Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συλλυπητήρια της AΝΑΣΑ για την απώλεια του Ηλία Μακρή
    23/10/2026 23:33
    Αυλωνίτης: Μπουκώσαμε από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το ΕΑΚ Κέρκυρας
    23/10/2026 20:58
    KΕΔΕ: διεκδικεί 10 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις
    23/10/2026 20:50
    ΚOΒ Εκπαιδευτικών: θυμήθηκαν τα σωματεία όταν μύρισαν εκλογές
    23/10/2026 20:20
    Δρυ: «Περί ανέμων και υδάτων» το Περιφερειακό στη Λευκάδα
    23/10/2026 20:16
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Kέρκυρα: το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου
    23/10/2026 20:25
    Εσωτερικός έλεγχος στα πανεπιστήμια: ημερίδα ΕΑΔ και Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα
    23/10/2026 20:05
    Διακοπή ρεύματος την Κυριακή – Δείτε που
    23/10/2026 19:55
    Ραντεβού στο Σκριπερό για την 3η πεζοπορία της ΕΛΜΕ
    23/10/2026 12:11
    Ηνωμένo Βασίλειο: Δύο θύελλες μέσα σε περίπου 48 ώρες
    23/10/2026 12:04
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    http://www.corfupress.com/news/images/stories/epimelitirio_corfu.JPG
    Επιμελητήριο: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Παξών
    23/10/2026 21:01
    Εργατικό Κέντρο: περιοδείες σε αεροδρόμιο, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ για τη δράση στα λιμάνια
    23/10/2026 19:38
    Η ΕΛΜΕ ζητά να μείνει η ΔΔΕ έξω από τις παρατάξεις
    23/10/2026 12:50
    Δύο Κερκυραίoι στη λίστα «40 Under 40» του Fortune Greece
    23/10/2026 12:36
    ΣΕΠΕ: Διευθυντές καλούνται να εγγυηθούν πληρωμές χωρίς χρήματα
    23/10/2026 12:30
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας: Βιβλιοπαρουσίαση στην Αναγνωστική
    23/10/2026 12:01
    «Όταν το Σύμπαν διαφωνεί με τον εαυτό του»
    22/10/2026 23:59
    Oι Κoυραμάδες τιμούν την 28η Οκτωβρίου με ομιλία του Γ. Ζούμπου
    22/10/2026 19:40
    Νέο έργο του Γιώργου Μηνά σε συναυλία στην Αθήνα
    22/10/2026 19:04
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Mέσα με Παναιγιάλειο η ΑΕΛ, έξω με Παναγρινιακό ο ΟΦΑΜ!
    23/10/2026 23:49
    Γκίκας: «Έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα προοπτική για τον κερκυραϊκό αθλητισμό»
    23/10/2026 19:50
    Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
    23/10/2026 00:42
    Τη Δευτέρα κληρώνει για τη β’ φάση του Κυπέλλου!
    22/10/2026 20:44
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιστορική αποκατάσταση του εμβληματικού Κερκυραίου κομμουνιστή Ν. Βαρότση ως μεταφραστή 176 επιστολών του Καποδίστρια
    22/10/2026 19:00
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
Ανάγνωση Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας να ζητήσει συγνώμη από όλα τα παιδιά με αναπηρία
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας να ζητήσει συγνώμη από όλα τα παιδιά με αναπηρία

Απαντήσεις του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας και της ΕΣΑΜΕΑ σε δηλώσεις του δικηγόρου κ. Αλέξη Κούγια.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 03/05/2023 08:27
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Απαντήσεις του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας και της ΕΣΑΜΕΑ σε δηλώσεις του δικηγόρου κ. Αλέξη Κούγια.

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ

Το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και οργή τους για τις απαράδεκτες, ρατσιστικές, αντικοινωνικές δηλώσεις του δικηγόρου, κ. Αλέξη Κούγια ενώπιον δικαστηρίου, «Τι να το κάνεις ένα παιδί το οποίο είναι τετραπληγικό , δεν έχει χεράκια και πόδια να ζήσει και το οποίο σε όλη του τη ζωή θα χρειάζεται κάποιον;».
Τέτοια λόγια στιγματίζουν επιπόλαια, αβασάνιστα και ανεύθυνα την αναπηρία των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, προσβάλλουν βάναυσα και τραυματίζουν βαθιά την ψυχή και την καρδιά μας, όντας γονείς παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
Μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν δημόσια από έναν εκπρόσωπο της δικαιοσύνης, που κανονικά πρέπει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες ελευθερίες και αξίες, ως επιχειρήματα που προσβάλλουν την πανανθρώπινη αξία της ζωής.
Η ζωή των παιδιών με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση και βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έχει την ίδια αξία, το ίδιο νόημα και τον ίδιο σκοπό με τα παιδιά που δεν αδίκησε η φύση και απαντάμε στον δικηγόρο κ. Κούγια ότι αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που τα στηρίζουν, έχουν δηλαδή τον άνθρωπο που αναφέρει και παρέχουν πλουσιοπάροχα, λειτουργώντας δομές και υπηρεσίες εις βάρος της ποιότητας ζωής των, της δουλειάς των , της αναψυχής των του ελεύθερου χρόνου των.
Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας παρέχει Δομές και Υπηρεσίες στην Κέρκυρα το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσια Φροντίδας «ΜΕΛΙΣΣΑ», το Κέντρο Ιατρικής, Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης, το Κέντρο Πληροφόρησης Ατόμων με Αναπηρία και προσπαθεί να λειτουργήσει την πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για να απαντήσει στο ακανθώδες ερώτημα των γονιών με αναπηρία «τι μέλλει μετά τον θάνατό μας», αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει ελεύθερο διαμέρισμα για ενοικίαση.
Ποτέ δεν σκεφθήκαμε την εύκολη λύση των λόγων του κ. Κούγια, «τι να το κάνεις αυτό το παιδί που δεν έχει πόδια και χέρια και χρειάζεται ένα άνθρωπο για να ζήσει», υπονοώντας, τουλάχιστον αυτό κατανοούμε, «ρίχτε τα στον Καιάδα ή νομιμοποιείστε την ευθανασία γι’ αυτά τα παιδιά».
Εμείς, οι γονείς των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, απαντάμε στον κ. Κούγια, ότι αυτά τα παιδιά, μας έχουν διδάξει τι θα πει ανθρώπινη αξία, τι θα πει να σέβεσαι την ιδιαιτερότητα και την αδυναμία του άλλου, πως να γίνεις δυνατός, μαχητής της ζωής για να ξεπεράσεις κάθε ανυπέρβλητο εμπόδιο, κάθε ρατσιστική διάκριση που θίγει το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν τα παιδιά με αναπηρία , τα παιδιά της όλης κοινωνίας με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ.
Τα παιδιά με αναπηρία κ. Κούγια, στηρίζονται και από πολύ σημαντικούς κοινωνικοσυνδιακαλιστικούς θεσμούς, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), οι οποίες εξέδωσαν, δελτία τύπου αντίστοιχης διαμαρτυρίας, τα οποία και δημοσιεύουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλείψεις προσωπικού και κτιρίων στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία
H Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη
Πραγματοποιήθηκε το 11ο Εκλογοαπολογιστικό Τακτικό Συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
Διασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας των ΚΔΗΦ και ΣΥΔ ζητά η ΕΣΑμεΑ από την Δ. Μιχαηλίδου

Εμείς, οι γονείς των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, περιμένουμε άμεσα, για να απαλύνουν τον πόνο μας και να δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες μας για τα παιδιά με αναπηρία να πάρουν θέση στα προαναφερόμενα απαράδεκτα, ρατσιστικά και αντικοινωνικά λόγια του δικηγόρου κ. Κούγια, μιας και δεν περιμένουμε ο ίδιος να ανακαλέσει και να ζητήσει μια δημόσια συγγνώμη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, η Αντιπερειφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, στους οποίους αποστέλλουμε το παρόν δελτίο τύπου.

 

H EΣΑΜΕΑ
Η ΕΣΑμεΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους την αγανάκτησή της σχετικά με δήλωση σε τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης του δικηγόρου Αλ. Κούγια, στο πλαίσιο πολύκροτης δίκης και τον καλεί να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον θυμό και τον πόνο που προκάλεσε σε χιλιάδες οικογένειες παιδιών με αναπηρία σε όλη τη χώρα.
Στη δήλωσή του ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε ότι η προσπάθεια ανάνηψης από πλευράς αναισθησιολόγου πέραν συγκεκριμένης ώρας είναι ενάντια στην «ιατρική ηθική» καθώς «δεν έχει σημασία μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην. Τι να το κάνεις ένα παιδί το οποίο είναι τετραπληγικό, δεν έχει χεράκια και πόδια να ζήσει και το οποίο σε όλη του τη ζωή θα χρειάζεται κάποιον. Όταν είναι από φτωχή οικογένεια και φύγουν οι γονείς του από το ζωή θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα ίδρυμα».
Στην ιατρική υπάρχει ο όρκος στον Ιπποκράτη και στην κοινωνία η απλή, κοινή λογική, καθώς και η νομοθεσία ενάντια στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Η Βουλή των Ελλήνων επίσης έχει κυρώσει τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλα αυτά είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει κάθε δικηγόρος. Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα να υπενθυμίζει το 2023 ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή όλα τα άτομα με αναπηρία. Είναι απαράδεκτο στο δημόσιο λόγο να εμφανίζονται δηλώσεις που προωθούν την ευγονική.
Για όλους τους αγωνιστές γονείς που αγανάκτησαν, για όλα τα παιδιά που πληγώθηκαν, για τους πολίτες με αναπηρία που ένοιωσαν προσβεβλημένοι, για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που θύμωσε, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ότι τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις δεν γίνονται δεκτές και δεν θα μένουν ποτέ αναπάντητες.
Ο κ. Αλέξης Κούγιας να ζητήσει άμεσα συγνώμη. Αν δεν προβεί σε νέα δήλωση, ζητείται ο ΔΣΑ να πράξει τα δέοντα, αν και έχει καθυστερήσει – στον οποίο κοινοποιείται το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στα πλοία και στα λιμάνια
ΕΣΑμεΑ: Για τις μητέρες με αναπηρία, για τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή προς το αρμόδιο Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στον μισαναπηρισμό σε «τραγούδι»
ΕΣΑΜΕΑ: Σχετικά με το νέο «τραγούδι» του τράπερ Light
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 24 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Ομίχλη νωρίς το πρωί και νεφώσεις στην Κέρκυρα το Σάββατο
  • Mέσα με Παναιγιάλειο η ΑΕΛ, έξω με Παναγρινιακό ο ΟΦΑΜ!
  • Συλλυπητήρια της AΝΑΣΑ για την απώλεια του Ηλία Μακρή

Τελευταία σχόλια

  1. Πανος.. στο Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
  2. Μιχαήλ Κουμπιαδης στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  3. Κλεοπάτρα Χατζηγιαννογλου στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  4. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  5. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΣΑΜΕΑ: Παρέμβαση Βαρδακαστάνη στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ

01/05/2025 07:36

ΕΣΑΜΕΑ: Τα άτομα με αναπηρία αντιμέτωπα με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση στην Υγεία

09/04/2025 05:43

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγον αίτημα για καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων πριν την 20η Απριλίου

04/04/2025 17:57

Βαρδακαστάνης: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντοθεραπεία ΑμεΑ

21/03/2025 08:14
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise