Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Ο λαός μας δυστυχεί
    18/10/2026 19:46
    Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
    17/10/2026 20:40
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Προσάραξη άδειου ιστιοφόρου στο Εμπορικό
    18/10/2026 16:08
    Βλάβη στον καταπέλτη του πλοίου Venezia στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
    18/10/2026 16:05
    Εκδήλωση-Συζήτηση: Δημοκρατία και φασισμός στην Ευρώπη, από τον μεσοπόλεμο μέχρι την σημερινή κρίση
    18/10/2026 16:03
    ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
    17/10/2026 20:36
    Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη
    17/10/2026 20:34
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εργατικά Κέντρα: Kοινή εξόρμηση στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας
    19/10/2026 00:34
    ΣΕΠΕ: Απ’ την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία
    18/10/2026 15:53
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
    Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
    18/10/2026 21:08
    Στην Ολυμπιάδα το ντέρμπι του βορρά, θρίαμβος του Κρόνου επί του Ολύμπου!
    18/10/2026 20:29
    Κορυφή για Κερκυραϊκό στην Α ΕΠΣΚ!
    17/10/2026 19:40
    Aσταμάτητος Ιόνιος, πέρασε… αέρα κι από τη Δράμα!
    17/10/2026 17:29
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
    O κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης αφορά και την Ελλάδα
    18/10/2026 15:58
    18 Οκτωβρίου 2026! 45η επέτειος την πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
    18/10/2026 15:56
    O πολιτισμός της αρένας
    17/10/2026 20:49
    H Γερμανική Γλώσσα αξίζει τη θέση που της αναλογεί στη δημόσια εκπαίδευση
    17/10/2026 16:56
Ανάγνωση Καραμανλής: Ούτε θα έχει τη διαχείριση ιδιώτης, ούτε θα ακριβύνει το νερό
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: Ούτε θα έχει τη διαχείριση ιδιώτης, ούτε θα ακριβύνει το νερό

Τι απάντησε ο Υπουργός Υποδομών στον βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρ. Αρσένη - Κρ. Αρσένης: Παράνομα τα ΣΔΙΤ στα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης, με απόφαση του ΣτΕ

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 11/02/2023 19:13
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Τι απάντησε ο Υπουργός Υποδομών στον βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρ. Αρσένη – Κρ. Αρσένης: Παράνομα τα ΣΔΙΤ στα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης, με απόφαση του ΣτΕ

Για ποιο λόγο επιμένει η κυβέρνηση στην είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό; Γιατί προέβη σε διαγωνισμό ανάλογο με διαγωνισμό όπου έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ; Σε αυτές τις ερωτήσεις του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, απάντησε ο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαχείριση του νερού στην Κέρκυρα θα γίνει από δημόσιο φορέα.

Κρίτων Αρσένης: Παράνομο το ΣΔΙΤ της Κέρκυρας
Για παράνομο ΣΔΙΤ κάνει λόγο ο κ. Αρσένης, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί τρεις φορές για παρανομία των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στα εξωτερικά δίκτυα των υδρεύσεων.
“Μετά την αποτυχία τους να πουλήσουν το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προχωράνε σε παράνομο ΣΔΙΤ παραχώρησης και ιδιωτικοποίησης του νερού της Κέρκυρας.
Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί τρείς φορές ότι είναι και η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, των εταιριών ύδρευσης δηλαδή, παράνομη γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά και απαγορεύονται ως παράνομα τα ΣΔΙΤ του εξωτερικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ γιατί ακριβώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό, έρχονται τώρα και προχωράνε το ΣΔΙΤ του νερού της Κέρκυρας.
Έχουν αποφασίσει πάση θυσία να πουλήσουνε το νερό. Πάση θυσία σημαίνει ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά πρέπει να είναι η συνταγματική εκτροπή. Του πόσο βαθιά μπορεί να είναι η παραβίαση των νόμων, των ευρωπαϊκών οδηγιών. Του πόσο βαθιά πρέπει να είναι η παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος.
Νομίζουν ότι με το δόγμα του ΣΟΚ και επειδή έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα δημοκρατικής και κοινωνικής εκτροπής και λεηλασίας θα μας κάνουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.” δηλώνει ο βουλευτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυλωνίτης: Τα χρήματα «έρχονται», το νερό όχι!
Χωρίς νερό τις νύχτες στην Ανάληψη
Καλοκαίρι χωρίς νερό στο Κοκκίνι
Βάρελης: Η Βόρεια Κέρκυρα χρειάζεται λύσεις στη διαχείριση του νερού, όχι συγκέντρωση αρμοδιοτήτων
Ξανά, προβλήματα υδροδότησης λόγω βλάβης

Καραμανλής: Δεν ιδιωτικοποιούμε, ούτε εκχωρούμε δικαιώματα
Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε μία εκκρεμότητα δεκαετιών, χρησιμοποιώντας χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση, γιατί ο ιδιώτης αναλαμβάνει για όσα χρόνια συμφωνηθούν, τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ιδιώτης δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου. Δεν θα ακριβύνει ξανά το νερό, αυτό είναι ένας απίστευτος λαϊκισμός, είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση του νερού στην περίπτωση και της Κέρκυρας θα γίνει από δημόσιο φορέα, ενώ και τα ανταλλάγματα στον ιδιώτη θα είναι οι πληρωμές διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν από το Υπουργείο.

Πυρ κατά Βαρουφάκη
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή κ. Αρσένη: «Κάνουμε αυτά τα έργα με χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ο δικός σας αρχηγός ως Υπουργός Οικονομικών παραλίγο να καταφέρει να μας εκδιώξουν. Με αυτά τα λεφτά κάνουμε σημαντικά έργα και εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ».
Τέλος, τόνισε ότι: «ΣΔΙΤ δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Το 100% των χρημάτων θα το πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημαίνει μηδέν συμμετοχή από εθνικούς πόρους. Ο ιδιώτης πρέπει να κατασκευάσει το έργο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα αρχίσει να πληρώνεται μετά το τέλος του έργου».

Η ερώτηση του ΜΕΡΑ25
Το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε την Παρασκευή 27.1. σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού (ΑΔΑ : 6ΠΡΤ465ΧΘΞ-Δ18, AΔΑΜ: 23PROC012039395) για την σύναψη σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο «Ύδρευση της νήσου Κέρκυρας», μετά από την από 5/1/2023 απόφαση με θέμα : Ένταξη της Πράξης «Ύδρευση νήσου Κέρκυρας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.» με Κωδικό ΟΠΣ 5201151 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025».
Σύμφωνα με την προκήρυξη ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει:
[1] την εκπόνηση μελετών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες και τις προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων,
[2] την κατασκευή του Έργου,
[3] τη χρηματοδότηση του Έργου (σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου), όπως θα προκύψει βάσει οριστικού σχεδιασμού,
[4] τη λειτουργία και συντήρηση του Έργου,
[5] την επιστροφή του Έργου στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή αμοιβών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του Έργου.
Ενώ σύμφωνα με την απόφαση ένταξης (ΑΔΑ : 61I5465ΧΘΞ-ΗΟ0) η διάρκεια σύμβασης ΣΔΙΤ ορίζεται σε 30 έτη εκ των οποίων τα 26 είναι η συντήρηση και λειτουργία του έργου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 220χλμ. εξωτερικού δικτύου ύδρευσης. Η εν λόγω προκήρυξη έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ για ανάλογο διαγωνισμό που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ), μετά από προσφυγή ενάντια στην ανάθεση μέσω σύμπραξης με ιδιώτη της συντήρησης και λειτουργίας για 20 έτη των φραγμάτων και ταμιευτήρων Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης, των γεωτρήσεων της Πάρνηθας και του βοιωτικού κάμπου, των υδραγωγείων και των δικτύων μεταφοράς του νερού στα αντλιοστάσια (μήκους 400 χλμ.).
Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 1866/2022 απόφασης της μείζονος σύνθεσης του Δ τμήματος του ΣτΕ ακυρώνονται όλες οι σχετικές πράξεις του εν εξελίξει Διαγωνισμού (προκήρυξη, απόφαση Υπουργού, απόφαση διυπουργικής επιτροπής) ως παράνομες, διότι παραβίασαν τους νόμους 4812/2021 και 3389/2005.
Η απόφαση δέχεται ότι: (α) η παροχή ύδρευσης (δηλαδή η εταιρεία υδροδότησης και εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα) είναι ένα «ενιαίο λειτουργικό σύστημα» από τις πηγές μέχρι της βρύσες. (β) το ως άνω «ενιαίο λειτουργικό σύστημα» πληροί τους όρους του Συντάγματος για την αδιάλειπτη και ικανοποιητική από κάθε άποψη παροχή νερού, όπως αυτοί ερμηνεύθηκαν από τις ΟλΣτΕ 1906/2014 και 190/2022, δεδομένου ότι αφενός η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αφετέρου η ΕΥΔΑΠ ελέγχεται από το Δημόσιο δια της κατοχής της πλειοψηφίας, τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου. (γ) η έννοια του άρθρου 114 του ν. 4812/2021, «κατά τη σύμφωνη προς το Σύνταγμα ερμηνεία», όπως και του νόμου περί ΣΔΙΤ, δηλ. του ν. 3389/2005, είναι ότι η παραχώρηση με ΣΔΙΤ είναι επιτρεπτή μόνο για την εκτέλεση «συγκεκριμένου κάθε φορά έργου ή την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας» και όχι, όπως εν προκειμένω, «για την εν γένει συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ στο σύνολό του».
Δεδομένου ότι
● Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ της Κέρκυρας αφορά ανάλογα έργα και την παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος ακριβώς όπως με την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ.
● Η απόφαση του ΣτΕ βασίζεται σε νομοθεσία που αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο την περίπτωση της Αττικής.
Για τους λόγους αυτούς
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
● Γιατί προέβη σε διαγωνισμό ανάλογο με διαγωνισμό όπου έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ;
● Για ποιο λόγο επιμένει η κυβέρνηση στην είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό;
● Προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τον εν λόγω διαγωνισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξανά χωρίς νερό από τη νύχτα, λόγω νέας βλάβης!
«Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
Τρεις οι βλάβες στον αγωγό – Το βράδυ η αποκατάσταση της υδροδότησης
ΔΕΥΑΚ: Απ’ το μεσημέρι θα έρθει, τελικά, το νερό στην πόλη
ΚΚΕ: «Όχι» στην εμπορευματοποίηση του υδάτινου πλούτου σε Ήπειρο και Ιόνιο
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Εργατικά Κέντρα: Kοινή εξόρμηση στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας
  • «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
  • Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 19 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Λίγες νεφώσεις και ήπιος καιρός στην Κέρκυρα τη Δευτέρα

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

121602 nero

ΛΑΣΥ Βορρά: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, φτάνει πια με τα χαράτσια και τις απειλές

14/05/2026 12:15

Νερό… αγνοείται στους Σιναράδες!

25/02/2026 22:14

Επιστολή Τρεπεκλή σε Μητσοτάκη: Ανάπτυξη χωρίς νερό δεν υφίσταται

20/02/2026 20:03
nero trexoumeno

Η Αποκεντρωμένη συμβάλλει στην αντιμετώπιση λειψυδρίας (και) στην Κέρκυρα

13/02/2026 12:48
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise