Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αλεξάκης: Ποιος ο Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;
    29/06/2026
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας: «Δείγμα πολιτισμού ο σεβασμός στους εργαζόμενους της Καθαριότητας»
    29/06/2026
    Επαναλειτουργεί το κινητό αναβατόριο πισίνας ΑμεΑ στο ΕΑΚΚ
    29/06/2026
    Έκτακτο περιφερειακό για το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
    29/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ιούλιος με ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ιόνιο
    29/06/2026
    Επίτιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (video, pics)
    29/06/2026
    Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γαρίτσα, λόγω πανηγυριού
    29/06/2026
    Κέρκυρα: Tρεις συλλήψεις στο αεροδρόμιο για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
    29/06/2026
    Ιόνια: 227 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα
    29/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    29/06/2026
    Σχετικά με τα επιδόματα Ιουνίου
    29/06/2026
    Πάσχα στην Κέρκυρα με απευθείας πτήσεις της Jet2 από το Λονδίνο
    26/06/2026
    Κέρκυρα: Ρεκόρ με 100 (!) αεροπορικές αφίξεις σε μια ημέρα
    25/06/2026
    Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση ξενοδόχων και ξενοδοχ/λων
    23/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    ΔΗΠΕΘΕ: Συνέντευξη τύπου για τις ”Βενετσιάνικες μπαρούφες”
    29/06/2026
    Σπουδαία συναυλία με τις δημιουργίες του Λαυρέντη στο Π. Φρούριο (pics)
    29/06/2026
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Έλενα Διαβάτη
    28/06/2026
    Ιόνιος: Ο Κώστας Παπαϊωάννου αναλαμβάνει τα «ηνία» της Ακαδημίας
    28/06/2026
    Αχιλλέας Νυμφών: «Ευχαριστούμε για όλα, coach Σάββα!»
    28/06/2026
    Λάμψη μεταλλίων για τον Γυμναστικό Όμιλο Κέρκυρας
    28/06/2026
    Στον τελικό του Παγκοσμίου της Λουκέρνης η Έλενα Διαβάτη
    26/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
    ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο
    23/06/2026
Ανάγνωση Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τις νέες ταυτότητες και τον «ύποπτο διαγωνισμό που καταλήγει σε απευθείας ανάθεση»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τις νέες ταυτότητες και τον «ύποπτο διαγωνισμό που καταλήγει σε απευθείας ανάθεση»

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σε σχέση "με τον ύποπτο διαγωνισμό-μαμούθ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, ο οποίος ματαιώθηκε δις και πλέον φαίνεται να καταλήγει μετά βαΐων και κλάδων σε απευθείας ανάθεση".

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 22/08/2023
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σε σχέση “με τον ύποπτο διαγωνισμό-μαμούθ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, ο οποίος ματαιώθηκε δις και πλέον φαίνεται να καταλήγει μετά βαΐων και κλάδων σε απευθείας ανάθεση”.

Οι βουλευτές τονίζουν πως μπορεί ο Πρωθυπουργός να τάζει “νέες ταυτότητες” πριν τη ΔΕΘ, όμως στην πράξη δεν πρόκειται για νέου τύπου αλλά για μεταβατικές ταυτότητες, οι οποίες θα εκδίδονται με μάλλον αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες.

Άμεσα θα πρέπει να κατατεθεί αντίγραφο της σύμβασης για την έκδοση των μεταβατικών ταυτοτήτων, αλλά και να ερευνηθεί το όλο θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΚΑΙ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Κυβέρνηση με ληγμένη ταυτότητα τις απευθείας αναθέσεις κι ας τάζει «νέες ταυτότητες» πριν τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός»

Ο ύποπτος διαγωνισμός, άνω του μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, τον οποίο φωτογραφικά επαναπροκήρυξε η ΝΔ το 2019 και ματαίωσε εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης των υποκλοπών το 2022, καταλήγει σε απευθείας ανάθεση;»
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επανειλημμένα φέρει το ζήτημα του ύποπτου διαγωνισμού των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας στη Βουλή (βλ. ιδίως ερωτήσεις μας κοινοβουλευτικού ελέγχου από 25.11.2021, 29.3.2021, 20.05.2020, 27.01.2020, κ.ο.κ) με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει έκθετη.
Άλλωστε πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ενώ η ΝΔ τον βρήκε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ,
• τον ματαίωσε άνευ αιτίας, μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019,
• τον επαναπροκήρυξε, με φωτογραφικούς όρους, εκτινάσσοντας το κόστος,
• για να τον ματαιώσει, εκ νέου, το 2022, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης των υποκλοπών, με το πρόσχημα ότι οι νέες ταυτότητες δήθεν θα εκδίδονται πια ηλεκτρονικά στα κινητά στο «Gov.gr Wallet» (ως άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού!), παρότι με αυτό τον τρόπο δεν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και οι ταυτότητες αυτού του τύπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα.
Μια τετραετία μετά, δηλαδή, όχι ανάδοχος δεν υπάρχει αλλά ο ίδιος ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και μάλιστα όταν έρχονταν στο φως οι ύποπτες διαδρομές του predator στα κυβερνητικά κλιμάκια και ο μύλος των εμπλεκομένων εταιρειών και προσώπων.
Απ’ την άλλη, σύμφωνα με τον Ευρ.Kανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, οι νέες ασφαλείς ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021.
Η χώρα είναι ήδη έκθετη σε κυρώσεις.
Παρά τις δικαιολογίες και τα ψεύδη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δήθεν υπάρχει χρόνος για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στα νόμιμα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον Κυριακάτικο Τύπο, με την από 14.07.2023 επιστολή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, εγκαλεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ήδη παραβαίνει τον ως άνω Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Οι δε ΗΠΑ πρόσφατα προειδοποιούσαν για αποβολή της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαλλαγής από ταξιδιωτική θεώρηση (visa waiver) με ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού απέτυχε να εκδώσει τις νέες ασφαλείς ταυτότητες, παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Όμως, βαφτίζοντας το άσπρο μαύρο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να απολογηθεί για την ολιγωρία της και να σπεύσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, εξαγγέλλει και πανηγυρίζει ήδη την έκδοση «νέων ταυτοτήτων» (στην πραγματικότητα μεταβατικών ταυτοτήτων) ενόψει ΔΕΘ!
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο:
«Μέχρι την έναρξη της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στις 9 του Σεπτέμβρη, αναμένεται η έκδοση της πρώτης νέας αστυνομικής ταυτότητας σε σχήμα πιστωτικής κάρτας […] ενεργοποιώντας έτσι την επέκταση της σύμβασης έκδοσης διαβατηρίων, που είχε υπογράψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ιαπωνική εταιρεία Toppan. […] Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα σύμβαση της Toppan πηγαινοερχόταν για περισσότερους από έξι μήνες στα διάφορα υπουργεία. […] H σύμβαση δεν έγινε γνωστή, παρ’ όλο που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη πέρυσι τον χειμώνα και αμέσως μετά την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού έκδοσης ταυτοτήτων ύψους 515 εκατ. ευρώ (στη 15ετία). […] Το νέο έργο που ανέλαβε η Toppan Printing στο υπ. Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται στο ύψος των 100 εκατ. ευρώ. Έχει διάρκεια μέχρι το 2026 και θεωρείται το ενδιάμεσο έργο (φάση β’), σε αυτό που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα (φάση α’) και σε αυτό που θα έρθει ως αποτέλεσμα της επαναπροκύρηξης του έργου-μαμούθ των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ και με διάρκεια τουλάχιστον μιας δεκαετίας (φάση γ’).»
ΩΣΤΟΣΟ,
η περί ης ο λόγος σύμβαση δεν αφορά παρά την έκδοση των παλαιού τύπου διαβατηρίων, τα οποία πράγματι εκδίδονται στη βάση μιας σύμβασης που φυτοζωεί, με συνεχείς παρατάσεις, αφού η αρχική σύμβαση έχει προ πολλού εκπνεύσει.
Αυτή η σύμβαση «παρατάθηκε» αντί 100 εκατομμυρίων Ευρώ (κατά άλλες πηγές αντί 60 εκατομμυρίων Ευρώ), αλλάζοντας και αντικείμενο (έκδοση ταυτοτήτων αντί για έκδοση διαβατηρίων), όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέβη σε απευθείας ανάθεση ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ για την έκδοση των νέων (μεταβατικών) ταυτοτήτων, «παρατείνοντας» τύποις μια υπάρχουσα σύμβαση έκδοσης διαβατηρίων, μεταβάλλοντας όμως στην ουσία το αντικείμενο αυτής και δη χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία;
2) Με ποια διαδικασία θα ανατεθεί η σύμβαση ΟΠΣΕΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας); Θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία τη νομιμότητα προκηρύσσοντας εκ νέου τη διαγωνιστική διαδικασία και πότε;
3) Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας νέου τύπου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 (τα οποία θα έπρεπε να εκδίδονται και η Κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε ότι θα εκδίδονταν ήδη από το 2021);
4) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναζήτηση ευθυνών για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη διαχείριση και την έκθεση της Χώρας σε διεθνείς κυρώσεις;
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλούμε όπως κατατεθεί αντίγραφο της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση των μεταβατικών ταυτοτήτων κατά τα ανωτέρω (κατά το μη απόρρητο σκέλος των προδιαγραφών).

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα
Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέκος
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Θρασκιά Ράνια
Καλαματιανός Διονύσης
Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Σαρακιώτης Γιάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φερχάτ Οζγκιούρ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Αυλωνίτης: Οι νέοι μας βρίσκονται σήμερα κοινωνικά και υλικά απομονωμένοι
Aυλωνίτης: Συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων στο τουρισμό -επισιτισμό
Αυλωνίτης: Κλείνουν 75 σχολεία λόγω έλλειψης παιδιών!
Αυλωνίτης: Επικίνδυνο ένα κτηματολόγιο «ολοκληρωμένο» μόνο στα χαρτιά
Αυλωνίτης: «Πανάκριβη συνήθεια» η μεταφορά απορριμμάτων
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ιούλιος με ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ιόνιο
  • Επίτιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (video, pics)
  • Σήμερα το «Φεγγάρι της Φράουλας» – Η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού
  • Καιρός: «Κλείδωσαν» τα 39αρια, αλλά και αστάθεια
  • Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Αυλωνίτης: Η απαξίωση της Δικαιοσύνης έχει υπογραφή

21/06/2026

Αυλωνίτης: Κάθε χρόνο και λιγότεροι

19/06/2026

Αυλωνίτης: Η Γαρίτσα δεν θα μετατραπεί σε κανενός είδους αγκυροβόλιο

17/06/2026

Ο Αυλωνίτης για το έγκλημα της Πύλου

16/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise