Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
    21/07/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παντοκράτορα συνεχίζεται στην υγεία των κερδών
    21/07/2026
    ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας
    21/07/2026
    Κεντρικός Δήμος: Κλιματιζόμενες αίθουσες για τους ευάλωτους πολίτες
    21/07/2026
    Mπιάγκης: Οι απαραίτητες οδικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά από συνεννόηση και σχέδιο
    21/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
    21/07/2026
    Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
    21/07/2026
    Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
    21/07/2026
    Κέρκυρα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη
    21/07/2026
    Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κέρκυρα
    21/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    O ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τη δημόσια στήριξη στο κλείσιμο του 13ου Δημοτικού
    21/07/2026
    Δικαστικό μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντός πολυκατοικιών
    20/07/2026
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»
    21/07/2026
    Έλενα Σαλιγκάρα: «Εγώ, ο άλλος»
    21/07/2026
    Στους Οθωνούς: γιγάντια land art εγκατάσταση απέναντι από το Block 2
    21/07/2026
    Το Haunting Adeline της H.D. Carlton έρχεται στη μεγάλη οθόνη!
    21/07/2026
    Με επιτυχία, το “7ο Μαζί Χορεύοντας” στις Μπενίτσες
    20/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΝΑΟΚ: Δυναμικό «παρών» στο πανελλήνιο αγωνιστικών κατηγοριών
    21/07/2026
    Συγχαρητήρια Αρμενιάκου για τις διακρίσεις των Κερκυραίων αθλητών στίβου
    21/07/2026
    Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν
    20/07/2026
    Xάλκινος ο Μουμούρης, πέμπτη η Βλασερού στο Ευρωπαϊκό
    20/07/2026
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις δημόσιες Νομικές ήταν πολλές, τώρα οι ιδιωτικές δεν μας φτάνουν!
    20/07/2026
    Μνήμη και θρήνος για την Κύπρο
    20/07/2026
    Αδιαφορία και ανευθυνότητα
    20/07/2026
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
Ανάγνωση Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή προς το αρμόδιο Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στον μισαναπηρισμό σε «τραγούδι»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή προς το αρμόδιο Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στον μισαναπηρισμό σε «τραγούδι»

Η εξοικείωση με μισαναπηρικές αντιλήψεις λειτουργεί ως προθάλαμος για την κανονικοποίηση εκδηλώσεων διακριτικής μεταχείρισης και μίσους σε βάρος των ατόμων με αναπηρία. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι όξυνση των περιστατικών bullying και συνακόλουθα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 06/05/2025
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση

Η εξοικείωση με μισαναπηρικές αντιλήψεις λειτουργεί ως προθάλαμος για την κανονικοποίηση εκδηλώσεων διακριτικής μεταχείρισης και μίσους σε βάρος των ατόμων με αναπηρία. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι όξυνση των περιστατικών bullying και συνακόλουθα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Όπως είχε προαναγγείλει η ΕΣΑμεΑ στην ανακοίνωσή της με τίτλο Σχετικά με το νέο «τραγούδι» του τράπερ Light, σήμερα έστειλε επείγουσα επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με την οποία ζητά, την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει ως μέλος, προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της ισχύουσας νομοθεσίας, η λήψη μέτρων κατά του τράπερ Light για το περιεχόμενο του επινοήματος «POLO», το οποίο περιλαμβάνει μισαναπηρικούς και σεξιστικούς στίχους.
Το συγκεκριμένο επινόημα αναπαράγει και ενισχύει την κουλτούρα μίσους κατά των ατόμων με αναπηρία, αντικειμενοποιεί και προσβάλει τις γυναίκες, παρουσιάζοντας την κακοποίηση και την υποταγή ως φυσιολογικά, ενώ παράλληλα υποβιβάζει ευθέως τον θεσμό της ειδικής εκπαίδευσης μέσω ειρωνικών, χλευαστικών και βαθιά υποτιμητικών αναφορών στους μαθητές των ειδικών σχολείων.
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σε δηλώσεις του σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται «τραγούδι» αυτό το κατασκεύασμα, όταν ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται για τραγούδια όπως το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε για τον αυτοαποκαλούμενο καλλιτέχνη ότι «Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλάβαινε. Προφανώς καταλάβαινε. Και προφανώς το έκανε σκοπίμως, προκειμένου να προκαλέσει με αυτόν τον οχετό». Σε απάντηση της δημόσιας συγγνώμης του Light, καθώς και της προαναγγελίας για αλλαγή των επίμαχων στίχων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η θέση της Συνομοσπονδίας παραμένει αμετακίνητη: «Η συγγνώμη δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Το ζήτημα είναι εάν είναι αποδεκτή από το ίδιο το κράτος δικαίου. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, καθώς και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση. Επιπλέον ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας να αποστείλει άμεσα σχετική εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία. Αυτός ο οχετός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να απαγορευτεί.». Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι «[…] δεν είναι λογοκρισία. Είναι παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ευθεία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Τέλος, κάλεσε τον αυτοαποκαλούμενο καλλιτέχνη να αποσύρει όχι μόνο τον επίμαχο στίχο, αλλά το συνολικό προϊόν.
Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του ΕΣΡΜ, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4356/2015, στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνεται τόσο ο σχεδιασμός πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας όσο και η επίβλεψη της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και της συμμόρφωσής της με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τέλος στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ σημειώνει: «Το εν λόγω στιχουργικό παραλήρημα συνιστά σαφή υποκίνηση διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρία, καθώς η χρησιμοποιούμενη ρητορική ενδέχεται να επηρεάσει τους ακροατές στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι είναι κυρίως έφηβοι και νέοι σε ηλικία, και συχνά επιρρεπείς στον μιμητισμό. Η εξοικείωση με μισαναπηρικές αντιλήψεις λειτουργεί ως “προθάλαμος” για την κανονικοποίηση εκδηλώσεων διακριτικής μεταχείρισης και μίσους σε βάρος των ατόμων με αναπηρία. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι όξυνση των περιστατικών bullying και συνακόλουθα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Η τέχνη αντλεί κύρος όταν υπηρετεί και προάγει τις θεμελιώδεις αξίες του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

 

H Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη
Πραγματοποιήθηκε το 11ο Εκλογοαπολογιστικό Τακτικό Συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
Διασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας των ΚΔΗΦ και ΣΥΔ ζητά η ΕΣΑμεΑ από την Δ. Μιχαηλίδου
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Φίλων Ι. Καποδίστρια
  • Τον έπιασαν για καλλιέργεια κάνναβης στη βόρεια Κέρκυρα
  • Kέρκυρα: Σχεδόν 1000 παραβάσεις του ΚΟΚ, σε μια εβδομάδα
  • Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
  • «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στα πλοία και στα λιμάνια

25/07/2025

ΕΣΑμεΑ: Για τις μητέρες με αναπηρία, για τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία

13/05/2025

ΕΣΑΜΕΑ: Σχετικά με το νέο «τραγούδι» του τράπερ Light

05/05/2025

ΕΣΑΜΕΑ: Παρέμβαση Βαρδακαστάνη στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ

01/05/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise