Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    ΠΑΣΟΚ: Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στον Κέρκυρα
    26/08/2026
    Μπλόκο του Ελεγκτικού στο αντιπλημμυρικό έργο στη νότια Κέρκυρα
    26/08/2026
    Συλλυπητήρια Xειρδάρη για το χαμό του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
    Δήμος: Σχολεία καθαρά από την πρώτη μέρα, σε συνεργασία με τις σχολικές καθαρίστριες
    26/08/2026
    Αυλωνίτης: Data centers χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, ποιος θα πληρώσει το ενεργειακό κόστος;
    26/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διάσωση νεαρής γυναίκας σε πεδίο αναρρίχησης στους Δουκάδες
    26/08/2026
    Ριπές ανέμου άνω των 85 km/h τοπικά στην Κέρκυρα – Έως 9 μποφόρ στο Αεροδρόμιο
    26/08/2026
    Έκτακτη προσέγγιση πλοίου στην Κέρκυρα για 4χρονο ασθενή
    26/08/2026
    Διακoμιδή 76χρονου από την Κέρκυρα
    26/08/2026
    Σ. Mικάλεφ: Για το Γιώργο Χονδρογιάννη
    26/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για την απώλεια του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
    Aντίθετη η ΔΑΣ ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία
    24/08/2026
    Παρέμβαση της EΛΜΕ Κέρκυρας για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών
    24/08/2026
    Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    24/08/2026
    school 241107
    ΕΛΜΕ: Τα 201 κενά και οι διεκδικήσεις στη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης
    23/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Αστρονομική: Μερική Έκλειψη Σελήνης στις 28 Αυγούστου
    26/08/2026
    Ξεκινούν οι εγγραφές στη Σχολή Μουσικής και οι ακροάσεις της Χορωδίας Κέρκυρα
    25/08/2026
    Αλεξάνδρα Κάτσιου: «Η Φλόγα των Σκιών»
    24/08/2026
    Στο Φως του Φεγγαριού
    24/08/2026
    “H Παρέα τoυ ΜΙΚΥ και το Τραγούδι της Χαράς” στον Ορφέα
    24/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Παγκόσμιο: Εύκολη πρωτιά στα προκριματικά για τον Ντούσκο
    26/08/2026
    Στην τελική ευθεία ο 14ος Κόρισσος Αγώνα Δρόμου
    26/08/2026
    Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου η Διαβάτη
    25/08/2026
    ΟΦΑΜ: Νέα ενίσχυση με τον 18χρονο Παναγιώτη Σιαράκα
    25/08/2026
    Στην τελική ευθεία τo νέο Κλειστό Προπονητήριο στις Αλυκές
    25/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    H έρπουσα επέκταση των αυθαίρετων καταλήψεων δημοσίων χώρων
    26/08/2026
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
    Η Κέρκυρα τα χρόνια του ΔΣΕ, ο πρώτος νεκρός της και οι «16» της Λευκίμμης
    23/08/2026
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
Ανάγνωση Βεργίνης: Περιμένουμε το έργο του νέου αγωγού ως… “μάννα εξ ουρανού”!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βεργίνης: Περιμένουμε το έργο του νέου αγωγού ως… “μάννα εξ ουρανού”!

Για δραματική κατάσταση όσον αφορά το πρόβλημα της υδροδότησης της Λευκάδας, κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού Ξενοφώντας Βεργίνης, ο οποίος ελπίζει πλέον σε άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού από την Ήπειρο, έργο το οποίο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά έχουν δοθεί οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 01/07/2024
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Για δραματική κατάσταση όσον αφορά το πρόβλημα της υδροδότησης της Λευκάδας, κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού Ξενοφώντας Βεργίνης, ο οποίος ελπίζει πλέον σε άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού από την Ήπειρο, έργο το οποίο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά έχουν δοθεί οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Στην Λευκάδα, αν και έχουμε αρκετές γεωτρήσεις, από αυτές που διαθέτουμε δυστυχώς τουλάχιστον τρεις έχουν ήδη στερέψει. Δεν βγάζουν καθόλου νερό και το υπόλοιπο νερό που παίρνουμε από τις πηγές του Λούρου από τον Άγιο Γεώργιο, έρχεται μεν αλλά λιγότερο, περίπου κατά 50%, για να μην πω περισσότερο. Πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε να πάρουμε. Και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν στερέψει οι πηγές, αλλά έχει μειωθεί η ροή τους, έχει κατέβει στάθμη και εκεί λόγω της ανομβρίας.
Παράλληλα, χάνεται και πολύ νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου έως τη Λευκάδα που παίρνουμε νερό, χάνεται μέχρι την Πρέβεζα. Και από το Άκτιο όπου παίρνουμε εμείς, αρχίζει κι εκεί να μειώνεται περαιτέρω, διότι συμβαίνουν δύο τινά: Πρώτον, έχουμε ζημιές στον αγωγό που είναι παλιός, αρχίζει και παίρνει αέρα και, ακόμα και όταν επιδιωρθόνεται, ξαναρχίζει έντονη ροή και εκεί αρχίζει το σπάσιμο του αγωγού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται;

Ξ.Β.: Εμείς παίρνουμε από το αντλιοστάσιο του Ακτίου. Δημιουργείται πρόβλημα επάρκειας νερού και κυρίως αυτό συμβαίνει κατά τις ημερήσιες ώρες, δηλαδή παρατηρείται από τις 12 και μετά. Εκεί είναι ακόμα χειρότερα και φθάνουμε μέχρι το βράδυ και δεν έχουμε νερό των πηγών.

ΕΡ.: Επαρκεί το νερό των πηγών;

Από τον Άγιο Γεώργιο επαρκεί και αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα, αλλά χάνεται νερό πολύ στην πορεία.

ΕΡ.: Υπάρχει δυνατότητα και ενός καινούργιου αγωγού από την αρχή;

Ξ.Β.: Ναι, είναι βέβαιο. Έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει οι εργασίες, αλλά ήταν το πρόγραμμα που ήταν χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο ανάκαμψης. Τελικά τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού και με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει και χρηματοδοτεί το νέο αγωγό από τον Άγιο Γεώργιο έως και Λευκάδα με 141 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μέσα σε έξι μέρες υπογράφεται η σύμβαση. Νομίζω ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ και περιμένουμε σαν όπως λέμε ως το “μάννα εξ ουρανού” να αρχίσουν οι εργασίες. Θα κάνω βέβαια και ως Δήμαρχος μια παράκληση στον ανάδοχο, αν είναι δυνατόν να αρχίσει να αρχίσει από εδώ τις εργασίες, ώστε να βάλουμε από εδώ τον καινούργιο αγωγό και να μην χάνεται νερό από το Άκτιο μέχρι τη Λευκάδα.

ΕΡ.: Για τι χρονικό ορίζοντα μιλάμε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου;

Ξ.Β.: Είναι μεγάλο το έργο και οι δυσκολίες σε ορισμένα σημεία είναι μεγάλες. Όμως εγώ πιστεύω επειδή είναι μεγάλη εταιρεία και επειδή και ο κύριος μέτοχος είναι και από Λευκάδα, θα κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Η σύμβαση θα προβλέπει 36 μήνες και άλλους τέσσερις μήνες μετά δοκιμαστική περίοδος για το νερό. Αν θέλετε τη γνώμη μου, πιστεύω ότι θα τελειώσει στους 30 μήνες. Έχω αισιοδοξία ότι ο ανάδοχος θα τρέξει το έργο πολύ πιο δυναμικά.

ΕΡ.: Μέχρι τότε υπάρχουν κάποιες λύσεις, προσωρινές έστω μπαλώματα, ειδικά για τις περιοχές εκείνες στα χωριά, στα ορεινά που δεν φτάνει η πίεση που υπάρχει;

Ξ.Β.: Πρώτα πρώτα κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να μπορούμε να τρέχουμε όπου υπάρχει απώλεια νερού, αλλά απ΄ ό,τι καταλαβαίνετε, καλύπτουμε τη μια τρύπα του αγωγού και εμφανίζεται άλλη κάπου αλλού! Και κυρίως, όταν αλλάζει η ροή του νερού και η πίεση λόγω του αέρα που παίρνει ο αγωγός, έχουμε νέα ζημιά. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει δυνατότητα με μία συνεννόηση μεταξύ των όμορων του αγωγού δήμων, να παρακολουθούμε τη ροή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Επιπλέον, να δούμε σε ποιες ώρες μπορεί να γίνεται μια κατανομή του νερού και σωστή διανομή, έτσι ώστε να μην στερεί τη Λευκάδα η ροή προς τους υπόλοιπους δήμους! Η Λευκάδα είναι η τελευταία στη σειρά και… “πληρώνει τη νύφη”, που λέμε! Θεωρώ ότι πρέπει οι σύνδεσμοι ύδρευσης, όπως αποφασίσαμε στη συνάντησή μας, να ενεργοποιηθούν και να κάνουμε και κάποιες ενδιάμεσες διορθώσεις στο δίκτυο. Κάποιες επενδύσεις μικρές, αλλά συντήρηση έως ότου λειτουργήσει στα τρία με τέσσερα χρόνια που προβλέπεται ο νέος αγωγός.

ΕΡ.: Άλλες πηγές υπάρχουν που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;

Ξ.Β.: Υπάρχουν πηγές που επισκέφθηκα τελευταία και εκεί χύνεται το νερό. Είναι απόσταση 7 – 8 χιλιόμετρα απέναντι από την πόλη της Λευκάδας, οπότε ίσως και αυτό πρέπει να το δούμε, δεδομένου ότι και οι πόροι από εκεί είναι σχετικά ομαλοί. Να μπορέσουμε και αυτό να το έχουμε βοηθητικό. Άλλωστε, εμείς αυτή τη στιγμή, από τον δικό μας αγωγό της Λευκάδας, δίνουμε νερό και στον Άγιο Νικόλαο, στην Κερατέα και στην Πλαγιά, χωριά που είναι απέναντι στην Ακαρνανία. Τα τρία χωριά ποτίζονται από το δικό μας αγωγό. Και ο σύνδεσμος, ξέρετε, είναι περιορισμένος. Έπρεπε κανονικά να μην έδινε στα χωριά αυτά. Όμως, μπορούμε αλήθεια να αφήσουμε τον κόσμο αυτόν χωρίς νερό;

ΕΡ.: Ο κόσμος πάντως στη Λευκάδα γκρινιάζει!

Ξ.Β.: Θέλω πραγματικά με τη φωνή μου να εκφράσω τη δραματικότητα του γεγονότος, διότι δεν είναι εύκολο να σηκώνεσαι το πρωί και να μην μπορείς να νιφτείς, όπως λέμε στο χωριό μου. Να βρέξεις τα μάτια σου να ανοίξουν και παράλληλα να κάνεις ένα ντους, ένα μπάνιο μικρό για να μπορέσεις και εσύ να αντέξεις από τη ζέστη αλλά και τη μυρουδιά. Και πέραν τούτου, είναι και τα παιδιά. Πως θα ζήσουν χωρίς νερό; Είναι και για τον τουρισμό τεράστιο πρόβλημα. Διότι, προσέξτε, τα ξενοδοχεία, οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι βίλες, τα σπίτια, τα νοικοκυριά, είναι για όλους μια περίπτωση πάρα πολύ δύσκολη. Θέλω και πάλι να ζητήσω συγνώμη εγώ από τους δημότες και τους επισκέπτες της Λευκάδας, γιατί αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Θέλω να πιστεύω με τις νέες προσπάθειες που κάναμε ότι θα ομαλοποιηθεί σχετικά τη ροή του νερού μέχρι και το τελευταίο σπίτι.

ΕΡ.: Εισακούγεστε για την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης;

Ξ.Β.: Χρειάζεται υπομονή, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι θέμα επενδύσεων, είναι θέμα συντήρησης. Και σε αυτό πρέπει να πω ότι δυστυχώς δεν υπήρξε το πρόγραμμα ετήσιας συντήρησης στα περασμένα χρόνια. Χρειαζόταν σχετικές επενδύσεις και ιδιαίτερα χρειάζεται χρηματοδότηση για τη συντήρηση του δικτύου.

Λευκάδα: Aίσιο τέλος στην περιπέτεια τεσσάρων Γάλλων σε ιστιοφόρο
Νυδρί: Υλικές ζημιές από σύγκρουση ιστιοφόρων, χωρίς τραυματισμούς
Oδηγoύσε μεθυσμένος στη Λευκάδα
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια πέντε τουριστών μετά από ανατροπή λέμβου στη Λευκάδα
Eξιχνιάστηκε κλοπή από τουριστικό κατάλυμα στη Λευκάδα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Διάσωση νεαρής γυναίκας σε πεδίο αναρρίχησης στους Δουκάδες
  • Παγκόσμιο: Εύκολη πρωτιά στα προκριματικά για τον Ντούσκο
  • Στην τελική ευθεία ο 14ος Κόρισσος Αγώνα Δρόμου
  • ΠΑΣΟΚ: Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στον Κέρκυρα
  • Ριπές ανέμου άνω των 85 km/h τοπικά στην Κέρκυρα – Έως 9 μποφόρ στο Αεροδρόμιο

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Έπιασαν 39χρονο για διακίνηση στη Λευκάδα

11/08/2026

Νυδρί: Κινδύνεψε σκάφος με πέντε επιβάτες λόγω κακοκαιρίας

07/08/2026
istioforo6

Περιπέτεια για πέντε Βέλγους σε ιστιοφόρο στη Λευκάδα

01/08/2026

Σύλληψη δυο ανηλίκων για κλοπή μοτοσυκλέτας στη Λευκάδα

25/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise