Από τις αρχές του έτους η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού) πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για τον Ανδρέα Κάλβο, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έκδοση των «Ωδών» του (ομιλίες και μουσειο-παιδαγωγικές εκδηλώσεις).
Στο πλαίσιο των ομιλιών αυτών πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και ώρα 20.00 ομιλία του κ. Πάνου Βλαγκόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τίτλο: «Η αδιανόητη γλωσσική πράξη: Διαφωνία και ευθύνη στην ποιητική του Ανδρέα Κάλβου».
Η αίσθηση του διαρκώς καινούργιου, του απρόβλεπτου σε κάθε στροφή ρητορικού και φωνημικού χάρτη του ποιήματος, η «συνθετικότητα», πολύ απλά το μήκος των ποιημάτων ― όλα αυτά νομιμοποιούν την παλαμική παρομοίωση των καλβικών ποιημάτων με «μεγάλες [συμφωνικές] συνθέσεις», και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά της μεγάλης πνοής ανάπτυξης και της αποφυγής των επαναλήψεων.
Αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα τον ομιλητή στα ελληνικά ποιήματα του Κάλβου είναι η προσπάθειά του να δαμάσει το γλωσσικό υλικό των ποιημάτων, ορμώμενος από μια ανοικονόμητη ελευθερία, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι μια διαφωνία, δηλ. αυτή της διεκδίκησης ενός νέου μοιράσματος του πολιτικού χώρου, τον οποίον οι Έλληνες, από παθητικά υπο-κείμενα δίχως φωνή, θα καταλάβουν τελικά ως υποκείμενα που έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξής τους, με την απόφαση να πληρώσουν τις όποιες συνέπειες.
Ταυτόχρονα όμως διακρίνουμε και χώρο γλωσσικής ελευθερίας, στην οποία οι συχνοί σολοικισμοί δεν είναι παρά η άλλη όψη – όχι κηλίδες πάνω στο ποιητικό μήνυμα του Κάλβου αλλά μοιραίο κομμάτι του ίδιου του μηνύματος. Πρόκειται για ένα ακούσιο αποτύπωμα της πολιτικής του διαφωνίας ως κύριο συστατικό της ποιητικής του ιδιοπροσωπίας.