Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
    21/07/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παντοκράτορα συνεχίζεται στην υγεία των κερδών
    21/07/2026
    ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας
    21/07/2026
    Κεντρικός Δήμος: Κλιματιζόμενες αίθουσες για τους ευάλωτους πολίτες
    21/07/2026
    Mπιάγκης: Οι απαραίτητες οδικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά από συνεννόηση και σχέδιο
    21/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
    21/07/2026
    Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
    21/07/2026
    Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
    21/07/2026
    Κέρκυρα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη
    21/07/2026
    Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κέρκυρα
    21/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    O ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τη δημόσια στήριξη στο κλείσιμο του 13ου Δημοτικού
    21/07/2026
    Δικαστικό μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντός πολυκατοικιών
    20/07/2026
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»
    21/07/2026
    Έλενα Σαλιγκάρα: «Εγώ, ο άλλος»
    21/07/2026
    Στους Οθωνούς: γιγάντια land art εγκατάσταση απέναντι από το Block 2
    21/07/2026
    Το Haunting Adeline της H.D. Carlton έρχεται στη μεγάλη οθόνη!
    21/07/2026
    Με επιτυχία, το “7ο Μαζί Χορεύοντας” στις Μπενίτσες
    20/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΑΟΚ: Δυναμικό «παρών» στο πανελλήνιο αγωνιστικών κατηγοριών
    21/07/2026
    Συγχαρητήρια Αρμενιάκου για τις διακρίσεις των Κερκυραίων αθλητών στίβου
    21/07/2026
    Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν
    20/07/2026
    Xάλκινος ο Μουμούρης, πέμπτη η Βλασερού στο Ευρωπαϊκό
    20/07/2026
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις δημόσιες Νομικές ήταν πολλές, τώρα οι ιδιωτικές δεν μας φτάνουν!
    20/07/2026
    Μνήμη και θρήνος για την Κύπρο
    20/07/2026
    Αδιαφορία και ανευθυνότητα
    20/07/2026
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
Ανάγνωση Γαρίτσα: Όλα τα τραπεζοκαθίσματα, από την αρχή;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαρίτσα: Όλα τα τραπεζοκαθίσματα, από την αρχή;

Η Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας μπλοκάρει τα σχέδια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που παραχωρούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Άλσους Γαρίτσας. Η απόφαση, που έρχεται μετά από μήνες αντιπαράθεσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρίτσας, αποτελεί ηθική και νομική δικαίωση για τους κατοίκους που αγωνίζονται για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 11/06/2025
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

• Η Διεύθυνση Δασών ακυρώνει τα σχέδια του Δήμου για το Άλσος Γαρίτσας!
• Αναστολή στα σχέδια υπερδιπλασιασμού των τετραγωνικών μέτρων για τραπεζοκαθίσματα.
• Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας: «Το Άλσος είναι δημόσιος χώρος»

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Η Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας μπλοκάρει τα σχέδια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που παραχωρούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Άλσους Γαρίτσας. Η απόφαση, που έρχεται μετά από μήνες αντιπαράθεσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρίτσας, αποτελεί ηθική και νομική δικαίωση για τους κατοίκους που αγωνίζονται για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

 

Η απόφαση

 

Με έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας ακυρώνει την πρόταση του Δήμου για υπερδιπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων που επιτρέπονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Άλσος Γαρίτσας. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, το άλσος αποτελεί «αστικό πράσινο» και προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία, η οποία δεν επιτρέπει την αλλοίωση του χαρακτήρα του.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας, που είχε καταγγείλει την πρόθεση του Δήμου να αυξήσει τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά μέτρα από 45 τ.μ. σε 100 τ.μ. ανά κατάστημα. Η πρόταση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τη νομοθεσία και υποβαθμίζει τον δημόσιο χώρο.

 

“Δικαίωση”

 

Σε ανακοίνωσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας χαρακτήρισε την απόφαση «ηθική και νομική δικαίωση» και επεσήμανε ότι το Άλσος δεν πρέπει να μετατραπεί σε χώρο ιδιωτικών συμφερόντων. «Το Άλσος Γαρίτσας παραμένει ένας ανοιχτός, δημόσιος χώρος πρασίνου, προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος είχε από τον Ιανουάριο προειδοποιήσει για τις νομικές συνέπειες της πρότασης του Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου, ενώ είχε διανείμει 10.000 ενημερωτικά φυλλάδια για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

 

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν διοικητική αυθαιρεσία

 

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει δημόσια ότι «θα χορηγεί άδεια σε όποιον το ζητήσει», αψηφώντας τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία. Σε συναντήσεις με τους κατοίκους και τους συλλόγους, κατηγορήθηκε ότι προέτρεψε το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κερκυραίων να γνωμοδοτήσει υπέρ της αύξησης των τετραγωνικών, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αρμόδιων αρχών.

Η πρόταση για αύξηση στα 100 τ.μ. ανά κατάστημα θα οδηγούσε συνολικά σε 2.000 τ.μ. τραπεζοκαθισμάτων στο άλσος, γεγονός που θεωρήθηκε από τους κατοίκους ως υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και παραβίαση της φυσιογνωμίας του.

Η δημοτική αρχή, που προώθησε την αύξηση των τετραγωνικών, έχει δεχθεί έντονη κριτική για την προσέγγισή της. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι επιχειρηματίες που εξοφλούν τα χρέη τους μπορούν να αιτηθούν νέες άδειες, ωστόσο, η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χρήση του άλσους.

 

 

 

 

Η ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας

 

“Ο Σύλλογός μας, ήδη από τον Ιανουάριο, είχε προειδοποιήσει τον Δήμαρχο για τις σοβαρές νομικές συνέπειες της πρόθεσής του να υπερδιπλασιάσει τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του άλσους, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια σε Γενική Συνέλευση κατοίκων ότι θα χορηγεί νέα  «άδεια σε όποιον το ζητήσει».

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συλλόγου, τη διανομή 10.000 ενημερωτικών φυλλαδίων, τις σαφείς προειδοποιήσεις της Διεύθυνσης Δασών και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο γραφείο του Δημάρχου — παρουσία τριών συλλόγων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων — ο Δήμαρχος επέλεξε να αγνοήσει τη νομιμότητα και να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα επαγγελματίες και υπηρεσιακούς υπαλλήλους. Ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει ρητά ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν στην πλήρη απομάκρυνση όλων των τραπεζοκαθισμάτων, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος προέτρεψε το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κερκυραίων να γνωμοδοτήσει υπέρ της παράνομης αύξησης των επιτρεπόμενων τετραγωνικών έως και τα 100 τ.μ., αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, του Συλλόγου και τις τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών.

Σήμερα, επιβεβαιώνεται με επίσημο τρόπο ότι το όραμα του για την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και η διοικητική αυθαιρεσία δεν θα περάσουν. Το Άλσος της Γαρίτσας δεν είναι και δεν θα γίνει χώρος τραπεζοκαθισμάτων και ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιθέτως, παραμένει — και θα παραμείνει — ένας ανοιχτός, δημόσιος, αστικός πνεύμονας πρασίνου και πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες.

Η παρέμβαση της Διεύθυνσης Δασών αποτελεί ηθική και ουσιαστική δικαίωση για όλους όσοι αντιστάθηκαν στην παρανομία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας θα συνεχίσει αδιάκοπα τον αγώνα για την προστασία της περιοχής και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει δράση, τυπώνοντας 10.000 φυλλάδια προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας.”

 

 

Η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών

 

Σχετικά με τα ισχύοντα στην ύδρευση του Άλσους Γαρίτσας – ανεξαρτήτως πάσης διαφοράς ζητημάτων των τυχόν οικοδομών – ισχύουν τα ακόλουθα:

Έκταση εμβαδού 37 στρεμμάτων περίπου εκτείνεται επί του παραλιακού μετώπου της περιοχής Γαρίτσας. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ Κέρκυρας (αριθ. πρωτ. 781/027/12-11-1986, Απόφαση Υπουργού Χωροταξίας & Δημόσιων Έργων /ΦΕΚ 55/τ.Δ/1987), έχει χαρακτηρισθεί ως «Αστικό πράσινο».

Η έκταση ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Εντός του Άλσους Γαρίτσας δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά έτη επιχειρήσεις ενοικίασης, με ανάπτυξη παρεμβαλλομένων εγκαταστάσεων (οι καλύβες εγκαθίστανται εκτός του χώρου του Άλσους). Δύο έως τρεις από αυτές λειτουργούν εδώ και 40 έτη.

Σύμφωνα με τη βασική νομοθεσία (άρθρ. 32 παρ. 4 Ν. 4280/2014 και άρθρ. 9 Ν. 4242/2014), η προστασία και διατήρηση πάρκων και άλσων υπόκειται στον έλεγχο της Δασικής Υπηρεσίας.

Με σειρά εγγράφων έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, όπως και για θέματα που αφορούν κατεδαφίσεις, αποκαταστάσεις πάρκων και άλσων, καθώς και την ανάγκη κατάρτισης διαχειριστικού σχεδίου για το Άλσος Γαρίτσας.

 

Ειδικότερα:

Με τα αριθ. πρωτ. 7127/3516/8-5-2015 και 10254/10-8-2016 έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε στον Δήμο Κέρκυρας.

Ο Δήμος Κέρκυρας, όπως προκύπτει και από το αριθ. πρωτ. 37665/27-10-2016 έγγραφό του, υπήγαγε το Άλσος Γαρίτσας στη Δασική Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητα της δασικής νομοθεσίας.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στο αριθ. πρωτ. 132179/3-10-2016 έγγραφό της, επιβεβαιώνει ότι, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της έκτασης (δάσος, δασική έκταση, πάρκο, άλσος ή κοινόχρηστος χώρος), η διαχείριση του Άλσους Γαρίτσας διέπεται από ειδικές δασικές διατάξεις.

Με τα αριθ. πρωτ. 9937/3-6-2015 και 13876/6638/23-7-2015 έγγραφά μας, ενημερώθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το 2019 κατατέθηκε καταγγελία στην υπηρεσία μας και στους Δήμους Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σχετικά με τη μελέτη με τίτλο: «Διαχειριστική Μελέτη των Δημοτικών Χώρων Πρασίνου – Άλσος Γαρίτσας».

 

Στη γνωμοδότησή μας από 30/10/2017 (ΑΔΑ: ΩΞΙΙ4653ΙΙ8-ΥΥΣ) περιλαμβάνεται απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία χορηγείται άδεια για κατάληψη χώρου από ιδιωτική πρωτοβουλία (Ανεμόμυλος κ.λπ.).

Στη μελέτη αναφέρεται ότι έχουν εγκριθεί κανονιστικές αποφάσεις για τον χώρο του Άλσους Γαρίτσας, ενώ ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε φθορά ή μεταβολή σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, ενημερώθηκαν οι Δήμοι Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με τα αριθ. πρωτ. 46265/4-2-2025 και 14914/11-4-2025 έγγραφά μας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η υπηρεσία μας έχει δρομολογήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες (καταγραφή επιχειρήσεων, υποβολή πρωτοκόλλων μήνυσης κ.λπ.).

 

Με εντολή Υπ. ΠΕΝ

Η Προϊσταμένη

της Δ/νσης Δασών Κέρκυρας

Κριτικού Ζαΐρα Αικατερίνη

Δασολόγος με βαθμό Α’

ΛΑΣΥ: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τη Γαρίτσα
«Ποιος σχεδιάζει και για ποιον στον Όρμο της Γαρίτσας;»: Εκδήλωση της της ΛΑΣΥ
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γαρίτσα, λόγω πανηγυριού
Μπιάγκης: «Η Γαρίτσα δεν είναι επενδυτικό λάφυρο για επίδοξους κερδοσκόπους»
ΣΥPΙΖΑ: Περί ναυδέτων, μαρινών και τεχνητών νησιών
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
  • Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
  • Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
  • Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
  • «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Δημοτικό Συμβούλιο: Η παρέμβαση των Μονίμων Κατοίκων Π. Πόλης για τον όρμο της Γαρίτσας

18/06/2026

Υδραίου: Η Γαρίτσα απαιτεί προστασία, οργάνωση και βιώσιμο σχεδιασμό

18/06/2026

Αυλωνίτης: Η Γαρίτσα δεν θα μετατραπεί σε κανενός είδους αγκυροβόλιο

17/06/2026

Σύλλογος San Giacomo: Όχι σε αποσπασματικές παρεμβάσεις για τα ναύδετα στη Γαρίτσα

16/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise