Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026
    05/09/2026
    Ξεκινά τη Δευτέρα ο δολωματικός ψεκασμός στην Κέρκυρα
    04/09/2026
    ΛΑΣΥ Βορρά: Οι ερωτήσεις για τη συνεδρίαση λογοδοσίας
    04/09/2026
    Γκίκας: 2,3 δισ. για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό των Νησιών
    03/09/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για την απώλεια της μητέρας του Στ. Πουλημένου
    03/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
    05/09/2026
    Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα
    05/09/2026
    Και την Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
    05/09/2026
    Ήθελε να ταξιδέψει με πλαστά χαρτιά στην Ιταλία
    05/09/2026
    Τον έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένος στην Κέρκυρα
    05/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
    Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για μία στις πέντε επιχειρήσεις
    04/09/2026
    Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Ξενοδοχ/ών
    03/09/2026
    ΕΛΜΕ για σχολικές εκδρομές: Με το «καλημέρα σας» ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία
    03/09/2026
    Παράταση έως 14 Σεπτεμβρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
    02/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Έκθεση φωτογραφίας: ομάδα 28mm / “η πόλη μου”
    04/09/2026
    Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    03/09/2026
    Η φιλαρμονική Σκριπερού στο Γκαλά του Capodistrian Ionian Cardiovascular Meeting
    01/09/2026
    Αντώνης Ζερβός: «Η τρίτη γυναίκα»
    01/09/2026
    “Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες”
    01/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    O Σπύρος Χρυσικόπουλος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ελλάδα στην Ιταλία
    04/09/2026
    Πήρε Γκαραβέλη, κράτησε Περατινό ο Ιόνιος!
    04/09/2026
    Photostory: ΑΕΛ-ΟΦΑΜ (φιλικό)
    04/09/2026
    Έφερε Δημακάκο η ΑΕΛ!
    04/09/2026
    Γ. Σ. Κέρκυρας 2018: Χρυσή χρονιά το 2026
    04/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο μισός πλανήτης σε μια ιστορική συνάντηση!
    05/09/2026
    O Λίλης Δεσύλλας και η στερνή επιθυμία ενός εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο
    03/09/2026
    Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών δεν είναι απλώς μια εκδήλωση –είναι επένδυση στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων Νήσων
    03/09/2026
    Ενέργεια, εξορύξεις στο Ιόνιο και κοινωνικό συμφέρον
    31/08/2026
    Ο δήμαρχος Κουλούρης και οι πεσόντες του ΔΣΕ
    30/08/2026
Ανάγνωση Εκδήλωση στην Κέρκυρα για τον Κυπριακό αγώνα (pics)
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
rss feed

Εκδήλωση στην Κέρκυρα για τον Κυπριακό αγώνα (pics)

Την Κέρκυρα επισκέφθηκε το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου 2025 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 11/11/2025
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Την Κέρκυρα επισκέφθηκε το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου 2025 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2025 ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και η Ένωση Κυπρίων Ν. Κέρκυρας «Ο Ευαγόρας» με θέμα τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα (1955-2025), η οποία διεξήχθη στην Ιόνιο Ακαδημία.

Σ’ αυτήν η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Κίμωνος Χυτήρη και με σοπράνο την κ. Δέσποινα Μουρατίδου, παρουσίασε έργα Επτανησιακής Σχολής και την Τηλληρκώτισσα, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ενώ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σε ποίηση του Κυπρίου αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη παρουσίασε η Παιδική και Νεανική Χορωδία ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου, συγκινώντας το κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η εκδήλωση αυτή είναι για την Εκκλησία της Κέρκυρας και για όλους τους φορείς και τον τόπο μία υπενθύμιση των μεγάλων αληθειών που χαρακτηρίζουν την ιστορία του Γένους μας. «Πρώτον, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσουμε ή δεν το υπερασπιστούμε μόνοι μας. Δεύτερον, ότι η ελευθερία θέλει θυσίες και όχι παθητικότητα. Τρίτον, ότι χρειαζόμαστε μεν ισχυρές συμμαχίες, πρωτίστως όμως χρειαζόμαστε τις δικές μας συνεκτικές αξίες: την πίστη στον Θεό, τη γλώσσα, τη γνώση της ιστορίας, την παράδοση, τον πολιτισμό μας, αλλά και την έμπνευση όλα αυτά να μας φέρνουν κοντά και να μην είναι συνήθεια ή τυπικότητα, με μια λέξη, την ταυτότητά μας να τη γνωρίζουμε και να τη ζούμε. Τέταρτον, ότι ο Ελληνισμός δεν μπορεί να πορεύεται διχασμένος για κομματικούς ή άλλους λόγους, αλλά μόνο με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε και η Εκκλησία προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί. Πέμπτον, ότι έχουμε μια νέα γενιά, απέναντι στην οποία έχουμε χρέος να της μεταδώσουμε την ταυτότητά μας, να την κρατήσουμε δεμένη στις ρίζες της, σε μια εποχή στην οποία πολιορκούμεθα από ένα πολιτιστικό πρότυπο που λειτουργεί ατομοκεντρικά και όχι συλλογικά. Και έκτον, οι μορφές οι ηρωικές του Κυπριακού Αγώνα μάς υπενθυμίζουν ότι ακόμη κι αν όλοι μας περικυκλώνουν, το ανθρώπινο πρόσωπο, η ποιότητα και το όνειρο του καθενός μπορεί να γίνει ελπίδα ελευθερίας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή να επισκεφθεί το νησί, το οποίο συνδέεται με την Κύπρο διά του Αγίου Σπυρίδωνος, διά του Ιωάννου Καποδίστρια, η μητέρα του οποίου Διαμαντίνα Γονέμη ήταν Κύπρια, αλλά και διά του περάσματος στην ελευθερία μετά από Αγγλοκρατία. Ευχαρίστησε, τέλος, και όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση αυτή για την άριστη συνεργασία.

Τον Μακαριώτατο προσφώνησαν ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ευστάθιος Μακρής, ο Μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα κ. Λουκάς Ξενοφώντος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ν. Κέρκυρας κ. Καλλίνικος Χριστοδούλου.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος μίλησε με θέμα «Η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959». Παραθέτοντας πλήθος μαρτυριών ο Μακαριώτατος έδειξε ότι η Εκκλησία στην Κύπρο υπήρξε εθναρχούσα, ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν οι περισσότεροι μέλη των κατηχητικών συνάξεων της Εκκλησίας, ότι πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση με την Ελλάδα, «υπέρ πίστεως και πατρίδος», ότι υπέστησαν μαρτύρια και βασανισμούς και θανατώθηκαν από τους Άγγλους αποικιοκράτες, ότι όλος ο λαός υπήρξε ενωμένος υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ , ότι οι πολιτικές συνθήκες της εποχής και τα λάθη της Ελληνικής πολιτείας δεν επέτρεψαν να γίνει η ένωση, αλλά μόνο η ανεξαρτησία, η οποία όμως υπονομεύθηκε από την ελληνική πολιτική σκηνή και ιδίως από τη χούντα του 1967-1974, η οποία με την ανεύθυνη στάση της οδήγησε στην Τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού. Ο Μακαριώτατος ζήτησε από όλους, εκτός από την προσευχή τους, να μη λησμονούν ότι η Κύπρος είναι Ελλάδα και ότι αν πέσει η Κύπρος τότε θα υποστεί ακρωτηριασμό ο Ελληνισμός, καθότι η Τουρκία δρα συστηματικά και οργανωμένα και θα συνεχίσει και στο Αιγαίο και στην Θράκη. Δεν μας παίρνει ως Έλληνες να θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι μακριά και δεν μας ενδιαφέρει. Η Κύπρος δεν πρέπει να πάψει να είναι ελεύθερο κράτος και η όποια διχοτόμηση ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα αποτελέσει την αρχή, ώστε οι Τούρκοι να κατακτήσουν όλη την Μεγαλόνησο. Το πρόβλημα του παράνομου εποικισμού από Τούρκους που δεν είναι Τουρκοκύπριοι μεγαλώνει και δεν πρέπει να αδιαφορούμε. Η Εκκλησία της Κύπρου αγωνίστηκε, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται, ώστε όλη η Κύπρος να ελευθερωθεί. Ευχαρίστησε, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση και την αγάπη προς την Κύπρο και την Εκκλησία της.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Στεργιούλης, Δρ Φιλολογίας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η συμβολή των νέων της Κύπρου στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959». Στη συνέχεια, ακολούθησε η κ. Αλίκη Γαλιατσάτου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων ΔΔΕ Κεφαλληνίας, η οποία μίλησε με θέμα «Ανοικτές μνήμες, κλειστές πόρτες. Η λογοτεχνική μετουσίωση του Κυπριακού Αγώνα 1955-1959 στη νουβέλα του Κ. Μόντη Κλειστές Πόρτες». Τελευταία ομιλήτρια ήταν η η κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, τ. Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, η οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τίτλο “Από την Πάφο προς την Πιτσιλιά και από το Τρόοδος στην Κερύνεια. 700 νέα παιδιά καταβυθίζονται με ευκρινή ματιά στους αγώνες του ελληνισμού και κυρίως στον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά της Αγγλοκρατίας, ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους, δημιουργούν και υψώνουν φωνή μέσα από την τέχνη της ποίησης”.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και εξέφρασε προς τον Μακαριώτατο την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Κύπρου και τον Κυπριακό λαό, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για να μη χάσουμε τον πατριωτισμό, την ιστορία και την ταυτότητά μας.

Αγρυπνία για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Νεκταρίου στην Κέρκυρα
Χειροτονία Διακόνου στην Κέρκυρα
Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως
Ο Αγιασμός της Ε’ Κατασκηνωτικής περιόδου στη Μητρόπολη
Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
  • Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα
  • Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι μετά την πτώση του Phantom
  • Μεσσηνία: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ
  • Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026

Τελευταία σχόλια

  1. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  2. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!
  3. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  4. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Aρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

13/08/2026

Αρχιερατικό συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

12/08/2026

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

11/08/2026

Μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

11/08/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise