Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Σημαντική ευρωπαϊκή θεσμική διάκριση για τη Μερόπη Υδραίου
    23/08/2026
    Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
    21/08/2026
    Αυλωνίτης: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση των αρίστων! Προτελευταία η Ελλάδα στην Ε.Ε.σε δαπάνες για την παιδεία!
    21/08/2026
    Συνάντηση Μαχειμάρη-Κόκκαλη με τον πρόεδρο του Χαμόγελου
    21/08/2026
    Ακόμη 13 πρόστιμα από την Υπηρεσία Καθαριότητας
    21/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μικρές υλικές ζημιές από πυρκαγιά σε επιχείρηση εστίασης στο Σιδάρι
    23/08/2026
    Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας
    23/08/2026
    Στον εισαγγελέα η 44χρονη για τον θάνατο του σκύλου στους Αυλιώτες
    23/08/2026
    Ξεκινά το θερινό επιστημονικό πρόγραμμα CORFU2026
    23/08/2026
    Xειροπέδες σε τέσσερα άτομα για μουσική πάνω από το όριο στα Ιόνια
    23/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    school 241107
    ΕΛΜΕ: Τα 201 κενά και οι διεκδικήσεις στη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης
    23/08/2026
    EΛΜΕ Κέρκυρας: Καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους και διεκδικήσεις για τα 201 κενά
    23/08/2026
    EΛΜΕ: Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία
    23/08/2026
    2013516 oikodomos
    Oι Οικοδόμοι της Κέρκυρας θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
    23/08/2026
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    23 Αυγούστου 2026: Η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής γίνεται 185 ετών
    23/08/2026
    Στο Μουσείο Σολωμού, η πρώτη φθινοπωρινή εκλαϊκευμένη ομιλία σύγχρονης επιστήμης
    23/08/2026
    Λιάνα Τσιρίδoυ: «Περασμένα, Ξεχασμένα»
    23/08/2026
    Στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πολιορκία της Κέρκυρας του 1716
    21/08/2026
    Από Τρίτη, ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    21/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στους Οθωνούς μετά από τέσσερις δεκαετίες
    23/08/2026
    AΕΛ και φέτος για το Γιαννούλη!
    23/08/2026
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
    Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
    20/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
    Η Κέρκυρα τα χρόνια του ΔΣΕ, ο πρώτος νεκρός της και οι «16» της Λευκίμμης
    23/08/2026
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
Ανάγνωση Θεμέλια για την προστασία και ανάδειξη της παλιάς πόλης – μνημείου UNESCO
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμέλια για την προστασία και ανάδειξη της παλιάς πόλης – μνημείου UNESCO

Χρονίζοντα ζητήματα για την παλιά πόλη της Κέρκυρας, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης Παλιάς Πόλης, μνημείου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα της Πινακοθήκης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 11/12/2024
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση

Χρονίζοντα ζητήματα για την παλιά πόλη της Κέρκυρας, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης Παλιάς Πόλης, μνημείου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα της Πινακοθήκης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τον σχεδιασμό της, στην κατεύθυνση της προστασίας του κηρυγμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με παράλληλη αναβάθμιση της εικόνας του αλλά και της ποιότητας ζωής.

Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες ανέπτυξαν εισηγήσεις για τρία καίρια ζητήματα. Ειδικότερα:

– Ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης και Εμπορίου Κώστας Βουσολίνος αναφέρθηκε στο σχέδιο επικαιροποίησης του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας, ο οποίος περιέχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις για όλη τη γκάμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων (τραπεζοκαθίσματα, έκθεση εμπορευμάτων κ.α).
Το σχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, και στη συνέχεια προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την τελική έγκριση της Κανονιστικής Απόφασης θα κληθεί να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

– Ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θωμάς Βλάσσης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Σοφία Κοτσιμπού εισηγήθηκαν την υπό εκπόνηση Ειδική Πολεοδομική Μελέτη Παλιάς Πόλης, στην οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι ζώνες χρήσεις γης και οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι. Οι ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της μελέτης ξεκίνησαν το 2017 και η ένταξη στο ΠΔΕ υπεγράφη το 2022 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μέσω προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος προχώρησε το 2023 στην δημοπράτηση της και το 2024 υπεγράφη από τον Δήμαρχο η σύμβαση με τον ανάδοχο. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται στις αρχές του 2026.

– Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας, ο Διευθυντής Τ.Υ. Σπύρος Κορωνάκης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας Εμμανουέλα Παπαδοπούλου ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης και την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. Τα μέτρα αυτά, περιλαμβάνουν περιορισμό της εισόδου των τουριστικών λεωφορείων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα συμφόρησης της κυκλοφορίας και αποτρέπουν την πρόσβαση προς αυτό. Δόθηκε έμφαση στην εξασφάλιση χώρων στάθμευσης μονίμων κατοίκων, την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και πεζών και την αναγκαιότητα περιφερειακών χώρων στάθμευσης. Προς τούτο η Δημοτική Αρχή ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τους χώρους αρμοδιότητάς του, ώστε να αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο.

Εκτενής συζήτηση με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε επίσης για τις εργασίες επισκευής κτηρίων με οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας και τις διαδικασίες εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και για την ανάγκη επιμόρφωσης των επαγγελματιών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των κατασκευών και των επεμβάσεων στα κτήρια του ιστορικού κέντρου.

Μετά από ουσιαστικό διάλογο, σημειώθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις και προτάσεις από τα μέλη της Επιτροπής και μπήκαν τα θεμέλια για μια τακτική και στενή συνεργασία του Δήμου με τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συνεδριάσει ξανά, κατά τα προβλεπόμενα, τον ερχόμενο Απρίλιο, πριν το Πάσχα, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε επίσης συντονισμός για την οικονομική συμμετοχή των μελών σε ειδικό προς τούτο τραπεζικό λογαριασμό, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας. Το κεφάλαιο του Φορέα Διαχείρισης, θα αξιοποιηθεί σε παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα αναδείξει το μνημείο UNESCO, θα το διατηρήσει κατοικημένο και ζωντανό και τελικά θα αναβαθμίσει την παλιά πόλη.

Αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση για την παλιά πόλη της Κέρκυρας
Οι μαθητές της Κέρκυρας «ταξιδεύουν» στην ιστορία της Παλιάς Πόλης
“Τα προβλήματα της ηχορύπανσης και της τήρησης του ωραρίου μουσικής επανέρχονται”
Μόνιμοι Κάτοικοι: Εύλογα ερωτήματα για την πρόσφατη συνάντηση για την Παλιά Πόλη χωρίς εμάς
«Γνωριμία με την Παλιά Πόλη»: Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στους Οθωνούς μετά από τέσσερις δεκαετίες
  • Μικρές υλικές ζημιές από πυρκαγιά σε επιχείρηση εστίασης στο Σιδάρι
  • Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας
  • AΕΛ και φέτος για το Γιαννούλη!
  • Στον εισαγγελέα η 44χρονη για τον θάνατο του σκύλου στους Αυλιώτες

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

O Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων για τη σύσκεψη στο Δημαρχείο

14/01/2026

ΣΜΚΠΠ προς Καρδόνα: Περίπου 2000 τα οχήματα των μονίμων κατοίκων

05/01/2026

Μόνιμοι Κάτοικοι: Η Παλιά Πόλη είναι το σπίτι μας

09/12/2025

Δώστε «τέλος» στον παραλογισμό των επισκευών σπιτιών ως… μνημεία!

06/12/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise