Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, «Αφιέρωμα στον συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη», την Πέμπτη 13, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- [ΠΡΟΟΙΜΙΑΚΑ] Πέμπτη 13 Ιουνίου, ώρα 18.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας: Προβολή της ταινίας «Σκλάβοι στα δεσμά τους» (2008) του σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, παρουσία του ιδίου. Άνοιγμα της προβολής από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Δρ Ιάκωβο Παναγόπουλο.
***
- Παρασκευή 14 Ιουνίου, ώρα 19.30,Αίθουσα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού:
«… την ώρα που βάφουν τα νερά»: Φαντασιακά και φυσικά Ηχοτοπία, των Απόστολου Λουφόπουλου και Θανάση Επιτήδειου, του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
«… των μικρών το όνειρο είναι να γένουνε όλοι μικροί …»: Βίντεο – αφήγηση – αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, σκηνοθεσία Ιάκωβου Παναγόπουλου, με τη θεατρική ομάδα του Τμήματος και την ηθοποιό Βασιλική Μάκου, παραγωγή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
Κέρκυρα – Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1990), σκηνοθεσία του Γιώργου Καλογιάννη, από τη σειρά Τα λόγια της πόλης, ευγενική παραχώρηση των Αρχείων της ΕΡΤ.
Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1999-2000), σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά, με τη συμμετοχή του Συγγραφέα και Πανεπιστημιακού Γιάννη Δάλλα, από τη σειρά Εποχές και Συγγραφείς, ευγενική παραχώρηση των Αρχείων της ΕΡΤ.
Τιμώμενο πρόσωπο ο σκηνοθέτης της ταινίας Σκλάβοι στα δεσμά τους Τώνης Λυκουρέσης.
***
- Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 19.30, Αίθουσα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού:
Εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Μάρκου Ζαβιτζιάνου (δωρεά Δημητρίου Μ. Θεοτόκη).
Εγκαίνια της έκθεσης σχεδίων του Νίκου Κόκκαλη, με θέμα Νέα σχέδια για τις “Κορφιάτικες Ιστορίες”.
Εγκαίνια της έκθεσης ψηφιακής ζωγραφικής της Ludi Spaapen με θέμα Κορφιάτικες Ιστορίες.
Παρουσίαση Παιδαγωγικών και Ενημερωτικών Προγραμμάτων:
α) Ευθυμία Ανδριώτη, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός, Ανακαλύπτοντας τα παιδικά χρόνια του Κ. Θεοτόκη. Οι πρώτες πτήσεις του μεγάλου Κερκυραίου Συγγραφέα μέσα από τα μάτια των παιδιών του νηπιαγωγείου.
β) Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου, Μουσικολόγος – Μουσικοπαιδαγωγός, Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο του Ντίνου Θεοτόκη.
γ) Παναγιώτης Σαραντίδης, Ιστορικός – Μουσειολόγος, Εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Ερευνώ & Ανακαλύπτω… τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη”.
δ) Σοφία Τσατσάνη, Δήμητρα Καραβίδα, υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας, “Κορφιάτικες ιστορίες” για τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ε) Αγάπη Σκλαβουνάκη, Μουσειολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου, Graphic Novel: όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την επτανησιακή γραμματεία. Η περίπτωση της Κέρκυρας.
* Τιμητική αναφορά σε Κερκυραίους Συλλέκτες τεκμηρίων και σε εκδόσεων για τον Κ. Θεοτόκη.
* Προβολή ψηφιακής σύνθεσης Κέρκυρα 1872-1923 και Εικόνες μιας ζωής, σκηνοθεσία Παναγιώτη Τσιγκούλη.