Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Στο χείλος του γκρεμού το Γηροκομείο: Παραιτήθηκαν 12 εργαζόμενοι, οξύνεται η κατάσταση
    17/06/2026
    Mπιάγκης σε Γκίκα: Οι παραλείψεις της Κυβέρνησης δεν ξεπλένονται από τον ηρωϊσμό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής
    17/06/2026
    Μπιάγκης: Ειδυλλιακή η κατάσταση στην κύρια τάφρο του Νέου Φρουρίου για τη Μενδώνη
    17/06/2026
    Δυο χρόνια Υφυπουργός ο Γκίκας – Η ανάρτησή του
    16/06/2026
    Ο Αυλωνίτης για το έγκλημα της Πύλου
    16/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Σε ποιες περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος την Παρασκευή
    17/06/2026
    Σύλλογος San Giacomo: Όχι σε αποσπασματικές παρεμβάσεις για τα ναύδετα στη Γαρίτσα
    16/06/2026
    Δυo επιστημονικές εκδηλώσεις από το ΕΙΘΕ
    16/06/2026
    Προσβάσιμες για ΑμεΑ και φέτος, πέντε δημοφιλείς παραλίες του Δήμου
    16/06/2026
    Σύλληψη 24χρονου στην Κέρκυρα για κατοχή δέματος με κάνναβη
    16/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    2013516 oikodomos
    Γενική συνέλευση των Οικοδόμων
    16/06/2026
    Εθιμοτυπική συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας
    16/06/2026
    Αγωνιστική Κίνηση Εμπόρων: Κινητοποίηση στο Μαράσλειο για την ακρίβεια και τα δημοτικά τέλη
    16/06/2026
    Ανασυγκροτήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ
    16/06/2026
    “Τα σχολεία έκλεισαν. Το ίδιο και το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Βίδο;”
    15/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος: Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά που δεν βλέπουμε»
    17/06/2026
    Έλενα Μπολονάση: «Μια φορά κι ένας φόνος»
    17/06/2026
    Συναυλία της Φιλαρμονικής Σιναράδων στους Κουραμάδες
    16/06/2026
    Η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί στο νέο crime μυθιστόρημα της Γ. Κοντογεωργοπούλου
    16/06/2026
    Tο Σάββατο, η ετήσια χορευτική παράσταση του Ηπειρωτικού Συλλόγου
    15/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η διατήρηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά μας απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές κι όχι πολιτικές δυο μέτρων και σταθμών κι επιπόλαιες προσεγγίσεις
    15/06/2026
    Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας
    15/06/2026
    Γιατί να επιλέξω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    14/06/2026
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
Ανάγνωση ΕΛΜΕ: Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας και τις “αλχημείες” της Διοίκησης
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ: Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας και τις “αλχημείες” της Διοίκησης

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι με ευθύνη του Υπουργείου αλλά και της ΔΔΕ Κέρκυρας, δεν καλύφθηκαν εγκαίρως και επαρκώς τα εκπαιδευτικά κενά

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 04/02/2026
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ.

Αναλυτικά:

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έως και σήμερα, στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας παρατηρούνται συνεχείς και αλλεπάλληλες αλλαγές στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, καθώς και στις αναθέσεις των μαθημάτων τους. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται διαρκώς να αλλάζουν σχολεία, αλλά και διδακτικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια κατάσταση μόνιμης αναταραχής και αστάθειας.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της ΔΔΕ Κέρκυρας, δεν καλύφθηκαν εγκαίρως και επαρκώς τα εκπαιδευτικά κενά από την αρχή της χρονιάς, ενώ ούτε στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών, τόσο σε αριθμό όσο και σε ειδικότητες. Ως αποτέλεσμα, η ΔΔΕ Κέρκυρας επιχειρεί να καλύψει τα κενά εκ των ενόντων, καταφεύγοντας σε μια σειρά από «αλχημείες» που περιλαμβάνουν συμπτύξεις τμημάτων, συνεχείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αλλαγές αναθέσεων – ακόμα και από Γενική Παιδεία σε Ειδική Αγωγή-, ανάθεση υπερωριών, καθώς και προσπάθεια ανάθεσης υποχρεωτικών υπερωριών. Με αυτό τον τρόπο, ΥΠΑΙΘΑ και ΔΔΕ Κέρκυρας, επιχειρούν να κρύψουν την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης, που διαλύει μεθοδικά και συστηματικά το δημόσιο σχολείο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Παρά τις προσπάθειες να «βουλώσουν» με αυτούς τους απαράδεκτους τρόπους τις «τρύπες», η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι κοντεύουν οι Απόκριες και εξακολουθούν να υπάρχουν κενά, μαθήματα που είτε δεν διδάσκονται καθόλου -ακόμα και μαθήματα Γ΄ Λυκείου-, είτε διδάσκονται λιγότερες από τις προβλεπόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, μόνο στη ΔΔΕ Κέρκυρας έχουμε ακόμα 15 κενά στην Γενική Εκπαίδευση, 25 στην Ειδική Αγωγή και 3 σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Τα κενά στην Γενική Εκπαίδευση είναι -εκτός από τα γνωστά και χρονίζοντα, των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής- σε βασικές ειδικότητες και των τριών ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν κάθε βδομάδα δεκάδες ώρες από μαθήματα, που θα τους βοηθήσουν και στην ακαδημαϊκή και στην επαγγελματική τους ζωή. Ενώ τα κενά στην Ειδική Αγωγή, είναι Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ένταξης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά που χρειάζονται ειδική βοήθεια μέσα στην τάξη, δεν την έχουν. Για τα Τμήματα Ένταξης, όλοι θυμόμαστε τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου το καλοκαίρι, για το γεγονός ότι εγκρίθηκαν όλα τα Τ.Ε., αλλά ακόμα και τώρα, σχεδόν κανένα δε λειτουργεί κανονικά.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν σοβαρή αναστάτωση σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Πρώτα και κύρια ζημιωμένοι είναι οι μαθητές, οι οποίοι μέσα σε λίγους μόλις μήνες μπορεί να έχουν αλλάξει δύο ή και τρεις εκπαιδευτικούς στο ίδιο μάθημα. Αυτό έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του απαραίτητου παιδαγωγικού κλίματος στην τάξη, αφού καλούνται διαρκώς να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα με την έλευση νέων καθηγητών. Ακόμη χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί καν βασικά γνωστικά αντικείμενα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Πρότυπο ( ;;;; ) ΕΠΑΛ, όπου λίγο πριν τις Απόκριες, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν έχουν κάνει μαθήματα της ειδικότητάς τους, τα οποία είναι απαραίτητα για την απόκτηση του πτυχίου τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι παίρνουν καθηγητή που έκανε μάθημα κατεύθυνσης στην Γ΄ Λυκείου και τον μετακινούν σε άλλο σχολείο, αναγκάζοντας τους μαθητές να αλλάξουν εκπαιδευτικό μετά τη λήξη του Α΄ τετραμήνου και μόλις 1,5 μήνα μαθημάτων, πριν τις πανελλήνιες. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει και τελικά υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα προβληματικό για το επίπεδο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, είναι το γεγονός, ότι τοποθετούνται εκπαιδευτικοί Γενικής Παιδείας σε θέσης Ειδικής Αγωγής, χωρίς καμία προϋπηρεσία ή πιστοποίηση.

Από την άλλη, εξαιρετικά ζημιωμένοι είναι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, των οποίων η επαγγελματική καθημερινότητα διαταράσσεται συνεχώς. Καλούνται να αλλάζουν διαρκώς διδακτικά αντικείμενα, να πρέπει να αποχωρίζονται τους μαθητές τους πριν καλά-καλά τους γνωρίσουν, για να αναλάβουν άλλους, με τους οποίους πρέπει εκ νέου να οικοδομήσουν ένα γόνιμο και αποδοτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, την ώρα που αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς σε διαφορετικά σχολεία και να εντάσσονται από την αρχή σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα.

Τέλος, πλήττεται σοβαρά και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς δημιουργείται η ανάγκη συνεχών τροποποιήσεων των ωρολογίων προγραμμάτων, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην οργάνωση και τη λειτουργία των σχολείων.

Γίνεται, επομένως, φανερό ότι ολόκληρη η σχολική κοινότητα της Κέρκυρας βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης αναστάτωσης, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τόσο τη ΔΔΕ Κέρκυρας, όσο και το ΥΠΑΙΘΑ, να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με προσλήψεις εκπαιδευτικών και να πάψουν να ταλαιπωρούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με «αλχημείες» που προκαλούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι επιλύουν. Όσο τα κενά παραμένουν ακάλυπτα, με αποτέλεσμα αναρίθμητες χαμένες ώρες μαθημάτων, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλεί το υποκριτικό ενδιαφέρον της Διοίκησης για την «κάλυψη» μέσω «τηλεκπαίδευσης» των ελάχιστων χαμένων ωρών που μπορεί να προκύψουν από το κλείσιμο των Σχολείων για μια ημέρα λόγω κακοκαιρίας.

ΥΓ: Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του ΠΔE Ιονίων Νήσων, ο οποίος με πολύ μεγάλη ευκολία, είπε ότι αν δεν προσληφθούν αναπληρωτές θα δώσουν υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς. Δείχνει να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας ο ΠΔΕ, θέλοντας να δώσει σε συναδέλφους νεοδιόριστους 5 ώρες υποχρεωτική υπερωρία, οι οποίες θα προστεθούν στις 23 ώρες που ήδη έχουν, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη γραφειοκρατική δουλειά, που έχει πέσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Επίσης να τον ενημερώσουμε ότι και με τις 5 ώρες, πάλι δεν καλύπτονται τα κενά, αφού οι κενές ώρες είναι πολλές και οι εκπαιδευτικοί λίγοι.

Ανασυγκροτήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ
«Ανυπότακτα χώματα»: Η ΕΛΜΕ προσκαλεί στη βιβλιοπαρουσίαση
Στις 16 Ιουνίου, το γλέντι της ΕΛΜΕ
Η ΕΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο
ΕΛΜΕ: Η ΔΔΕ Κέρκυρας δεν είναι γραφείο τύπου ιδιωτικών εταιρειών
Κοινοποίηση
1 Σχόλιο 1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Στο χείλος του γκρεμού το Γηροκομείο: Παραιτήθηκαν 12 εργαζόμενοι, οξύνεται η κατάσταση
  • Σε ποιες περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος την Παρασκευή
  • Mπιάγκης σε Γκίκα: Οι παραλείψεις της Κυβέρνησης δεν ξεπλένονται από τον ηρωϊσμό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής
  • «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος: Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά που δεν βλέπουμε»
  • Μπιάγκης: Ειδυλλιακή η κατάσταση στην κύρια τάφρο του Νέου Φρουρίου για τη Μενδώνη

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  3. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  4. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  5. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ: Καταδίκη της νέας τρομοκρατικής ενέργειας του του Ισραήλ ενάντια στον στόλο αλληλεγγύης για τη Γάζα

23/05/2026

“Άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων”

23/05/2026

ΕΛΜΕ: Η τρομοκρατία και οι αιφνιδιασμοί δεν θα περάσουν!

20/05/2026

ΕΛΜΕ: Για τις εξετάσεις Πίζα – Επιστολή προς τους Γονείς

19/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise