντας ότι η ημέρα αυτή αποτελεί την απαρχή της πορείας προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την κορύφωση της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επιπλέον, ευχήθηκε εγκάρδια χρόνια πολλά, να έχουμε ένα ευλογημένο και αγιασμένο Πάσχα και καλή Ανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ανθρώπινη εξουσία υποχωρεί ενώπιον της δυνάμεως του Θεού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κατά το κερκυραϊκό έθιμο, παιδικές χορωδίες, φιλαρμονικές και μαντολινάτες προσήλθαν για να ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου προς τον Σεβασμιώτατο.

Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη
Νεκτάριος: «Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»
Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας
Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Κέρκυρα
Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Μητρόπολη
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
  • Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
  • Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
  • Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
  • Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Ενθρόνιση Νέου Ηγουμένου στην Κέρκυρα

06/06/2026

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Κέρκυρα

31/05/2026

Παράκληση για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών στην Κέρκυρα (pics)

23/05/2026

Μητρόπολη: Η Επέτειος της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα (pics)

21/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise